Proiecții de filme în aer liber, semnate de regizorul chilian Matías Bize

9 iulie 2021
Proiecții de filme în aer liber, semnate de regizorul chilian Matías Bize jpeg

Institutul Cervantes din Bucureşti reia în această vară seria proiecților de film din EL PATIO – curtea interioară a instituției din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38.  

Primele două evenimente, parte a unei serii tematice intitulate „Cine en español – Retratos de directores / Filme de limba spaniolă – Portrete de regizori”, urmează să aibă loc chiar la începutul săptămînii viitoare, luni (12 iulie) și marți (13 iulie). Este vorba despre proiecțiile a două filme semnate de cunoscutul regizor chilian Matías Bize, un eveniment realizat cu sprijinul Ambasadei Republicii Chile și în colaborare cu Filmoteca Agenției Spaniole pentru Cooperarare Internațională și Dezvoltare (AECID).  

Descris de criticii de la Cahiers du Cinéma drept „cel mai promiţător regizor din cinematografia chiliană”, Matías Bize este absolvent al Facultății de Cine din Chile. La vîrsta de 23 de ani a regizat filmul Sábado (Sîmbătă, 2003), care a avut premiera la „Festivalul Internațional de Film Mannheim-Heidelberg”. Filmul a obținut Premiul „Rainer Werner Fassbinder”. A regizat apoi En la Cama (În pat, 2005). Filmul a cîștigat Premiul „Spicul de aur” la Festivalul Internațional de Film din Valladolid, Matías fiind cel mai tînăr regizor care a obținut această distincție. Ulterior, pelicula a primit peste 40 de premii internaționale, fiind distribuit în întreaga lume. În 2007, Bize a regizat la Barcelona Lo Bueno de Llorar (La ce ajută plînsul), peliculă care a avut premiera în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno. Ulterior, a regizat filmul La Vida de los Peces (Viața peștilor, 2010) ce a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, cîștigător al Premiului Goya pentru cel mai bun film hispano-american. Cinci ani mai tîrziu, a regizat La Memoria del Agua (Memoria apei), o pelicula avîndu-i în rolurile principale pe Benjamín Vicuña și Elena Anaya, cu premiera la Festivalul Internațional de Film de la Veneția. Cel mai recent film care poartă semnătura sa este pelicula dominicană En tu Piel (În pielea ta, 2019), prezentat în premieră la TIFF – Festivalul Internațional de Film Transilvania. 

Luni, 12 iulie, de la ora 21:30, iubitorii de film din Capitală vor putea viziona cu acces gratuit filmul La Memoria del agua / Memoria apei (2015, 85 minute), peliculă cu două nominalizări la  Premiile Forqué: pentru fotografie și pentru cel mai bun rol principal (Elena Anaya). Filmul spune povestea unei tinere perechi care traversează momente de cumpănă după moartea fiului lor. Durerea imensă le-a fracturat viața și, în ciuda faptului că se iubesc foarte mult, nu pot depăși această imensă pierdere. Filmul ne face să participăm la construcția subtilă a noilor lor vieți și să le observăm încercările de a uita cum decurgea relația lor de cuplu anterior pierderii fiului.  

Marți, 13 iulie, de la aceeași oră, în EL PATIO – curtea interioară a Institutului Cervantes din București, va fi proiectat filmul La vida de los peces / Viața peștilor (2010, 85 minute), propunerea statului Chile pentru Oscar în 2011, recompensat cu Premiul Goya pentru cel mai bun film latino-american în 2010.  

În La vida de los peces / Viața peștilor, Matías Bize ne oferă o poveste dramatică în timp real, cu Blanca Lewin în rol concentrat, actriţa care a mai jucat în filmele lui, în Sabado şi En La Cama. Andres trăiește de zece ani în Germania. Se întoarce în Chile pentru a-și încheia socotelile cu trecutul înainte de a se stabili pentru totdeauna la Berlin. În timpul vizitei, ajunge la aniversarea unui prieten unde redescoperă lumea pe care a lăsat-o în urmă, inclusiv pe femeia pe care o iubește de atîta vreme, Beatriz. Regăsirea i-ar putea schimba viața pentru totdeauna. 

Ambele filme vor fi proiectate în spaniolă, cu traducere în limba engleză. Accesul la proiecții se face pe bază de rezervare în scris printr-un email trimis la cultbuc@cervantes.es. Rezervarea locului devine valabilă numai după primirea unei confirmări în scris. Evenimentul se va desfășura cu respectarea tuturor măsurite menite a preveni răspîndirea Covid-19. 

După proiecțiile de luna aceasta, următorul eveniment va avea loc pe data de 16 august.  

În afară de Matías Bize, pe lista regizorilor prezentați se mai află nume precum Victor Erice, David Trueba, Patricia Ferreira sau Chus Gutierrez.  

957 16 sus Pdac Romila jpg
Oameni și poze
Autoarea abordează voci narative surprinzătoare, de la intelectuali și corporatiști la gospodine cu blog de gătit, de la soții ratate bovaric la scriitori călătorind bezmetici pe șosele între lansări de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la înaintașii lui (Chaplin, bunăoară) și a înțeles că hazul ar putea să ne ducă ceva mai aproape de adevărul negru, învăluindu-ne ca o protecție și-apoi abandonîndu-ne în ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradiție din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) plusează cu programe mai spectaculoase și expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre și imagini – interviu cu artistul vizual Ana TOMA
„Recitesc cartea de cîte ori e nevoie pînă se conturează o imagine mentală care să surprindă atmosfera volumului în ansamblu.”
956 15 Banu1 jpg
Ultima dată
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
„Proud Ladies”. O istorie dansată a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan și o tușă feministă – așa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner – „Număr” sau „Domnul 45”
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
„Paradis” aduce la viață o lume extrem de complexă, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimbări care se fac abia simțite, dar care urmează să-l zguduie și să-l scufunde în mîlul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelență al mărturiilor de altă epocă. Iar un elocvent exemplu în acest sens este cartea de amintiri recent apărută a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La răscruce de vremuri
Frammartino lucrează greu („Il buco” este doar al treilea lungmetraj al său în mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e străină nici de rezultate strălucite, nici de orbiri și manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mișcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invocînd condiția magic-răzbunătoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei Șora
Erai ceea ce mi s-a părut a fi primul om cu adevărat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski – cea mai actuală biografie a liderului ucrainean apare în română
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nouă la Humanitas: „Valul negru” de Kim Ghattas
„Kim Ghattas povestește ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observația directă, investigația jurnalistică.”
954 16 Cop1 jpg
Rememorări ficționale
Asistăm în acești ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat îndeobște minor. Vorbim despre biografia romanțată.
p 17 2 jpg
Despre filmele cîștigătoare la Veneția și Berlin
„Evenimentul” este un film realist, și tocmai această opțiune a tonalității îl recomandă drept un vehicul de nădejde pentru o narațiune cu concluzie clară, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi prezentat la secțiunea „History and Cinema” din cadrul BIFF
Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 – „Ramificări”
Ediția a patra a Musica Ricercata Festival, „Ramificări”, are la bază un concept dedicat păcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebeșelea la Napoli, opera „La foresta d’Hermanstad” („Pădurea Sibiului”).
Afis Barbu FormaDeva jpg
„Doctor Coloris Causa” – expoziție Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expoziția „Doctor Coloris Causa”, pînă în data de 5 august 2022, la Galeria Națională de Artă Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoaște diferențele dintre echivocul pur și simplu (periculos, pentru că indecis și flotant) și acela care pune nuanțele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
Șaptesprezece scriitoare de vîrste diferite (născute între 1933 şi 1979) au fost invitate să scrie despre experienţa lor, ca femei, în comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste și alți demoni
Alice Diop urmărește în film patru bărbați pe care îi întreabă despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare și o voce metal lătrată pentru o poziționare comercială cît de cît coerentă măcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live și pentru cei mai puțin interesați de identitatea chitaristico-matematică a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nouă la Humanitas: „Călătorie pe urmele conflictelor de lîngă noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia” de Sabina Fati
Vă prezentăm un fragment din „Călătorie pe urmele conflictelor de lîngă noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia” de Sabina Fati, carte apărută de curînd la Editura Humanitas, în Colecția Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.

Adevarul.ro

image
Vacanţe de coşmar pentru zeci de mii de turişti blocaţi într-o staţiune. O familie susţine că trebuie să dea 26.000 de dolari pentru o săptămână de cazare
Vacanţele în oraşul turistic Sanya de pe insula tropicală Hainan din China au devenit un coşmar în acest weekend pentru zeci de mii de turişti care au rămas blocaţi acolo brusc, după ce autorităţile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV Bărbatul cu probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
Bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei şi avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de către o comisie de specialitate de acum 18 ani, legislaţia fiind una extrem de permisivă.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Argeş suferă de schizofrenie. Psihiatrul său: „Avea relaţii strict cu familia“
Viorel L., bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care şi-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie şi urma un tratament medical. Bărbatul nu avea un loc de muncă şi stătea în majoritatea timpului în curtea casei, fiind o persoană izolată.

HIstoria.ro

image
Pacea de la București (10 august 1913): „Ne-am jucat de-a Congresul de la Viena”
O sursă interesantă despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezintă însemnările celor două personalități ale Partidului Conservator – Titu Maiorescu și Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.