Raiffeisen Art Proiect – un eseu video despre I. L. Caragiale cu Oana Pellea

25 februarie 2021
Raiffeisen Art Proiect – un eseu video despre I  L  Caragiale cu Oana Pellea jpeg

Hibrid între teatru, animație și film documentar pentru a marca 169 de ani de la nașterea lui Ion Luca Caragiale

Platforma culturală online Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală lansează mîine, 26 februarie, de la ora 19:00, o nouă premieră absolută din seria video Cuvintele dintre mine și tine. Întîlnirile Oanei Pellea. Cel de-al treilea capitol din serie îi este dedicat scriitorului Ion Luca Caragiale, de la a cărui naștere s-au împlinit 169 de ani, și va publicat în secțiunea Teatru a Stagiunii Virtuale

„Găzduim în platforma culturală Raiffeisen Art Proiect o nouă producție originală marca Oana Pellea și oferim acces tuturor celor care vor să îl re-descopere pe Caragiale într-o nouă lumină. Oana Pellea ne dăruiește spiritul viu al lui Nenea Iancu prin personajele lui mereu actuale, întrupate printr-un joc actoricesc de excepție, dar și printr-un limbaj dramatic inovator, care valorifică tehnica unică a scenografului Vladimir Turturica. Chiar este un «produs» vizual nou, nativ online, prin care, iată, vitalitatea teatrului contracarează creativ restricțiile pandemiei”, spune Corina Vasile, director de comunicare Raiffeisen Bank România.

Episodul dedicat scriitorului Ion Luca Caragiale este cel de-al treilea din seria Cuvintele dintre mine și tine. Întîlnirile Oanei Pellea, prin care bine-cunoscuta actriță și echipa ei de la Asociația Goong întreprind un curajos și original demers de recuperare a unor autori-reper din literatura română. Seria poate fi urmărită exclusiv pe platforma culturală online Stagiune Virtuală, aceste eseuri-video fiind special concepute pentru mediul online, cu sprijinul Raiffeisen Art Proiect. Fiecare episod implică un nivel documentar, care valorifică multe informații inedite, recuperate din arhive, cercetări de manuscrise și materiale epistolare din muzee sau fundații private, sub coordonarea teatrologului Anca Ioniță. Informațiile astfel colectate sînt apoi combinate în dramatizarea originală propusă de Oana Pellea, îmbinate cu efecte de video design și tehnici inovatoare de animație sau bandă desenată propuse de scenograful Vladimir Turturica, rezultînd un limbaj dramatic nou, ingenuu, hibrid între teatru, animație și documentar.

În eseul video care îi este dedicat lui I. L. Caragiale, originalitatea scrisului său este evidențiată chiar de personajele lui cele mai cunoscute, întrupate prin surprinzătoare metamorfoze de Oana Pellea.

„Ce privilegiu să cauți în laboratorul unui astfel de creator genial! M-am bucurat să găsesc amintirile fiicei lui Caragiale despre tatăl său. Un portret uman, cald, ce redă spiritul viu al acestui dramaturg excepțional. Personajele lui sînt privite prin unghiul umanității lor. Tipologiile umane, în esența lor, nu țin cont de vreme și de vremuri. Situațiile în care își plasează personajele sînt general valabile. Scene de luptă pentru putere, de gelozie, de iubire, de ipocrizie, lașitate etc. Caragiale este și va rămîne actual. El ne descrie pe noi toți cu fricile, frumusețile, umanitatea, micimile noastre. A nu cunoaște lumea lui Caragiale sau a o uita este ca și cînd te-ai priva de o comoară. Nu este păcat să nu ne bucurăm de geniul lui?” – mărturisește actrița Oana Pellea, protagonista și inițiatoarea acestui proiect cultural inedit.

1080x1080 4 jpg jpeg

Eseul video dedicat scriitorului Ion Luca Caragiale (13 februarie 1852 - 9 iunie 1912) este cel de-al treilea capitol din seria Cuvintele dintre mine și tine. Întîlnirile Oanei Pellea. Seria conține patru episoade, eseuri video inedite concepute special pentru mediul online, care combină elemente de teatru, animație și film documentar. Seria a debutat în decembrie 2020, cu un capitol dedicat lui Marin Sorescu (29 februarie 1936 - 8 decembrie 1996). În luna ianuarie, cel de-al doilea eseu i-a fost dedicat poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889) și a marcat Ziua Culturii Naționale. Seria video se va încheia în luna martie 2021, cu capitolul dedicat poetului Nichita Stănescu (31 martie 1933 - 13 decembrie 1983).

Echipa proiectului Cuvintele dintre mine și tine. Întîlnirile Oanei Pellea – Capitolul 3: Ion Luca Caragiale:

Oana Pellea

Anca Ioniță – teatrolog

Asociația GOONG:

Vladimir Turturica – scenograf

Vlad Lăzărescu – video design

Sergiu Doroftei - grafică

WakaUaca studio - video, editing

O co-producție 2021 Asociația Goong și Raiffeisen Art Proiect.

1080x1080 3 jpg jpeg

Platforma culturală online Raiffeisen Art Proiect - Stagiunea Virtuală a fost lansată la începutul lunii iunie 2020, cu intenția de a crea un hub cultural online, unde legătura dintre artiști și public să poată continua, în pofida restricțiilor impuse de pandemie. Pînă în prezent, 99 de proiecte culturale au putut fi urmărite pe platforma Raiffeisen Art Proiect în cele patru secțiunii: Teatru, Muzică, Explorator și Conversații. Platforma are peste 107.000 de vizualizări, spectatorii virtuali provenind din România, dar și din alte țări, ca SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Finlanda, Austria, Franța etc.

Raiffeisen Bank se implică de peste 20 de ani în sprijinirea artei și culturii românești, considerînd că trebuie să-și aducă aportul la dezvoltarea României și în acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din România și a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite să deschidă cît mai multe căi de dialog între public și artiști. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales să fie partener de tradiție al unor importante manifestări culturale românești: Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, Festivalul Internațional de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale și turnee cu Teatrul Act și Asociația Goong. Raiffeisen Bank susține, de asemenea, proiecte care promovează patrimoniul cultural al României, printre care Via Transilvanica și Cronicarii Digitali.

Pentru informații suplimentare: comunicare.externa@raiffeisen.ro.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Încă o bancă din România a fost vândută. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia
Băncile prezente din România par deosebit de atractive pentru investitori, dată fiind intensitatea tranzacțiilor de pe piața bancară din ultima perioadă.
image
Pacienta operată la Craiova de Alin Demetrian a murit. Cunoscutul chirurg e acuzat acum că a omorât în total cinci oameni
Fostul manager al Spitalului de Urgență din Craiova era acuzat de moartea a patru bolnavi și se afla sub control judiciar când a operat-o pe ultima pacientă. Polițiștii au cerut schimbarea controlului judiciar într-o măsură mai dură, dar judecătorii craioveni au respins cererea.
image
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Ce a însemnat noua stăpânire pentru români VIDEO
La 7 mai 1775, Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Aici erau ctitorite unicele podoabe de cultură și artă: mânăstirile bucovinene.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.