România lui Inge Morath

Publicat în Dilema Veche nr. 346 din 30 septembrie - 6 octombrie 2010
România lui Inge Morath jpeg

Forumul Cultural Austriac prezintă la Muzeul Țăranului Român o expoziție cu lucrările celebrei fotografe Inge Morath, intitulată "Jurnalul meu românesc". Opera fotografică a lui Inge Morath (1923 - 2002) a fost influențată de stilul lui Henri Cartier-Bresson, alături de care artista a debutat și a lucrat mult timp. Morath a realizat nenumărate fotografii pentru Agenția Foto Magnum, dar și cîteva serii fotografice personale care i-au adus consacrarea internațională. Multe dintre aceste imagini nu au mai fost publicate pînă acum. Anul trecut, galeria Agenției Foto Magnum a prezentat o primă expoziție, cu titlul "First Colour", și a lansat un catalog voluminos, editat de prestigioasa editură Steidl.

Este probabil una dintre cele mai preţioase colecţii de documente despre România anilor ’50-’60: cele aproape 1000 de fotografii realizate de Inge Morath la Bucureşti, la Iaşi, în Delta Dunării sau în Transilvania spun mai multe despre acea epocă decît reuşesc să o facă istoricii în cărţile lor. E istorie vie captată pe hîrtie mată. 

Inge Morath a învăţat arta fotografică la Londra, la începutul anilor ’50, la Simon Guttmann, apoi a lucrat alături de Henri Cartier-Bresson. El este cel care a prezentat-o fotografilor de la Agenţia Magnum, unde şi-a lansat cariera. Aici a învăţat noi tehnici de încadrare şi, mai ales, ce înseamnă originalitatea în arta fotografică. Morath spunea că îşi îndreaptă mereu un ochi asupra obiectului şi pe celălalt asupra sufletului. Momentele pe care le-a surprins pe peliculă au fost tipărite ca atare – aceasta era filozofia fotografilor Magnum – fără retuşuri, reîncadrări, re-expuneri. Secvenţa din obiectiv era chiar imaginea finită. Pe lîngă reportajele de călătorie (din Spania, Rusia, China, Orientul Apropiat) publicate în presă, a creat nenumărate serii fotografice şi lucrări expuse în muzee şi galerii. Mai ales portretele de artişti (Henry Moore, Jean Cocteau, Jean-Paul Sartre, o serie întreagă dedicată lui Marilyn Monroe) i-au adus celebritatea. Şi în acest caz, Morath a spart clişeele, arătînd o altă faţă a vedetelor. Pe Monroe în studiourile de la Hollywood, în pauzele de filmare pentru The Misfits. A fost una dintre primele artiste care a arătat cealaltă faţă a actriţei – chipul obosit, încercănat, îmbătrînit, trupul decăzut. (Se poate bănui că nu dintr-o nevoie artistică a căutat cele mai nefericite unghiuri şi momente pentru a o fotografia, ci dintr-o idiosincrazie. Morath s-a căsătorit în 1962 cu Arthur Miller, care pînă în 1961 fusese soţul actriţei.) 

„Jurnalul meu românesc“ este prima expoziţie de mari dimensiuni a artistei Inge Morath, de la Bucureşti. Este ciudat că, de abia la cîţiva ani de la moartea uneia dintre cele mai valoroase fotografe europene, publicul de aici poate să-i cerceteze o parte importantă a operei dedicată chiar României. Inge Morath a studiat la Bucureşti (în 1943) şi a întreprins numeroase călătorii de documentare prin România în 1958, 1967 şi în 1994. A realizat astfel nu mai puţin de 1000 de fotografii; unele au fost tipărite în presa internaţională, dar o mare parte au rămas nepublicate. Tot din aceste călătorii a rezultat şi un jurnal în care artista şi-a notat, conştiincioasă, observaţiile şi impresiile. Expoziţia deschisă acum la Muzeul Ţăranului Român cuprinde 130 de lucrări ale Ingei Morath iar catalogul de prezentare conţine, pe lîngă seria de imagini, un articol semnat de prietenul ei Kurt Kaindl, cel care a însoţit-o pe parcursul ultimei sale călătorii în România. 

Privită prin obiectivul lui Inge Morath, România anilor ’50-’60 pare o ţară exotică şi atrăgătoare. N-am găsit mai nimic din mizeria descrisă în cronicile şi jurnalele acelor vremuri. Poate doar vagi urme ale atmosferei mohorîte de pe străzi sau din case. E o ţară aproape normală, un teritoriu din care doar nuanţele de gri reuşesc să ne mai vorbească despre cenuşiul acelor vremuri. 

Unghiurile par căutate, însă niciodată fotografa nu s-a oprit asupra spectaculosului. Realitatea pe care vrea s-o descrie e sociologică, nu estetică (bineînţeles, fără a neglija această dimensiune a artei sale). Inge Morath curioasă şi în acelaşi timp dornică să comunice, să transmită mai departe acea încîntare a descoperirii, acea fascinaţie a noului. Nu sînt nişte imagini turistice, precum cele în care fotograful caută cu orice preţ bizareriile sau locurile semnificative, nici fotografii documentare, menite să ateste evoluţii sau fenomene, ci mici investigaţii sociologice. Pe Inge Morath o interesează spiritul locului: relaţiile între oameni, raportul lor cu lumea înconjurătoare, atmosfera. Fotografiile de la cherhana sînt o poveste în sine: ele atestă nu doar biodiversitatea din zonele dunărene, ci şi dinamica operaţiunilor comerciale. Aspecte urbane pe care le surprinde la Bucureşti, dar şi în alte oraşe vorbesc despre o viaţă normală, despre o forfotă liniştită şi o societate aşezată. 

„Clipa decisivă“ (cum o numeşte Cartier-Bresson) – acel moment optim şi ultim în care fotograful declanşează expunerea – este determinată nu atît de un bun ancadrament cît de un gest al subiectului fotografic, de o privire aruncată spre obiectiv. Dramatică (sau spectaculoasă) nu e amenajarea planului, ci descoperirea unei comunicări posibile cu persoana fotografiată: la un meci de fotbal, suporterii stau, cuminţi, disciplinaţi, în tribune; doar un militar rînjeşte tîmp dincolo de un gard de sîrmă. O fabrică de textile – muncitoarele lucrează ordonat, la locul lor, toate aplecate deasupra maşinilor de cusut; una singură se uită trist înspre obiectiv. La cules de struguri – oamenii sînt cocoşaţi de povara lăzilor pline cu fructe; unul dintre ei trage cu ochiul la fotografă.

O galerie foto cu imagini din expoziție găsiți aici

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Maioneza se află pe lista alimentelor pe care trebuie să le eviți dacă vrei un ficat sănătos jpeg
Maioneză rapidă și cremoasă. Perfectă pentru salata de vinete și pentru ouă umplute.
Preparatele tradiționale românești precum salata de vinete sau ouăle umplute au un element comun esențial: maioneza.
Ramona Olaru jpeg
Ramona Olaru își dorește să devină mamă. A ales deja numele primului copil: „Eu așa mi-aș dori, dar să fie cu un om ok”
Ramona Olaru este o vedetă de televiziune cunoscută pentru rolul său de asistentă TV în emisiunea „Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1. De-a lungul carierei sale a avut nenumărate apariții în care a vorbit cu sinceritate despre viața sa personală.
VOT SEARA 06 INQUAM Photos Octav Ganea 1620x1080 jpg
Platforma gratuită care ajută alegătorii să ia o decizie informată la alegerile prezidențiale din luna mai, lansată de UBB
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a lansat busola RefreshVote.ro, o platformă creată special pentru alegerile prezidențiale din luna mai.
flori primavara jpg
Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni. Meteorologii anunță temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei
Meteorologii anunță că temperaturile vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice perioadei, până după jumătatea lunii mai.
rezervatia jpg
Locul senzațional din România unde au înflorit bujorii de stepă. Rezervația este unică în lume
Primăvara în România nu înseamnă doar renașterea naturii, ci și un spectacol de culoare rar întâlnit în lume.
image png
Masca miraculoasă de ciocolată care îți va face pielea să strălucească. Toate prietenele tale o vor admira
Cine spune că îngrijirea tenului trebuie să înceapă într-un salon scump? Secretul unui ten strălucitor poate fi chiar în cămara ta.
image png
Moment de groază la bordul unui avion United Airlines, după ce unul dintre motoare a luat foc în zbor: „Mami, mi-e frică!”
Pe 13 aprilie 2025, un avion United Airlines, un Boeing 737-800, a trecut prin momente de groază în timpul unui zbor din Aeroportul Internațional Denver, Colorado, către Edmonton, Canada, după ce unul dintre motoarele aeronavei a luat foc.
Banner Simona Gherghe
Simona Gherghe petrece Paștele departe de România. Destinația exclusivistă pe care a ales-o
Cunoscuta prezentatoare TV din România, Simona Gherghe, și-a luat soțul și pe cei doi copii ai lor și au părăsit România. Aceștia au ajuns de curând în Tenerife și, din spusele vedetei, vor petrece Paștele acolo.
accident capitala motociclist foto captura antena
Motociclist în stare critică, după un accident grav produs în Capitală. „M-a cutremurat cât de mult s-a dus mașina”
Un motociclist a fost grav rănit și se află în stare critică la spital, în urma unui accident rutier petrecut noaptea trecută, 18 aprilie, în Capitală.