Theodor Paleologu semnează un eseu despre educație și modul în care o practică de aproape 10 ani la Casa Paleologu

27 mai 2022
image

Editura Fundației Paleologu a publicat recent un nou volum: Povestea Casei Paleologu, o autobiografie intelectuală semnată de Theodor Paleologu și, totodată, un eseu despre educație și un manifest pentru inițiativele independente în acest domeniu vital. Volumul are ca fir narativ viața autorului, prezentată pentru a arăta pașii parcurși pentru însăși formarea instituției unde aplică principiile filozofiei elaborate. Cititorii au astfel ocazia de a pătrunde în universul istoriei culturale a cunoscutei clădiri din strada Armenească 34, construită în 1932 de Mihail Paleologu, bunicul patern al autorului, şi Emilia, cea de-a treia lui soție, un parcurs creionat din povești recuperate și amintiri ale autorului. 

O listă impresionantă de referințe bibliografice traversează paginile volumului: de la amintirile emoționante despre lecturile mamei din opererele lui Homer sau Firdusi pînă la cărțile formatoare din perioada studiilor și, urmînd traiectul cronologic, pînă la autorii și cărțile care animă astăzi cadrul educațional și cultural al Casei Paleologu. Parcursul formării autorului include și o suită de întîlniri marcante cu nume precum Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Pierre Manent sau Harvey Mansfield, povești și intersectări care refac biografia intelectuală a autorului și explică proiectul de astăzi al Casei Paleologu.

„Mi se pare esențială învățarea activă prin discursuri, dezbateri, teatru, creativitate artistică. Vizionarea de filme, vizitarea de muzee, călătoriile în străinătate au și ele un rol formator extraordinar. Materiile științifice n-ar fi cîtuși de puțin neglijate, ci puse în legătură cu studiul istoriei și preocuparea pentru propria bunăstare. Biologia, bunăoară, trebuie să pornească  de  la  grija  pentru  sănătate,  economia  și  dreptul  de  la  nevoia  de  a  face  față societății în care trăim. Cînd spun că trebuie început cu filozofia, retorica și limbile clasice, nu  înseamnă  deloc  că  ignor  lumea  contemporană. Dimpotrivă, văd în ele extraordinare avantaje comparative care te echipează pentru provocările vieții”, scrie Theodor Paleologu spre finalul volumului.

Cartea se va bucura de mai multe evenimente care îi sînt dedicate în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest: primul va avea loc la Scena Arena, miercuri, 1 iunie, ora 18:00, avîndu-i ca protagoniști pe Theodor Paleologu și Valeriu Nicolae, care vor discuta despre „Două case, două proiecte educative”; cel de-al doilea va fi la standul Editurii Spandugino, duminică, 5 iunie, ora 15:00, lansarea propriu-zisă a volumului, la care vor vorbi Teodor Baconschi, Bogdan Tătaru-Cazaban, Petre Guran și Sever Voinescu.

Cei interesați de această nouă apariție editorială o pot procura pe www.paleologu.com.

Casa Paleologu este o organizație educațională liberă, susținută prin eforturile Fundației Paleologu. A fost fondată în 2013 și oferă cursuri, conferințe și călătorii de studiu unui public larg, interesat de educarea continuă și de dezvoltarea individuală. Pînă acum, la Casa Paleologu au fost oaspeți, online sau față în față, peste 7.000 de persoane.

***

Theodor Paleologu, fost elev al Ecole Normale Supérieure, a studiat filozofia la Universitatea Paris I Sorbonne şi este doctor în filozofie politică al Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales şi al Universităţii din München. A fost fellow la Harvard, Notre Dame şi Wissenschaftskolleg zu Berlin, a predat la Boston College, Deep Springs College, European College of Liberal Arts de la Berlin şi Universitatea din Copenhaga. A fost ambasador al României în Danemarca şi Islanda şi Ministru al Culturii. În prezent este președintele Fundației Paleologu.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

pavel bartos LR mp4 thumbnail png
Pavel Bartoș, un părinte implicat: „Consider că acum sunt un tată mai răbdător"
Pavel Bartoș împacă de minune cariera cu viața de familie.
alina puscau leonardo dicaprio jpg
Alina Pușcău, adevărul despre relația cu Leonardo DiCaprio. Au format sau nu un cuplu: „Ne-am cunoscut de mici”
Alina Pușcău, model român cu o carieră de succes pe plan internațional, s-a născut în București și, de peste zece ani, locuiește în Los Angeles, orașul în care și-a consolidat reputația în industria modei. În vârstă de 43 de ani, a devenit una dintre cele mai apreciate prezențe din lumea modelling
George Simion Nicusor Dan castigatori ai primului tur, 4 mai 2025  Foto EPA EFE jpg
George Simion vs. Nicușor Dan la Cotroceni: Cine ar conta mai mult pentru Republica Moldova ANALIZĂ
Relațiile dintre București și Chișinău depind de viitorul lider de la Cotroceni. Moldova ar putea beneficia de sprijinul României pe drumul său european dacă ar câștiga Nicușor Dan, dar nu și în cazul lui George Simion, care ar putea transforma aceste relații în unele tensionate, susțin experții.
Daniel Ghiţă Facebook
Critici dure în lumea sporturilor de contact: eu vă băteam doar din picioare!
Fostul luptător K1 Daniel Ghiță îi atacă pe actualii sportivi.
Militari soldati israelieni in fasia gaza profimedia 0830276679 jpg
China se opune planului Israelului de a cuceri Fâșia Gaza
China se opune continuării operațiunilor armatei israeliene în Fâșia Gaza, după ce guvernul lui Netanyahu a lansat un plan de cucerire a enclavei palestiniene.
grindina 2 jpg
Vreme extremă în România! Județul unde grindina a făcut ravagii: „Credeam că vine sfârșitul lumii!"
În ultimele zile, România a fost afectată de fenomene meteo extreme, inclusiv grindină, ploi torențiale și vijelii care au provocat daune în mai multe județe. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, instabilitatea atmosferică va persista până joi, 8 mai, ora 23:00.
alexa dan mg 5744 jpeg
Dan Alexa și Andrada își spun adio, după cinci ani de căsnicie. Ce au transmis cei doi
Dan Alexa, cunoscut antrenor de fotbal și proaspăt concurent în emisiunea Asia Express 2025, a confirmat despărțirea de soția sa, Andrada, după 5 ani de căsnicie.
Portul Pireu (© Shutterstock)
Grecia construiește un muzeu dedicat artefactelor antice descoperite în mare
Un nou muzeu consacrat numeroaselor obiecte arheologice descoperite în mare urmează să-și deschidă porțile până în 2026, la Pireu, marele port de lângă Atena, a anunțat ministrul Culturii din Grecia, Lina Mendoni.
image png
Trei angajație de la o casă de amanet, ridicate de polițiști: au înlocuit bijuterii de aur cu gablonţuri
Trei femei au fost duse la audieri într-un dosar de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată prin care ar fi provocat unei societăţi de amanet la care lucrau un prejudiciu de aproximativ 1,8 milioane de lei.