Pe ce se ceartă intelectualii - bilanţul anului 2013

Publicat în Dilema Veche nr. 515 din 24-30 decembrie 2013
Diplomaţia pentru toţi jpeg

● Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii pregătesc un tratat comercial. Dacă se va ajunge la un consens, se va crea cea mai mare zonă de liber schimb din lume. E vorba de 100 de miliarde de euro pe an. Odată ce va fi pus în aplicare, se aşteaptă o relansare a economiei europene, o creştere substanţială a exporturilor, scăderea şomajului. Ambiţiile sînt mari, de ambele părţi ale Atlanticului. Iar negocierile sînt dure. Printre altele, s-a pus în discuţie ca în acest acord de liber schimb să fie incluse şi producţiile audiovizuale.
Marile companii americane au făcut presiuni pentru ca UE să renunţe la mecanismele de favorizare a producţiilor naţionale. E vorba, pe de o parte, de cotele de difuzare (producţii naţionale/europene) impuse radiourilor şi televiziunilor şi, pe de altă parte, de subvenţiile directe acordate de stat. Aproape peste tot în Europa, ceea ce se numeşte „excepţia culturală“ e considerat un bun comun, un avantaj (social) cîştigat. Era firesc ca artiştii, intelectualii, societatea civilă să se opună renunţării la statutul privilegiat al domeniului cultural. Pînă la urmă, reprezenanţii UE nu au renunţat la includerea pe agenda negocierilor cu SUA a reglementărilor legate de audiovizual. Polemica stîrnită a fost utilă. Excepţia a rămas... excepţie.

● În Franţa a fost adoptată o lege foarte controversată, care permite digitalizarea integrală şi, atenţie, publicarea cărţilor indisponibile apărute în secolul al XX-lea. E vorba, de fapt, de o modificare a Codului de proprietate intelectuală, pentru a permite digitalizarea, de către Biblioteca Naţională a Franţei, a tuturor cărţilor publicate în secolul trecut, care nu au mai fost reeditate şi nici nu se mai găsesc în librării. Reeditarea în format digital se face, conform noii legi, fără consultarea prealabilă a autorului sau a editurii. BNF poate revinde drepturile pentru cartea digitalizată, prin intermediul unei societăţi colective de gestiune a drepturilor de autor, în a cărei sarcină cade şi plata (eventuală) a deţinătorului de drepturi. O listă provizorie cu 60.000 de titluri a fost deja publicată, dar se estimează că în cîţiva ani se va ajunge la o jumătate de milion de cărţi. Legea se bazează pe două principii considerate de susţinătorii ei corecte şi echitabile: de vreme ce cărţile respective nu (mai) sînt exploatate comercial, atunci statul ar fi îndreptăţit s-o facă. Cel de-al doilea principiu, ceva mai abstract, ţine de circulaţia operei literare: cărţile sînt destinate publicului, iar digitalizarea prelungeşte viaţa cărţilor. Pare frumos, aproape utopic, dar nu e nici o surpriză că foarte mulţi autori se opun acestei legi şi mai ales schimbării de paradigmă pe care o produce. E un fel de „piraterie de stat“.

● La New York, un nene a vîndut pe cîteva sute de dolari cîteva tablouri – graffiti pe pînză. Imagini celebrisime, pe care artistul cunoscut sub numele Banksy le pictase pe zeci de ziduri. Deşi tablourile erau semnate, importanţa sau eventuala lor valoare nu era marcată în nici un fel. Banksy însuşi n-a anunţat, decît după încheierea vînzărilor, că lucrările sînt „100% originale şi autentice“. Un site american spunea că cele cîteva tablouri vîndute la tarabă ar fi valorat mult peste un milion de dolari. BBC nota, cu prudenţă, că acele lucrări ar face cîteva zeci de mii de dolari. De fapt, nu tablourile sînt valoroase, ci această performanţă incredibilă a artistului de a ne arăta, cu mijloace la îndemînă, că valoarea însăşi e relativă. Că „original şi autentic“ sînt calităţi greu de depistat. Că preţul la colţ de stradă e diferit de cel de la marile case de licitaţii. Că „marca“, adică semnătura, nu contează nici măcar cînd e cunoscută. Despre regulile pieţei de artă s-au scris cărţi cît să umple o bibliotecă. Dar Banksy a reuşit să demonstreze concluziile, într-un experiment pe înţelesul tuturor. Exprimată în bani, valoarea lucrărilor sale e de cîteva zeci, sute, mii, zeci de mii sau sute de mii de dolari. Cu un interval atît de mare, cine ar risca să stabilească precis cota? Şi cine stabileşte, de fapt, cota? Vînzătorul? Artistul? Cumpărătorul? Care piaţă?

● Protest al PEN-Club Germania faţă de refuzul autorităţilor americane de a-i permite intrarea în SUA lui Ilija Trojanow, autor german de origine bulgară, invitat la o conferinţă a germaniştilor. Pe fondul disensiunilor dintre Berlin şi Washington DC, ca urmare a dezvăluirilor privind spionajul american pe teritoriul german, incidentul a căpătat o amploare semnificativă. Cu ani în urmă, Trojanow publicase, împreună cu scriitoarea Juli Zeh, un volum intitulat Angriff auf die Freiheit (Atac împotriva libertăţii) despre capcanele pe care le pune mania securitară americană. Cartea e un soi de eseu-pamflet despre cum au ajuns societăţile occidentale să renunţe cu bună ştiinţă la libertăţi, pentru a avea garanţia siguranţei şi a bunăstării. Presărat cu tot felul de îndemnuri la revoltă împotriva sistemului de supraveghere, volumul teoretizează relaţiile tot mai dubioase dintre libertate şi suveranitate, dintre democraţie şi drepturi civile. Informaţiile relevante lipsesc; activismul, în schimb, se găseşte din abundenţă. 

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Premierul marcel Ciolacu si a dat demisia  4 mai 2025  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
Tensiuni în PSD înaintea Consiliului Naţional de marţi. Se poate decide dacă intră la guvernare sau merge în opoziţie
Conducerea PSD se reuneşte, luni, de la ora 18.00, într-o şedinţă informală, de la ora 18.00, la Vila Lac, pentru a discuta strategia cu care va intra în Consiliul Politic Naţional de marţi, în privinţa participării la viitoarea guvernare, potrivit unor surse social-democrate.
Votul în diaspora. FOTO Inquam Photos / Alex Nicodim
Cum arată prezența la votul din 18 mai față de alegerile prezidențiale din ultimii ani
Alegerile prezidențiale din acest an, care au adus au adus la urne un număr record de alegători în diaspora, au avut o miză diferită față de anii precedenți.
image png
Secretul longevității. Cum a ajuns o femeie la vârsta de 117 ani. Ce aliment banal consuma de trei ori pe zi
Maria Branyas Morera, considerată cea mai vârstnică persoană de pe planetă timp de un an și jumătate, a trăit 117 ani, dar cercetătorii spun că organismul ei funcționa ca al unei persoane cu 17 ani mai tinere.
Vox
Reportaj Reuters. Cum văd românii victoria lui Nicușor Dan: „Revenim la bunul simț în politica externă”
Reuters a realizat un reportaj în România luni, 19 mai, la o zi după turul doi al alegerilor prezidențiale. În acest material, jurnaliștii i-au întrebat pe cetățeni cum văd victoria lui Nicușor Dan.
Tarta cu capsuni  Sursa foto shutterstock 436047028 jpg
Tartă cu căpşuni cum n-ai mai gustat!
E vremea căpşunilor şi ai ocazia să te bucuri de acestea în diverse forme. Le pot savura ca atare sau în preparate dulci aromate. Îţi propunem o reţetă de tartă care te va cuceri!
tudor chirila facebook jpg
„Mordor a pierdut”. Tudor Chirilă jubilează după victoria lui Nicușor Dan: „Un val de voturi a măturat mitocănia, ura, minciuna, conspirațiile și extremismul”
Tudor Chirilă a reacționat pe Facebook după victoria lui Nicușor Dan în alegerile prezidențiale, subliniind că a fost vorba de confruntare între bine și rău.
Giorgia Meloni FOTO EPA EFE jpg
Giorgia Meloni, mesaj pentru Nicușor Dan: „Sunt încrezătoare că putem construi un parteneriat constructiv”
Giorgia Meloni, șefa Guvernului italian, l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru victoria în alegerile prezidențiale din România. Sunt încrezătoare că putem construi un parteneriat constructiv, a transmis Meloni.
putin nicusor meme jpeg
Ironiile care s-au viralizat pe rețelele sociale după turul doi al prezidențialelor: „Tout le monde” a avut un somNIC UȘOR!
Candidatul independent Nicușor Dan a câștigat cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, devansându-l pe George Simion, candidatul AUR, pornit ca favorit în cursa pentru Cotroceni. Înfrângerea lui Simion în fața lui Nicușor Dan a stârnit un val de ironii în mediul online.
Dr  Catalina Pacurar, MedLife jpg
Dr. Cătălina Păcurar Sandu, MedLife: „Operația de cataractă nu este dureroasă!”
Oftalmologia este un domeniu medical care schimbă vieți, iar dr. Cătălina Păcurar Sandu, medic primar oftalmolog, fondator al Centrului de Diagnostic și Chirurgie Oftalmologică Opticristal Brașov, parte din Grupul MedLife, este unul dintre specialiștii dedicați acestei misiuni.