Republica benzilor desenate

Octav AVRAMESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 384 din 23 - 29 iunie 2011
Republica benzilor desenate jpeg

Republica benzilor desenate are acum muzeu la Bucure┼čti. Inaugurat recent, acesta ocup─â etajul patru al Muzeului Na┼úional de Art─â Contemporan─â, dar ÔÇô aten┼úie! ÔÇô numai p├«n─â la toamn─â, pe 16 octombrie 2011. Pofta de for public ┼či proverbiala bonomie a personajului de band─â desenat─â ocup─â astfel ├«nc─â o dat─â pozi┼úia de custode. Intr─â ├«ns─â prin u┼čile larg deschise ┼či un nou curent cultural?  

Canonismul ├«n banda desenat─â rom├óneasc─â este un sport na┼úional incipient ┼či, ca atare, face s─â pluteasc─â pentru poza de grup la start chiar ┼či genuri mai ┼čubrede. Iar cei chema┼úi la poza de la Muzeu au ob┼úinut astfel cea mai nou─â garan┼úie c─â exist─â (┼či dovada fragilit─â┼úii acestei existen┼úe, bine├«n┼úeles), cumva independent─â de capacitatea mai multor arti┼čti locali autori de band─â desenat─â de a lucra sau dezvolta concepte pentru a spune propriile pove┼čti prin imagini. Muzeul oricum nu public─â dec├«t o bro┼čur─â despre activit─â┼úile ce vor avea loc pe parcursul celor patru luni de existen┼ú─â. Cam at├«t despre republica benzilor desenate rom├óne┼čti ├«n contextul Muzeului, la o prim─â vedere. ├Änvecinarea lucr─ârilor expuse, mostre ale industriei creative sau, mai bine zis, ale s├«rguin┼úei cu care lucreaz─â la opera sa fiecare autor, ┼úine aici de o singura aur─â: istoria benzii desenate din Rom├ónia. Aceasta este o mantr─â ├«nregistrat─â: cartea cu acela┼či nume este un succes editorial (tiraj epuizat la editor) ┼či a ap─ârut cu sprijinul ICR-ului anul trecut. ├Än afar─â de ea, nu se g─âse┼čte mai nimic prin libr─ârii cu band─â desenat─â rom├óneasc─â. Iar Istoria... mai ap─âruse deja ├«n alte c├«teva forme: Dic┼úionarul benzii desenate din Rom├ónia ├«n 1996, Istoria benzii desenate rom├óne┼čti ├«n 2002 ┼či Povestea denzii desenate din Rom├ónia ├«n 2004, toate opera unui singur autor-colec┼úionar-organizator ÔÇô Dodo Ni┼ú─â. Tot ea a constituit de asemenea cel mai important eveniment cu expozi┼úie reflectat de alt─â poz─â de grup, de ast─â dat─â surprins─â cu ocazia primului Salon European de Band─â Desenat─â, ce a avut loc ├«n toamna lui 2010 la Bucure┼čti. S─â sper─âm c─â o nou─â edi┼úie va putea avea loc anul acesta, chiar ┼či f─âr─â banda desenat─â rom├óneasc─â de ÔÇ×tezaurÔÇť. Dar nimic nu-i sigur...  

├Änainte ca banda desenat─â rom├óneasc─â s─â poat─â sta pe perete sau ├«ntr-o carte, ea pare s─â trebuiasc─â trecut─â prin faze succesive ┼či foarte lungi de ├«nnobilare: ├«nvechire involuntar─â la sertar pentru buchet fantasmat ┼či degust─âri cu bedefilul de serviciu al Rom├óniei. A┼ča cum o demonstreaz─â ┼či partea Muzeului de la MNAC dedicat─â afi┼čelor produse pentru Salonul Interna┼úional al Benzilor Desenate, evenimentul de ni┼č─â ce exist─â ├«ntr-un semianonimat de dou─âzeci de ani (├«n principal la Constan┼úa). De unde se vede c─â succesul de public pentru un autor local nu poate lua ├«nc─â locul celui institu┼úional, mai ales atunci c├«nd a existat un singur ┼či acela┼či director artistic pentru at├«t de mult timp. S─â recunoa┼čtem totu┼či c─â, ├«ndeplinind ├«n mod l─âudabil ┼či nesperat obiectivele (de a reprezenta corect identitatea cultural─â rom├óneasc─â) ultimei institu┼úii comanditare, Istoria... bine rodat─â va putea s─â circule prin lume, adic─â ├«n expozi┼úii itinerante ÔÇ×la cheieÔÇť ┼či lans─âri oferite de ICR-uri. Poate ┼či cu un mic twist: a┼ča cum anun┼ú─â panourile expuse ┼či materialele publicitare realizate pentru Muzeu, Istoria... a devenit baza pentru un nou concept. La Muzeu are totu┼či loc la nivel de discurs doar o schimbare amical─â de gard─â, autorul noului concept fiind Alexandru Ciubotariu, coautor al ultimei versiuni al Istoriei... Oare noul concept este o ram─â mai mare pentru o poz─â a pozelor, ce aminte┼čte de zicala c─â ÔÇ×trebuie s─â avem un conceptÔÇť din lumea publicit─â┼úii/comunicare/PR, sau este  ÔÇ×conturul, configura┼úia, constela┼úia unui eveniment ce va s─â vin─âÔÇť, alt─â defini┼úie posibil─â pentru termenul de ÔÇ×conceptÔÇť, ├«ns─â ├«mprumutat─â aici de la filozofie?  

Deocamdat─â, unui astfel de ÔÇ×evenimentÔÇť i-ar trebui poate alt context dec├«t Istoria benzii desenate. ┼×i asta cu at├«t mai mult cu c├«t sectorul de benzi desenate al mai multor t├«rguri mari de carte precum cel de la Londra ┼či-a schimbat de cur├«nd numele ├«n ÔÇ×roman graficÔÇť. Tot o mi┼čcare de marketing e ┼či aceasta, dar una determinat─â de apari┼úia unor produc┼úii artistice ce au un ecou ├«n r├«ndul cititorilor de benzi desenate ne-clasice. Acest nou tip de cititori e mai pu┼úin ata┼čat de succesele din trecut ale genului; iar ace┼čti cititori pot fi chiar mai numero┼či, incluz├«nd mai mul┼úi adul┼úi dec├«t copii. Romanele grafice Persepolis sau Broderii, singurele publica┼úii de gen traduse ├«n rom├ón─â deocamdat─â, anun┼ú─â extinderea curentului cultural din care fac parte benzile desenate (┼či) ├«n aceast─â direc┼úie. Ca dovad─â, c├«teva astfel de romane grafice, publicate doar ├«n german─â, au fost cooptate ├«n Tezaurul de carte ce poate fi consultat ├«n cadrul Muzeului. Ve┼úi g─âsi ├«ns─â mai multe romane grafice la Libr─âria Jum─âtatea Plin─â, ce se g─âse┼čte la acela┼či etaj 4 al MNAC. Iar de la toamn─â, ├«n libr─ârii, adaptarea romanului Travesti de Mircea C─ârt─ârescu ├«n benzi desenate, realizat─â ├«n colaborare cu un autor francez, Edmond Baudoin. Sper─âm s─â ├«i vedem pe am├«ndoi la Salonul European, ├«n noiembrie.  

Octav Avramescu este unul dintre fondatorii Libr─âriei Jum─âtatea Plin─â, specializat─â ├«n roman grafic ┼či BD.

p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimu╚Ťe, muzic─â ╚Öi baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana ├«nt├«i, cu un narator de v├«rsta a treia, ce graviteaz─â ├«n jurul unor teme precum nostalgia tinere╚Ťii, muzica, erotismul, totul ├«nv─âluit ├«ntr-o folie de ÔÇ×unheimlichÔÇŁ care a devenit marca autorului nipon.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social. El a f─âcut o compara┼úie ÔÇ×cosmetizat─âÔÇŁ a costului vie┼úii ├«n paradisul din Bali, cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile acestul ÔÇ×clickbaitÔÇŁ elaborat au fost surprinz─âtoare: oamenii au ├«nghi┼úit ÔÇ×g─âlu┼čcaÔÇŁ ┼či au generat un trafic nebun post─ârii.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, ┼či a spus c─â mirosul ┼či m├óncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.