Socoteala din tîrg

Publicat în Dilema Veche nr. 735 din 22-28 martie 2018
Socoteala din tîrg jpeg

E poate unul dintre cele mai vechi tîrguri de carte din lume și unul din cele mai importante din Europa. Anul acesta, România a fost invitată de onoare la Tîrgul de Carte de la Leipzig. Printre autorii invitați: Gabriela Adameșteanu, Nora Iuga, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Norman Manea, dar și autori din generația tînără, cum ar fi, de pildă, Lavinia Braniște, Florin Lăzărescu sau Teodor Dună. E un moment important pentru diplomația culturală românească, o oportunitate de afirmare a literaturii noastre pe o piață literară extrem de ofertantă și de deschisă către Estul Europei. Căci, prin trecutul său redegist, Tîrgul de Carte de la Leipzig a rămas orientat spre acest spațiu cultural. Solidaritatea intelectualilor din perioada Cortinei de Fier s-a menținut și după instaurarea economiei de piață și a libertății de exprimare, astfel încît, an de an, la Leipzig sînt privilegiați scriitorii est-europeni.

● Peste 2400 de edituri și în jur de 300.000 de vizitatori – aceasta a fost „cifra de afaceri“ prezentată la încheierea ediției din acest an. Însă nu „afacerile“ au făcut din acest tîrg de carte cel mai iubit eveniment literar german. Aici nu se vinde nimic! „Producătorii“ de literatură vin la Leipzig doar ca să prezinte „eșantioane“. E, cum ar veni, un tîrg de cuvinte sau de idei. Dacă la Frankfurt, cea mai mare „bursă“ de drepuri de autor, contează mărimea, aici, la Leipzig, esențială este măsura. Măsura în care știi să-ți convingi cititorii, măsura în care te reprezinți ca scriitor, ca editură sau ca literatură națională, măsura în care știi să vorbești despre tine…

● Pentru România, prezența la Leipzig a însemnat un efort instituțional susținut și un drum cu multe poticneli. De trei ani, de cînd au început pregătirile pentru programul țării invitate, miniștrii Culturii s-au schimbat de cinci ori. Pentru directorul tîrgului de carte, care e în funcție din 2004, această instabilitate permanentă (dacă-mi este permisă această expresie) a fost, probabil, o sursă de neliniști.

● Apropo: ministrul Culturii, George Ivașcu, nu a venit la ceremonia de deschidere a standului românesc de la tîrgul de carte. În schimb, l-am auzit povestind într-o emisiune TV cum a salvat el participarea României la Leipzig. Nu cred să fi existat o situație similară în istoria recentă a tîrgului: țara sau cultura invitate de onoare se (re)prezintă de regulă la nivel înalt, nu printr-un fost ministru ori un secretar de stat. De la un moment dat încolo, părea chiar că partea germană e mult mai prezentă și mult mai implicată. Directorul tîrgului, Oliver Zille, a venit la numeroase evenimente ale autorilor noștri, iar ambasadorul Germaniei la București, Cord Meier Klodt, s-a deplasat special la Leipzig nu doar pentru a transmite un mesaj de încurajare la inaugurarea tîrgului de carte, ci ca să urmărească dezbaterile și prezentările scriitorilor români. L-am zărit pe la tot felul de lansări și discuții. A devenit, timp de cîteva zile, un ambasador al literaturii române la el acasă, în Germania. Dar ceea ce contează, pînă la urmă, dincolo de o bună reprezentare diplomatică, e imaginea literaturii române. Am citit zeci de cronici foarte elogioase. Iar la evenimentele publice de la tîrg și la spectacolele literare din cadrul festivalului a venit, mereu, un public nu doar numeros, ci și curios să-i descopere pe autorii români încă necunoscuți. Această imagine formidabilă în presa germană e cu certitudine un semn bun. Multe articole atrag atenția asupra acestui contrast interesant: o țară condusă de politicieni nepricepuți ori corupți produce o literatură atît de frumoasă.

● Anual, pe piața de carte germană apar în jur de trei-patru traduceri noi din literatura română. În ultimul an, în siajul tîrgului de carte, dar și datorită unei sesiuni de finanțare specială a ICR, au apărut 40 de titluri noi. Pentru ca toate aceste eforturi să fie răsplătite ar trebui ca, în următorii ani, editurile germane să continue să publice, să caute și să traducă și alte cărți. Un rol esențial îl joacă aici și traducătorii, care, adesea, se transformă în mediatori culturali: Ernest Wichner, Georg Aescht, Eva Wemme, Jan Cornelius etc.

● Tîrgul de carte de la Leipzig e (și) o scenă a dezbaterii politice și civice. Mircea Cărtărescu, Ioana Nicolaie, Dana Grigorcea (poate au mai fost și alții) au purtat, la evenimentele la care au participat, insigne cu #REZIST. Nu e neapărat o surpriză: ei protestează oricum sub această deviză și în țară. Iar „exportul“ acestui mesaj, la un tîrg de carte, e un gest tot atît de firesc ca a vorbi despre literatură.

Foto: facebook

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Bitcoin, criptomonede, portofel virtual FOTO Shutterstock
Investitor în criptomonede, inculpat pentru răpire și tortură. Ținea fotografii cu victima, abuzată pentru bitcoin
Un investitor în criptomonede a fost prezentat sâmbătă dimineață în fața unei instanțe penale din New York, fiind acuzat că a răpit un cetățean italian, pe care apoi l-ar fi bătut și torturat timp de mai multe săptămâni, în încercarea de a-l forța să divulge parolele pentru portofelele sale cripto.
scutul de la Deveselu foto EPA   EFE jpg
Ambasada SUA marchează aniversarea scutului de la Deveselu: „Un simbol al parteneriatului strategic cu România”
Misiunea diplomatică a Statelor Unite în România a transmis duminică, 25 mai, un mesaj cu ocazia aniversării sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore, amplasat la Baza Militară Deveselu.
image png
Sucul care detoxifică ficatul în doar 24 de ore. Lidia Fecioru: „Se bea chiar şi când este călduţ”
Lipsa unui stil de viață sănătos își pune amprenta asupra sănătății organismului nostru, implicit a organelor. Ficatul suferă atunci când fie consumăm prea mult alcool, fie avem o alimentație nesănătoasă, suntem stresați etc., motiv pentru care astăzi amintim de o băutură care poate detoxifia ficatu
Ioan Ovidiu Sabau (Sportpictures) jpg
Superliga, la final: România are patru echipe care se luptă în cupele europene
FCSB, CFR Cluj, U. Craiova și U. Cluj se pregătesc pentru Europa.
banner tavi clonda png
bai jpg
Băile termale aproape de România care există din Evul Mediu. Este o locație ieftină, iar peisajele îți taie respirația
La doar câteva ore de granița cu România, Ungaria oferă o adevărată comoară pentru cei care caută relaxare, sănătate și un strop de istorie: băile termale, moștenire vie din Evul Mediu, devenite astăzi simboluri ale turismului balnear european.
image jpeg
Moldovenii Mark Stam și Cristian Porcari au câștigat la mustață „Te cunosc de undeva!” „Nu ne încape trofeul pe noptieră!”
Perdantele finalei de la Te cunosc de undeva au fost Cristina Ciobănașu și Bianca Purcărea. Mark și Cristian au luat trofeul.
rachete iskander M
Noile rachete Iskander ale Rusiei păcălesc sistemele Patriot. Ucraina avertizează: „interceptarea devine mai complicată”
Modernizarea arsenalului rusesc aduce o nouă provocare apărării antiaeriene a Ucrainei.
euro foto pixabay jpg
Ce pensie poate primi un român care au lucrat 35 de ani într-o importantă țară europeană. Diferențe mari între sexe și regiuni
Zeci de mii de români au ales să muncească în țări europene occidentale de-a lungul anilor pentru salarii mai bune.