TRIPLUL DE BEETHOVEN CU 3 MUZICIENI MULTIPREMIAȚI INTERNAȚIONAL : MARIA MARICA, CORNELIUS ZIRBO ȘI CADMIEL BOȚAC

31 martie 2023
image

Trei tineri muzicieni români, multipremiați internațional – violonista MARIA MARICA (cîștigătoarea premiului I a Concursului Internațional „G.Enescu” – 2022), violoncelistul CORNELIUS ZIRBO (care s-a perfecționat la Paris, în cadrul Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon) și pianistul CADMIEL BOȚAC (care a obținut în 2020 bursa Fundației Europene Yamaha) vor evolua împreună pe scena Sălii Radio miercuri, 5 aprilie 2023 (19:00) într-un concert integral BEETHOVEN

Ei vor interpreta Triplu concert în Do major pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră alături de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, sub bagheta altui mare muzician român apreciat internațional: dirijorul VLAD VIZIREANU, care a obținut Premiul al II-lea la Concursul de dirijat Cadaqués din 2013, într-un concert televizat la Sala Auditori din Barcelona. Evenimentul de la Sala Radio este o urmare Concursului New Hope Grand Prix, care a avut loc la Cluj-Napoca, în 2022, și unde au fost laureați toți cei trei soliști pe care îi veți aplauda la Sala Radio. 

În partea  a doua a serii, veți asculta la Sala Radio SIMFONIA a 8-a, creată de Beethoven la Linz în 1812, în casa fratelui său Johann, și revizuită în timp ce călătorea în diferite stațiuni de tratament. Astfel se explică pasajele ce par inspirate de o viață și o atmosferă de tip rustic, pe care Beethoven le-a întîlnit în călătoriile sale din această perioadă. Premiera a avut loc la Viena, în februarie 1814, și a fost dirijată de Beethoven care nu mai auzea deloc. „O astfel de muzică pică direct din cer în creierul compozitorului.”, spunea Berlioz despre Simfonia a 8-a. 

La finalul concertului, publicul este invitat în foaierul central al Sălii Radio pentru O SESIUNE DE AUTOGRAFE oferite de pianistul Cadmiel Boțac pe albumul „Cadmiel Boțac – Recital de pian. Beethoven, Chopin, Enescu”, apărut la EDITURA CASA RADIO. Compact-discul este rezultatul a două distincții acordate tînărului artist de postul Radio România Muzical: Premiul special primit în 2017 la „Transylvanian International Piano Competition”- Brașov și Bursa „Moștenitorii României muzicale”, cîștigată în 2020. Acestea i-au oferit tînărului pianist șansa unei sesiuni de înregistrări speciale, realizate la Radio România, în Studioul de concerte și editarea acestui album de debut.

O prezență obișnuită în circuitul competițional, VLAD VIZIREANU a intrat în atenția internațională cînd a cîștigat Premiul al II-lea la Concursul de dirijat Cadaqués din 2013, într-un concert televizat la Sala Auditori din Barcelona. Apoi și-a făcut debutul cu Orchestra Simfonică din Londra la Barbican Hall ca finalist al Concursului Donatella Flick din 2016. A fost invitat la Concursul Malko din 2018 cu Orchestra Simfonică Națională a Danemarcei și, de asemenea, a fost invitat printre cei 14 dirijori (dintre 400 de candidați din întreaga lume) să participe la renumitul Concurs de dirijat Mahler cu Orchestra Simfonică din Bamberg.

În calitate de cîștigător recent al concursurilor de dirijat Only Stage și Hans von Bülow în 2021, printre viitoarele sale debuturi se numără Orchestra di Milano La Verdi, Orpheus Academy Orchestra (Oregon Music Festival), Orchestra della Magna Grecia, Opera de Stat din Varna, Orchestra Simfonică MÁV din Budapesta, Filarmonica din Brașov și Orchestra da Camera Fiorentina. Printre alte orchestre pe care le-a dirijat se numără Tonhalle-Orchester, Lucerne Festival Strings, New World Symphony și Manhattan School of Music Symphony. Printre angajamentele recente și viitoare se numără Wiener Kammerorchester, Orchestre National de Lille, Filarmonica Moldova Iași, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica Ploiești și Filarmonica Tîrgu Mureș. A fost invitat să dirijeze la Festivalul de la Gstaad, Festivalul de la Castleton & Chautauqua Music Festival.

MARIA MARICA s-a născut la Cluj-Napoca într-o familie de muzicieni, și a început să studieze vioara la vîrsta de șapte ani. În prezent este îndrumată de David Grimal la Universitatea de Muzică din Saarbrücken. Cîștigătoare a Concursului Internațional George Enescu 2022 și a Concursului New Hope Grand Prix Cluj-Napoca 2022, Maria a susținut recitaluri și concerte atît în România, cît și în Franța, Italia, Germania și Statele Unite.

A concertat în formule camerale alături de muzicieni renumiți, precum Gary Hoffman, Diemut Poppen, Claire Désert, Marc Coppey, Philippe Cassard, David Grimal, Frans Helmerson, Boris Brovtsyn, Sergey Malov, Victor Julien-Laferrière și Solenne Païdassi, cîntînd în festivaluri precum Les Dissonances Chamber Music Series, Les Rencontres Clés, Lumières d'Europe Academy and Chamber Music Festival. 

Este membră a Ansamblului Les Dissonances și a fost, de asemenea, membră a Orchestrei Române de Tineret, alături de care a avut șansa să concerteze în săli precum Musikverein Viena, Elbphilharmonie Hamburg, Filarmonica din Paris, Konzerthaus Berlin. În perioada 2014-2016 și în 2019 a făcut parte din programul Interferențe al Festivalului SoNoRo, unde a lucrat cu Diana Ketler, Thorsten Johanns și Alexander Sitkovetsky, iar în 2015 a participat la Programul Young Performers al Festivalului Music@Menlo din California, SUA, unde a studiat cu Clive Greensmith, Erin Keefe, Arnaud Sussmann, membri ai Cvartetului Escher și ai Cvartetului Dover.

Violoncelistul CORNELIUS ZIRBO s-a perfecționat la Paris, unde a studiat în cadrul Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon, desfășurată la Fundația Louis Vuitton. Cornelius este și laureat a numeroase concursuri în țară și în străinătate și activitatea sa artistică s-a desfășurat deja pe patru continente. 

Format în România sub îndrumarea unor mari violonceliști ca Marin Cazacu sau Octavian Lup, Cornelius și-a completat pregătirea și prin participarea la masterclass-urile de violoncel din cadrul Academiei Kronberg, Germania, iar în iulie 2016 si 2018 a fost acceptat ca student activ la masterclass-ul lui Frans Helmerson, desfășurat la Palazzo Ricci în Montepulciano, Italia. 

              Este ambasador al Academiei de Vară a prestigiosului Festival Verbier (Elveția), loc în care a aprofundat studiul violoncelului și al muzicii de cameră. Cornelius cîntă pe un violoncel modern construit de celebrul lutier francez Frank Ravatin, instrument pe care l-a primit prin intermediul programului ‘Fonds Instrumental’ al festivalului din Burgundia ‘Musique et Vin au Clos Vougeot’, festival ce deține o vastă colecție de instrumente, pusă la dispoziția tinerilor muzicieni de perspectivă. 

Un talent precoce, CADMIEL BOŢAC a început pianul la doar 4 ani, în orașul natal, Sighetu Marmației. După primii ani de formare în orașul natal, la 14 ani s-a stabilit la Cluj-Napoca pentru a putea lucra cu renumitul pianist și pedagog Daniel Goiţi, profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. A participat la cursuri de măiestrie la Mozarteum International Summer Academy - Salzburg şi la International Summer Academy – Viena. 

Un eveniment foarte important în evoluția sa a avut loc la Concursul Internaţional „Astana Piano Passion” din Kazahstan (2014), unde a obținut premiul I, fiind apreciat în mod deosebit de renumitul pianist Denis Matsuev. La scurt timp, Cadmiel a cîștigat Concursul „Milano Piano Talents”, Concursul Internaţional „Adilia Alieva” din Franţa și alte două concursuri internaționale din Brașov și Sibiu.  A susţinut recitaluri în SUA, Luxemburg, Croația, Italia, Franţa, Rusia, Germania și Austria.

În februarie 2020, Cadmiel a cîștigat bursa Fundației Europene Yamaha, un concurs ogranizat la nivel European. În noiembrie 2019, tînărul artist a avut ocazia să interpreteze lucrarea „Fantezie pentru pian și orchestră” de George Enescu, la peste o sută de ani de la prima și singura interpretare a lucrării. Prima interpretare a avut loc la începutul anilor 1900, chiar sub bagheta maestrului George Enescu. 

Cadmiel Boțac a susţinut concerte cu Orchestra Naţională din Kazakhstan și Filarmonica din Irkutsk, în cadrul festivalului „Stars on Baikal”, dar și cu numeroase orchestre din România. A susţinut recitaluri în SUA, Luxemburg, Croația, Italia, Franţa, Rusia, Germania și Austria. În noiembrie 2021, a avut loc lansarea discului de debut al pianistului, la Editura Casa Radio din București, proiect inițiat și coordonat de Radio România Muzical. În ianuarie 2023, Cadmiel a absolvit cursurile de Master ale Universității de Muzică și Arte din Viena, în prezent urmînd studiile postuniversitare în aceeași instituție.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical - și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro - secțiunea Bilete. Biletele sînt disponibile și în sistem online pe iabilet.roBiletele sînt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.            

Albumul (CD) „Cadmiel Boțac – Recital de pian. Beethoven, Chopin, Enescu” este disponibil la librăria Editurii Casa Radio și prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, poate fi achiziționat de la partenerii de distribuție.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

FOTO Captură video
Imagini virale cu o cățelușă care își duce puiul înghețat la o clinică veterinară. Ce s-a întâmplat cu patrupedul
O cățelușă din Turcia și-a dus singură puiul la o clinică veterinară, pentru a-i salva viața după ce acesta a înghețat din cauza temperaturilor joase.
image png
Donald Trump va folosi Biblia sa şi pe cea a lui Abraham Lincoln la depunerea jurământului în noul mandat la Casa Albă
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, va folosi din nou propria sa Biblie la inaugurarea ce va avea loc de luni, dar şi Biblia lui Lincoln, un exemplar cunoscut sub acest nume întrucât a fost Biblia folosită de cel de-al 16-lea preşedinte al SUA, Abraham Lincoln, a anunţat echipa de tranziţie.
soții Trump  Profimedia jpg
Ceremonia de inaugurare a lui Trump, mutată în interior din cauza frigului. Când va avea loc
Ceremonia de inaugurare a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, va fi mutată în interior, întrucât prognoza meteo pentru luni la Washington indică temperaturi foarte scăzute, a anunţat vineri presa americană, informaţie confirmată şi de viitorul preşedinte.
Ducii de Sussex și Lilibet PNG
Lilibet, fiica Prințului Harry și a lui Meghan Markle, are o pasiune aparte. Pentru ce a făcut o „obsesie” surprinzătoare, la 3 ani
După cum știm, Meghan Markle și Prințul Harry au împreună doi copii, un băiat de cinci ani, Archie, și o fiică, Lilibet, care va împlini patru ani în luna iunie a acestui an. Cu toate că este încă micuță, se pare că atât Prințesa Lilibet are deja o mică pasiune. Pentru ce a făcut o „obsesie” surprin
Foto: Bornholm Museum / livescience.com
Un depozit unic de „pietre solare” din Neolitic, descoperit de arheologi
Arheologii danezi au descoperit un depozit unic de mici „pietre solare” reprezentând steaua aflată în centrul Sistemului Solar, despre care cred că au fost utilizate pentru a alunga blestemul unei schimbări climatice majore apărute în urma unei erupții vulcanice.
astrologie horoscop jpeg
Horoscop sâmbătă, 18 ianuarie. Gemenii nu vor să-și asume riscuri, iar Vărsătorii vor avea parte de o lecție usturătoare
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de sâmbătă, 18 ianuarie.
image png
Avertisment major cu privire la paracetamol: utilizarea regulată a analgezicului este legată de o problemă de sănătate care poate provoca moartea
Oamenii de știință avertizează adulții să nu ia în mod regulat paracetamol din cauza legăturilor cu afecțiuni alarmante precum hemoragia internă și boala cronică de rinichi.
Povestea de viață a lui Bitză, noul concurent de la Survivor România
De la rapper, la cap de familie! Povestea de viață a lui Bitză, noul concurent de la Survivor România: „De dimineață, de la 7.30 până la ora 16.00 eram…”
Mihai Biță (45 de ani), unul dintre cei mai cunoscuți artiști ai hip-hop-ului românesc, intră în competiția Survivor România, pregătit să demonstreze că spiritul de luptător îl caracterizează nu doar pe scenă, ci și în viața reală.
horoscop saptamana 5 11 august webp
Planete retrograde în 2025. Cand au loc și cum vor fi influențate zodiile. Efectele majore pe care le resimt
Perioadele în care planetele se află în retrograd sunt considerate a fi destul de haotice, însă, în realitate, fenomenul este unul destul de comun. Iar în 2025, vor fi nenumărate momente în care ne vom confrunta cu acest fenomen, ce poate influența puternic viața zodiilor.