Treizeci de ani şi trei lecţii

Emanuela IGNĂŢOIU-SORA
Publicat în Dilema Veche nr. 516 din 31 decembrie 2013
Treizeci de ani şi trei lecţii jpeg

Mă uit la fotografia de pe ediţia aniversară a Jurnalului de la Păltiniş şi nu înţeleg de ce mă simt teribil de emoţionată. Apoi îmi amintesc de ziua cînd am descoperit cartea în biblioteca unui doctorand la filozofie. Eram în Franţa, la Lyon, făceam trei masterate în acelaşi timp şi nu prea ştiam ce să fac cu viaţa mea. Am început să citesc cartea în tramvai, în drum spre cursuri. Dacă înainte mă uitam bine în jur, înfometată de Franţa la care visasem de mică, acum cu greu mai ieşeam din carte. Intram cu regret la cursuri şi mi s-a întîmplat ca de vreo două ori să cobor la staţia greşită. Tot atunci am avut cele mai colorate şi mai neaşteptate vise (poate şi pentru că, în aceeaşi perioadă, descoperisem cărţile lui Mircea Cărtărescu). Printre perdele de orez şi dealuri de sticlă, îi regăseam vorbind pe Constantin Noica, Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu. Scenariul era mai mereu acelaşi: eu mă apropiam, îi vedeam mişcîndu-şi buzele, auzeam frînturi de conversaţie pe care nu le înţelegeam, dar care mă făceau nemaipomenit de fericită.  

Abia cînd am început doctoratul mi-am dat seama că fericirea pe care mi-o adusese acest Jurnal era legată de fascinaţia mea pentru cultură. Proveneam dintr-o lume în care cărţile nu prea îşi aveau loc: bunicii mei măsurau timpul după culesul prunelor şi strîngerea fînului, părinţii mei mă încurajaseră să citesc ca să obţin note bune la şcoală, iar profesorii se mulţumiseră să îşi predea materiile. Romanul adolescentului miop mă făcuse să intuiesc că există o lume diferită de cea în care trăiam, dar fiind aşa îndepărtată în timp, părea ireală. Şi iată cîţiva oameni care trăiau în cultură şi cu care împărţeam acelaşi spaţiu şi acelaşi timp. Nu mai era vorba, aşadar, doar de personaje şi de autori din trecut, ci de oameni pe care i-aş fi putut întîlni în librării, pe care îi puteam auzi acordînd interviuri sau făcînd emisiuni. Dintr-odată, am simţit că aş putea să am şi eu acces la cultură. Aceasta era, pentru mine, prima lecţie a Jurnalului de la Păltiniş.  

Tot datorită acestei cărţi, am învăţat să caut autostrăzile culturale, clasicii, înainte de a urma orice potecuţă sau drumeag lăturalnic, să caut să am fundamente solide în domeniul în care mă pregăteam, să fiu disciplinată şi să aspir la performanţă, înţeleasă nu ca un proiect steril, robotizat, ci ca alegere de viaţă, ca o căutare mereu lărgită şi îmbogăţită. Aceasta era a doua lecţie pe care mi-o însuşeam.  

Cînd am început să citesc Jurnalul de la Păltiniş, nu ştiam mai nimic despre perioada în care a fost scris, despre comunism, despre ecourile din epocă sau de după Revoluţie. Datorită contextului în care m-am întîlnit cu această carte, a fost ca şi cum aş fi fost primul ei cititor şi, poate de aceea, Jurnalul va rămîne pentru mine o carte care spune o poveste universal valabilă: întîlnirea dintre discipol şi maestru şi aventura paideică a amîndurora. Şi cît de seducător e acest urcuş, în care „nu ştii întotdeauna cine dă şi cine primeşte“, această livrare către celălalt, nu dintru servitute prostească, ci dintr-o disponibilitate pentru emancipare, pentru edificare, şi care, în mod paradoxal, duce tot către sine. Şi, poate de aceea, Jurnalul de la Păltiniş este, pentru mine, una dintre cele mai frumoase rostiri ale întîlnirii cu celălalt şi poate de aceea îmi place să cred că îl aud mereu pe Constantin Noica citînd din Upanişade: „Vino, şezi lîngă mine şi taci!“ 

Emanuela Ignăţoiu-Sora a obţinut doctoratul în Drept la European University Institute din Florenţa. A publicat Egalitate şi nondiscriminare în jurisprudenţa Curţii Europene de Justiţie, la Editura Beck. Este cercetătoare la Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale. 

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.
image
Cazul înfiorător al elevului ucis în timp ce mergea spre şcoală. Daune uriaşe acordate de judecătorii din Neamţ
Judecătorii din Neamţ s-au pronunţat într-un dosar penal, acordând daune uriaşe după ce un elev a fost ucis când mergea spre şcoală. În accident au mai fost răniţi alţi doi adolescenţi
image
Totul despre „drogul violului”. Povestea de film horror a uneia dintre victime: „Am băut apă plată” FOTO VIDEO
„Drogul violului” face ravagii în Europa, iar în România a făcut vâlvă cazul unei eleve în vârstă de 15 ani, despre care s-a scris că a fost drogată, sechestrată și violată.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.