Recolta de toamnă – sezonul literar francez în cîteva cifre

Publicat în Dilema Veche nr. 753 din 26 iulie – 1 august 2018
Salutări de la Basel jpeg

Toamna literară franceză se anunță, încă de pe acum, palpitantă. Editurile și-au dezvăluit deja principalele atracții ale noului sezon literar, iar presa culturală publică, de cîteva săptămîni, avanpremiere, recenzii, interviuri și comentarii pe marginea recoltei de toamnă. Fenomenul numit rentrée littéraire e specific pieței de carte din Franța. Grosul cărţilor apare mereu la sfîrşitul verii, în august, pentru ca titlurile să poată fi luate în consideraţie la premiile literare importante, care se acordă la sfîrșit de toamnă: Goncourt, Renaudot, Interallié, Marele Premiu al Academiei, Médicis şi Femina. Orice premiu, orice apariţie pe lista de nominalizări, orice menționare înseamnă vînzări mai bune. Și, pe o piață de carte cum e cea franceză – una dintre cele mai dezvoltate din Europa –, cifrele chiar contează. Uneori, mai mult chiar decît Literele.

● Să începem, deci, cu cifrele. La toamnă așteptăm o recoltă de 567 de romane noi. E o scădere față de anul trecut, cînd în același interval apăruseră 581 de titluri. O scădere cu 2,5%, țin chiar să adauge gazetele literare din Franța, parcă învîrtind cuțitul într-o rană (totuși, imaginară). Atîta precizie indică un complex sau măcar o stare de anxietate. Și totuși, situația cărții în Franța e excepțională, din multe puncte de vedere. Da, în acest sezon, sînt mai puține titluri noi în comparație cu anul trecut. Dar numărul scriitorilor aflați la debut este mai mare ca oricînd. 94 de romane de debut. Un sfert din recoltă. Editurile sînt deschise, își asumă riscuri, caută autori noi. E un semn că piața nu (mai) e în criză. E drept însă și că autori profesioniști, dintre cei care publică un roman pe an sau o dată la doi ani, nu mai ating tirajele de altădată.

Balanța comercială e înclinată clar în favoarea producției locale. În materie de literatură, Franța exportă mult mai mult decît importă. De tradus, se traduce puțin. Cel mai adesea, din opera autorilor consacrați.

● În actualul sezon literar, 381 sînt romane franceze, 186 sînt traduceri. E cel mai scăzut nivel al traducerilor din 1999. Tendința e mai veche. Piața literară din Franța pare din ce în ce mai ruptă de restul lumii, se insularizează, se transformă dintr-o „Republică a Literelor“ într-un soi de monarhie – democratică și luminată, on est d’accord! – care privilegiază baronii, ducii și prinții locali, și doar tolerează, uneori cu oarecare condescendență, somitățile venite din afară.

● E greu de ghicit încotro se vor duce marile premii literare, e încă și mai greu de anticipat ce va rămîne, pe termen lung, din acest sezon literar. Multe dintre noile romane franceze au fost deja recenzate și marile publicații au făcut deja liste cu preferințe, cu „cărțile de neratat“ sau cu „romanele sezonului“. Printre numele cele mai vehiculate de presa literară: Amélie Nothomb, Christophe Boltanski, Philippe Torreton, Yasmina Khadra, Boualem Sansal, Christine Angot, Jérôme Ferrari, Alain -Mabanckou și Maylis de Kerangal. Dintre aceștia, cel puțin trei se numără printre autorii nominalizați/menționați constant printre favoriții la premii. Va reuși vreun debutant să se impună?

● 91% din francezi sînt cititori, arată un studiu recent publicat de Centrul Național al Cărții. Tirajele sînt în ușoară scădere, însă numărul de cărți cumpărate e în creștere. Mai ales cititorii „mari“ (care citesc mai mult de 15 cărți pe an) contribuie la această creștere. Numărul cititorilor „mari“ e în creștere, dar și cei care citesc foarte puțin (o carte pe an) e tot mai mare. Un dezechilibru care va fi, probabil, compensat prin programul de pașapoarte culturale demarat de Françoise Nyssen, ministru al Culturii și editoare. Voucherele distribuite începînd cu anul acesta vor permite tinerilor să achiziționeze carte.

● Pe de altă parte, arată un studiu publicat de Federația Editorilor din Europa, cu cît numărul de titluri noi e mai mare, cu atît scade și tirajul mediu per titlu. Un fenomen explicabil: numărul cititorilor rămîne constant, el nu crește odată cu multiplicarea ori diversificarea ofertei de lectură.

● Cumpărătorii de carte îşi schimbă, de la un an la altul, comportamentul de consum. Mari retailer-i precum Amazon cîştigă tot mai mult teren în Europa și-și fac simțită prezența și în Franța. Declinul librăriilor independente a devenit un fenomen îngrijorător: dezvoltarea treptată a marilor lanțuri de difuzare, care distribuie un număr limitat și bine selectat de titluri către publicul de masă, sprijină, fără îndoială, economia editorială și, mai mult ca sigur, consolidează și obișnuința lecturii prin simpla ubicuitate a cărții. Însă dispariția treptată a librăriilor literare, independente, reduce accesul la o varietate de titluri. În plus, această logică economică reduce relația dintre cititor și librar la un simplu schimb comercial. Or, în spațiul unei librării, raportul ar trebui să însemne ceva mai mult decît presupune cel dintre consumator și vînzător.

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Incident neobișnuit cu artistul Al Bano într-un avion: „Zbor de 60 de ani și nu mi s-a întâmplat niciodată"
Legenda muzicii italiene a avut parte de un incident neobișnuit într-un avion care l-a dus la Zagreb. Artistul susține că i s-a refuzat accesul la toaletă, deși este operat de prostată și avea nevoie să meargă la baie.
image
Biden s-a prăbușit pe scenă după ceremonia la care participa | VIDEO
Șeful statului s-a împiedicat și a căzut în genunchi după ce a terminat de oferit diplomele. Mebri ai forțelor aeriene americane l-au ajutat să se ridice.
image
Superstiții de Rusalii: ce e interzis să faci cu desăvârșire. Cum sunt pedepsiți cei care nesocotesc marea sărbătoare
În acest an, Rusaliile sunt celebrate pe 4 iunie și pe 5 iunie. Este ultima sărbătoare oficială a sezonului pascal ortodox și este prăznuită în fiecare an duminica, fix la 50 de zile după Paște. Rusaliile celebrează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.