Un sezon literar tensionat

Publicat în Dilema Veche nr. 550 din 28 august - 3 septembrie 2014
Un sezon literar tensionat jpeg

Studiile arată că francezii citesc în jur de 11 cărţi pe an. Nu sînt chiar cei mai mari cititori ai Europei (în ţările nordice, consumul de carte atinge cifre cu adevărat impresionante), dar, oricum, depăşesc binişor media. Multiplicaţi această sumă de 11 cărţi pe an cu cîteva zeci de milioane – cît reprezintă populaţia activă a Franţei – şi veţi avea o perspectivă asupra dimensiunilor pieţei de carte. Miza e imensă: la aceste cifre, se poate deja vorbi de o industrie a cărţii, aşa că şi editorii se iau foarte în serios. Editurile funcţionează după nişte „programe“ bine articulate, cărţile se publică ţintit, negocierile cu librăriile şi lanţurile de distribuţie sînt foarte serioase. Fenomenul numit rentrée littéraire e specific acestei pieţe. Grosul cărţilor apare mereu la sfîrşitul verii. Asta, pentru a fi luate în consideraţie la premiile literare importante (care se jurizează şi se decernează toamna). Sezonul literar e un bun prilej de analize & comentarii – se compară cifre, se fac pariuri, se trag sfori...

● Olivier Nora (directoul editurii Grasset) a pregătit pentru sfîrşitul lunii august 16 romane noi. Într-un interviu pentru Livres hebdo spune că anul acesta se aşteaptă la un sezon literar „tensionat“. Adică: titluri mai puţine, dar alese pe sprînceană. Nu e singurul care vorbeşte în aceşti termeni. Cei mai mulţi editori au făcut cam acelaşi lucru, adică au mizat pe autorii deja consacraţi. Puţini îşi mai asumă riscuri – numărul relativ mic de debuturi e o realitate cu care criticii literari au început să se obişnuiască. Autori debutanţi mai publică doar editurile foarte mari, care, la o adică, îşi permit să piardă bani, sau editurile foarte mici, pentru care banii oricum nu sînt o miză. Culmea e că, în ultimii ani, pe listele scurte ale premiilor literare au apărut şi cîteva nume noi, semn că uneori li se recunoaşte valoarea şi că ar putea deveni inclusiv o miză comercială. Dar piaţa literară trăieşte cu adevărat doar datorită autorilor consacraţi şi disciplinaţi, care scot cîte o carte pe sezon.  

● Piaţa de carte e, chipurile, încă în criză, în ciuda numeroaselor înlesniri puse la dispoziţie de stat. În următoarele luni vor apărea peste 600 de romane noi – la fel ca înainte de 2008. Fireşte, doar vreo 20 de titluri vor conta cu adevărat, şi doar vreo cinci autori vor primi premii importante şi, probabil, doar vreo două-trei cărţi vor depăşi suta de mii de exemplare vîndute.

● Printre romanele „care contează“ s-ar număra, după L’Express: Eric Reinhardt, L’Amour et les forêts, un roman despre un fel de Emma Bovary a zilelor noastre; Thierry Beinstingel, Faux Nègres, un roman „poetic şi delicat“ despre o situaţie imaginară din lumea reală: un sătuc din Franţa în care (partidul extremist) Front National cîştigă alegerile; Eric Vuillard, Tristesse de la terre, un pseudoroman-western, „o poveste cu nenumărate intrări şi ieşiri“ despre naşterea showbiz-ului.

● Anul ăsta intră pe piaţa de carte din Franţa un competitor-surpriză. Firma de lenjerie intimă Etam a pus în vînzare o colecţie specială. Pe piesele de îmbrăcăminte sînt imprimate nişte etichete speciale QR pe care, dacă le scanezi cu telefonul mobil sau cu tableta, îţi descarci şase nuvele noi scrise de autori clasici-contemporani. Încerc să-mi imaginez ce se petrece în patul unui cuplu parizian: ea, învelită doar în ţesătura străvezie a unui neglijeu Etam, el, aplecat deasupra ei, cu telefonul în mînă, căutînd eticheta. O găseşte. O scanează. Aşteaptă cîteva minute (notă: la Paris, reţeaua Internet merge foarte lent). Reuşeşte, în sfîrşit, să descarce poveştile. Lumina se stinge, şi în prim-plan rămîne doar chipul celor doi, decupat doar de lumina difuză pe care-o emană ecranul telefonului mobil. Şi încep să citească. Probabil că lui Michel Houellebecq i-ar plăcea la nebunie chestia asta: la cîtă literatură bună e pe lumea asta, à quoi bon să mai faci sex?

● Şi anul acesta cifrele arată situaţia paradoxală în care se găseşte Franţa. La cît de mult se scrie (şi se publică), mai apucă cineva să şi citească?

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

canicula habitaclu masina Galati
Valul de căldură lovește și sub capotă: avariile auto, în creștere cu 20%
În sezonul cald, când temperaturile ating valori extreme, șoferii se confruntă cu un risc mult mai mare de a întâmpina defecțiuni auto, numărul acestora crescând cu 20%, comparativ cu alte perioade ale anului.
amy winehouse wikipedia jpg
23 iulie: 14 ani de când a murit cântăreața britanică Amy Winehouse, din cauza abuzului de alcool
La data de 23 iulie 2011 a murit celebra cântăreața britanică Amy Winehouse. În aceiași zi, în 1888, s-a născut romancierul Raymond Chandler, iar în 1983 a început Războiul Civil din Sri Lanka.
mokie cel mai batran cal jpg
Cel mai bătrân cal din lume a murit la 40 de ani! A aparținut unui celebru actor de la Hollywood
Mokie, un cal din rasa arabă crescut inițial de legenda Hollywood-ului Burt Reynolds, a fost recunoscut drept cel mai bătrân cal în viață după ce a împlinit 40 de ani. Din păcate, la scurt timp după omologarea recordului, Mokie s-a stins din viață.
botosani jpg
Locul din România unde mai puțin de un sfert din oameni lucrează oficial. Județul, o adevărată perlă a nordului
Într-o Românie măcinată de dezechilibre economice și deficit bugetar, există județe în care realitatea sfidează logica economică.
dominic fritz foto facebook (1) png
Dominic Fritz explică de ce nu a obținut încă cetățenia română: „Acum peste un an mi-am depus dosarul”
Președintele USR, Dominic Fritz, a explicat marți seară, 22 iulie, motivul pentru care nu a obținut încă cetățenia română. Primarul Timișoarei este cetățean german.
Schiţă bloc nou
Cât trebuie să câștigi, în funcție de oraș, pentru a-ți permite un apartament nou după creșterea TVA
Creșterea TVA pentru locuințele noi achiziționate după data de 1 august va crește considerabil și nivelul veniturilor necesare contractării unui credit ipotecar, potrivit calculelor „Adevărul”.
image png
Radu Vâlcan a urmărit debutul sezonului 9 Insula Iubirii înconjurat de „puicuțe”: „Am puțină treabă...”
Ziua de ieri, 21 iulie 2025, a fost una plină de emoții pentru fanii show-ului de la Antena 1, Insula Iubirii. Nu doar telespectatorii au așteptat cu sufletul la gură primul episod al sezonului 9, ci și Radu Vâlcan, prezentatorul și moderatorul emisiunii. Unde se afla acesta în urmă cu doar câteva o
ozzy osbourne FOTO Facebook jpg
Mai multe trupe aduc omagii după moartea lui Ozzy Osbourne. UB40: „Nu doar că ai modelat o cultură, ci ai și definit-o”
După vestea tragică privind moartea lui Ozzy Osbourne, trupa Black Sabbath, fondată de artist, a publicat mesajul „Ozzy Forever” (Ozzy pentru totdeauna).
image png
Cele două zodii își clarifică relația cu partenerii de viață. Adevărul iese la suprafață în scurt timp!
A venit clipa ca două zodii ale horoscopului european să aibă parte de momente decisive pentru a clarifica relația de cuplu în care se află. Sub influența unor aspecte astrale puternice, adevărul iese la suprafață, iar discuțiile devin mai clare ca niciodată. Vezi dacă și tu te regăsești în cele dou