Trăiască pîra!

Publicat în Dilema Veche nr. 378 din 12-18 mai 2011
Trăiască pîra! jpeg

Trăiască pîra, delaţiunea, turnătoria! Trăiască informaţia senzaţională! În criză de subiecte – de fapt, de imaginaţie şi de reporteri autentici –, ziarele nu mai ştiu cum să stoarcă ştiri „tari“. Pînă şi ziarele considerate serioase par să fie în criză de jurnalişti de investigaţie. Wall Street Journal a deschis recent o platformă online dedicată turnătorilor şi turnătoriilor. „Documentele şi bazele de date ar fi cheia către jurnalismul modern. Acestea se găsesc mereu în spatele uşilor ferecate – mai ales atunci cînd conţin indicii cu privire la înşelăciuni, abuzuri, poluare sau trafic de influenţă. Iată de ce vă solicităm ajutorul!“, scrie pe pagina de gardă a site-ului „SafeHouse“ găzduit de celebrul cotidian american. Cititorii publicaţiei sînt invitaţi să trimită indicii sau documente compromiţătoare, să-şi dea de gol colegii, şefii sau vecinii, să deconspire orice lucru necurat. 

Deocamdată nu s-au găsit prea mulţi turnători, căci – notează presa americană – platforma găzduită de Wall Street Journal nu asigură – aşa cum promite – confidenţialitate, iar persoanele dispuse să colaboreze în anonimat pot fi uşor identificate. Odată corectate aceste erori de proiectare, sistemul va funcţiona, bine mersi, aşa cum funcţionează deja şi Openleaks – o replică pentru cetăţeni a deja celebrei platforme Wikileaks.

Mecanismul e simplu şi previzibil: odată transmise, fotografiile, documentele, mărturiile etc. sînt preluate de ziar şi tocate mărunt-mărunt; învinuitul este tîrît la judecata publicului şi condamnat înainte ca Justiţia să se pronunţe. Cel care „asamblează“ dovezile (a căror autenticitate e, fireşte, discutabilă, de vreme ce totul e transmis anonim) şi instrumentează procesul e jurnalistul – lui îi revine misiunea să înşire, pe pagina de ziar, capetele de acuzare. Un jurnalism simplu şi pînă la urmă lipsit de riscuri, de vreme ce investigaţia se bazează pe nişte materiale servite de-a gata, nu pe o cercetare amănunţită pornită din redacţie. 

Sînt tare curios ce-o să iasă, în viitorul apropiat, din aceste cutii în care anonimii toarnă presupusele nedreptăţi. Un nou Watergate? Greu de crezut. Cazul acela a pornit de la o observaţie jurnalistică, subiectul s-a dezvoltat în urma unor investigaţii pertinente, iar afacerea a fost deconspirată de-abia într-un final graţie unei turnătorii.  

Nu numai ziarele recurg la turnători, ci şi statele. Cine s-ar fi gîndit, de pildă, că în Danemarca li se va cere cetăţenilor să se toarne unii pe alţii? Şi uite că se întîmplă! Tot mai multe municipalităţi invită cetăţenii să denunţe fraudele vecinilor lor. Iniţiatorul acestui demers este primarul social-democrat din Copenhaga, Frank Jensen. Pornind de la premisa că fraudele sociale s-au banalizat şi că ajutorul social atribuit în unele cazuri ilegal a devenit prea costisitor pentru municipalitate (e vorba de fraude în valoare de cîteva milioane de euro anual), Jensen s-a angajat să deschidă oficii la care cetăţenii pot reclama eventualele fraude. Cetăţenii îşi pot astfel denunţa vecinul care trăieşte din ajutor social, dar cîştigă bani şi muncind la negru, sau vecina de palier care beneficiază de alocaţia de părinte singur, deşi trăieşte în concubinaj. „Ştiu că este o formă de intruziune în viaţa privată a oamenilor. Dar chiar dacă denunţul nu trebuie să fie principalul element al acestei iniţiative, trebuie să ne ascuţim vigilenţa împotriva acestei plăgi sociale. Ne costă într-adevăr foarte scump, şi este de datoria noastră, faţă de cetăţenii cinstiţi, să punem capăt acţiunilor celor care cred că pot avea orice prin înşelătorie. Iar aceştia devin acum tot mai numeroşi“, a explicat primarul, strîns cu uşa de organizaţiile civice. Cetăţenii cinstiţi sînt chemaţi să-i toarne pe cei necinstiţi, să fie vigilenţi în locul statului incapabil să asigure domnia legii. Cred că aşa se pun bazele unui stat poliţienesc. 

Deocamdată ameninţarea e soft. Poate că în curînd o să ni se recomande să ne supraveghem mai îndeaproape vecinii: să raportăm la ce oră au stins lumina, dacă şi-au stropit sau nu grădina, dacă au cazan de ţuică, dacă au prieteni musulmani. Etc. Un stat democratic în care oamenii consimt – liberi şi nesiliţi de nimeni – să spioneze în numele democraţiei, al statului de drept, al siguranţei naţionale, al adevărului etc. e securitatea în versiune soft.

Legendă foto: Frank Jensen

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Câți ani de pușcărie riscă românul acuzat de trădare
Conform articolului 394 din Codul Penal, Alexandru Piscan, care este acuzat că a desfășurat activități de spionaj în beneficiul Federației Ruse, vizând obiective militare românești și NATO, poate înfunda pușcăria ani grei.
image
Anchetă extinsă în cazul Coldea: sunt vizați și Alexander Adamescu și Mihai Tufan. „Șeful cel mare”, fondator al „statului paralel”
Anchetă a fost extinsă în dosarul generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, fiind cercetate fapte de corupție în legătură cu firme controlate de către oamenii de afaceri Bogdan Alexander Adamescu și de către milionarul Mihai Tufan.
image
Pățania ciudată a unui șofer băut din Neamț. A făcut accident exact în momentul în care polițiștii îi făceau semn să tragă pe dreapta
Acţiunile poliţiştilor din Neamţ, pentru combaterea evenimentelor nedorite din traficul rutier, s-au soldat cu depistarea mai multor şoferi care erau băuţi la volan, întocmindu-se dosare penale

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.