Sic NON transit...

Ada D. CRUCEANU
16 iunie 2023
image

O retorică angajată în recuperarea duratei înmagazinate în obiecte, în eliberarea acesteia – odată ce, devenite „semne”, obiectele suprimă durata și dau cîștig de cauză Timpului, incomesurabilului acestuia, am putea spune, definește creația Suzanei Fântânariu (n. 1947) expusă pe simezele Muzeului Banatului Montan Reșița (Galeriile Ion Sălișteanu și Ioan Stendl, curator dr. Cristina Simon). Sub genericul „Sic transit...” avem, în fapt, a face cu o remodelare în sic NON transit (tempus) /(non) „fugit irreparabile”, o investiție artistică menită să invalideze fragilitatea și efemerul existenței (cotate, în general, ca teme predilecte ale plasticienei).

Un fapt deopotriva „întîmplat” în ciclul Jurnale Utopice (propriu-zisul transfer/ transpunere/ lipire a obiectului pe pînză, pe temeiul tehnicii mixte, incluzînd și proceduri actuale în arta textilă, între care și suprapunerile în/ cu... avalon), cît și în cel numit Portrete Arborescente (desen color, acril pe lemn etc., de regîndire a chipului uman traversat, în linii dure, de un roșu-cărămiziu fără echivoc, de o interioară „vegetație” - ca spațiu matricial, inițial și final al ființării văzută dincolo de temporalitatea restrictivă, imediată).

În ce măsură meditația poetică a Suzanei Fântânariu (cuprinsă în antologia de autor Exces de melancolie, Editura Avalon, 2021, un „debut” premieră în lirica românească, susține Ovidiu Pecican, prefațatorul volumului), revers (sau avers?) al artei sale plastice, este suportul conceptual al expoziției ar fi ușor de descifrat dacă am revedea, în majoritatea lucrărilor, insertul înscrisului poetic – el însuși devenind, cu naturalețe, parte din complexul vizual al acestora. O relație mai degrabă neexploatată pînă acum la noi (exceptînd, poate, picto-poemele primilor avangardiști), de transformare a convenționalului și imaterialității scrisului (ca vector de comunicare) în propria sa materialitate și structură funcțională în imaginarul – devenit vizibil – al artei plastice. Este, după știința noastră, și ceea ce particularizează demersul plastic al Suzanei Fântânariu, într-un timp în care „tabloul capcană” (Spoerri) nu mai e chiar o noutate. 

Cu atît mai important și valoros gestul artistei, cu cît vorbim așadar de unul și același creator, dispus și antrenat să utilizeze simultan/ simbiotic limbaje diferite, aflate, în fondul și forma de pe simeze, doar în proprietatea sa, să armonizeze energiile lor într-un peisaj inedit al comunicării de sine (quasi)totale și al interpretării, raționale și emoționale, de aceeași factură. Un Portret de artist: „Ochii pe jumătate închiși/ încă mai văd portretul nisipos/ născut din cupa timpului dilatat/ răsturnat...” însoțește, de pildă, o lucrare datată 2.2.2000, pe spațiul căreia sînt asamblate alte indicii ale scrisului - pana, decupaje din ziare/ cărți, pete masive de „cerneală” -, dar și însemnele cromatice ale pînzei siluite sub talpa fierbinte a fierului de călcat (un leit-motiv al lucrărilor din primul ciclu, amintind cumva versurile lui Petre Stoica: „şi maşina de călcat se scufundă încet/ în adîncimile de rugină în memoria timpului/ discret absorbindu-ne”), toate resubliniate adesea, dirijate spre complexul înțelegerii, de săgeți indicatoare în relaționarea unor astfel de prezențe din „alambicul” plasticienei-poete.

Văzută sub diferite emisii ale luminii (prima galerie beneficiind și de lumina naturală generoasă, cea de-a doua, doar de lumina artificială, tot generoasă la rîndu-i), expoziția Suzanei Fântânariu, în premieră la Reșița, copleșește – poate și derutează inițial – prin zecile de obiecte recuperate și re-semnificate artistic, reflectă și re-înmagazinează undele luminoase, cu blîndețe sub lumina artificială, tranșant și chiar agresiv sub cea naturală, semn al mesajului lor de adîncime, cel de confesiune care se cere protejată oarecum sub o lumină cît mai puțin acaparatoare, cît mai puțin dominantă. 

Nu mai puțin copleșește, în seria de portrete îndeosebi, tușa puternică a acrilului pe lemn, energia subtil difuzată de combinația celor două materiale altfel situate, prin geneza lor, la distanțe de mii de ani, dar și roșul-sîngeriu care acaparează, în această serie, atît lemnul cît și cartonul ori pînza, cu o vitalitate și o dinamică aparte, reînnoitoare în esență. Precum într-un poem datat de Suzana Fântânariu, 2007, Timișoara: „Tîrziu am descoperit/ trupul meu/ purtător de iluzii/ de semne însîngerate,/ fierbinți,/ corpul arzînd ca pe rug (...) // spulberat,/ rispit în a doua viață” - sl.m. Utopic sau nu, Sic NON transit! Sic revivat!

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.