Șvițerii de odinioară

Ruxandra Irina CIOCÎRLAN
Publicat în Dilema Veche nr. 385 din 30 iunie - 6 iulie 2011
Șvițerii de odinioară jpeg

● Claudia Chinezu, Elveţienii în România, Editura Noi Media Print, 2011.

„În contextul în care Elveţia a semnat un nou acord de cooperare cu România*, reafirmînd astfel solidaritatea şi importanţa pe care o acordă partenerului său român, cartea doamnei Claudia Chinezu scoate la lumină itinerariile acestor emigranţi ignoraţi pînă în zilele noastre şi apare la momentul potrivit. În paginile acestei lucrări, cititorul va descoperi rolul, cîteodată crucial, jucat de numeroşi elveţieni şi va constata că relaţiile oficiale nu epuizează nici pe departe spectrul diversificat şi eclectic al contactelor dintre cele două ţări, care se desfăşoară cel mai adesea în afara instituţiilor, uneori cu o strălucire şi mai mare.“ Astfel scrie ambasadorul Elveţiei în România, Livio Hürzeler, în introducerea monografiei Claudiei Chinezu, Elveţienii în România. 

Într-adevăr, dacă relaţiile diplomatice dintre România şi Elveţia ajung anul acesta (de-abia) la cea de-a o suta aniversare, din lucrarea de faţă aflăm – nu fără oarecare surprindere – că influenţa socială, culturală şi economică profundă a elveţienilor asupra principatelor române începe să se facă simţită încă din secolele XV-XVI, cu o intensificare substanţială în secolele XIX-XX. Contactul îndelungat, de o notabilă însemnătate, dintre cele două spaţii este analizat de Claudia Chinezu, Doctor ès lettres la Universitatea din Fribourg (Elveţia), într-o manieră eminamente accesibilă, dar riguros şi pasionat instructivă. De la călători aventurieri cu veleităţi de antropologi, misionari catolici şi protestanţi şi cîţiva luptători devotaţi cauzei „române“, la agricultori, viticultori, horticultori fugiţi din calea crizelor economice şi agricole din Ţara Cantoanelor şi pînă la antreprenori, industriaşi, comercianţi prosperi sau clerici influenţi, parcursul puţin cunoscuţilor emigranţi elveţieni din ţara noastră a condus la o colaborare trainică, chiar entuziastă între cele două popoare. 

În secolul al XVIII-lea, cînd coloniile helvete încep să se constituie în Bucureşti, Şaba, Galaţi sau Brăila, reprezentanţii lor găsesc în perimetrul carpato-danubiano-pontic un spaţiu multicultural, primitor, aflat la începutul dezvoltării sale economice moderne. Comercianţii şi bancherii elveţieni, precum Josef Gubler – comerciant cu produse de lux, Anton Taponnier – bancher din Geneva, sau Erhardt Wolff – mare investitor în industria metalurgică, întrevăd această oportunitate, creînd afaceri înfloritoare care, pînă la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, vor acumula un capital de milioane de franci. La rîndul ei, societatea română vede în elveţieni – şviţeri, cum erau numiţi – un model de rectitudine morală şi spirit întreprinzător şi civic. Astfel, în Valahia şi Moldova se caută ca odraslele familiilor nobile să fie educate de preceptori elveţieni sau ca domnii să se folosească de serviciile unor secretari sau bibliotecari de această origine. Alexandru Ipsilanti îl angajează pe Franz Josef Sulzer ca preparator pentru copiii săi, iar mulţi ani mai tîrziu Ion C. Brătianu încredinţează instruirea celor opt copii ai lui unei profesoare din Elveţia, explicînd că „Şviţerii sînt oameni cinstiţi şi amabili; tocmai aceste două calităţi am dreptul să le pretind copiilor mei“. Însuşi Regele Carol I a ales să lucreze cu elveţieni – Léopold Bachelin şi Marcel Godet s-au ocupat de biblioteca regelui, iar Louis Basset i-a fost secretar personal şi totodată stimat consilier economic (aceleaşi atribuţii i-au corespuns şi sub Ferdinand şi Carol II). 

Deşi aceste capitole sînt absolut necesare pentru o înţelegere corespunzătoare a fenomenului emigraţiei helvete în România, partea fără îndoială cea mai interesantă a lucrării constă în prezentarea situaţiei elveţienilor sub diferite regimuri politice în România. Astfel, începînd cu 19 aprilie 1933, aceştia s-au bucurat de un statut special – prin „clauza naţiunii celei mai favorizate“, erau liberi ca pe teritoriul ţării noastre să practice orice meserie doreau, fiind scutiţi de taxe şi impozite şi neavînd obligaţia de a efectua serviciul militar sau a plăti pentru iniţiativele militare ale statului român. Astfel, integrarea şviţerilor în societatea românească nu a dus, în nici un moment, la îndepărtarea elveţienilor de identitatea lor naţională, iar investiţiile industriale şi comerciale elveţiene, apărate, prosperă pe termen lung.  Tot de aici ne dăm seama că lipsa familiarizării românilor cu lunga existenţă a acestei colonii se poate datora nu numai numărului relativ restrîns al reprezentanţilor ei aici de-a lungul timpului, dar şi faptului că bunăstarea şi, ulterior, existenţa paşnică a elveţienilor-români au fost întrerupte brutal începînd cu 1939, fiind esenţialmente nimicite pînă la sfîrşitul războiului. Odată cu instalarea trupelor germane în România, o sistematică politică discriminatorie faţă de elveţieni – cetăţeni ai unei ţări neutre – a eliminat pe rînd toate privilegiile acestei comunităţi. Lovitura de graţie a fost dată însă de puterile bolşevice: reforma agrară din 1945 a ciopîrţit proprietăţile mai mari de 50 ha, iar naţionalizarea din 11 iunie 1948 a ruinat sute de cetăţeni şi zeci de companii helvete. Astăzi, Casa Elveţiei din Bucureşti aminteşte poate cel mai mult de trecerea acelor „şviţeri“ prin ţara noastră, însă companiile elveţiene deschise în ultimele două decenii în România au început, fără melancolie şi cu mult spirit practic, să refacă comunitatea elveţienilor români de odinioară.

* Pe data de 26 august 2010, Elveţia a semnat cu România un acord de cooperare pe o perioadă de cinci ani pentru combaterea criminalităţii informatice.

983 16 coperta cioaba jpg
Anamneze și alte întîmplări de călătorie
„Dacă există un numitor comun al lucrurilor din această carte“, afirmă el, „ăsta e un fel de planare cu picioarele, după cum te duce vîntul“.
p 17 jpg
Răzbunarea e a mea
Cei care – sacrilegiu! – nu văzuserăm pînă acum Oldboy aveam senzația că, dacă închidem ochii, putem să îi dibuim, totuși, imaginile.
p 17 jos jpg
O stea pop nepoliticoasă și indocilă
O voce cam dezabuzată, un beat atît de plin de sine, o poveste cît un clișeu, dar narată cum trebuie.
983 21 coperta Iamandi jpeg
O recuperare miraculoasă
Este adevărat însă că, pe de altă parte, Krjijanovski nu s-a cenzurat în nici un fel, chiar dacă tema îl expunea interpretărilor cenzurii.
Afis 15 febr 2023 jpg
DIRIJORUL GERMAN RALF SOCHACZEWSKY: de la barocul francez la clasicismul austriac, concert la Sala Radio
RALF SOCHACZEWSKY a primit primele lecţii de dirijat în Berlin (oraşul său natal), la Universitatea de Muzică (UdK) și, ulterior, a devenit student la Universitatea de muzică Hanns Eisler, unde a frecventat cursul de dirijat-orchestră şi pe cel de dirijat-cor.
news Cimpeanu Cruciada împotriva lui Stefan cel Mare Cismigiu jpg
Dezbatere – Cruciadă împotriva lui Ștefan cel Mare: Codrii Cosminului 1497 de Liviu Cîmpeanu
Joi, 9 februarie, de la ora 19.00, Editura Humanitas vă invită la Librăria Humanitas de la Cișmigiu la o dezbatere cu istoricii Liviu Cîmpeanu
Afis 9 febr 2023 Sala Radio jpg
TROMPETISTUL DE TALIE INTERNAȚIONALĂ ALEX SIPIAGIN VA CÎNTA CU BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA!
Pentru acest concert de jazz contemporan, Big Band-ul Radio îi are ca invitați și pe pianistul și aranjorul MISHA TSIGANOV, contrabasistul MAKAR NOVIKOV și pe bateristul SASHA MACHIN.
Publishing & TPS1 jpg
1 milion de lei pentru traducerea cărților românești în străinătate
Sesiunea 2023 a programelor Translation and Publication Support (TPS) și PUBLISHING ROMANIA, la start
982 16 sus coperta jpg
O bere cu Dave Grohl
Pe mulți dintre noi izolarea din timpul pandemiei ne-a făcut să ne aplecăm spre tot soiul de hobby-uri mai mult sau mai puțin bizare (și de multe ori nu neapărat utile).
p 17 jpg
Teatru de război
Narvik e despre acest cuplu – ea, „soție și mamă”; el, soldat chiar pe frontul din fața casei – care trebuie să le facă față nemților, „separat, dar împreună”.
982 17 coperta1 jpg
Familia Wakeman
Nu doar Steven Wilson a avut un an intens, ci și celălalt Wilson esențial al prog-rock-ului britanic, Damian Wilson.
George Banu jpg
George Banu – un portret pur subiectiv
Biţă folosea des expresia entre‐deux, inclusiv în Povestirile lui Horatio, una dintre ultimele lui cărți.
landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.

Adevarul.ro

image
14 ani fără uriașul Marian Cozma: Povestea crimei și ce s-a întâmplat cu ucigașii de etnie rromă
Un handbalist uriaș, la propriu și la figurat, s-a stins, la Veszprém (Ungaria) după un incident șocant.
image
Jurnalist Pro TV reținut pentru 24 de ore. Marius Buga este acuzat că a violat un minor dintr-un centru de plasament
Jurnalistul Marius Buga (42 de ani), corespondentul Pro TV în Dâmbovița și unul dintre cei mai vechi colaboratori ai televiziunii, a fost reținut de procurori într-un dosar ce vizează acte sexuale cu un minor.
image
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm o locuință ca să nu cadă la primul cutremur
Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România a explicat pentru „Adevărul” la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o locuință.

HIstoria.ro

image
Care este cea mai valoroasă pictură din România?
Muzeul Național Brukenthal prezintă, pe pagina de Facebook, cea mai importantă lucrare a colecției de pictură a instituției sibiene, achiziționată de baronul Samuel von Brukenthal, colecție care a stat la fondarea primului muzeu deschis publicului din România (1817).
image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.