TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food

10 iunie 2022
image

Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite. La TIFF 2022, spectatorii vor păși în culisele restaurantelor premiate cu Stele Michelin și îi vor cunoaște pe bucătarii care și-au propus să schimbe lumea prin intermediul gustului. Proiecțiile organizate anul acesta la Cercul Militar vor fi urmate de cine special pregătite la DaPino de staruri ale bucătăriei, chefi apreciați la noi în țară și peste hotare, inspirați de subiectele filmelor din programul TIFF 2022:

Duminică, 19 iunie

18:30 – Clubul de gătit (r. Annika Appelin) la Cercul Militar

20:00 – Cină by chef Cezar Munteanu prezentată de Nespresso @DaPino

Duminică seară, spectatorii sînt invitați la Clubul de gătit/ Tuesday Club (r. Annika Appelin Karin), o comedie romantică savuroasă în care protagonista descoperă că bărbatul alături de care și-a petrecut ultimii 40 de ani i-a fost infidel. Lumea în care obișnuia să trăiască se destramă, dar o nouă poveste e pe cale să înceapă. Un vechi prieten o convinge să se alăture unui curs de gătit condus de Henrik, un bucătar renumit. Aici, vechea ei pasiune renaște, iar pe măsură ce lumea fascinantă a gastronomiei își face loc în viața ei, totul capătă un nou sens. Pusă în fața unei decizii dificile, nu trebuie decît să aleagă o cale: va continua să trăiască în vechea realitate sau își va asculta instinctele?

Proiecția filmului va fi urmată de o cină pregătită de chef Cezar Munteanu, unul dintre cei mai prolifici maeștrii ai artei culinare din România. Și-a petrecut mai bine de trei decenii în bucătăriile lumii, timp în care a explorat culturile locale și s-a familiarizat cu specificul gastronomic al fiecărei țari în care a avut ocazia să lucreze. Este un promotor al alimentației sănătoase și sustenabile.

Experiență cu ingrediente LIDL.

Eveniment sprijinit de Ambasada Suediei în România.

Clubul de gătit/ Tuesday Club (r. Annika Appelin Karin)
Clubul de gătit/ Tuesday Club (r. Annika Appelin Karin)

Luni, 20 iunie

18:30 – Pîinea noastră (r. Beth Elise Hawk) la Cercul Militar

20:00 – Cină prezentată de Ambasada Israelului în România @ DaPino

La A-Sham Arabic Food Festival, granițele politice și religioase dispar, iar bucătarii arabi și evrei se întîlnesc pentru a-și celebra istoria culinară comună. Organizat de Dr. Nof Atamna-Ismaeel, primul arab musulman premiat la MasterChef Israel, evenimentul gastronomic care sărbătorește diversitatea bucătăriilor locale este subiectul documentarului Pîinea noastră/ Breaking Bread, debutul regizoarei Beth Elise Hawk. Un film despre speranță, sinergie și mîncare delicioasă, filmul ne arată ce se întîmplă atunci cînd acordăm mai multă atenție oamenilor și ne concentrăm mai puțin pe credințele lor religioase.

Cina de după proiecție va fi pregătită de un chef cu origini israeliene și va include preparate inspirate de aromele bucătăriei evreiești tradiționale.

Experiență cu ingrediente LIDL.

Pîinea noastră/ Breaking Bread (r. Beth Elise Hawk)
Pîinea noastră/ Breaking Bread (r. Beth Elise Hawk)

Marți, 21 iunie

19:00 – Spirit nordic (r. Rasmus Dinesen) la Cercul Militar

20:00 – Cină by chef Sergiu Giulean prezentată de LIDL @ DaPino

În insulele Feroe, un loc parcă desprins din basme, se ascunde un adevărat microcosmos, în care legendele nordice continuă să respire prin intermediul naturii și a climei. Verile se scaldă într-o lumină continuă, iar întunericul domnește pe tot parcursul iernii. În acest spațiu izolat și nu foarte ușor accesibil se află unul dintre cele mai bine cotate restaurante ale lumii. Distins cu două Stele Michelin, Koks a devenit faimos pentru maniera unică în care Chef Poul Andrias Ziska și echipa sa reinterpretează bucătăria tradițională locală, într-un spațiu inspirat din poveștile cu hobbiți. Experimentele lor culinare își au rădăcinile în natura aprigă feroeză, unde vîntul și apa, ceața și frigul au modelat peisajele și mentalitățile. În documentarul Spirit nordic/ Nordic by Nature, prezentat în premieră mondială la San Sebastián, regizorul Rasmus Dinesen i-a urmărit îndeaproape vreme de 18 luni, observînd întreg procesul pe care l-a traversat faimosul restaurant în timpul pandemiei.

Proiecția filmului va fi urmată de o cină pregătită de talentatul chef Sergiu Giulean, care face magie în bucătăria DaPino de mai mulți ani. Preparatele lui au impresionat mulți oaspeți de seamă ai TIFF-ului, inclusiv pe Nicolas Cage. Anul acesta, Sergiu va găti spectatorilor Film Food un meniu inspirat din rețetele nordice.

Experiență cu ingrediente LIDL

Bilete se pot achiziționa pe tiff.eventbook.ro

Spirit nordic/ Nordic by Nature (r. Rasmus Dinesen)
Spirit nordic/ Nordic by Nature (r. Rasmus Dinesen)

Ne puteți urmări pe:

tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | InstagramYoutube 

Filme oricînd și oriunde pe teritoriul României, pe TIFF Unlimited: unlimited.tiff.ro.

***

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijinul: Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Primăra și Consiliul Local Cluj-Napoca, Institutul Cultural Român

Prezentat de: Banca Transilvania   

Mașina oficială: Mercedes-Benz

Cafeaua oficială: Nespresso

Asigurător oficial: Groupama

Sponsori: Mastercard, Vodafone, TenarisSilcotub, LIDL, Cemacon, MOL România, Bîrlog, IQOS, Regina Maria, E-ON, Compania de Apa Somes, McDonalds, Persil, Aqua Carpatica, Domeniile Sîmburești, JTI, Conceptual Lab by Theo Nissim, Domeniile Averesti, Pop Cola, Farmec, .msg România, Yonder, CSI

Parteneri: PMA, Lecom, AX Perpetuum, Biotrem, Promelek XXI, Luna Cleaning, Supercom, Verdino

Transportator oficial: Tarom

Asigurător oficial: Groupama

Partener logistic: DHL

Partener media principal: PRO Cinema

Recomandat de: Europa FM

Parteneri media: Libertatea, ELLE, VIVA!, Avantaje, Radio România Cultural, Radio Europa Liberă, TV5, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Films in Frame, A List Magazine, Cinemap, Zile și Nopți, AGERPRES, Revista BIZ, Life.ro, Observator Cultural, LiterNet, AaRC, Utopia Balcanică, Mercur Retrograd

Parteneri media locali: Afaceri.news, Făclia, Maszol, Monitorul de Cluj, Muzzix, Radio Cluj, Radio Transilvania, Ziua de Cluj

Partener de monitorizare: mediaTRUST

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.