Toamna se numără premiile literare

Publicat în Dilema Veche nr. 396 din 15-21 septembrie 2011
Fenomenul BD jpeg

Pe piaţa de carte din Europa occidentală, un premiu literar important înseamnă vînzări bune, uneori chiar şi de zece ori mai mari în comparaţie cu media. O banderolă roşie pe care e înscris premiul aduce mai multă vizibilitate în librării şi o putere de seducţie aproape infailibilă. Premiile se lasă deocamdată aşteptate. Dar avem măcar listele nominalizaţilor. În Marea Britanie, Julian Barnes figurează printre favoriţi la Booker Prize, unul dintre cele mai prestigioase premii internaţionale. Este deja a patra oară cînd obţine o nominalizare la acest premiu. Anul acesta, romanul pentru care a fost remarcat de critici şi de juriu este The Sense of an Ending, o poveste despre adolescenţă şi spirit caramaderesc. Ceilalţi cinci nominalizaţi la Booker Prize sînt Stephen Kelman, A.D. Miller, Carol Birch, Patrick deWitt şi Esi Edugyan.

În Franţa, juriul a comunicat deja lista nominalizaţilor la mult aşteptatul premiu Goncourt. Din cele peste 650 de romane publicate în acest sezon literar, juriul a reţinut cincisprezece. Printre nominalizaţii la premiul ce va fi oferit pe 2 noiembrie la Restaurantul Drouant figurează, en tête de liste, clasici contemporani, dar şi un debutant. Emmanuel Carrère – cu Limonov, Véronique Ovaldé – cu Des vies d’oiseaux, Eric Reinhardt – cu Le système Victoria sînt autori consacraţi, distinşi deja cu numeroase premii. Alexis Jenni ar avea şi el şanse mari să obţină premiul: romanul său de debut – L’Art français de la guerre – a avut parte de numeroase cronici (foarte) elogioase prin presa literară. 

Emoţii şi în Germania pentru cei 20 de nominalizaţi la Buchpreis – premiu ce va fi oferit în octombrie, în cadrul Tîrgului de Carte de la Frankfurt. Jan Brandt cu Gegen die Welt, Peter Kurzeck – cu Vorabend, Wilhelm Genazino – cu Wenn wir Tiere wären şi Navid Kermnani cu Dein Name sînt autorii cel mai bine plasaţi pentru a obţine cel mai important premiu german. Buchpreis nu are o istorie prea îndelungată, însă distincţia şi-a cîştigat prestigiu datorită contextului în care este oferită: dacă Frankfurt e un fel de placă turnantă a pieţei internaţionale de carte, premiul oferit pe această scenă este, cu siguranţă, o platformă de promovare infailibilă. Dar prestigiul nu pune premiul la adăpost de suspiciuni. Chiar dacă juriul (de fiecare dată altul) este format deopotrivă din scriitori consacraţi, şefi ai organizaţiilor profesionale şi jurnalişti literari, tot se aud, de fiecare dată, zvonuri cum că premiul ar face jocurile cutărei sau cutărei edituri. Pînă la urmă, despre bani e vorba! 

Premiile ca motor al pieţei de carte – iată cum competiţia pentru calitate literară se transformă într-o competiţie economică. Perspectiva nu e deloc nouă, iar criticii literari avertizează, de fiecare dată, asupra riscurilor pe care autorii, editurile, şi nu în ultimul rînd cititorii ar trebui să şi le asume cînd se închină în faţa acestor distincţii. Adesea, aceiaşi critici care acceptă să jurizeze premiile literare sînt şi cei mai zgomotoşi. 

Frédéric Beigbeder ar fi, în acest context, un caz patologic. Autor de mare succes – deşi nu neapărat înzestrat cu talent literar –, el este unul dintre cei care scriu uşor şi apar mereu în actualitate. Adesea cărţile sale sînt distinse cu premii mai mult sau mai puţin importante – dar asta nu ne scuteşte de văicărelile lui cu privire la inutilitatea premiilor sau de lamentaţiile sale despre posibile manipulări, sforării, combinaţii etc. la jurizare. Acelaşi Frédéric Beigbeder este şi „inventatorul“ unei distincţii anuale acordate autorilor tineri, Prix de Flore. Tot el, în calitate de colaborator al revistei Lire, „taie şi spînzură“ printre debutanţi sau autori consacraţi, arătînd direcţii, tendinţe şi ierarhii. Cred că ar fi inutil să mai menţionez ce părere are Beigbeder despre critica literară. Aţi ghicit: e inutilă, nu-l interesează...

landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.
979 17 Biro coperta1 jpg
Filiera basarabeană
Nu cred că am dus vreodată lipsă de dive în cultura noastră pop – înainte de ’90, Angela Similea ori Corina Chiriac dominau preferințele și colecțiile de discuri Electrecord, dominație de gen ce s-a păstrat și în anii ’90
979 22 coperta1 jpeg
Rushdie neînțelesul
El însă a ajuns în această situație pentru că nu a avut cum să fie altfel decît el însuși.
p 23 Fiinta retractata si refractata, spionata de constiinta sa, 1951 jpg
Victor Brauner – Retractarea sau „retragerea în sine“
Prin reinstaurarea imaginilor mitice, căderea este „răul eliberator“ care conduce la obţinerea elixirului vieţii (Gershom Scholem, La Kabbale et sa symbolique, Payot, Paris, 2003).
Afis Lettre jpg
De Ziua Culturii Naționale, dezbatere despre viitorul presei culturale tipărite, organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții
Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întîlnire cu tema Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil
Afis 13 ian 2023 Sala Radio jpg
Concert de Ziua Culturii Naționale la Sala Radio
Vineri, 13 ianuarie 2023 (de la 19.00), primul concert al noului an pe scena Sălii Radio va fi prezentat cu ocazia Zilei Culturii Naționale și se va desfășura sub bagheta lui ADRIAN MORAR, dirijor al Operei Naționale Române Cluj-Napoca.
MRM ian15 2023 portrait jpg
„Moștenitorii României muzicale”: turneu susținut de pianista Kira Frolu
Câștigătoarea bursei “Moștenitorii României muzicale” – ediția 2022, va susține o serie de recitaluri-eveniment ce vor avea loc la Brașov, București și Timișoara

Adevarul.ro

image
Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil: „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război”
„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.