Poezia e la Bistriţa – cîteva fenomene

Publicat în Dilema Veche nr. 545 din 24-30 iulie 2014
Poezia e la Bistriţa – cîteva fenomene jpeg

● Sloganul ăsta cu „Poezia e la Bistriţa“ îl tot aud de cîţiva ani încoace. Săptămîna trecută am putut constata că nu e doar un vers al vreunui poet idealist, ci o descriere cît se poate de realistă, o stare de fapt. La a şasea ediţie, Festivalul de Poezie şi Muzică de Cameră de la Bistriţa a arătat că poezia nu e doar în cărţi sau pe scenă sau în saloanele literare, ci peste tot şi, mai ales, tot timpul. Această ubicuitate şi permanenţă a poeziei la Bistriţa e o surpriză mai ales pentru cei care frecventează festivalurile de literatură din ţară şi din afara ei: nicăieri n-am mai găsit această naturaleţe a adresării, această lipsă a spiritului competitiv, această curiozitate de a descoperi. Poezia e la Bistriţa pentru că la acest festival nimeni nu caută neapărat (re)afirmarea sau priza la public, ci armonia cu ceilalţi. Aşa cum se vede acolo, poezia se naşte, firesc, din întîlnire – fără ca gesturile individuale să se piardă. Un fenomen!

● Pe afişul festivalului e un line-up de mega-concert rock, cu nume intrate în legendă, cu newcomers în plină ascensiune şi cu un debut mai mult decît promiţător. N-am să comit păcatul numirii participanţilor pentru că toţi, fără excepţie, au făcut ca poezia să sune excelent. Îţi vine să strigi „Bistriţa rocks!“ – deşi nici unul dintre poeţii invitaţi nu îşi doreşte statutul de vedetă. Cel de poet e suficient. (Alt fenomen!)

● Mulţi dintre autorii invitaţi la Bistriţa au dat la viaţa lor nenumărate autografe. Mulţi au făcut-o, poate, cu gesturi rutinate, pe la tîrguri de carte sau festivaluri „mari“. Niciodată însă n-am văzut atîta bucurie în privirea celor care ofereau acum, la Bistriţa, autografe unor necunoscuţi. Aproape că erau mai emoţionaţi ei, poeţii care le ofereau, decît cititorii care le primeau. Trebuie să recunoaşteţi, e, şi ăsta, un fenomen, pentru că nu îţi e dat să vezi chiar aşa de des atîtea întîlniri emoţionante simultane.

● Una dintre cele mai substanţiale discuţii s-a produs vineri, la Plan B Café, şi i-a avut drept protagonişti pe Ernest Wichner, pe Bogdan Ghiu şi pe Florin Iaru. „Aktionsgruppe Banat nu şi-a propus să facă politică, ci literatură. Dar o literatură conştientă de politică şi de contextul social particular al germanilor din Banat. Texte în şi de actualitate, dar nu poezie angajată“ – a povestit Ernest Wichner. Nu-i de mirare că Securitatea a devenit interesată de autorii acestui grup literar. Ernest Wichner e poet, traducător şi promotor al literaturii române contemporane în spaţiul cultural german. Şi lui i se datorează faptul că limba germană e cea mai eficientă rampă de lansare pentru autorii români. Nu doar că editurile din spaţiul de limbă germană sînt mai deschise spre Est, nu doar că în această zonă se traduce masiv, dar există şi acest interes de a descoperi trecutul recent prin literatura prezentului pe care Wichner a ştiut să-l trezească şi să-l speculeze. A fost o bucurie să-l întîlnesc la Bistriţa în calitate de poet. Florin Iaru a povestit cum afinităţile elective şi reperele literare pot constitui bazele prieteniei şi cum prietenia între scriitori se transformă în şcoală de literatură. A fost cazul lui şi-al altor optzecişti – dar povestea are, cu siguranţă, o acoperire mult mai mare, după cum a explicat şi Bogdan Ghiu. Iată încă un fenomen despre care cineva ar trebui să scrie, cîndva, o carte: prietenia ca motor al literaturii.

● Probabil că la asta s-au gîndit şi directorul festivalului, Gavril Ţărmure, şi cei doi selecţioneri, Marin Mălaicu-Hondrari şi Dan Coman, care sînt pe cale să omologheze ceea ce ar putea deveni cea mai tare platformă socială a poeţilor (un fel de poets-book?), o reţea în care autorii se întîlnesc periodic şi „share“-uiesc poeme cu nişte cititori, cum am mai spus, fenomenali. Doar că la Bistriţa n-o fac în aşteptarea unor like-uri gratuite, ci în căutarea dialogului real & autentic. Mă bucur că am fost şi eu inclus în această reţea. 

Foto: C. Bumbuţ

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

image png
Igor Cuciuc a primit un semn din „lumea de dincolo”. Crede că vine din partea fiicei sale decedate, Andreea
Igor Cuciuc nu-și poate reveni în urma morții fiicei sale, Andreea. Tânăra în vârstă de 17 ani s-a stins vulgerător din viață în timp ce se afla la petrecerea de la Balul Bobocilor. Părinții ei încă nu pot accepta moartea sa și zilnic postează diverse mesaje pe rețelele de socializare.
Fly Project  photo credit Ramona Murgu(1) jpg
INTERVIU Tudor Ionescu – Fly Project: „Al doilea album l-am înregistrat într-o garsonieră plină de mucegai“ FOTO
Muzica nu a lipsit niciodată din viața lui Tudor Ionescu, însă, când era mic, fiecare membru al familiei îi vedea un alt viitor decât cel de artist.
irinel columbeanu jpg
Orgiile pe care le organiza Irinel Columbeanu la vila de la Izvorani, povestite de o vedetă TV: „Era Hugh Hefner de România!”
Acesta a vorbit de perioada de glorie a lui Irinel, când acesta o avea iubită pe Anna Lesko.
erotica 4512433 1280 jpg
Planul elaborat pe care un bărbat l-a pus la cale pentru a fugi cu amanta. Și-a înscenat moartea, dar a avut parte de o surpriză
Un bărbat din Statele Unite a pus la cale un plan care ar putea părea demn de un scenariu de film: și-a înscenat moartea pentru a fugi cu amanta, lăsând în urma sa o operațiune de căutare masivă și o întreagă familie îngrijorată.
FOTO IPJ Alba
Jandarmii au intervenit pentru deblocarea unei mașini din nămeți. În vehicul se afla și un copil
Jandarmii din Alba au deblocat din nămeţi, duminică seara, o maşină în care se aflau doi adulţi şi un copil în vârstă de doi ani. Ei au povestit jandarmilor că se întorceau de la ski şi s-au rătăcit, iar apoi au rămas blocaţi în stratul gros de zăpadă din zonă.
Schengen shutterstock 8 jpg
Cu cât ar putea să crească PIB-ul României după aderarea la spațiul Schengen. Principalii beneficiari în următorul deceniu
Aderarea României la spaţiul Schengen poate genera o creştere cu până la 2% a PIB-ului României anul viitor, cu beneficii ce se vor resimti pe parcursul următorilor 10 ani, arată un comunciat al asociaţiei patronale RESTO Constanţa.
ianis hagi rangers profimedia jpg
cat jpg
Miracol chiar înainte de sărbători: Un motan a fost găsit și s-a reunit cu stăpânul său după 11 ani. VIDEO
Aceste sărbători vor rămâne pentru totdeauna în memoria lui Dave Dexter, un tânăr din Statele Unite, care și-a regăsit motanul pierdut în urmă cu mai bine de un deceniu.
Cel puţin 40 de persoane au fost ucise într un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza Foto   X jpg
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza. Și un jurnalist de la Al Jazeera a fost omorât
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat duminică organizaţia de apărare civilă din teritoriu, condusă de Hamas.