Spre o politică raţională în domeniul drogurilor

Publicat în Dilema Veche nr. 546 din 31 iulie - 6 august 2014
Spre o politică raţională în domeniul drogurilor jpeg

Germania este pe cale să liberalizeze accesul la drogurile uşoare. Deocamdată, permiţînd pacienţilor cu boli incurabile să folosească în scop terapeutic canabisul. E o măsură controversată, adoptată după numeroase complicaţii juridico-administrative. Dar e o decizie care creează precedent. Dezbaterea din Germania e extrem de interesantă, mai ales după ce Uruguay a legalizat consumul de marijuana şi cel puţin jumătate dintre statele americane şi-au relaxat sensibil politicile prohibitive.  

Decizia tribunalului de la Köln ar fi, potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, un progres, un pas înainte spre o politică raţională în domeniul drogurilor. Criticii susţin că interesul particular al unei minorităţi – cea a suferinzilor – nu ar trebui să fie superior interesului majorităţii care trebuie protejată de drogurile dăunătoare. E o perspectivă cinică şi ipocrită – susţin asociaţiile de bolnavi care se luptă de ani buni pentru accesul la canabis. Căci consumatorii ocazionali de droguri recreaţionale şi le procură bine-mersi de pe piaţa neagră, pe riscul lor, fireşte. Pe cînd cei suferinzi nu au acces legal la ceea ce adesea e singurul remediu împotriva durerii.  

Devine Germania, încetul cu încetul, un paradis al consumatorilor de droguri precum Ţările de Jos? Destui jurişti reproşează că prin acest precedent s-a deschis Cutia Pandorei şi că nu va dura mult pînă cînd se vor găsi tot felul de excepţii care vor permite un acces mai larg la canabis.  

Cum poate fi abordată, eficient şi productiv, problema consumului de droguri: prin interdicţie, sau prin reglementare? În Europa Occidentală, politicile cu privire la regimul şi circulaţia substanţelor psihotrope se articulează pe patru direcţii: interzicere a traficului, descurajare a consumului, terapie pentru dependenţi, reducere a riscurilor sociale. Pînă una-alta, e destul de clar că măsurile de prohibiţie – pilonul principal, adică – au eşuat. Ele sînt contraproductive şi au generat numeroase probleme sociale, în loc să le combată. Politicile antidrog actuale ar fi „iraţionale“, susţine FAZ. Ele nu ar trebui să pornească de la întrebarea dacă vrem sau nu o societate fără droguri; ci de la mijloacele prin care se poate atinge această ţintă. Dacă prevenţia este legitimă, incriminarea consumului ar fi o măsură excesivă. Căci dreptul penal este cea mai severă formă a controlului social. Însă tocmai dreptul penal constituie baza actualelor politici antidrog, peste tot în Europa. Dincolo de problema teoretică, practica ne-a arătat că ele oricum nu funcţionează: numărul consumatorilor n-a scăzut, ci, dimpotrivă, a crescut; şi nu s-a înregistrat nici un recul semnificativ în ceea ce priveşte decesele cauzate de consum.

Dar, mai presus de orice, să foloseşti Codul Penal pentru ceva ce ţine, pînă la urmă, de politicile de sănătate, ar fi inuman. De vreme ce dependenţa de droguri e o boală, de vreme ce consumul de droguri poate produce suferinţe, atunci statul ar trebui să-i ajute pe bolnavi să se însănătoşească sau măcar să le aline suferinţele, nu să-i urmărească penal. Incriminarea bolnavilor nu poate fi parte a politicilor de sănătate publică. De fapt, tocmai asta ar fi miza în combaterea consumului de droguri: soluţiile să vină dinspre ministerul sănătăţii, nu dinspre interne.  

În România n-a existat încă nici o dezbatere serioasă despre dezincriminarea consumului de droguri uşoare. Cei cîţiva – foarte puţini – oameni politici care au propus acest lucru au fost sancţionaţi înainte să poată genera o polemică autentică despre regimul drogurilor şi statutul consumatorilor. La fel cum nici apariţia aşa-numitelor magazine de vise, ca urmare a unor lacune legislative speculate rapid de nişte oameni întreprinzători (şi, apoi, dispariţia lor, după corectarea legii), nu a produs ecouri în lumea politică. Sîntem, şi în acest domeniu, nepregătiţi, arieraţi. Însă problemele sociale sînt, evident, în actualitate.   

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Kaja Kallas Anatolie Nosatii FOTO Army md jpg
Kaja Kallas, în Republica Moldova: UE a aprobat un sprijin de 60 de milioane de euro pentru apărarea țării
Vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas, a anunțat că Uniunea Europeană a aprobat un sprijin de 60 de milioane de euro pentru apărarea Republicii Moldova, anunțul fiind făcut după întrevederea de la Chișinău cu președintele Maia Sandu.
Horoscop 22 28 aprilie, Shutterstock jpg
Horoscop mai 2025. Zodiile care se vor concentra pe dezvoltarea personală și își vor îndeplini visurile
Luna mai aduce în prim-plan schimbări semnificative în viața fiecărei zodii, influențate de mișcările planetare și de fazele lunii. Iată ce au rezervat astrele pentru fiecare semn zodiacal.
biroul electoral central jpeg
Biroul Electoral Central, reacție la hotărârea de suspendare a deciziei CCR privind anularea alegerilor din 2024
BEC a decis că activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul şi pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative pentru alegerea președintelui României.
Radu Marinescu  Ministrul Justiției  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (1) JPG
Reacția ministrului Justiției după ce Curtea de Apel Ploiești a decis desființarea deciziei CCR privind anularea alegerilor
Radu Marinescu, ministrul Justiției, explică faptul că deciziile Curții Constituționale (CCR) nu pot fi anulate sau suspendate, conform legii, făcând referire la hotărârea Curții de Apel Ploiești de a suspenda decizia CCR privind anularea alegerilor.
ketamina descoperita la iasi foto diicot jpeg
Rețea internațională de trafic destructurată. Ketamină ascunsă în pachete cu haine, descoperită de autoritățile din Iași
Autoritățile române au confiscat 20 de kilograme de ketamină, ascunse în colete cu haine sosite din Olanda și destinate pieței din Australia. Principalul suspect este în prezent în arest în Germania.
image png
Cum au schimbat danezii regimul alimentar și sănătatea întregii națiuni prin „revoluția cerealelor integrale”
Consumul în creștere de cereale integrale a devenit în Danemarca un mod de viață, cu consecințe pozitive pentru sănătatea populației.
Castelul Bethlen Haller, foto Facebook jpg
Castelul din România cu peste 45 de proprietari, un tunel secret și o poveste fascinantă. A fost pierdut la un joc de cărți. Cât costă acum o noapte de cazare în superba fortăreață
În inima Transilvaniei, se află un castel superb cu o poveste demnă de cărți. Moștenită, vândută și pierdută la cărți, această bijuterie arhitecturală a avut în trecut zeci de proprietari, iar astăzi funcționează ca un complex turistic deosebit.
Corina Cretu FOTO AFP
Corina Crețu, numită consul general al României la Salonic
Fostul comisar european Corina Crețu a fost numită joi în funcția de consul general al României la Salonic, în Republica Elenă.
naples 3800903 1280 jpg
Top 3 cele mai periculoase orașe din Europa. Mulți români le vizitează fără să știe adevărul întunecat
Un clasament recent realizat de platforma Numbeo plasează Marsilia, Coventry, Birmingham și Napoli printre cele mai periculoase orașe din Europa. Studiul evaluează gradul de criminalitate și percepția locuitorilor asupra siguranței, oferind informații utile pentru turiști și rezidenți deopotrivă.