Patru zile pline

Ada SOLOMON
Publicat în Dilema Veche nr. 424 din 29 martie - 4 aprilie 2012
Patru zile pline jpeg

NexT a ajuns la ediția cu numărul 6. Ce se va întîmpla anul ăsta la festival?

Se vor întimpla foarte multe. Încep cu cele care au loc la Cinema Scala și Cinema Studio: multe secțiuni – cele tradiționale deja – Competiția (pentru care Andrei Gorzo și Irina Trocan au ales 27 de filme din aproape 1200 înscrise în selecție); Festival Friends – secțiune prezentată de HBO, dedicată prietenilor, cu multe filme românești, cu realizatori foarte diferiți ca vîrstă și profil – atît filme realizate de regizori consacrați (Tudor Giurgiu, Gică Preda, Iulia Rugină, Paul Negoescu), cît și filme făcute de oameni care acum se îndreaptă către acest domeniu, adolescenți cum sînt Luca Istodor (Gogu Contraatacă) sau Vlad-Cristian Pau (The Dreamer); retrospectiva Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes; Short Matters! – retrospectiva filmelor nominalizate la Academia Europeană de Film; Oscars Night cu filmele nominalizate la scurtmetraj anul acesta (evident, inclusiv cîștigătorul); Și ei au fost NexT Generation – cu două lungmetraje americane independente: Hesher regizat de australianul Spencer Susser cu Joseph Gordon Levitt și Natalie Portman (care este si co-producătoare a filmului) și Littlerock regizat de Mike Ott. Mike Ott revine cu acest lungmetraj la NexT după ce în 2009 concura cu scurtmetrajul A.Effect și va susține și Master class-ul de regie de anul acesta.

Vom avea și de data aceasta un focus special pentru copii, NexT Kids, program curatoriat de extraordinara Ozana Oancea și prezentat de Cartoon Network, care le va oferi micilor spectatori și filme, dar și jocuri interactive legate de filmele prezentate.

Cristi & Otto e secțiunea de suflet a festivalului și aici vom prezenta filmele realizate de Cristian Nemescu și Andrei Toncu. Se va desfășura și anul acesta în spații neconvenționale.

Noutățile din acest an sînt NexT Dance, un program alcătuit din filme cu muzică și dans – de la musical-ul clasic la filme cu dans contemporan, cu muzici antrenante, molipsitoare, acoperind o plajă foarte largă, de la beat-uri electronice pînă la operă, și NexT Imaginaria, un program "no limits" unde fantezia creatorilor le stîrnește imaginația privitorilor, cu filme SF, fantasy, horror, thrillere sau pur și simplu stranii.

Ce invitați aveți?

Pentru că ne propunem ca NexT să fie nu doar un eveniment de "văzut și simțit" filme ci si un eveniment de "vorbit" despre filme vom organiza seminariile NexT, prezentate de JTI, vom vorbi, printre altele, despre: lucrul Regizorului cu Actorul – Masterclass susținut de Gabriel Spahiu, Fenomenul Școlilor de Actorie (invitați: Dorotheea Petre, Alina Grigore, Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol), despre necesitatea networkingului pentru cei aflați la început de carieră cu Matthijs Wouter Knol. Vom discuta și despre trecerea de la scurtmetraj la lungmetraj cu regizorul Mike Ott în cadrul Masterclass-ului de Regie si despre magia sunetelor și locul sound designerului în alchimia filmului cu Michel Klochendler. Vom avea un seminar de distribuție și multe alte lucruri…

Cum arată festivalul în cifre?

De pe 28 martie pînă pe 1 aprilie în 2 locații "conventionale": Cinematograful Scala și Cinematograful Studio, 4 locatii "neconvenționale" Cafe Verona Cărturești pentru seminarii, Turbohalle din platforma Militari și J'ai Bistrot din Tîrgu-Mureș pentru proiecțiile filmelor lui Andrei Toncu și Cristian Nemescu și Coyote Cafe pentru socializarea after-hours.

121 de filme, din 31 de țări, adunate de pe 5 continente.
21 de filme din cele 27 din competiție vor avea un reprezentant prezent la București să schimbe impresii cu publicul și cu cineaștii români.
37 de invitati străini, carora li se adaugă peste 30 de invitați români.
5 membri în juriul NexT: Mathhijs Wouter Knol, Hanna Sohlberg, Andrew Legge, Mihai Chirilov, Gabriel Spahiu.
O echipă formată din aproape 120 de oameni între care 30 de interni și 60 de voluntari.

Ada Solomon este producătoare de film și directoarea festivalului NexT.

a consemnat Ana Maria SANDU

Programul complet al Festivalului îl găsiţi aici

afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.
event seara de film 28 August Bucuresti 02 jpg
ZILELE SOFIA NĂDEJDE 2022 - SCURTMETRAJE REALIZATE DE FEMEI Proiecție la București – 28 august ora 19.00 MNLR
Duminică, 28 august, în cadrul evenimentului Zilele Sofia Nădejde – ediția a V-a, în Sala Iosif Naghiu a MNLR (Calea Griviței 64), va avea loc o proiecție de scurtmetraje românești regizate de femei.
958 16 Avanpremiera jpg
Librarul din Florența
Vespasiano n-a făcut el toate cele 200 de manuscrise pentru biblioteca abației din Fiesole, așa cum avea să susțină. Cosimo a cumpărat 20 dintre ele printr-un alt librar florentin, Zanobi di Mariano.
p 17 jpg
O dispariție
Însă această fetiță nu reprezintă, în film, doar tropul copilașului gingaș care e de ajuns să respire pentru a emoționa durabil.

Adevarul.ro

Razboi Rusia Ucraina FOTO Shutterstock jpg
Armamentul rusesc capturat în contraofensiva din Harkov ar putea face diferența în bătăliile care vor urma
Ucraina a capturat 392 de tancuri rusești, 178 de vehicule blindate de luptă, 421 de vehicule de luptă de infanterie și 400 de camioane, vehicule și jeep-uri, potrivit proiectului de investigație open-source Oryx.
Vladimir Putin FOTO EPA EFE jpg
Putin susține că Occidentul are un comportament de prădător pe piața mondială a alimentelor
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat, marți, în cadrul unei întrevederi privind munca sezonieră din Rusia, că Occidentul are un comportament de prădător pe piața mondială a alimentelor.
Când sunt prinşi la furat, un student e dat afară, un ministru face legile Educaţiei, iar un premier conduce guvernul. În România condusă de Iohannis şi PNL
În orice altă ţară civilizată, suspiciunile de furt intelectual care planează asupra ministrului Cîmpeanu şi asupra premierului Ciucă ar fi condus la demisia acestora din funcţiile publice pe care le deţin, până la lămurirea suspiciunilor.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.