Social-democrația europeană după Judt

Publicat în Dilema Veche nr. 383 din 16 - 22 iunie 2011
Fenomenul BD jpeg

Cu puţin timp înainte să se stingă din viaţă, Tony Judt lucra febril la manuscrisul ultimei cărţi. Ţării îi merge prost. Un tratat despre nemulţumirea noastră a apărut recent în Germania şi stîrneşte, ca fiecare carte a cunoscutului istoric, deopotrivă admiraţie şi antipatie. Volumul e un soi de testament ideologic – dacă îmi este permisă această noţiune forţată –, un tablou (în tuşe uneori îngroşate) al situaţiei politice şi sociale din Europa şi State Unite după cel de-Al Doilea Război Mondial. Ce rămîne din vechile clivaje? Care să fie viitorul euro-atlantic în noua eră? Care sînt transformările pe care le aduce globalizarea în studiul istoriei recente şi contemporane? Die Zeit îi consacră unuia dintre cei mai fini cunoscători americani ai problematicii europene un portret şi o recenzie a acestei ultimei cărţi.    

Încă de la început, autorul se poziţionează: e social-democrat şi unul dintre cei care regretă dispariţia ideologiei social-democratice aşa cum o ştia, cîndva. „Statul providenţial a căzut, pe nedrept, în desuetitudine“ – spune Judt. De acolo, din America, a putut vedea mult mai bine ceea ce europenii, sau, mai bine-zis, elitele intelectuale din Europa n-au mai văzut: după experienţele catastrofale ale secolului trecut s-au căutat, vreme de decenii, baze noi pe care să se întemeieze societatea. „Social-democraţia“ şi „Statul-providenţă“ erau termenii-cheie ai acelor ani.  

„Consensul social-democratic“ din secolul al XX-lea a produs cele mai vizibile progrese din istorie. Niciodată oamenii n-au avut atîtea şanse la un trai bun“ – notează Judt, citîndu-l pe Ralf Dahrendorf. Începînd cu anii ’80 au început să se arate şi limitele finanţării unei asemenea politici. Aşteptările mari au fost, în cele din urmă, contrazise de eşecul sistemului asistenţial. Pentru elite, momentul a reprezentat un motiv de îngrijorare, pentru mase a fost un prilej de revoltă. Însă asta nu explică lipsa de perspectivă a social-democraţilor de acum: una e să reflectezi asupra resurselor de finanţare ale unui sistem bun, cu totul altceva e să-ţi pierzi încrederea în sistemul în sine – spune Judt.   „Capitularea gîndirii“ în faţa problemelor concrete, punctuale ale sistemului economic ar putea distruge „civilizaţia euro-atlantică“. Ce s-a întîmplat între timp şi cum s-au abandonat, pe parcurs, aceste idei fondatoare?  Cînd spune că „ţării“ îi merge prost, istoricul se referă la mult mai mult decît creşterea inegalităţilor sociale sau la slăbirea sectorului public de cînd cu „revoluţiile ideologice“ centrate pe libertatea pieţelor. În diagnosticul pe care îl face societăţii contemporane, Judt menţionează inclusiv acuta incapacitate a societăţilor de a se exprima politic – există deci şi o dimensiune subiectivă a răului, care trece dincolo de datele obiective (statistice) invocate. Judt revizitează aici consideraţiile lui Edmund Burke despre Revoluţia Franceză. Burke, cel care spunea că orice societate care încearcă să distrugă resorturile statului se va dizolva în „praful individualităţii“. Privatizarea şi dereglementarea de azi sînt, pentru Judt, cauze ale îngustării perspectivei asupra societăţii pe care o înţelegem doar ca pe o colectivitate de întreprinderi sau întreprinzători pe o piaţă; politicul nu ar mai reprezenta azi decît proiectarea, în plan aspiraţional, al unor interese particulare. O asemenea perspectivă ar fi o ameninţare la adresa democraţiei şi, pînă la urmă, chiar şi la adresa libertăţii. „Am ajuns să nu mai ştim cum se vorbeşte despre aceste lucruri“ – spune istoricul. Încă înainte de primul război, lumea era deja în mare măsură globalizată, spune Judt. Însă acea globalizare şi-a găsit brusc sfîrşitul în timpul războiului. Acum este din nou globală şi situaţia e privită ca un dat, nu ca un fenomen. Istoria, spune Judt, ne învaţă că globalizarea e de fapt reversibilă. Cît priveşte teza cu privire la lipsa de relevanţă a statelor-naţiune şi a statelor suverane în general, Judt e, din nou, sceptic: pînă la urmă, nu tot statele au intervenit pentru a reduce haosul atunci cînd economia globală şi pieţele financiare au luat-o razna?   

Pînă la urmă, diagnosticul se transformă în pledoarie, iar analiza – în propagandă. Şi de aici, construcţia începe să se fragilizeze. Încercînd să construiască pe fundaţia (şubredă) a socialismului din secolul trecut, Judt riscă să treacă drept un socialist post-utopic-dar-totuşi-utopic.

p 17 2 jpg
Singurătate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e convingător pentru că, înainte de a ne ameți cu panseuri spirituale, se impune în calitatea sa de corp fără rușine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai tîrziu, devenind un fel de dioramă a felului în care a putut naviga o fabuloasă formație uitată a anilor ’80 prin soundscape-ul începutului deceniului următor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Veneția
Ediția din acest an nu e, din fericire, grandioasă și nici sentimentul de parc de distracție nu mai e la dispoziția ta, ca pînă acum.
TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimuțe, muzică și baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana întîi, cu un narator de vîrsta a treia, ce gravitează în jurul unor teme precum nostalgia tinereții, muzica, erotismul, totul învăluit într-o folie de „unheimlich” care a devenit marca autorului nipon.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social. El a făcut o comparaţie „cosmetizată” a costului vieţii în paradisul din Bali, cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile acestul „clickbait” elaborat au fost surprinzătoare: oamenii au înghiţit „găluşca” şi au generat un trafic nebun postării.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, şi a spus că mirosul şi mâncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii să anexeze toată Dobrogea. Jafuri, crime şi bomboane otrăvite în Primul Război Mondial
După nici jumătate de veac de la ieşirea Dobrogei de sub stăpânirea otomană, provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră a cunoscut din nou ororile ocupaţiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au încercat să anexeze toată provincia prin jefuirea şi omorârea populaţiei.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.