Stare de subdezvoltare

Publicat în Dilema Veche nr. 662 din 27 octombrie - 2 noiembrie 2016
Stare de subdezvoltare jpeg

Teleorman e unul dintre cele mai sărace județe din România. A ieșit în evidență în ultima vreme prin două lucruri: prin faptul că e fieful pesedistului Liviu Dragnea și prin faptul că e singurul județ din țară fără nici o librărie. Nu e nevoie de mari competențe în sociologie ca să stabilești legătura: acolo unde e sărăcie, subdezvoltare și mai ales deficit de educație e foarte probabil ca oamenii să voteze un baron local cu un discurs populist și care, pe deasupra, a mai fost și condamnat penal.

La începutul acestui an, Central Connecticut State University a publicat rezultatele unei cercetări pe tema alfabetizării populațiilor. În clasamentul respectiv, România se află pe locul 41 (din 60 de state), înaintea unor naţiuni precum Albania, Georgia, Panama, Costa Rica etc. Comparația nu spune prea multe, deși plasarea în coada topului e relevantă. La fel cum relevante sînt statisticile cu privire la performanța sistemului public de educație. De ani de zile, rezultatele la examenele naționale sînt tot mai slabe. În plus, s-a constatat apariția unui fenomen îngrijorător: abandonul școlar. În România, rata era în 2014 de peste 18%, mult mai ridicat decît în Bulgaria (12,9%) sau Ungaria (11,4%).

În Germania, guvernul s-a angajat să ofere ajutor de stat librăriilor independente în cadrul unui program național. Programul de subvenţii a fost propus în urma constatării că, în ultimii zece ani, au dispărut un sfert dintre librăriile independente. În primul rînd, din cauza presiunii marilor lanţuri – care, avînd forţă financiară, au o putere de negociere mult mai mare cu editurile –, dar şi din cauza comerţului electronic. În oraşele mai mici, de pildă, în care lanţurile de librării nu sînt prezente, oamenii preferă, tot mai adesea, să-şi comande cărţile online decît să le caute în librăria locală. În ultimii cinci ani, numărul librarilor a scăzut cu 40%. „Meseria“ de librar e în criză. Lanţurile de librării nu mai au pretenţia să lucreze cu librari de profesie şi angajează lucrători comerciali nespecializaţi. Programul german de subvenţii pentru librării prevede un fond de cinci milioane de euro. Librăriile pot solicita finanţări anuale de pînă la 12.000 de euro, pentru a dezvolta programe culturale și pentru marketing. Scopul este să atragă cît mai mulți consumatori de carte.

De ce e nevoie de ajutor de stat? Pentru că politicile culturale din Germania vizează accesul cît mai larg la cultură. Ele compensează neajunsurile unei piețe a cărții care vizează (cum e și normal) profitul. Acest ajutor de stat, și altele, cîte or mai fi, au făcut ca în Germania să nu existe deșerturi culturale precum județul Teleorman.

Pentru a încuraja consumul de carte din România ar fi nevoie, pe de o parte, de extinderea reţelelor de difuzare, de subvenţii care să încurajeze apariția unor librării de calitate în zonele cele mai defavorizate, precum și de programe de promovare a lecturii. Și, cum cititul se învață în școală, tot acolo ar trebui începută și formarea unor cititori conștienți, a unor consumatori de carte care aleg competent și care asimilează ceea ce citesc. Literatura, lectura se pot preda și altfel decît pe verticală, în cursuri pe care elevii (sîrguincioși) se străduiesc, în cel mai bun caz, să le învețe pe de rost. Pentru sprijinirea unui grup de lectură nu e nevoie de bani. Pentru un program la scară națională care să încurajeze cititul în rîndul elevilor, în schimb, e nevoie de angajament din partea statului. Și, pînă una-alta, nu se respectă nici măcar ținta de 6% din PIB pentru Educație.

În fine, o altă măsură utilă, existentă deja în unele state europene (Franța, Italia, dar mai sînt și altele), ar fi sprijinirea directă a consumului de carte prin oferirea unor „bonuri de lectură“ subvenţionate de stat: cecuri cu valoare fixă, vouchere distribuite elevilor şi/sau profesorilor, pe baza cărora se pot achiziţiona exclusiv cărţi. Aceste bonuri i-ar ajuta pe cei ale căror venituri nu le permit să-și cumpere cărți sau alte produse culturale. Și ar ajuta și librăriile să supraviețuiască în zonele subdezvoltate unde sînt (prea) puțini consumatori. Existența unei librării ar fi, de altfel, și un prim pas spre ieșirea din precaritate. Promovarea lecturii e, oricum, mult mai ieftină și mai eficientă decît programele de asistență socială.

Foto: wikimedia commons

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

droguri scrisori penitenciar Mioveni 03 foto Facebook Penitenciarul Mioveni (4) jpg
EXCLUSIV. Dezvăluiri din dosarul „Droguri în scrisori la penitenciare”: 1.500 lei, prețul minim al unei depeșe impregnate cu stupefiante
În urma unor ample percheziții la penitenciarele Jilava, Rahova, Târgu Jiu și Mioveni, procurorii au descoperit că numeroși deținuți primeau droguri impregnate în coli de hârtie trimise în penitenciare ca scrisori. Printre coordonatorii operațiunii era o femeie al cărei soț este încarcerat.
JO Paris 2024 (EPA) jpg
Jocurile Olimpice de la Paris: Cât cheltuie marile branduri pe publicitate
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris este la doar o zi distanță, iar sponsorii sunt cu ochii pe beneficiile pe care eforturile lor le vor aduce dacă evenimentul va avea succes.
Screenshot 2024 07 26 002019 jpg
Suplimentele alimentare cu probiotice, rol esențial în prevenția sindromului metabolic
Suplimentele alimentare cu probiotice, rol esențial în prevenția sindromului metabolic
louis vuitton foto profimedia
Care este adevăratul preț al luxului și cum este influențat de acuzațiile de exploatare a muncitorilor
Percepția consumatorilor asupra unei mărci este un element cheie în decizia de consum, indiferent de piață. Consumatorii evaluează credibilitatea mărcii, beneficiile și justificarea prețului cerut.
dan condurache
26 iulie: ziua când s-a născut Dan Condurache, actor român de teatru și film
Tot pe 26 iulie s-au născut George Bernard Shaw, dramaturg şi eseist englez, Monica Ghiuță, actriță de teatru și film, Mick Jagger, vocalist, chitarist, compozitor.
Tempestini jpg
Simone Tempestini, printre favoriți la Rally di Roma Capitale 2024
Urmează o nouă cursă palpitantă pentru cel mai bun pilot de raliuri din România.
Benjamin Netanyahu si Joe Biden FOTO Profimedia jpg
Biden îi spune lui Netanyahu că o încetare a focului este necesară „rapid''
Preşedintele american Joe Biden intenţionează să-i spună joi premierului israelian Benjamin Netanyahu că este nevoie "rapid" de o încetare a focului în Gaza, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe, relatează AFP.
Rybakina jpg
Rîbakina, forfait pentru Jocurile Olimpice: Jaqueline Cristian o va întîlni pe Caroline Garcia
Decizie neașteptată din partea sportivei din Kazahstan înainte de JO 2024 (26 iulie - 11 august).
Ciobotariu jpg
Liviu Ciobotariu, numit antrenor principal la FC Botoşani
Moldovenii s-au mișcat repede după despărțirea de Bogdan Andone.
image
George Restivan, dezvăluiri grave despre ce a trăit fiul lui: „Dreptate pentru Blake. Dacă mai există în România acel avocat cu sânge de ...” Adriana Bahmuțeanu, răspuns tăios:„Ne faci un rău imens tuturor!”
George Restivan a făcut o serie de mărturii în spațiul public cu care a derutat complet pe toată lumea, iar de două zile în spațiul public sunt numai speculații cu privire la despărțirea dintre Adriana Bahmuțeanu și fostul partener de viață. Actualitate.net a luat legătura cu George Restivan, care ne-a spus că nu mai dorește să facă declarații publice, după care a făcut o postare pe Facebook cu care a derutat audiența și mai mult. La această postare a comentat și Adriana Bahmuțeanu, deranjată de afirmațiile fostului. L-am întrebat și noi despre ce este, totuși, vorba în postare, însă George Restivan nu a dat un răspuns clar.
image
Marile site-uri pun bariere accesului liber la informații: Reddit interzice toate motoarele de căutare, cu excepția Google
Google a devenit singurul motor de căutare care poate afișa rezultate recente de pe Reddit.  Controlul tot mai mare al marilor companii asupra conținutului online devine evident.
image
Filme bune: Brad Pitt sfârșește într-un mod dramatic (Babylon 2022)
„Babylon” este un film din 2022 regizat de Damien Chazelle, cunoscut pentru lucrări anterioare ca "La La Land" și "Whiplash". Acest film ambițios și extravagant explorează perioada tumultuoasă a tranziției de la filmele mute la cele vorbite în Hollywood-ul anilor 1920. Jack Conrad, interpretat de Brad Pitt, este un actor de mare succes în era filmelor mute din Hollywood. Pe parcursul filmului, el trece printr-o serie de evenimente care ilustrează atât culmile succesului, cât și inevitabilul declin cauzat de tranziția industriei către filmele sonore. Până la urmă, moare prin sinucidere.