Salvați Pergamonul

Publicat în Dilema Veche nr. 367 din 24 februarie - 2 martie 2011
Raportul jpeg

Pînă acum n-am apucat încă să salvez nimic din ce mi-am şi mi s-a propus: Băile Herculane, Piaţa Matache, Grădina Icoanei, Parcul Cişmigiu, Calea Victoriei şi toate celelalte, nenumărate, obiective rămîn în continuare la fel de ameninţate. Ca şi cum n-am avea destule misiuni de salvare în Bucureşti şi-n ţară, sînt chemat la arme şi de peste hotare: „Rettet das Pergamonmuseum!“ – exclamă un articol cît o pagină în Die Zeit. Salvaţi Muzeul Pergamon! Încerc să mă mobilizez. Deci: ce apărăm şi care-i ameninţarea?

Muzeul Pergamon n-a mai trecut prin lucrări substanţiale de restaurare de decenii. Încă de prin anii ’90, municipalitatea şi landul au lansat dezbateri publice şi apoi concursuri de proiect pentru această clădire ce datează din anii ’30 ai secolului trecut. Cel mai vizitat muzeu german şi unul dintre cele mai importante din Europa are, într-adevăr, nevoie urgentă de restaurare.  

Lucrările (de restaurare, renovare, re-amenajare şi extindere) ar fi trebuit să se încheie în 2009. Însă pînă acum nu s-a realizat decît o curăţare parţială a faţadelor. La nivel oficial se estimează că lucrările planificate se vor încheia în 2025, însă prin birourile responsabililor culturali se ştie, de fapt, că muzeul va fi renovat de-abia în 2030; bugetul estimat iniţial se ridica la 250 de milioane de euro, însă, mai mult ca sigur, costul total va depăşi 400 de milioane. E cea mai scumpă lucrare de reconstrucţie a unui muzeu.  

Asta n-ar fi nimic dacă toate aceste intervenţii ar fi, într-adevăr, utile şi necesare. Există însă numeroşi arhitecţi, urbanişti, muzeografi, arheologi etc. care contestă oportunitatea celei mai radicale dintre lucrările planificate de autorităţi: transformarea Curţii de Onoare a palatului într-o sală de trecere prin construirea unui nou front, care leagă cele două corpuri ale clădirii. Totul pentru a adapta muzeul la noile realităţi, la „turismul de masă“ – cum spun responsabilii culturali. Închiderea Curţii de Onoare şi redefinirea traseelor în interiorul clădirilor ar putea dubla numărul de vizitatori. O fi, numai că muzeul, în forma sa actuală, primeşte oricum peste un milion de vizitatori pe an, iar alterarea faţadei iniţiale, doar pentru a mări audienţa, e un preţ inacceptabil. Nu-i nimic, noi ne vedem mai departe de proiectele noastre, spun directorii muzeului: şi la Paris a fost scandal mare atunci, cu piramida din faţa Luvrului, şi uite că acum tocmai piramida e un punct de atracţie. Poate, spun criticii, numai că de data asta „piramida“ e de fapt o nouă faţadă, inestetică, imensă, inutilă. 

În mod cu totul surprinzător, muzeul a rămas în mare parte neschimbat: planşee pavate cu piatră, ferestre cu rame de lemn, uşi din lemn masiv, pereţi lambrisaţi, fresce etc. Pînă şi sistemele de prindere a tablourilor sînt din anii ’30. Muzeul e valoros nu doar prin „conţinut“, ci şi prin felul cum îşi „vinde“ comorile: nu degeaba a devenit o referinţă, un model pentru muzeografi. Iar UNESCO l-a inventariat în patrimoniul mondial al umanităţii, nu doar pentru artefactele şi lucrările de artă expuse, ci şi pentru valoarea clădirii şi pentru traseul muzeal bine gîndit.  

Argumentele nu par să-i încurce prea tare pe cei care vor acum să-l transforme în atracţie turistică: „înscenările istorice“, amenajarea sălilor, circuitul, clădirile – toate acestea ar putea suferi modificări majore. Pentru că planurile arhitectului (astăzi, decedat) Oswald Mathias Ungers, care a cîştigat proiectul pentru reamenajarea Pergamonului, nu ţin cont de „exponate“, ci doar de ideea de schimbare. De fapt – spun criticii –, planul pentru muzeu e o nouă construcţie monumentală, originală, care o alterează pe cea veche, autentică. „E doar un mod în care arhitectul se celebrează pe sine însuşi.“  

Deocamdată criticii găsesc în amînarea lucrărilor un motiv de bucurie. Căci – spun ei –, dacă planul va fi dus la bun sfîrşit, atunci muzeul va fi de nerecunoscut. Zilele acestea autorităţile de la Berlin iau deciziile finale. Şansa celor care vor să împiedice o „reconstrucţie dezastruoasă“ e că, acolo, asemenea decizii nu se iau peste noapte. În absenţa unui compromis, nimeni nu va îndrăzni să dărîme sau să adauge o piatră. Sper să găsească repede o formulă convenabilă pentru Pergamon. Poate după aceea ne ajută şi pe noi să salvăm Piaţa Matache.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

x samsung s25 jfif
Samsung a lansat seria Galaxy S25. Ce noutăți aduce compania sud-coreană
Samsung a prezentat în cadrul unui eveniment ținut în San Jose, California, noul smartphone Galaxy S25.
pro tv vs antena png
Mutarea anului în televiziune! Antena 1 își ia revanșa față de Pro TV, după ce postul din Pache i-a „suflat” pe cei 3 chefi. Ce om-cheie le „fură” de sub nas?
Viperele Vesele vin din nou cu o bombă de ultim moment! Se pare că Antena 1 a câștigat unul dintre oamenii-cheie ai Pro TV-ului și își ia revanșa, după ce postul din Pache Protopopescu i-a „suflat” pe cei 3 chefi: Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu!
Dorin Recean FOTO Facebook jpg
Recean: Armata rusă trebuie să părăsească regiunea pentru oprirea crizei energetice din Transnistria
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat miercuri că comunitatea internaţională este pregătită să ofere gaz pentru a pune capăt crizei energetice din Transnistria. Șeful Executivului de la Chișinău a subliniat însă că soluţie de durată depinde de retragerea trupelor ruse din regiune.
Mahsa Amini jpg
Legea Sharia. Guvernul iranian nu va mai sancționa femeile care nu poartă vălul islamic
Guvernul iranian a decis că nu va mai sancționa femeile care nu poartă vălul islamic în public, chiar dacă lipsa acestuia reprezintă o încălcare a legii, a informat miercuri vicepreședintele iranian pentru afaceri strategice, Javad Zarif.
Soldați nord coreeni în regiunea Kursk Foto X jpg
Peste 1.000 de soldați nord-coreeni au fost uciși și alți 3.000 au fost răniți în regiunea Kursk
Potrivit oficialilor vestici, 1.000 de soldați nord-coreeni au fost uciși în regiunea Kursk și 3.000 au fost răniți până în prezent.
accident rutier mortal corabia 16 ianuarie 2025   foto martor jpeg
Tânărul de 18 ani, cu permisul suspendat, care a provocat un accident mortal la Corabia a fost reținut la externarea din spital
Tânărul care a provocat, săptămâna trecută, un accident rutier mortal a fost reținut miercuri seara la externarea din spital. În accident a murit un alt tânăr de 18 ani, care se afla în același autoturism.
supa pui shutterstock1 jpg
Ai pus prea multă sare in supă? Un truc simplu o va salva în câteva secunde. Nu e vorba de cartof!
De-a lungul țării noastre există nenumărate tipuri de supă, însă o problemă comună de care ne putem lovi va fi faptul că, la un moment dat, putem adăugam ult prea multă sare în aceasta. Din fericire, există câteva metode ingenioase care ne pot salva masa!
„Unirea Principatelor Române în creația pictorului Eugen Ispir (1909 – 1974)”. Micro-expoziție dedicată Unirii Principatelor, la Muzeul Național de Istorie a României
Micro-expoziție dedicată Unirii Principatelor, la Muzeul Național de Istorie a României
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunță deschiderea micro-expoziției „Unirea Principatelor Române în creația pictorului Eugen Ispir (1909 – 1974)”, proiect curatorial dedicat Zilei Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie.
Călin Georgescu la Curtea de Apel București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu lucrează la schimbarea Constituției și spune că este susținut puternic de SUA: „Va urma un mesaj categoric din partea Americii”
Călin Georgescu a susținut într-un interviu pentru Marius Tucă că are sondaje care îl dau învingător și că va exista un mesaj fără replică din SUA, care ar urma să clarifice situația sa. Georgescu a reluat și tema modificării Constituției.