Sprijin civic pentru cultură

Publicat în Dilema Veche nr. 468 din 31 ianuarie - 6 februarie 2013
Sprijin civic pentru cultură jpeg

În Olanda au început să se închidă teatre, orchestre şi ansambluri de dans. Nu doar sectorul independent e afectat de măsurile de austeritate. Şi instituţiile de stat au parte de reduceri masive de buget. Anul trecut s-au tăiat o treime din cheltuielile pentru artele spectacolului şi zece procente din cheltuielile instituţiilor muzeale. Din cele zece orchestre, cîte erau în 2011, doar opt mai funcţionează astăzi – cinci dintre ele cu un buget care le asigură doar supravieţuirea, nu şi finanţarea unor producţii noi. Din cele şapte ansambluri de dans au rămas doar patru, toate cu bugete minimale. Cîteva mii de angajaţi în instituţiile publice de cultură (artişti şi administratori culturali) au fost concediaţi în 2011. Cele mai afectate sînt instituţiile mici şi cele care promovează inovaţia – marile muzee şi teatrele cu tradiţie şi-au păstrat bugetele. Bugetul pentru 2013 păstrează, în principiu, cam aceleaşi direcţii. Odată cu economia ţării, cultura intră – pentru al doilea an consecutiv – în recesiune. În Spania situaţia e încă şi mai dramatică. Acolo, tăierile bugetare au fost masive şi dureroase. Puţine instituţii (de tradiţie) au rămas cu acelaşi număr de posturi, şi toate trebuie să se limiteze doar la cheltuielile minimale, curente. Dar în Spania aceste reduceri aproape că nu au mai mirat şi cu atît mai puţin indignat pe nimeni, căci statul a fost constrîns să concedieze mii de angajaţi chiar şi din instituţii considerate esenţiale.

În Franţa, guvernul socialist disimulează tăierile masive de fonduri pentru cultură printr-o restructurare, regîndire a politicilor, orientate de acum mai degrabă spre difuzare decît spre producţie. Festivalurile importate sînt afectate – însă tăierile nu au atins chiar activităţile critice, de vreme ce sînt susţinute, în proporţii relativ egale, de stat, de regiuni şi de beneficiari direcţi (vînzări de bilete). Germania şi-a continuat şi ea politicile de austeritate începute încă de acum doi ani, însă sectorul cultural, finanţat în principal de landuri, nu a fost afectat.

În Europa Occidentală, cetăţenii au impresia că finanţarea culturii este un domeniu al statului. Aşteptările sînt îndreptăţite nu doar pentru că numeroase constituţii europene garantează accesul universal la cultură, ci şi prin tradiţie: modelul francez, în care statul acordă subvenţii pentru producţie, promovare, acces etc. este folosit în numeroase ţări occidentale, prin diverse dispozitive legale şi politici culturale. În ultima vreme s-a acreditat ideea că subvenţiile pentru cultură reprezintă investiţii, că industriile creative, susţinute de stat, aduc beneficii economice directe. Oricare ar fi perspectiva, finanţarea de către stat a sectorului cultural e justificată. Ce se întîmplă însă în momente de criză? Cîtă solidaritate civică poate genera ideea de cultură subvenţionată – şi ce reacţii pot stîrni tăierile de fonduri?

The Guardian a încercat să facă o evaluare a tăierilor din bugetele pentru cultură la nivel european. E o iniţiativă care depăşeşte, prin complexitate, un simplu inventar al pagubelor. Căci această evaluare nu e doar o sumă (cu cifre negative) a acestor bugete – ea arată cu precizie de unde anume s-a tăiat şi care sînt pierderile pentru producţia culturală şi conservarea patrimoniului. În momentul în care scriu aceste rînduri, tabloul este incomplet, căci acţiunea e încă în desfăşurare: jurnalişti culturali de la mai multe gazete europene încarcă periodic informaţii noi în harta interactivă. Pe măsură ce se mai află despre cîte o tăiere de fonduri, harta se completează. Operaţiunea se bazează pe principiul crowd-sourcing, numai că masa de informaţii e verificată de jurnalişti profesionişti. Care, în mod poate surprinzător, au trecut dincolo de concurenţa pentru informaţii şi public din branşa mass-media şi participă, în regim de voluntariat, la proces. Deocamdată, această iniţiativă nu a stîrnit şi reacţii civice. Avem doar o hartă împînzită cu semnale de alertă acolo unde se închid teatre, filarmonici, muzee, festivaluri. Dar poate că e timpul ca acest crowd-sourcing să se transforme în crowd-acting sau crowd-financing. Vă puteţi imagina salvarea unei instituţii de cultură doar prin participare civică?

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic