RECVIEMUL de VERDI, cu soliști de talie internațională : CELLIA COSTEA, RAMONA ZAHARIA, OVIDIU PURCEL și GELU DOBREA

7 aprilie 2023
image

În Joia Mare (13 aprilie 2023)ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO și CORUL ACADEMIC RADIO (pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu) prezintă la Sala Radio un concert emoționant, în acord cu atmosfera sărbătorilor pascale: RECVIEMUL de VERDI – compus de marele compozitor italian în memoria poetului și romancierului Alessandro Manzoni. Premiera a avut loc în Biserica San Marco - Milano, în 1874, cu Verdi însuși la pupitrul dirijoral!

Creația monumentală a lui Verdi a fost cîntată de multe ori în contexte tulburătoare, unul dintre acestea fiind în 2021, cînd la Metropolitan Opera – New York, a fost interpretat Recviemul în memoria celor trecuți în neființă cu 20 de ani în urmă, în atacurile de pe 11 septembrie.  

Invitați speciali ai serii sînt soliști vocali aplaudați pe marile scene lirice ale lumii: soprana CELLIA COSTEA, mezzosoprana RAMONA ZAHARIA, tenorul OVIDIU PURCEL și basul GELU DOBREA. Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului italian DAVID CRESCENZI, în prezent director artistic al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Pianist, dirijor de orchestră şi de cor, DAVID CRESCENZI a început să studieze la Conservatorul din Pesaro, specializîndu-se ulterior în instrumente de orchestră, pian, muzică corală şi dirijat coral. Printre realizările sale semnificative amintim colaborarea cu Teatrul Operei din Cairo, Egipt, în calitate de dirijor invitat (1998 – 2003). La Doha, în Qatar, a dirijat de trei ori: în anul 2002 opera Aida de Verdi, în anul 2003 Ibn Sina de Michiel Borstlap, iar în anul 2005 Aspire de David Krane, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice Asiatice. 

Din septembrie 2014 a fost numit director artistic şi dirijor principal al Operei din Cairo. În 2007 a participat cu Opera Naţională Română din Timişoara la Festivalul Internaţional George Enescu. În ianuarie 2012 a întreprins un turneu în Germania şi Franţa cu Bergische Symphoniker, în acelaşi an a colaborat cu Opera din Rio de Janeiro şi a fost dirijor al Festivalului de la Solothurn – Elveţia. A ocupat poziția de dirijor invitat al Operei din Düsseldorf (Germania). 

CELLIA COSTEA a fost aplaudată în cele mai mari teatre lirice ale lumii, precum Wiener Staatsoper (Opera de Stat din Viena), Royal Opera Amsterdam, Deutsche Oper Berlin, Staatstheater Stuttgart, Staatstheater Klagenfurt, Staatstheater Hannover, Greek National Opera, Opéra Municipal de Marseille, Opéra Royal de Wallonie - Liège, Opera Națională Bucureşti, Royal Opera House - Covent Garden - Londra, Gran Teatre del Liceu - Barcelona, Oslo Opera House,  Opera Națională Română Timişoara, Megaro Moussikis - Atena, Staatsoper Frankfurt, Opera din Beijing ș.a.

                  A participat de-a lungul timpului la festivaluri internaționale în Grecia, Franţa, Andorra, Spania, Italia etc. și în decursul carierei sale i-au fost conferite distincţii la competiţii naţionale şi internaţionale: Premiul I - „Voci Verdiane” – Busseto, 1998, Premiul I – „Hans Gabor” - Belvedere, Viena, 1999, Premiul II - „George Enescu” – Bucureşti, 1999, Premiul I – Bilbao, Spania, 2000, Premiul I - „Jullian Gayarre” – Pamplona, Spania, 2000 (preşedinte al juriului: José Carreras), Premiul I şi Premiul publicului - „Montserrat Caballé” – Andorra, 2001, Premiul I la Concorso Internazionale Valsesia Musica, 2004, Premiul I la Concursul Internațional „Francisco Vinas”, Barcelona, 2003 etc.

Mezzosoprana RAMONA ZAHARIA a cîntat pe unele dintre cele mai renumite scene ale lumii, printre care Metropolitan Opera (New York), Royal Opera House - Covent Garden (Londra), Deutsche Oper Berlin, Latvia Opera, Teatro Regio di Parma, Teatro Valli Reggio Emilia și la Deutsche Oper am Rhein - Düsseldorf, unde este membră a ansamblului din stagiunea 2014/2015.

În plus, a fost invitată de teatrele de operă din Seul, Moscova, Hamburg, Malmö, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, București, Luxemburg, Bruxelles, Stuttgart și Riga și de festivalurile din Ljubljana și Istanbul.

Artista a avut prima sa apariție internațională în rolul Carmen pe marea scenă în aer liber a Festivalului de Operă St. Margarethen – Austria, în 2012. De atunci, ea a interpretat acest rol în peste 19 producții diferite de „Carmen”. A cîntat sub bagheta unor dirijori de renume mondial, printre care Antonio Pappano, Nicola Luisotti, Jordi Berval, Axel Kober, Johannes Fritzsch, Jacques Lacombe, Antonino Fogliani, David Crescenzi, Alexander Joel, Karen Kamensek, Marie Jacquot și alții.

Tenorul OVIDIU PURCEL a studiat la Academia de Muzică din Cluj-Napoca și a obținut numeroase premii la concursurile naționale. Repertoriul său actual include roluri precum Tamino (Mozart - „Flautul fermecat”), Don Ottavio (Mozart - „Don Giovanni”), Nemorino (Donizetti – „L'elisir d'amore”), Alfredo Germont (Verdi – „La traviata”) și Rinuccio (Puccini – „Gianni Schicchi”). 

Aparițiile ca invitat l-au purtat la Cluj-Napoca (Opera Națională), la Opéra Garnier din Paris, la Teatrul din Dortmund și la Orchestre symphonique de Montréal. În 2011, Ovidiu Purcel a devenit membru al Studioului de Operă al Deutsche Oper am Rhein (Germania) și este membru permanent al ansamblului începînd cu stagiunea 2012/13. La Düsseldorf și Duisburg a apărut în rolurile Edgardo („Lucia di Lammermoor” - Donizetti), Duca di Mantova („Rigoletto” - Verdi), Romeo („Romeo și Julieta” - Gounod) și Macduff („Macbeth” - Verdi), precum și Don Ottavio, Tamino, Fenton, Rinuccio, Nemorino și Alfredo. În 2021, Ovidiu Purcel a debutat la Festivalul de la Bregenz în rolul Duca di Mantova (Verdi – „Rigoletto”). 

Baritonul bas român GELU DOBREA și-a încheiat în 2012 studiile de canto și masterat la Facultatea de Muzică din Timișoara, orașul său natal. Între 2009 și 2015 a cîștigat diferite premii la cîteva concursuri importante de canto din România. 

În 2011, s-a alăturat Operei Naționale Timișoara, unde a interpretat cele mai importante roluri din repertoriul său, precum Sarastro din „Die Zauberflote”, Timur din „Turandot”, Zaccaria din „Nabucco”, Ferrando din „Il Trovatore”, Oroveso din „Norma”, Colline din „La bohème”, Fiesco din „Simon Boccanegra”, Sparafucille din „Rigoletto”, Basilio din „Il barbiere di Siviglia”, Ramfis din „Aida”, Grande Inquisitor din „Don Carlo”. De asemenea, are un repertoriu de concert vast, cu lucrări precum Requiemul lui Verdi, Messa di Gloria de Puccini, Simfonia a IX-a de Beethoven și Requiemul și Missa Încoronării de Mozart. Pînă în prezent, a susținut turnee în țări precum Italia, Elveția, Germania, Olanda, Belgia, Austria, Cehia.

În Germania a fost invitat în mai multe ediții ale Festivalului Klassik Kirchstetten, dar și în cadrul Festivalului Immling. În România, a colaborat cu cele mai prestigioase instituții muzicale din țară, precum Filarmonica „George Enescu”, Opera de Stat Brașov, Opera Română și Filarmonica „Transilvania” din Cluj-Napoca, Filarmonica din Sibiu și multe altele. Din 2015 este invitat cu regularitate la Opera din Cairo, Egipt.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical - și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro - secțiunea Bilete. Biletele sînt disponibile și în sistem online pe iabilet.roBiletele sînt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.            

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Trucul WhatsApp pentru a afla locația unui contact fără ca acesta să știe
WhatsApp, una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din întreaga lume, se actualizează continuu pentru a-și îmbunătăți experiența pentru cei peste două miliarde de utilizatori activi.
image
Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia EXCLUSIV
Ucraina se află într-o situație dificilă în fața unui inamic care are, aparent, resurse nelimitate. Generalul (r) Alexandru Grumaz explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, la ce ne-am putea aștepta în perioada următoare.
image
Bijuteria istorică de pe Dunăre. Cea mai veche navă cu zbaturi din lume încă mai funcţionează VIDEO
Vasul de pasageri „Tudor Vladimirescu” a avut ca oaspeţi de seamă pe Regele Ferdinand, Regina Maria, generalul Averescu, iar în 1959, pe liderii comunişti Nikita Hruşciov şi Gheorghe Gheorghiu-Dej.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.