Salvarea chinezeasc─â

Publicat în Dilema Veche nr. 394 din 1-7 septembrie 2011
Mai mult dec├«t samba, carnaval ┼či fotbal  jpeg

Galeri┼čtii ar face bine s─â g├«ndeasc─â precum bancherii. Colec┼úionarii de art─â trebuie s─â ia cursuri de trading. Curatorii s─â se transforme ├«n agen┼úi de v├«nz─âri. Criza financiar─â mondial─â a schimbat regulile ├«n economie. Inclusiv ├«n economia artei. Lucrurile s-au complicat ├«n ultimii ani. C─âci preten┼úiile celor (pu┼úini) care cump─âr─â obiecte de art─â s├«nt acum mult mai mari. Nu mai e de ajuns c─â e frumos, trebuie s─â fie ÔÇô acum ┼či pe viitor ÔÇô valoros. ┼×i valoarea se m─âsoar─â ├«n bani.

Casa de licita┼úii SothebyÔÇÖs a avut un profit de 3,4 miliarde de dolari ├«n primul semestru al anului ├«n curs ÔÇô anun┼ú─â The New York Times. E o cifr─â-record ├«n toat─â istoria (de peste 200 de ani) companiei. ├Än primele ┼čase luni ale anului, firma de licita┼úii a v├«ndut cel pu┼úin 400 de obiecte de art─â a c─âror valoare a dep─â┼čit c├«te un milion de dolari. Cu toate acestea, la nici o s─âpt─âm├«n─â dup─â publicarea bilan┼úului, valoarea ac┼úiunii companiei a sc─âzut cu aproape 20 de procente. S─â fie cei care liciteaz─â pentru obiecte de art─â mai genero┼či dec├«t cei care liciteaz─â la burs─â, pentru ac┼úiuni? De fapt, situa┼úia nu e deloc paradoxal─â. C─âci pia┼úa interna┼úional─â de art─â e foarte dependent─â de mersul economiei ├«n general. De pild─â, ├«ncep├«nd cu 2008 ÔÇô anul ├«n care s-a iscat criza financiar─â ÔÇô v├«nz─ârile de la SothebyÔÇÖs au sc─âzut considerabil. Mai ales licita┼úiile dedicate artelor contemporane au avut de suferit (au fost c├«┼úiva ani grei chiar ┼či pentru galeri┼čtii de la New York ┼či Londra, care n-au mai v├«ndut ca pe vremuri). C├«nd zeci de bancheri, investitori etc. o duc prost, cine s─â mai cumpere art─â? Pe de alt─â parte, ├«n momente de derut─â, c├«nd banul circul─â greu ┼či are cursuri fluctuante, cei care au cu ce prefer─â s─â-┼či cumpere obiecte de art─â dec├«t s─â investeasc─â ├«n ac┼úiuni cu valoare incert─â. ┼×i exact asta pare s─â se ├«nt├«mple acum: dup─â u┼čoara revenire a pie┼úelor, cei care au bani caut─â investi┼úii mai sigure, mai pu┼úin riscante. Aurul, argintul, platina etc. s├«nt o solu┼úie ÔÇô a┼úi v─âzut ce cote au atins metalele pre┼úioase! Tot a┼ča, ┼či arta a ajuns un fel de investi┼úie. Cei care pun acum ├«n mi┼čcare pia┼úa de obiecte de art─â cump─âr─â ca s─â tezaurizeze, nu pentru a colec┼úiona.

De aceea, vestea c─â SothebyÔÇÖs are profituri uria┼če din v├«nzarea obiectelor de art─â nu are, de fapt, de ce s─â-i ├«nveseleasc─â pe arti┼čti. C─âci nu (neap─ârat) arta contemporan─â e c─âutat─â de investitori. Se caut─â obiecte cu valoare intrinsec─â (de pild─â artefacte din metale pre┼úioase) sau art─â a c─ârei valoare se g─âse┼čte ├«n vechime, ├«n consacrare (Van Gogh, Picasso, Dal├ş). Damien Hirst ar fi unul dintre pu┼úinii arti┼čti contemporani care ar avea c─âutare pe aceast─â pia┼ú─â ÔÇô asta ┼či pentru c─â el a ├«n┼úeles foarte bine care s├«nt regulile: crea┼úia lui se bazeaz─â ├«n primul r├«nd pe acea dimensiune tezaurizabil─â, obiectele care ies din atelierul s─âu au deja, ├«nc─â ├«nainte s─â ajung─â ├«n galerii, o valoare excesiv─â. Altminteri, mai ales arta contemporan─â are de suferit pentru c─â foarte pu┼úini ├«ndr─âznesc s─â cread─â c─â ar putea deveni profitabil─â sau m─âcar rentabil─â (┼čtiu, sun─â prost, dar astea-s regulile licita┼úiilor). P├«n─â una-alta, pe pia┼úa artelor banii stau mai mult pe loc ÔÇô adic─â se plimb─â cam ├«n acelea┼či medii, s─âlt├«nd c├«te pu┼úin pre┼úul acelora┼či obiecte.

Salvarea ÔÇô anun┼ú─â Die Zeit ÔÇô ar putea s─â vin─â din China. Cre┼čterea economic─â e ┼úinut─â artificial ├«n fr├«u de frica unui crash violent. Num─ârul cump─âr─âtorilor de art─â chinezi a crescut exponen┼úial ├«n ultlimii ani. S─âtui, probabil, de business, ┼či cu complexul asiaticilor care vor s─â tr─âiasc─â ÔÇ×occidentalÔÇť, chinezii au ├«nceput s─â fie activi pe la licita┼úii. Au ├«nceput prin a-┼či recupera (licit├«nd sume fabuloase) obiecte din propriul patrimoniu ├«nc─âpute pe m├«inile coloniali┼čtilor. De c├«┼úiva ani, au devenit interesa┼úi ┼či de arta contemporan─â. Nu s├«nt neap─ârat pricepu┼úi, dar au metod─â. ┼×i s├«nt mul┼úi. ┼×i au bani. Poate c─â galeri┼čtii europeni ┼či americani ar trebui s─â reinvesteasc─â ├«n portofoliu, s─â-┼či adapteze cerin┼úele la noile condi┼úii de pia┼ú─â. Poate c─â arti┼čtii ar trebui s─â creeze pe ├«n┼úelesul ┼či pe placul chinezilor. Offf! Nici a┼ča nu e bine!

TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimu╚Ťe, muzic─â ╚Öi baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana ├«nt├«i, cu un narator de v├«rsta a treia, ce graviteaz─â ├«n jurul unor teme precum nostalgia tinere╚Ťii, muzica, erotismul, totul ├«nv─âluit ├«ntr-o folie de ÔÇ×unheimlichÔÇŁ care a devenit marca autorului nipon.
947 16 jos coperta jpg
Secretul coresponden╚Ťei
O cu totul alt─â carte fa╚Ť─â de aceea, ╚Ötiut─â tuturor, din 1978, este actuala edi╚Ťie, definitiv─â, a ÔÇ×Romanului epistolarÔÇŁ dintre I. Negoi╚Ťescu ╚Öi Radu Stanca.
p 17 2 jpg
Nu te sup─âra, frate
ÔÇ×Fr├Ęre et s┼ôurÔÇŁ r─âm├«ne ilustrativ pentru un cinema anchilozat, cu tr─âiri rezonabile ÔÇô ├«ns─â╚Öi lipsa de m─âsur─â a pasiunilor sf├«r╚Öe╚Öte prin a fi ÔÇ×rezonabil─âÔÇŁ, necesar─â ÔÇô ╚Öi moral─â burghez─â.
947 17 ABiro cover2 jpg
Eroi
Grimus ies din pandemie cu un album ├«n limba matern─â ce le ofer─â mai mult spa╚Ťiu de manevr─â pentru poezie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.