Un cadou special de Crăciun: concert cameral susținut la București de Ioana Cristina Goicea, Andrei Ioniță și Daria Tudor

13 decembrie 2022
image

În 18 decembrie, Sala Radio găzduiește evenimentul cameral al lunii decembrie: un concert susținut de trei dintre cei mai cunoscuți și iubiți tineri muzicieni români cu carieră internațională, violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Andrei Ioniță și pianista Daria Tudor.

În program figurează două lucrări de George Enescu : Sonata nr. 2 op. 6 pentru vioară și pian, alături de Sonata op. 26 nr. 2 pentru violoncel și pian. Cei trei muzicieni se reunesc apoi pentru a interpreta Trio op. 70 nr. 1 de Ludwig van Beethoven, lucrare ce figurează pe un album pe care artiștii îl lansează în România cu această ocazie, apărut la Editura Casa Radio.

Același program muzical a fost prezentat de cei trei artiști la Bruxelles, într-un concert organizat de ICR Bruxelles, cu ocazia Zilei naționale a României, sub egida celor trei reprezentanțe românești din capitala Belgiei. Moștenitorii României muzicale” vin acum la București, pentru a încînta și publicul de acasă.

Biletele pentru evenimentul din 18 decembrie, ora 19.00, sînt disponibile pe site-ul iabilet.ro (https://www.iabilet.ro/bilete-mostenitorii-romaniei-muzicale-80452/).

La final, cei trei muzicieni vor oferi autografe pe noul album Beethoven, apărut la Editura Casa Radio.

Proiectul “Moștenitorii României muzicale” este organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, la care s-a adăugat, pentru acest eveniment, și Fundația Constance și Andrei Rhoe din Franța.

Violonista Ioana Cristina Goicea, a devenit în 2019 laureată a Concursului Reine Elisabeth, unul dintre cele mai importante la nivel mondial, pentru muzica cultă. Ioana Cristina Goicea (30 ani) este absolventă a Universității de muzică din Hanovra. Presa internațională o numește „o nouă stea în ascensiune pe firmamentul violonisticii mondiale”, iar Vadim Repin a descris-o drept „o adevărată artistă care are potențialul de a deveni un star”. Premii foarte importante jalonează cariera deja impresionantă a violonistei române: pe lîngă premiul de la concursul Reine Elisabeth, muziciana a obținut premiul I în 2017 la concursul Michael Hill din Noua Zeelandă, premiul I la concursul de la Bonn, premiul al V-lea la reputatul concurs de la Indianapolis. Ioana Cristina Goicea a concertat în calitate de solistă pe importante scene internaționale din Europa, America, Australia, alături de orchestre reputate. Discografia ei internațională numără deja trei titluri – cel mai recent, cu opusuri de André Parfenov, lansat în noiembrie 2021, alături de Orchestra Simfonică din Aachen, dirijor Christopher Ward. Din octombrie 2020, Ioana Cristina Goicea este și profesor la reputata Universitate de Muzică și Arte din Viena.

Violoncelistul Andrei Ioniță (28 ani) este singurul român care a cucerit Medalia de aur a concursului Ceaikovski de la Moscova, în istoria de 64 de ani a acestei competiții. Un talent ieșit din comun, cu o tehnică și muzicalitate strălucitoare, aspecte elogiate de presa internațională, în egală măsură interesat de repertoriul concertant și cel cameral, Andrei Ioniță desfășoară o intensă carieră solistică pe marile scene ale lumii.

Andrei Ioniță a început studiul pianului la vîrsta de 5 ani, iar de la 8 ani, a luat primele lecții de violoncel. A studiat violoncelul alături de Ani Marie Paladi, în paralel urmînd cursurile Colegiului Național Sf. Sava din București, profilul matematică-informatică; a fost studentul lui Jens Peter Maintz la Universitatea de Arte din Berlin. Palmaresul său include și alte premii importante, la concursurile Aram Haciaturian de la Erevan, ARD din München sau Emanuel Feuermann din Berlin.

Andrei Ioniță a cîntat deja pe scene dintre cele mai prestigioase din Europa, Statele Unite ale Americii și Asia, în recital sau în concerte alături de orchestre precum Filarmonica din München, Filarmonica Cehă, Filarmonica din Tokyo, BBC Philharmonic, Orchestra Simfonică din Montreal, Orchestra Simfonică din San Diego, Orchestra Simfonică Națională Daneză. Între anii 2016-2018, Andrei Ioniță a făcut parte din proiectul “BBC New Generation Artists”; înregistrări realizate pentru BBC au fost editate pe un disc lansat în martie 2019 la Casa Orchid Classics.

În stagiunea 2019-2020, Andrei Ioniță a fost artist în rezidență al Orchestrei Simfonice din Hamburg; în această calitate, a susținut în 2020 un emoționant recital fără public în compania legendarei pianiste Martha Argerich. Andrei Ioniță a fost invitatul unor prestigioase festivaluri, printre ele EUROPALIA România, Schleswig Holstein, Mecklenburg-Vorpommern și Verbier; pe 28 noiembrie 2022, Andrei Ioniță a cîntat la Wigmore Hall din Londra, recital transmis în direct de BBC Radio 3, preluat în rețeaua EBU.

Una dintre partenerele frecvente de recital ale lui Andrei Ioniță este pianista Daria Tudor (25 ani). Daria Tudor a debutat în concert la doar 9 ani, alături de Orchestra de Cameră Radio din București; este laureată a numeroase competiții naționale și internaționale și a susținut recitaluri și concerte pe mari scene, în special în Germania. În februarie 2015, Daria Tudor a fost acceptată la Universität der Künste Berlin la clasa prof. Pascal Devoyon și Rikako Murata. În prezent, își continuă studiile de master în pian solo, muzică de cameră și acompaniament de lied la aceeași universitate, sub îndrumarea prof. Björn Lehmann, Artemis Quartet, prof. Frank-Immo Zichner și prof. Eric Schneider. Începînd din mai 2015, Daria Tudor lucrează la Universität der Künste Berlin, în calitate de docent la clasele de Lied contemporan ale prof. Axel Bauni și Eric Schneider, precum și ca pianistă a clasei de violoncel – prof. Konstantin Heidrich. Din 2017, este acompaniatoare oficială a Rutesheim Cello Academy, Germania. În iunie 2019, Dariei i-a fost acordat premiul pentru cel mai bun tînăr artist - Enlight Prize - în cadrul Festivalului Art of the Piano – Cincinnati, SUA. A participat la festivaluri din Finlanda, Germania și Austria: Alpenarte - Schwarzenberg, octombrie 2018; Kissinger Sommer - Bad Kissingen, iunie 2017; Mozartfest - Würzburg, iunie 2016; Festivalul Crescendo - Berlin, mai 2016, 2017. În 2022, a fost semifinalistă a Concursului Internațional “George Enescu” de la București.

Moștenitorii României muzicale” este un proiect inaugurat în 2018 de Radio România Muzical, postul de radio public românesc de muzică clasică, și Rotary Club Pipera din București. Pînă în prezent, sub egida acestui proiect au fost organizate peste 20 de recitaluri și concerte, transmise în direct la Radio România Muzical și preluate, de asemenea, în rețeaua EBU; au fost lansate și două albume cu evoluții din aceste evenimente sub sigla Editurii Casa Radio. Din 2020, "Moștenitorii României muzicale” oferă și o bursă în valoare de 4000 euro, pentru care s-au organizat concursuri anuale; la premiul în bani, juriul, alcătuit din principalii conducători de instituții muzicale românești, a adăugat beneficii profesionale: concerte, recitaluri, înregistrări. Pe lîngă dimensiunea națională a proiectului, din 2022, organizatorii, cu amplul suport al Institutului Cultural Român, au realizat și evenimente la nivel internațional, ce vor continua și în anii următori.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

ursi transfagarasan foto Jolana Sedlackova jpg
Vânătoare de urși în Covasna. Zeci de animale vor fi împușcate până la finalul anului, conform noii legi
Un număr de 54 de urşi de pe fondurile de vânătoare din judeţul Covasna vor fi împuşcaţi până la finele acestui an, în baza Legii 242 aprobată de Parlamentul României, a anunţat, marţi, prefectul Raduly Istvan.
fructe si cocaina 4 foto DIICOT jpeg
Captură record de cocaină în România. Unde erau ascunse drogurile
O cantitate record de cocaină a fost descoperită și capturată de autorități. Drogurile erau ascunse într-un transport de pulpă de fructe provenit din Ecuador și au fost depistate într-un autocamion la Nădlac, în drum spre destinația finală: Olanda.
netflix shutterstock jpg
Filmul din topul Netflix care a primit toate aprecierile. Povestea sa uluitoare a captivat milioane de abonați
Multe filme de pe Netflix au avut un impact ce a cauzat schimbări în viețile multor spectatori. Pelicula pe care v-o recomandăm astăzi, cu Jake Gyllenhaal, Natalie Portman Tobey Maguire în rolurile principale, i-a cucerit pe români. Se află în prezent pe locul 2 în topul celor mai vizionate producți
thumbnail jpeg
Secretul pensionarului român care a câștigat 2,38 milioane de euro. Norocul i-a surâs după 50 de ani
Câștigătorul premiului de 2,38 de milioane de euro la Joker și-a ridicat marți premiul. Este un pensionar care joacă la Loto de jumătate de secol, și de regulă nu repetă numerele. Biletul norocos a fost jucat la agenţia 23007 din Giurgiu şi a fost completat cu două variante simple la Joker
portofel gol jpg
Vine marea criză, cu sărăcie şi tăieri de salarii? „Grecii și acum încă plătesc pentru erori similare”
Economia globală e în pragul colapsului, asemănător cu cel din anii 1920-1930, a avertizat preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, potrivit Financial Times.
Emil Toescu 2 jpg
Dr. Emil Toescu: Meditaţia este o modalitate importantă de a cunoaşte
Două practici pe care le putem pune în aplicare, cu beneficii pentru trup şi minte, sunt meditaţia şi mindfulness-ul.
Soldati rusi pe strazile din Rostiv  Foto Profimedia (2) jpg
Vladimir Putin adoptă noi măsuri legislative pentru a creşte numărul soldaţilor. Infractorii pot scăpa nepedepsiţi dacă se înrolează
Un nou proiect de lege, care permite angajarea în armată a persoanelor acuzate de justiție şi încetarea urmăririi lor penale, în anumite condiții, a trecut marţi de Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului Rusiei.
dieta jpg
Metoda prin care o femeie a slăbit 72 de kilograme în doar doi ani! „Am reușit să fac lucruri pe care le credeam dificile”
Cu toții visăm la o modalitate cât mai ușoară de a scăpa rapid de kilogramele în plus, însă poate că niciuna dintre dietele populare recomandate de medici nu ne-au fost de folos până acum.
toma caragiu elena caragiu
Femeia pentru care Toma Caragiu și-a părăsit soția. A fost marea lui dragoste, el moare în cutremurul din '77, ea este nevoită să fugă din țară
Toma Caragiu a făcut istorie pe scenă de-a lungul carierei sale și a rămas unul dintre cei mai cunoscuți actori din România. Bineînțeles, el s-a făcut remarcat și prin relațiile amoroase pe care le-a avut, însă doar una a fost marea lui dragoste. Femeia care i-a cucerit inima artistului a fost