„Ştiinţa cunoaşte, filozofia gîndeşte“

Publicat în Dilema Veche nr. 415 din 26 ianuarie - 1 februarie 2012
„Ştiinţa cunoaşte, filozofia gîndeşte“ jpeg

– interviu cu Fernando SAVATER –

Este unul dintre cei mai importanţi intelectuali europeni ai momentului. Fernando Savater (n. 1947) a publicat (selectiv): Ensayo sobre Cioran (1974), Panfleto contra el Todo (1978), Invitación a la ética (1982), Sobre vivir (1983), Las razones del antimilitarismo y otras razones (1984), Ética como amor propio (1988), Las preguntas de la vida (1999), Perdonen las molestias (2001), El Gran Laberinto (2005), Los siete pecados capitales (2005), Así hablaba Nietzsche (2006), Imaginación o barbarie (2008), Política razonable (2008), La hermandad de la buena suerte (2008), Borges: La ironía metafísica (2008), Historia de la filosofía. Sin temor ni temblor (2009), Tauroética (2010), La música de las letras (2010).

Credeţi că istoria spiritului poate fi imaginată ca o succesiune de perioade dominate de obsesia sistemului, a completitudinii, şi perioade stăpînite de fascinaţia pentru fragmentar, aluziv, eliptic?

Practic, uneori au coexistat: Lichtenberg şi Kant, Novalis şi Kierkegaard cu Hegel, Fichte şi Schelling, Sartre şi Cioran etc. În realitate, sînt două forme de articulare a gîndirii care îşi răspund una alteia.

Trăim într-o epocă a fragmentului sau visăm încă la metanaraţiunile a căror moarte fusese vestită de profeţii postmodernismului?

Epoca noastră e plină de autori care nu scriu nici fragmente, nici sisteme, ci eseuri de întindere medie, care îşi propun să iasă din acest mare Sistem Universal pe care-l constituie azi ştiinţa modernă.

Care este rolul lui Nietzsche în legitimarea fragmentului ca formă validă de reflecţie filozofică?

Nietzsche a cultivat fragmentul… în manieră sistematică, fie-mi iertat paradoxul. E limpede că măiestria lui a slujit la confirmarea validităţii şi a importanţei teoretice a formei aforistice şi fragmentare. Este însă curios că mulţi dintre cei mai de seamă comentatori ai lui Nietzsche (Fink, Heidegger, Klossowski, Deleuze, Vattimo etc.) au scris despre el tratate, nu aforisme. Bataille este, probabil, singura excepţie.

Sînteţi de acord cu exegeţii care spun că Cioran este adevăratul moştenitor al lui Nietzsche în secolul al XX-lea?

Nu, deloc. În anumite aspecte pur formale, Cioran merge pe urmele lui Nietzsche, însă gîndirea lui pesimistă şi negativă – plină de umor, ce-i drept – diferă radical de cea a lui Nietzsche.

Fragmentul rămîne în continuare o modalitate de exprimare pe care gînditorii iconoclaşti o întrebuinţează pentru a sfida regulile sacrosancte ale filozofiei oficiale? Putem vorbi despre clasicizarea fragmentului, despre îmblînzirea potenţialului său de rebeliune?

În multe situaţii fragmentul aproape că a devenit o „filozofie oficială“. În altele, ca în situaţia excepţionalului gînditor columbian Nicolás Gómez Dávila, se află în serviciul ultraortodoxiei religioase şi al poziţiilor mai conservatoare din punct de vedere social şi politic… Cred că nu se poate generaliza, pentru că există scriitori de fragmente memorabile şi alţii care scriu fragmente îndoielnice fiindcă nu ştiu să scrie altceva.

Fragmentul ar putea reprezenta o formă cvasiclandestină de supravieţuire a reflecţiei filozofice după procesul-verbal de constatare a decesului filozofiei?

Spre deosebire de ştiinţă, care cunoaşte, filozofia gîndeşte. Nu ştiu cine i-a semnat certificatul de deces (presupun că aceeaşi persoană care a certificat şi moartea artei, a romanului, a omului etc.), dar cred că e mai bine să nu facem prea mult caz de el. 

au consemnat Ciprian VĂLCAN şi Alin TAT  

traducere din limba spaniolă de Cornelia DUMITRU

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.