Revizitarea trecutului muzical

Publicat în Dilema Veche nr. 526 din 13-19 martie 2014
Revizitarea trecutului muzical jpeg

În completarea dosarului din acest număr, am adresat următoarea întrebare celor care azi fac muzică electronică la noi: Cu cine aţi colabora şi ce aţi revizita din muzica electronică românească de dinainte de ’89?

COUGHY

În mod clar cu Florin Bogardo (dacă ar mai fi trăit) pentru că a tratat muzica uşoară cu tandreţe şi cu eleganţă enormă, dar fără pic de superioritate. De asemenea, dintre toate cuplurile compozitor – interpretă care au dus, în cea mai mare parte a lor, la declinul ambilor membri, cuplul Florin Bogardo – Stela Enache a fost de departe cel mai reuşit, ambii evidenţiind calităţile celuilalt. Noi nu ne-am propus niciodată vreo colaborare, nu credem în acest fel de a lucra; dar revizitare, asta da.

DJ VASILE

Despre muzica electronică românească de dinainte de ’89 e mai greu de vorbit deoarece în România au fost puţini reprezentanţi ai acestui gen. Aş scoate totuşi la lumină nouă pe distinsul Adrian Enescu, pe Doru Căplescu, pe Mircea Florian şi pe Fraţii Nanu.

ELECTRIC BROTHER

În perioada de dinainte de ’89 nu ştiam mai nimic despre scena electronică românească. Am început să aflu cîte ceva după Revoluţie, cînd am intrat la liceu. Ştiam, bineînţeles, de muzica de film compusă de Adrian Enescu şi eram fan. De altfel, cu Adrian Enescu am avut bucuria să colaborez în 2001, cînd m-a invitat, pe mine şi pe alţi cîţiva producători, să remixăm cîteva piese mai vechi de-ale lui pentru albumul Diva Inamorata. Rămîne pentru mine unul din momentele de vîrf. M-am simţit atunci de parcă am trecut un examen important. Şi este singurul compozitor şi producător de muzică electronică de dinainte de ’89 care a avut generozitatea să stea de vorbă cu mine, să asculte ce fac şi să-mi dea permanent feedback şi idei. Anul acesta îmi doresc foarte mult să-l conving pe Sorin Chifiriuc să cînte pe o piesă pe care deja am scris-o. Îi fac această invitaţie aici, acum. Am scris-o cu gîndul la vocea lui, de la început. Concertele cu Roata din Bucureşti şi de la Teatrul de Vară din Costineşti sînt încă foarte vii în capul meu.

Dacă aş revizita vreun moment din muzica electronică românească de dinainte de ’89? Nu neapărat din muzica electronică, dar da, mă preocupă asta! Acum aproape doi ani am făcut o propunere casei de discuri Electrecord, în momentul cînd împlinea 80 de ani. Am produs o serie de remixuri după piese româneşti din diverse perioade (Maria Tănase, Gică Petrescu, Roşu şi Negru, Phoenix, Aura Urziceanu, Margareta Pîslaru, Ioan Luchian Mihalea etc.), care ar fi putut fi material de compilaţie în stilul celebrelor antologii Verve Remixed, Blue Note Revisited, Atlantiquity, Motown Remixed ş.a.m.d.  

Toate casele mari de discuri au înţeles că stau pe un catalog fenomenal, dar care trebuie împrospătat şi readus în atenţia publicului. Nu poţi să aştepţi să revină o modă, pur şi simplu, să înceapă toată lumea din senin să reasculte romanţe sau ştiu eu ce alt stil. Trebuie să provoci cumva aceste lucruri. Sînt convins că pînă şi radiourile comerciale ar fi fost interesate să difuzeze remixurile pentru că e vorba de istorie. Sînt refrene intrate în memoria colectivă, doar că trebuie puse într-o formă nouă. Iar această formă nouă ar fi readus în atenţie şi originalele. Oricum, răspunsul lor a fost atît de „îngust“, încît piesele sînt încă la mine în laptop şi în seturile mele, atunci cînd mixez.

FIERBINŢEANU

Oricît de tentant şi de interesant ar putea fi, nu aş revizita muzica electronică românească de dinainte de ’89 şi nu aş colabora cu cei care se revendică din perioada aceea. Nu din lipsă de afecţiune, ci pentru că doresc să fac o muzică realmente personală şi nouă. Şi mai am de muncă, pentru că a mă orienta cu adevărat spre viitor este mai greu decît a remodela sau reinterpreta, postmodernist, un trecut care nu este al meu. Din acelaşi motiv, dacă sînt văzut ca făcînd parte din muzica electronică românească de azi, sper ca viitorul foarte apropiat să-mi dezlipească, oricît ar fi de dureros şi oricît de mult aş regreta, această etichetă. Şi oricare altă etichetă, fireşte.  

● K-LU

La capitolul colaborări nu aş avea nici cea mai mică pretenţie, dacă un artist din garda veche a muzicii româneşti şi-ar îndrepta privirea spre stilul meu, aş zice da numaidecît. Iar dacă ar fi să aleg pe cineva anume, mi-ar fi greu să aleg între Aura Urziceanu, Mihaela Mihai şi Marina Voica. Despre muzica electronică românească de dinainte de ’89 ştiam foarte puţine lucruri, am aflat mai multe odată cu accesul la Internet. Sînt curios cum privea lumea atunci apariţia albumelor Funky Synthesizer vol. 1 şi 2 ale lui Adrian Enescu.  

● SILENT STRIKE

Mi-am dorit să colaborez cu Adrian Enescu, iar asta s-a întîmplat deja în anul 2012, pe piesa „Haiku“ de pe albumul meu Singularity. Este foarte posibil să mai lucrăm şi în viitor. 

● VLAICU GOLCEA

Cu Adrian Enescu aş colabora şi, totodată, l-aş revizita. Cred că este unul dintre artiştii care au avut o semnătură extrem de lizibilă în tot contextul de dinainte de ’89 şi care s-a folosit în mod supercreativ de potenţialul noilor instrumente. 

anchetă realizată de Marius CHIVU  

Foto 1: Adrian Enescu, anii `70

972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.
969 15 Banu1 jpg
„Eu, eu, eu… ce plictis” (Cioran)
Eul e pernicios cînd se constituie în focar prioritar al artei, dar el nu intervine monoton, căci manifestările îi sînt multiple și ele reclamă evaluări diverse.
969 16 sus coperta Romila jpg
Bacovia, prima „viață”
Cîteva lucruri evită să facă autorul cu subiectul său și cred că ele sînt esențiale pentru o reușită a genului.
969 16 jos coperta Marius jpg
Riscul de a citi
Citind Lolita în Teheran rămîne prima carte care dezvăluia riscurile de a citi literatură occidentală într-o țară fundamental islamică.
p 17 jpg
Dubla doi
Regizorul Michel Hazanavicius și-a făcut o reputație (pompată, trebuie spus) din voluptatea cu care pastișează mituri ale cinema-ului.
969 17 Breazu jpg
Forme și fonduri
Foarte probabil că acesta este motivul pentru care Stumpwork poate fi tot ceea ce a fost anul trecut New Long Leg, dar este încărcat, pe fond, cu mai multă autonomie, cu mai mult spațiu, cu mai multă atmosferă.
p 23 Intilnirea golului plin cu plinul gol, 1959 jpg
„Arca lui Noe“ și bestiarul braunerian
De la începuturile creației lui Victor Brauner pînă la ultima serie de lucrări consacrată Mitologiilor și Sărbătorii Mamelorîn anul 1965, opera sa este traversată de reprezentări ale păsărilor și animalelor.
Afiș spectacol „Interior Exterior” png
„Interior/Exterior” – Un spectacol al zidurilor pe care le-am ridicat în noi
O radiografie a spaimei, dar și o fotografie a speranței. Un spectacol al zidurilor pe care le-am ridicat în noi, dar pe care le putem ocoli oricînd în pași de dans. Dar cine ne învață să dansăm?

Adevarul.ro

Volodimir Zelensky FOTO Profimedia
The Economist: Încercările armatei ucrainiene de a ocupa Crimeea ar putea duce la disensiuni serioase între Zelensky și liderii occidentali
Revista britanică a relatat că Occidentul se teme de o escaladare a conflictului în cazul unei ofensive a Forțelor Armate ale Ucrainei în Crimeea și de posibila utilizare a armelor nucleare de către Federația Rusă, ca răspuns.
vaccin covid foto Pixabay
COVID-19. Unde putem face vaccinul bivalent în România
La finalul săptămânii trecute a sosit în România vaccinul anti-COVID bivalent, care în statele din Vest se administrează încă din septembrie.
Zimbru Romsilva jpg
Un zimbru impunător, filmat la masă într-o pădure din Parcul Natural Vânători Neamț VIDEO
Cel mai mare mamifer terestru din Europa, zimbrul, are în Parcul Natural Vânători Neamț toate condițiile de hrană și adăpost. Este „la el acasă”, după ce specia a fost reintrodusă în urmă cu câteva decenii.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.