Premiu pentru literatură și diversitate

Publicat în Dilema Veche nr. 765 din 18-24 octombrie 2018
Premiu pentru literatură și diversitate jpeg

Scriitoarea Maryse Condé din Guadelupe este cîștigătoarea premiului oferit de Noua Academie Suedeză. Instituția creată în această primăvară și-a propus să ofere o alternativă la premiul Nobel pentru literatură. Care, după cum se știe deja de multă vreme, nu se acordă anul acesta. Povestea e veche şi complicată și a început odată cu mișcarea #metoo. În urma unui imens scandal care a pornit de la o serie de abuzuri sexuale comise de soţul uneia dintre membrele Academiei, mai mulţi academicieni şi-au dat demisia, în semn de protest. Ceea ce pune Academia în imposibilitatea de a mai lua decizii valide. Așa a apărut ideea unei noi instituții (mai bine zis, o organizație) și a unui nou premiu literar care să înlocuiască Nobelul. Desigur, această inițiativă, acest „Nobel alternativ“, rezolvă, măcar pentru moment, absenţa Nobelului literar autentic. Într-o perioadă de criză, un grup de oameni cu autoritate literară oferă un premiu cu – după cum speră ei – aceeaşi greutate. Ideea e însă dacă nu s-ar putea institui, pe termen lung, nu un premiu Nobel alternativ, ci o alternativă la premiul Nobel. Adică o formulă de recunoaştere şi consacrare literară de forţă mondială care să depăşească mizele politice conjuncturale, trocurile şi opţiunile căldicel-consensuale ale unui grup de academicieni. Noua Academie este compusă din peste o sută de scriitori, actori, critici și manageri culturali. „Am fondat Noua Academie pentru a reaminti oamenilor că literatura și cultura în general trebuie să promoveze democrația, transparența, empatia și respectul, fără privilegii, aroganță părtinitoare sau sexism“, au spus iniţiatorii noului premiu în declarația de intenţii.

Într-o primă fază, Noua Academie a invitat bibliotecarii din Suedia să numească autori premiabili. Apoi, publicul larg a votat, democratic, pe Internet, o listă scurtă cu patru nume. Nominalizați au fost Neil Gaiman, Kim Thuy, Haruki Murakami (care s-a recuzat, explicînd că vrea să se țină departe de lumina reflectoarelor ca să poată lucra) și Maryse Condé. Un juriu compus din personalități ale vieții literare și culturale suedeze a desemnat-o laureată pe cea din urmă. Criteriul a fost umanismul care emană din opera literară, căci noua academie și-a propus să promoveze „democrația, diversitatea și spiritul incluziv“.

Criterii extraliterare la un premiu pentru literatură? Nu e de mirare că mulți au strîmbat din nas. Ce au democrația, diversitatea și spiritul incluziv cu literatura?

La ceremonia de anunțare a premiului, organizată în aula Bibliotecii orașului Stockholm, membrii Noii Academii au făcut o pledoarie pentru carte ca vehicul de răspîndire a cunoașterii și pentru dimensiunea civică a literaturii. Cum ar veni, numai un om citit poate deveni un bun cetățean. Opțiunea juriului pentru Maryse Condé nu e întîmplătoare. Autoare din Guadelupe de limbă franceză, Maryse Condé a scris 20 de cărți. A fost profesor emerit al Universității Columbia din New York. A fost distinsă cu numeroase premii printre care și Marele Premiu al Academiei Franceze. Laureata e o marginală a unei mari culturi. O scriitoare „mare“ în lumea relativ nouă a literaturilor francofone. O autoare preocupată de relația cu trecutul și de problemele arzătoare ale prezentului. „Maryse Condé scrie într-o limbă precisă și totodată copleșitoare despre magie, despre vise și despre dragoste. Ficțiunea și realitatea se suprapun. Personajele ei trăiesc în lumi imaginate, cu tradiții vechi și complicate, dar și în epoca de azi, într-un prezent mereu schimbător. Scriitoarea vorbește, cu deferență, dar uneori și cu ironie, despre sminteala lumii poscoloniale, despre sărăcie și despre abuzuri“ – se arată în motivația juriului.

Este această formulă a „Nobelui alternativ“ preferabilă autenticului Nobel literar? Baza de selecție e destul de fragilă: bibliotecarii desemnează, apoi publicul larg votează democratic, dar pe baza cotei de gen, pentru nominalizați. Criteriile extraliterare au generat, totuși, o listă scurtă valabilă și o laureată care merită, cu prisosință, (și) această distincție. 

P.S. Cu sau fără acest premiu al Noii Academii, poate ar fi meritat ca măcar unul dintre romanele lui Maryse Condé să fie tradus în română.

Foto: wikimedia commons

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, un personaj deopotrivă faimos și controversat al perioadei interbelice a fost ucis la vârsta de 39 de ani. Liderul legionar se afla la apogeul puterii politice iar cel care a dat ordinul asasinatului ar fi fost chiar regele Carol al II-lea
image
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea multă muncă"
Un angajator a stârnit dezbateri aprinse după ce a fost șocat de faptul că o persoană din Generația Z care se afla în căutarea unui loc de muncă a refuzat să acorde 90 de minute unui test de angajare pentru că „părea multă muncă", relatează Fortune.
image
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze FOTO VIDEO
Un somn uriaș a fost prins pe o baltă de pescuit din Vestul României. Este vorba despre un pește de peste doi metri lungime și aproape 50 de kilograme. „Uriașul” era dorit de pescari de mulți ani.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.