Raiffeisen Art Proiect – un eseu video despre I. L. Caragiale cu Oana Pellea

25 februarie 2021
Raiffeisen Art Proiect – un eseu video despre I  L  Caragiale cu Oana Pellea jpeg

Hibrid între teatru, animație și film documentar pentru a marca 169 de ani de la nașterea lui Ion Luca Caragiale

Platforma culturală online Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală lansează mîine, 26 februarie, de la ora 19:00, o nouă premieră absolută din seria video Cuvintele dintre mine și tine. Întîlnirile Oanei Pellea. Cel de-al treilea capitol din serie îi este dedicat scriitorului Ion Luca Caragiale, de la a cărui naștere s-au împlinit 169 de ani, și va publicat în secțiunea Teatru a Stagiunii Virtuale

„Găzduim în platforma culturală Raiffeisen Art Proiect o nouă producție originală marca Oana Pellea și oferim acces tuturor celor care vor să îl re-descopere pe Caragiale într-o nouă lumină. Oana Pellea ne dăruiește spiritul viu al lui Nenea Iancu prin personajele lui mereu actuale, întrupate printr-un joc actoricesc de excepție, dar și printr-un limbaj dramatic inovator, care valorifică tehnica unică a scenografului Vladimir Turturica. Chiar este un «produs» vizual nou, nativ online, prin care, iată, vitalitatea teatrului contracarează creativ restricțiile pandemiei”, spune Corina Vasile, director de comunicare Raiffeisen Bank România.

Episodul dedicat scriitorului Ion Luca Caragiale este cel de-al treilea din seria Cuvintele dintre mine și tine. Întîlnirile Oanei Pellea, prin care bine-cunoscuta actriță și echipa ei de la Asociația Goong întreprind un curajos și original demers de recuperare a unor autori-reper din literatura română. Seria poate fi urmărită exclusiv pe platforma culturală online Stagiune Virtuală, aceste eseuri-video fiind special concepute pentru mediul online, cu sprijinul Raiffeisen Art Proiect. Fiecare episod implică un nivel documentar, care valorifică multe informații inedite, recuperate din arhive, cercetări de manuscrise și materiale epistolare din muzee sau fundații private, sub coordonarea teatrologului Anca Ioniță. Informațiile astfel colectate sînt apoi combinate în dramatizarea originală propusă de Oana Pellea, îmbinate cu efecte de video design și tehnici inovatoare de animație sau bandă desenată propuse de scenograful Vladimir Turturica, rezultînd un limbaj dramatic nou, ingenuu, hibrid între teatru, animație și documentar.

În eseul video care îi este dedicat lui I. L. Caragiale, originalitatea scrisului său este evidențiată chiar de personajele lui cele mai cunoscute, întrupate prin surprinzătoare metamorfoze de Oana Pellea.

„Ce privilegiu să cauți în laboratorul unui astfel de creator genial! M-am bucurat să găsesc amintirile fiicei lui Caragiale despre tatăl său. Un portret uman, cald, ce redă spiritul viu al acestui dramaturg excepțional. Personajele lui sînt privite prin unghiul umanității lor. Tipologiile umane, în esența lor, nu țin cont de vreme și de vremuri. Situațiile în care își plasează personajele sînt general valabile. Scene de luptă pentru putere, de gelozie, de iubire, de ipocrizie, lașitate etc. Caragiale este și va rămîne actual. El ne descrie pe noi toți cu fricile, frumusețile, umanitatea, micimile noastre. A nu cunoaște lumea lui Caragiale sau a o uita este ca și cînd te-ai priva de o comoară. Nu este păcat să nu ne bucurăm de geniul lui?” – mărturisește actrița Oana Pellea, protagonista și inițiatoarea acestui proiect cultural inedit.

1080x1080 4 jpg jpeg

Eseul video dedicat scriitorului Ion Luca Caragiale (13 februarie 1852 - 9 iunie 1912) este cel de-al treilea capitol din seria Cuvintele dintre mine și tine. Întîlnirile Oanei Pellea. Seria conține patru episoade, eseuri video inedite concepute special pentru mediul online, care combină elemente de teatru, animație și film documentar. Seria a debutat în decembrie 2020, cu un capitol dedicat lui Marin Sorescu (29 februarie 1936 - 8 decembrie 1996). În luna ianuarie, cel de-al doilea eseu i-a fost dedicat poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889) și a marcat Ziua Culturii Naționale. Seria video se va încheia în luna martie 2021, cu capitolul dedicat poetului Nichita Stănescu (31 martie 1933 - 13 decembrie 1983).

Echipa proiectului Cuvintele dintre mine și tine. Întîlnirile Oanei Pellea – Capitolul 3: Ion Luca Caragiale:

Oana Pellea

Anca Ioniță – teatrolog

Asociația GOONG:

Vladimir Turturica – scenograf

Vlad Lăzărescu – video design

Sergiu Doroftei - grafică

WakaUaca studio - video, editing

O co-producție 2021 Asociația Goong și Raiffeisen Art Proiect.

1080x1080 3 jpg jpeg

Platforma culturală online Raiffeisen Art Proiect - Stagiunea Virtuală a fost lansată la începutul lunii iunie 2020, cu intenția de a crea un hub cultural online, unde legătura dintre artiști și public să poată continua, în pofida restricțiilor impuse de pandemie. Pînă în prezent, 99 de proiecte culturale au putut fi urmărite pe platforma Raiffeisen Art Proiect în cele patru secțiunii: Teatru, Muzică, Explorator și Conversații. Platforma are peste 107.000 de vizualizări, spectatorii virtuali provenind din România, dar și din alte țări, ca SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Finlanda, Austria, Franța etc.

Raiffeisen Bank se implică de peste 20 de ani în sprijinirea artei și culturii românești, considerînd că trebuie să-și aducă aportul la dezvoltarea României și în acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din România și a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite să deschidă cît mai multe căi de dialog între public și artiști. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales să fie partener de tradiție al unor importante manifestări culturale românești: Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, Festivalul Internațional de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale și turnee cu Teatrul Act și Asociația Goong. Raiffeisen Bank susține, de asemenea, proiecte care promovează patrimoniul cultural al României, printre care Via Transilvanica și Cronicarii Digitali.

Pentru informații suplimentare: comunicare.externa@raiffeisen.ro.

958 16 Avanpremiera jpg
Librarul din Florența
Vespasiano n-a făcut el toate cele 200 de manuscrise pentru biblioteca abației din Fiesole, așa cum avea să susțină. Cosimo a cumpărat 20 dintre ele printr-un alt librar florentin, Zanobi di Mariano.
p 17 jpg
O dispariție
Însă această fetiță nu reprezintă, în film, doar tropul copilașului gingaș care e de ajuns să respire pentru a emoționa durabil.
958 17 Breazu jpeg
Un bricolaj reușit
Așa se face că cel mai proaspăt release, Boulder Blues, înregistrat între 2020 și 2022 în Israel, Marea Britanie, Mexic și Germania – locurile în care trăiesc astăzi cei nouă componenți ai grupului și muzicienii invitați la conceperea noului album –, conține toate detaliile plastice amintite
AV jpg
Oameni și poze
Autoarea abordează voci narative surprinzătoare, de la intelectuali și corporatiști la gospodine cu blog de gătit, de la soții ratate bovaric la scriitori călătorind bezmetici pe șosele între lansări de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la înaintașii lui (Chaplin, bunăoară) și a înțeles că hazul ar putea să ne ducă ceva mai aproape de adevărul negru, învăluindu-ne ca o protecție și-apoi abandonîndu-ne în ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradiție din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) plusează cu programe mai spectaculoase și expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre și imagini – interviu cu artistul vizual Ana TOMA
„Recitesc cartea de cîte ori e nevoie pînă se conturează o imagine mentală care să surprindă atmosfera volumului în ansamblu.”
956 15 Banu1 jpg
Ultima dată
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
„Proud Ladies”. O istorie dansată a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan și o tușă feministă – așa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner – „Număr” sau „Domnul 45”
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
„Paradis” aduce la viață o lume extrem de complexă, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimbări care se fac abia simțite, dar care urmează să-l zguduie și să-l scufunde în mîlul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelență al mărturiilor de altă epocă. Iar un elocvent exemplu în acest sens este cartea de amintiri recent apărută a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La răscruce de vremuri
Frammartino lucrează greu („Il buco” este doar al treilea lungmetraj al său în mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e străină nici de rezultate strălucite, nici de orbiri și manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mișcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invocînd condiția magic-răzbunătoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei Șora
Erai ceea ce mi s-a părut a fi primul om cu adevărat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski – cea mai actuală biografie a liderului ucrainean apare în română
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nouă la Humanitas: „Valul negru” de Kim Ghattas
„Kim Ghattas povestește ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observația directă, investigația jurnalistică.”
954 16 Cop1 jpg
Rememorări ficționale
Asistăm în acești ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat îndeobște minor. Vorbim despre biografia romanțată.
p 17 2 jpg
Despre filmele cîștigătoare la Veneția și Berlin
„Evenimentul” este un film realist, și tocmai această opțiune a tonalității îl recomandă drept un vehicul de nădejde pentru o narațiune cu concluzie clară, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi prezentat la secțiunea „History and Cinema” din cadrul BIFF
Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 – „Ramificări”
Ediția a patra a Musica Ricercata Festival, „Ramificări”, are la bază un concept dedicat păcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebeșelea la Napoli, opera „La foresta d’Hermanstad” („Pădurea Sibiului”).
Afis Barbu FormaDeva jpg
„Doctor Coloris Causa” – expoziție Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expoziția „Doctor Coloris Causa”, pînă în data de 5 august 2022, la Galeria Națională de Artă Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoaște diferențele dintre echivocul pur și simplu (periculos, pentru că indecis și flotant) și acela care pune nuanțele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
Șaptesprezece scriitoare de vîrste diferite (născute între 1933 şi 1979) au fost invitate să scrie despre experienţa lor, ca femei, în comunism.

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.