Un scriitor excelent și totodată un ticălos desăvîrșit

Publicat în Dilema Veche nr. 365 din 10 - 16 februarie 2011
Actori la început de carieră jpeg

- ce facem cu Céline ? -

În iulie se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Céline. Nu se ştie exact cum va fi celebrat marele scriitor, cel care, după Proust – spun istoricii literari – ar fi fost al doilea cel mai influent autor francez al secolului al XX-lea. La începutul anului, numele său fusese trecut, alături de cel al altor figuri culturale marcante (de pildă, Georges Pompidou şi Franz Liszt), pe o listă a personalităţilor ce vor fi sărbătorite în Franţa, la nivel naţional. Apariţia lui Céline pe această listă a stîrnit controverse ideologice aprinse: cum să comemorezi public un om care a îmbrăţişat – fie şi doar pentru o vreme – o ideologie criminală? Cel mai virulent dintre critici este Serge Klarsfeld, preşedintele Asociaţiei fiilor şi fiicelor deportaţilor din Franţa. El este primul care a cerut retragerea lui Céline de pe lista comemorărilor publice de anul acesta. „Republica trebuie să-şi păstreze valorile. Frédéric Mitterrand trebuie să renunţe la a mai orna cu flori memoria lui Céline, tot aşa cum şi François Mitterrand a fost obligat să nu mai depună jerbe pe mormîntul lui Pétain.“ (Ca o anecdotă: François Mitterrand este cel care, în 1984, l-a decorat pe Klarsfeld cu Légion d’honneur.) În scrisoarea deschisă adresată ministrului Culturii, Frédéric Mitterrand, Serge Klarsfeld admite că Céline e un mare scriitor, dar insistă că e „o fiinţă abjectă“, un om ale cărui „imunde scrieri antisemite au contribuit la asasinarea masivă a evreilor“. 

Adevărul e că Céline însuşi nu a căutat niciodată să se scuze pentru scrierile antisemite, ba chiar s-a şi lăudat că este „inamicul nr. 1 al evreilor“ şi că a publicat „o carte abominabil antisemită“ (Şcoala cadavrelor). În 1950, în timpul procesului, a încercat, zadarnic, să se apere, nuanţîndu-şi poziţia de dinaintea războiului: „N-am fost un colaborator, ci doar un «absenţionist»“. Însă, în fond, nu a putut să-şi ascundă antisemitismul funciar. Dezbaterea de acum nu e nouă: fiecare reeditare a romanelor sale, orice formă de celebrare şi, uneori, chiar şi simpla citare a numelui său provoacă de fiecare dată polemici. Céline e clasic, este de (şi în) manuale, dar e tabu. 

Cei care i-au sărit în apărare n-au fost prea numeroşi. Printre ei, Philippe Sollers: „Chiar dacă geniul literar nu scuză totul, nu e posibil ca Céline să fie redus doar la rolul de antisemit“. Tot cu jumătate de gură îl apără şi Frédéric Vitoux, membru al Academiei Franceze şi autor al unei biografii despre Céline: „Cuvîntul «celebrare» e ambiguu. Nu vrem să punem lauri pe creştetul scriitorului. La cincizeci de ani de la moartea sa avem ocazia să-i redescoperim opera, să-i cercetăm din nou zonele de umbră. Totuşi, nu putem să negăm că e unul din cei mai mari scriitori francezi.“; iar Bernard Henri Lévy consideră că „această celebrare ar trebui să servească la explorarea enigmei celui care a fost Céline, un mare scriitor şi, totodată, un ticălos perfect“. Ceva mai dur a fost Franz-Olivier Giesbert, care a subliniat că „scriitorul face parte din patrimoniul naţional francez“ şi că „nici o autoritate morală sau de orice fel nu îi poate lua acest loc“. Aşa o fi – numai că Frédéric Mitterrand a preferat să meargă pe mîna autorităţilor morale şi să renunţe la celebrarea oficială a lui Céline. 

Pînă la urmă, e ca în bancul cu rabinul care, într-o problemă spinoasă, dă dreptate ambilor împricinaţi, pentru ca apoi să constate stupefiat că martorul – care-i atrage atenţia că n-are cum să dea dreptate tuturor – are, şi el, dreptate. Istoria literară e complexă, celebrarea „are aspecte“, iar cazul Céline nu poate fi lichidat cu una, cu două. Dintre toţi literaţii care s-au pronunţat la chestiune, populistul (şi tot mai impopularul) preşedinte Nicolas Sarkozy a lansat cea mai pertinentă replică: „Îl poţi iubi pe Céline fără să fii un antisemit, la fel cum îl poţi iubi pe Proust fără să fii homosexual“. Şi el are dreptate.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

alexi pitu profimedia webp
Dat afară de francezi, Alexi Pitu revine surprinzător în Superliga, la echipa care tace și face
”Perla” lui Gică Hagi se întoarce în fotbalul românesc.
Flota rusă de la Marea Neagră va primi 15 noi nave de luptă până în 2020 jpeg
Rusia intenționează să-și consolideze Flota din Marea Neagră, după pierderile suferite în războiul cu Ucraina. Putin a aprobat o nouă doctrină navală
Rusia va consolida Flota sa din Marea Neagră cu nave de război, aeronave suplimentare și sisteme robotizate maritime, a declarat Nikolai Patrușev, șeful Colegiului Maritim al Federației Ruse, într-un interviu acordat agenției de stat RIA Novosti, publicat pe 25 iulie.
profimedia 1003844541 jpg
Ellen DeGeneres, despre oi și viața în Marea Britanie: „Nu am mai făcut față!”
Ellen DeGeneres a povestit cu umor... britanic despre viața complicată din UK alături de Portia de Rossi. De la oi fugare până la temeri privind căsătoria lor, fosta vedetă TV nu a ocolit nimic.
felix webp
Felix Baumgartner a petrecut 4 zile împreună cu o femeie misterioasă, înainte să moară. Despre cine e vorba
Moartea lui Felix Baumgartner, celebrul parașutist și practicant de sporturi extreme, a zguduit o lume întreagă.
Lidia Fecioru de la Adevăruri ascunse jpg
Remediul natural recomandat de Lidia Fecioru pentru durerile de pancreas: „Se va forma o pastă moale”
Lidia Fecioru vine în atenție românilor cu un remediu împotriva problemelor cu pancreasul. Este vorba despre semințele de in care au mai multe beneficii asupra corpului uman. Cum se pregătește băutura care alungă durerea de stomac?
anastasiu FB jpg
Cazul Anastasiu ne arată de ce ANAF nu colectează bani la buget. Soluţia: conducerea şi softuri aduse din UE
Al Capone a fost prins de fiscul american, nu de poliţie. Deci se poate, cu condiţia să avem la ANAF funcţionari incoruptibili şi tehnică modernă, acum disponibilă în ţările performante.
constantin popovici getty jpeg
front view woman posing with sunflower jpg
Adio, zile grele! Soarele răsare din nou pentru 3 zodii după 27 iulie
După 27 iulie 2025, trei zodii simt că greutățile din ultima perioadă încep să se risipească. Alinierea Jupiter-Lună le schimbă complet energia.
Incediu Harkov bombardament rusesc FOTO Profimedia jpg
Apărarea ucraineană se menține puternică în fața ofensivei de vară a Rusiei, spune Zelenski
Forțele ucrainene țin în frâu eforturile concertate ale Rusiei din cadrul ofensivei de vară, menite să străpungă apărarea în anumite zone ale liniei frontului, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.