Steve McQueen

Quentin TARANTINO
Publicat în Dilema Veche nr. 1032 din 18 ianuarie – 24 ianuarie 2024
Steve McQueen în Bullitt, 1968
Steve McQueen în Bullitt, 1968

Steve McQueen era, alături de Paul Newman și Warren Beatty, cea mai mare vedetă de cinema masculină a anilor ’60. 

Anglia avea destui actori interesanți ca Michael Caine, Sean Connery, Albert Finney și Terence Stamp, dar dintre tinerii sexy din America – și care erau în același timp adevărate vedete de cinema – cei mai tari erau McQueen, Newman și Beatty. La următorul nivel erau James Garner, George Peppard și James Coburn. Dar, de cele mai multe ori, cînd unul dintre ei primea un film, era pentru că unul dintre primii trei îl refuzase. Dacă producătorii îl voiau pe Newman sau pe McQueen, se mulțumeau cu George Peppard. Dacă-l voiau pe McQueen, se mulțumeau cu James Coburn. Dacă-l voiau pe Beatty, se mulțumeau cu George Hamilton. James Garner chiar era suficient de popular încît să primească uneori scenarii care nu aveau pe ele amprentele primilor trei, dar nu prea des.

La un nivel mai jos erau cei care veneau din urmă, ca Robert Redford, George Segal și George Maharis, și vedete pop ca Pat Boone și Bobby Darin (care în anii 1960 chiar au avut cariere cinematografice legitime). 

De fapt, dacă și-ar fi luat vreodată în serios cariera cinematografică, tînăra vedetă masculină de cinema care chiar ar fi putut să le dea de furcă celor trei actori de frunte era Elvis Presley. Dar Elvis era prizonierul colonelului Tom Parker și al propriului său succes. Elvis făcea două filme pe an și nici unul dintre ele nu ducea vreodată la pierderi de bani. Fie vorba între noi, nu toate acele filme cu Elvis erau proaste. Unele erau mai bune decît altele. Dar trebuie spus că nu erau filme adevărate, erau „filme cu Elvis Presley”. 

Dar unul dintre motivele pentru care Steve McQueen a fost atît de popular în anii 1960, pe lîngă personajul de rege al nonșalanței și charisma lui incontestabilă, a fost că dintre cei trei actori de vîrf (Newman, McQueen și Beatty), McQueen a făcut filme mai bune.

Odată ajuns vedetă de cinema cu Marea evadare, McQueen a făcut o serie de filme, toate al naibii de bune. În anii 1960, singurul rateu din filmografia lui de după Marea evadare este Baby the Rain Must Fall. Și asta mai ales din cauza priveliștii ridicole a lui Steve care încearcă să joace un cîntăreț de folk. În timp ce, de-a lungul întregii lui cariere, Paul Newman a făcut un număr incredibil de filme jalnice, alături de cîteva legendare. Unele dintre filmele pe care le-a făcut Newman de-a lungul anilor sînt de-a dreptul neverosimile. Bănuiesc că voia pur și simplu să iasă din casă. După Splendoare în iarbă, nici unul dintre filmele lui Beatty nu face doi bani, pînă la Bonnie și Clyde (bine, fie, poate Lilith). Dar ce a ales McQueen să facă – în comparație cu ceilalți doi – a fost mereu de o calitate mai bună.

Dar motivul pentru care materialul lui McQueen era mai bun nu se datora faptului că actorul studia îndeaproape tot ce era disponibil și dădea dovadă de o capacitate incredibilă de a alege proiectele. Lui McQueen nu-i plăcea să citească. Nu se știe dacă a citit vreodată o carte din proprie inițiativă. Probabil că nu a citit niciodată ziarul decît dacă era și un articol despre el. Și nu citea scenariile decît atunci cînd era nevoie. Nu că n-ar fi știut să citească. Nu era analfabet. Neile McQueen, prima lui soție, mi-a spus: „Citea reviste cu mașini. Și nu că nu ar fi fost inteligent. Putea să stea de vorbă cu tine despre înlocuirea motorului, despre cum să desfaci carburatorul unei motociclete sau să discute despre tipuri de armament pînă-ți împuia capul. Doar că nu-i plăcea să citească”.

Deci cine citea scenariul? Neile McQueen. Nu se poate insista suficient asupra rolului jucat de Neile McQueen pentru succesul de actor de film al lui Steve. Neile era cea care citea scenariile. Neile selecta materialul. Neile se pricepea să aleagă materialul cel mai potrivit pentru Steve. Impresarul lui Steve, Stan Kamen, citea zece scenarii pe care le primea, alegea cinci și pe acestea i le trimitea lui Neile. Ea citea acele cinci scenarii, scria un rezumat al materialului, le selecta pe cele două care îi plăceau cel mai mult și apoi îi spunea lui Steve povestea și îi explica motivele pentru care îi plăceau pentru el. În cele din urmă, el ajungea să-l citească pe cel care îi plăcea cel mai mult lui Neile. (McQueen ura atît de mult ideea de a citi material, încît, mai spre finalul carierei, cerea de la studiouri un milion de dolari doar ca să citească un scenariu.)

Sigur că era important regizorul, cît îl plăteau, locul unde filmau – toate aceste lucruri erau importante. Dar și punctul de vedere al lui Neile. Firește, regizorii care mai lucraseră cu Steve – care îi plăcuseră – aveau parte de tratament preferențial. Dar dacă lui Neile nu-i plăcea scenariul, era o luptă cu morile de vînt. Și datorită gustului bun al lui Neile și faptului că înțelegea bine și care erau capacitățile soțului ei, și care era personajul lui emblematic, l-a îndrumat pe soțul ei, începînd cu The Cincinnati Kid, în cea mai lungă cursă cîștigătoare a celei de-a doua jumătăți a anilor 1960. (De o Neile McQueen ar fi avut nevoie Elvis.)

Neile înțelegea de asemenea un lucru pe care maestrul regizor de filme de acțiune Walter Hill mi l-a spus despre McQueen. Hill lucrase de două ori cu Steve ca al doilea regizor secund, atît la The Thomas Crown Affair, cît și la Bullitt, iar mai tîrziu a scris scenariul de la The Getaway. Hill mi-a spus: „Quentin, unul dintre lucrurile care ți-ar fi plăcut la Steve este că, deși era un actor bun, nu se considera pur și simplu actor. (Spre deosebire de Paul Newman, care se vedea pe sine ca fiind actor de scenă din New York.) Steve se considera VEDETĂ DE CINEMA. Era una dintre însușirile cele mai fermecătoare ale lui Steve. Știa la ce e bun. Știa ce îi plăcea publicului la el și asta voia să-i dea. L-am admirat mult pe Steve. A fost ultima vedetă adevărată de cinema”.

Și este adevărat, McQueen nu voia să se îngroape sub straturi de personalitate sau să poarte bărbi false care să-i schimbe înfățișarea. (Gen Paul Newman în The Life and Times of Judge Roy Bean sau Robert Redford în Jeremiah Johnson.) Cînd făcea filme, voia să facă chestii tari de vedetă de cinema în acele filme. Nu voia să facă filme în care altcineva să aibă un rol mai bun decît el. Nu voia să împartă ecranul și voia să iasă mereu în cîștig. McQueen își cunoștea publicul și știa că publicul plătea ca să-l vadă cum cîștiga.

„Amorul liber

Am întrebat-o pe Neile McQueen cum s-a ajuns la filmul Bullitt. Mi-a spus că Steve tocmai încheiase o înțelegere cu Warner Bros. Și acesta era proiectul cu care Warner a vrut să înceapă asocierea. Și Neile a vrut ca Steve să facă Bullitt. Filmul venea după cel mai mare succes al lui Steve, The Thomas Crown Affair, iar Neile și-a spus că „ar fi o schimbare bună de registru pentru el. În Thomas Crown a fost spărgător de bănci. Acum o să fie polițist. Toată lumea voia ca McQueen să facă acest film, în afară de McQueen. I-a luat o veșnicie să spună da. Foarte mult a durat pînă a fost de acord. Jack Warner suna la noi acasă și-mi urla în ureche la telefon. Iar eu urlam apoi la Steve: «Fă nenorocitul ăla de film!»”.

Era de notorietate faptul că lui McQueen îi lua mult să se implice într-un proiect, însă motivul frămîntărilor în privința filmului cu polițistul era faptul că îmbrățișase contracultura flower-power. Actorul a început să poarte la gît mărgele ca simbol al dragostei și haine inspirate de stilul hippie. După cum spunea Neile chicotind: „Pînă atunci, Steve practicase ani de-a rîndul amorul liber. Deci acum, că devenise o filozofie, o susținea total. Steve voia să fie una cu copiii florii. Și ei îi urau pe polițiști. Spunea că le ziceau polițiștilor «porci». Nu putea să joace un «porc»”.

Și Walter Hill mi-a povestit despre asta: „Steve simțea o legătură misterioasă cu spectatorii lui. Simțea că erau mai tineri și mai la modă decît cei ai celorlalte vedete de cinema. Știa că îi interesa cu ce se îmbracă și ce face într-un film. Croiala exactă a blugilor lui. Gîndea că publicul lui era interesat de aceste detalii tari”.

Și Neile își amintea că Steve spusese: „Dacă fac filmul ăsta în rol de polițist, pe admiratorii mei îi va lua amețeala”.

În cartea Steve McQueen: Star on Wheels, autorul William Nolam povestea că fiica lui Steve, Terry, i-a dat de ziua lui un colier de mărgele hippie. Nolan scrie: „Îi plăceau atît de mult, încît chiar se gîndea să le folosească într-o reclamă pentru Bullitt. Mărgele hippie și pistol. Un simbol al detectivului în pas cu vremea”.

În cele din urmă, McQueen a produs Bullitt la Solar. Rezultatul final nu a fost doar cel mai mare succes al lui Steve McQueen, ci o lovitură de răsunet în spiritul vremii și momentul în care McQueen și-a depășit în sfîrșit cel mai mare rival, pe Paul Newman. Așa cum Dirty Harry (pe care Steve l-a refuzat mai tîrziu) l-a luat pe deja celebrul Clint Eastwood și l-a dus la un nivel superior al imaginii specifice, așa s-a întîmplat cu Frank Bullitt, tipul mișto, cu ardere lentă și care conducea repede pentru McQueen.

Bullitt a schimbat de asemenea pentru totdeauna genul filmelor polițiste și mai tîrziu pe al serialelor polițiste de televiziune. Datorită lui James Bond, agenții secreți erau tipii meseriași. Chiar și detectivii particulari, ca Paul Newman în rolul lui Harper, Frank Sinatra în al lui Tony Rome, Ralph Meeker în Sărută-mă mortal și George Peppard în rolul lui P.J., aveau voie să se îmbrace mai bine, să aibă locuințe mai elegante și în general să se distreze. 

Dar filmele despre polițiști erau toate foarte sumbre, serioase și, sincer, o plictiseală. Filmele erau toate la fel, polițiștii erau toți la fel și toți se îmbrăcau la fel, în costumele lor negre ieftine cu cravată, cu pălării cu boruri scurte și pardesiu sau pelerină de ploaie. Frank Sinatra în The Detective, Sidney Poitier în They Call Me Mister Tibbs!, Richard Widmark în Madigan și George Peppard în Pendulum erau literalmente interșanjabili. Ar fi putut cu toții să plece din filmele lor și să preia rolul principal din oricare din toate celelalte fără ca cineva să observe diferența. 

Totul în acele filme era la fel. Toți puteau fi îmbrăcați de același specialist în costume sau designer, puteau să închirieze mașini de la același garaj, actorii secundari (Ralph Meeker, Harry Guardino, Jeff Corey, Jack Klugman, James Whitmore, Richard Kiley) ar fi putut foarte bine să facă schimb de roluri între ei și scenariile ar fi putut fi scrise de același scenarist și adaptate după aceeași carte. Cazurile cu care aveau de-a face se ocupau toate prost de ceva considerat provocator la sfîrșitul anilor 1960. Și toți se străduiau să aibă mai multe dialoguri de duri de pe stradă (o strădanie zadarnică). Și, în mod aproape comic, toți acești polițiști morocănoși păreau să aibă acasă neveste nemulțumite (Inger Stevens, Lee Remick, Barbara McNair și Jean Seberg).

Fragment în avanpremieră din volumul Speculație cinematografică, aflat în curs de apariție, în traducerea lui Paul Slayer Grigoriu, la Victoria Books, imprint al Editurii Publica.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Profesoara profesor scoala invatamant educatie elevi FOTO Shutterstock jpg
România cheltuie mai puțini bani pe educație decât Zambia - Raport UNESCO
România se situează la coada clasamentului european și mondial în privința alocărilor bugetare pentru educație, potrivit celui mai recent raport Unesco.
brain teaser spot the hidden cat jpg
Test pentru genii! Găsește pisica din imagine, în 5 secunde. Numai 1% reușesc într-un timp așa scurt
Găsește pisica din imagine! Doar 1% dintre oameni reușesc în 5 secunde
Automecanica Moreni, produse de apărare. FOTO C. Ștefan
Ce face România pentru a își adapta strategia de apărare la noile condiții de securitate. Ce se întâmplă la nivel european
Războiul din Ucraina, ce durează de aproape doi ani și nouă luni, a făcut statele europene să își regândească strategia de apărare la noile condiții de securitate. Și România are proiecte în acest sens, însă deocamdată doar pe hârtie.
care ingrasa mai mult, mamaliga sau painea jpg
Pâinea sau mămăliga, care îngrașă mai mult? Sfatul de care trebuie să ții cont dacă vrei să slăbești
Deja nu mai este niciun secret pentru niciunul dintre noi faptul că dieta are un rol crucial pentru sănătatea noastră. Iar atunci când încercăm să mâncăm mai sănătos și să dăm jos kilogramele în plus, poate că mulți dintre noi ne întrebăm ce este mai sănătos, pâinea sau mămăliga?
proiect erasmus plus stagii practica spania liceu metalurgis slatina   foto arhiva personala elevi (21) jpeg
Temă pentru viitorul președinte. Probleme cu care se confruntă educația și pe care ar trebui să le rezolve
Voci reprezentative din sistem pun pe tapet șapte dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă educația și pe care ar trebui să le rezolve cu prioritate viitorul președinte al României.
angelina jolie knox getty jpg
Parada mămicilor de la Hollywood, la Annual Governor's Awards. Angelina Jolie a venit la brațul fiului
A fost ploaie de vedete la cea de-a 15-a ediție a premiilor Annual Governors, duminică seară, la Academia de Arte și Științe Cinematografice din Los Angeles. Cele care au atras atenția cel mai tare au fost mămicile celebre de la Hollywood.
andrei kozirev/ FOTO:imrussia.org
Destrămarea URSS, KGB și relația cu NATO în anii ‘90. Fostul șef al diplomației ruse dezvăluie adevărul din culise
Andrei Kozîrev, fostul ministru rus de Externe din era Elțîn, a vorbit, într-un interviu acordat jurnalistului rus Mihail Zigar, preluat de Meduza.io, despre destrămarea URSS, supraviețuirea KGB și discuțiile despre o posibilă aderare a Rusiei la NATO.
taxe crestere supraimpozitare
Statele europene care opresc drept impozit mai mult de jumătate din venitul personal
Impozitul pe venit în Europa variază foarte mult și reflectă abordări diferite de finanțare a serviciilor publice, existând state care impun o cotă unică și altele care au adoptat impozitul progresiv.
horoscop shutterstock jpg
Zodiile care se vor răzbuna săptămâna aceasta. Toți cei care i-au rănit vor plăti cu vârf și îndesat
Zodiile care se vor răzbuna săptămâna aceasta! Toți cei care le-au rănit vor plăti