Tancuri şi statui - Sorokin şi Kaminer despre Putin

Publicat în Dilema Veche nr. 531 din 17-23 aprilie 2014
Diplomaţia pentru toţi jpeg

Doi autori ruşi de succes, Vladimir Sorokin şi Vladimir Kaminer, comentează actualitatea politică internaţională. Nici unul dintre ei nu pare prea surprins de evenimentele recente din Rusia şi din Ucraina. Au scris, pe înţelesul occidentalilor, două poveşti cu tîlc despre ambiţiile lui Vladimir Putin. Amîndoi vorbesc despre Rusia ca despre Uniunea Sovietică.

● În august 1991, în timpul puciului împotriva lui Gorbaciov, Vladimir Sorokin era împreună cu prietenii săi la Lubianka, la sediul central al KGB. Scriitor marginal, refuzat de comunişti, dar cunoscut în mediile studenţeşti, underground, Sorokin spera, încă din 1991, la o „revoluţie adevărată“ în Rusia. Şi-a dat repede seama că avea să fie dezamăgit, după cum recunoaşte într-un eseu publicat săptămîna trecută în Die Zeit. Atunci, în 1991, mulţimea avea de gînd să dărîme monumentul lui Felix Dzerjinski, unul dintre fondatorii KGB. Oamenii legaseră funii în jurul statuii şi trăgeau, înverşunaţi, de ele. Dar de la un megafon s-au auzit apoi vocile liderilor pucişti care-i îndemnau pe protestatari să se liniştească. Boris Elţîn însuşi s-ar fi adresat mulţimii susţinînd că, în cădere, capul lui Dzerjinski ar distruge asfaltul şi că ar putea deteriora nişte ţevi care treceau pe-acolo, pe sub caldarîm. Mai bine să aşteptăm să vină o macara – ar fi spus, cu înţelepciune, Elţîn. Revoluţionarii au aşteptat vreo două ore să vină macaraua, strigînd, pentru încurajare, lozinci anti-KGB. În cele din urmă, macaraua a sosit şi statuia a fost demontată cu grijă şi apoi transportată într-un parc ce avea să găzduiască, mai tîrziu, multe alte figuri ale bolşevismului şi ale comunismului totalitar. Elţîn s-a instalat la putere şi lumea a uitat de zecile de statui rămase în picioare. Cam asta a fost revoluţia antisovietică, îşi aminteşte Sorokin.

Revoluţia de acum, din Ucraina, a produs, printre altele, căderea multor monumente ale foştilor lideri sovietici. Zeci de chipuri ale lui Lenin, statui, busturi, basoreliefuri au fost distruse de gloată, nimeni n-a mai aşteptat, ca atunci, în 1991, la Moscova, să vină vreo macara şi să le demonteze regulamentar. Monumentele comuniste înlăturate în Ucraina, în 2013-2014, au fost demolate de-a dreptul, nu doar înlăturate şi puse la păstrare. Aici s-a întîmplat, de-adevăratelea, o „a doua cădere a lui Lenin“. Şi acesta ar fi un indiciu clar că revolta anti-Ianucovici s-a transformat într-o autentică revoluţie antisovietică, spune Sorokin.

Rusia n-a avut încă parte de o revoluţie antisovietică. Lenin, Stalin şi fraţii lor de sînge tronează bine-mersi în Piaţa Roşie. „Din punct de vedere geopolitic şi economic, Uniunea Sovietică s-a prăbuşit. Dar ea supravieţuieşte în continuare, prin monumente, în inimile a milioane de homines sovietici“, crede Sorokin. Discursul oficial al Moscovei despre statuile liderilor sovietici distruse de revoluţionarii ucraineni de acum – cum că asta ar fi expresia unei atitudini antiruseşti – nu face decît să confirme această convingere: pentru Vladimir Putin, Rusia înseamnă (sau ar trebui să fie) Uniunea Sovietică.

Recent, un membru al dumei ruseşti a avut iniţiativa să ceară reamplasarea statuii lui Dzerjinski pe fostul ei soclu. În lumina evenimentelor recente, nu e exclus ca acest lucru să se şi întîmple.

● Scriitor german de origine rusă, autor de proză scurtă, de sketch-uri umoristice şi de editoriale spumoase, animator de cluburi disco-literare, uneori actor de stand-up comedy, Vladimir Kaminer este unul dintre puţinii germani care a înţeles ce se petrece acum în Rusia şi reuşeşte să mai şi explice totul pe înţelesul publicului larg. Într-un articol publicat pe pagina sa de Facebook, care, între timp, a ajuns viral, Kaminer încearcă să explice situaţia de acum a Rusiei. Ţara ar fi ca un vechi tanc sovietic, rămas, din 1991, fără carburant. Ca să-l pună în mişcare, ruşii au încercat deja de toate: modernizare, liberalizare, drepturile omului etc. – n-a funcţionat nimic. Apoi au luat-o altfel: au pus un pic de mîndrie naţională, ceva patriotism, nişte şovinism. „Noi nu sîntem Europa, noi avem lumea noastră, Rusia noastră.“ Tancul s-a mişcat brusc – o sută de metri în trei secunde. Poate că acest cocktail de substanţe nu ţine pe termen lung, spune Kaminer, dar uite că pe distanţe mici e imbatabil. Din păcate, nu prea poate fi manevrat cu precizie cînd face salturi din astea, iar drumurile sînt proaste. Aşa că nu e exclus să nimerească te miri pe unde. Dar asta nu e o problemă pentru ruşi, lor le place să meargă repede, ei trăiesc acolo, în lumea lor. „Noi nu sîntem Europa“, repetă ei – iar acest refren, repetat mecanic, pare să fi fost însuşit şi de ruşii din afara Rusiei. La Harkov sau la Doneţk, acolo unde tancurile ruseşti chiar stau la pîndă, de-adevăratelea, se pare că ucrainenii pro-ruşi ar fi încercat să cînte imnul Rusiei mari, dar n-au putut, căci uitaseră textul. Dar nici asta nu contează – spune Kaminer –, important e că „noi nu sîntem Europa“. Bine că nu încep să cînte „hai la lupta cea mare...“ 

QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
„A fost odată la Hollywood”, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment în luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansată miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) și sîmbătă, 4 iunie, ora 12.00, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actrița Maia Morgenstern, Premiul de Excelență la TIFF 2022
Actrița Maia Morgenstern va fi omagiată la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii și vieți paralele
În „Șoferul din Oz” se asociază fericit umorul, ironia, tandrețea, caracterele hiperbolizate și inevitabila tentație a parabolei socio-politice cu priză imediată.
945 16 jos Iamandi jpg
Insațiabila nemulțumire a lui Stalin
Bolșevismul a fost exportabil și a produs rezultate „cvasiidentice” peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
Găsim orășelul mic și netulburat în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea, găsim jocul de putere aparent blajin între localnici și intrușii „de la centru”, găsim briza ușoară de nefericire care traversează, din direcții diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizuală a celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urmă de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpretează unul dintre cele mai frumoase concerte de vioară compuse vreodată
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe!
Între 1 și 12 iunie 2022, la București şi în alte zece oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfîntu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Tîrgu Mureș – cinefilii sînt invitați la întîlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi România „acasă” pentru migranți? jpeg
Poate fi România „acasă” pentru migranți?
Corpurile sînt grele, teama, deznădejdea, dar și mîngîierea însoțesc un drum care pornește dintr-un acasă spre nu se știe unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“ jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“
„L-am văzut pe Picasso asamblînd obiecte aparent neînsemnate și aceste obiecte, odată așezate de către el într-o anumită ordine, capătă viață.”
Vocea: ţipete sau şoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Viață de cuplu jpeg
Viață de cuplu
Filmului îi reușesc mult mai bine scenele de criză, cele în care intensitatea e dată pe minus, iar cadrul se lasă măturat de un crivăț emoțional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS jpeg
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, începînd cu ora 16:00, la sediul instituției din strada Matei Voievod 75-77
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)” jpeg
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)”
Între 29 aprilie și 28 mai, în Piața Regelui Mihai din București, va putea fi vizitată expoziția Stop the War (in Ukraine), prin care opt artiști români și o serie de artiști ucraineni continuă să ia atitudine împotriva războiului din Ucraina și să militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mișca, a motiva și a împinge la acțiune.
Căsătoria lui Teofil jpeg
Căsătoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria și Teofana înaintea ei, Teodora s-a văzut transformată din „nimeni” în cel mai de seamă personaj feminin din imperiu.
O cineastă de redescoperit jpeg
O cineastă de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par să articuleze o preocupare pentru mutațiile istorice, pe care le altoiește cu o privire feminină, mereu dispusă la autoreflexivitate subtilă.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventurează prin părțile noastre să-și prezinte cel mai recent album, cu adevărat unul de primăvară, încărcat de candoare și speranță, în contrasensul mersului mondial al lucrurilor.
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina jpeg
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina
Cea de-a 26-a ediție FFE va avea loc la București în perioada 5 – 11 mai (Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie) și la Timișoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gală, de Ziua Europei.
„Invențiile ocazionale”, o nouă carte de Elena Ferrante în librăriile românești jpeg
„Invențiile ocazionale”, o nouă carte de Elena Ferrante în librăriile românești
Un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare.
10 ani de „Noaptea Cărților Deschise“, cea mai mare campanie dedicată Zilei Mondiale a Cărții jpeg
10 ani de „Noaptea Cărților Deschise“, cea mai mare campanie dedicată Zilei Mondiale a Cărții
Sîmbătă, 23 aprilie 2022, Editura Litera sărbătorește Ziua Mondială a Cărții prin evenimentul „Noaptea Cărților Deschise”.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.