Orbánizarea Poloniei

Publicat în Dilema Veche nr. 620 din 7-13 ianuarie 2016
Salutări de la Basel jpeg

D upă haiderizarea Ungariei urmează orbánizarea Poloniei. Derivele populismului de dreapta capătă accente tot mai alarmante în Europa. Ultimele evoluţii din Polonia arată cît de rapid, cît de dramatic se poate transforma un stat democratic odată cu ascensiunea la putere a unui partid naţionalist-conservator. La Bruxelles, dar şi la Berlin şi la Paris, liderii politici observă cu îngrijorare derapajele guvernului PiS (Justiţie şi Dreptate) care se bucură, după ultimele alegeri, de o majoritate solidă şi care tinde să acapareze tot mai multă putere. 

D upă atacul la adresa Justiţiei, prin „reformarea“ peste noapte a Curţii Constituţionale, se pregăteşte o schimbare importantă şi în ceea ce priveşte radioul şi televiziunea publice. La final de an, în doar cîteva zile, Dieta a aprobat un proiect de lege care va permite controlul politic asupra celor două instituţii. Conform prevederilor noii legi, preşedinţii radioului şi ai televiziunii vor fi numiţi direct de ministrul Economiei (Bugetului). Acelaşi ministru va putea şi să revoce forurile de conducere ale celor două servicii media publice. Nicăieri în Europa nu există prevederi similare: tocmai pentru a asigura independenţa editorială, serviciile audiovizuale publice răspund în faţa Parlamentului, iar controlul e exercitat prin mecanisme instituţionale periodice, transparente şi clar definite. 

„Libertatea presei şi pluralismul media sînt cruciale într-o societate pluralistă, într-un stat care respectă valorile comune ce stau la baza Uniunii Europene“, a declarat Frans Timmermans într-o scrisoare adresată ministrului de Externe al Poloniei în care îi cerea informaţii suplimentare referitoare la proiectul legislativ. Mai multe organizaţii, printre care Federaţia Jurnaliştilor Europeni, Uniunea Europeană a Radioteleviziunilor şi „Reporteri fără frontiere“ s-au declarat indignate de această lege care aboleşte mecanismele de protecţie a pluralismului şi independenţa instituţiilor publice de media din Polonia. Faptul că unui ministru îi este permis să numească sau să revoce, după bunul plac, consiliile de conducere ale televiziunii şi radioului publice contravine „principiilor de bază şi standardelor de bună guvernare ale serviciilor media publice din Europa“. 

P resa scrisă europeană a consemnat în ultimele luni nenumărate atacuri şi ameninţări asupra audiovizualului public polonez. De pildă (după Le Monde), şeful grupului parlamentar al PiS, Ryszard Terlecki, ar fi justificat urgenţa acestei măsuri explicînd că nu era de acceptat ca mediile publice să critice constant schimbările legislative întreprinse de PiS; deputata Elzbieta Kruk a spus, la rîndul ei, că audiovizualul public ar exprima „tendinţe ideologice şi morale pe care majoritatea polonezilor nu le împărtăşesc“; iar acum două luni, ministrul Culturii Piotr Glinski a refuzat să răspundă unei întrebări ce i-a fost adresată în direct la postul public de televiziune spunînd doar că ar fi „o emisiune de propagandă, la fel cum şi postul e tot de propagandă“ şi ameninţînd că „în curînd, totul se va sfîrşi“.

Într-adevăr, dacă nu se vor găsi soluţii democratice pentru a pune capăt acestor derive, în curînd totul se va sfîrşi. Ironic e că tocmai democraţia a permis, poate chiar a produs, aceste derive. Căci premierul Jaroslaw Kaczynski tocmai asta pretinde: că acţionează în numele unei majorităţi.

Împotriva acestor abuzuri militează Comitetul pentru Apărarea Democraţiei (KOD), condus de Mateusz Kijowski – o coaliţie de organizaţii care încearcă să demaşte abuzurile şi să li se opună. Mii de manifestanţi s-au mobilizat, în numeroase rînduri, în mai multe oraşe, la finele anului trecut, pentru a protesta. Dar şi această mişcare civică pare timidă şi lipsită de vigoare. Căci şi PiS are capacitatea de a mobiliza mii de oameni la manifestaţii de stradă. Cu cît au mai multă putere, cu atît suportă mai greu opoziţia. 

TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimuțe, muzică și baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana întîi, cu un narator de vîrsta a treia, ce gravitează în jurul unor teme precum nostalgia tinereții, muzica, erotismul, totul învăluit într-o folie de „unheimlich” care a devenit marca autorului nipon.
947 16 jos coperta jpg
Secretul corespondenței
O cu totul altă carte față de aceea, știută tuturor, din 1978, este actuala ediție, definitivă, a „Romanului epistolar” dintre I. Negoițescu și Radu Stanca.
p 17 2 jpg
Nu te supăra, frate
„Frère et sœur” rămîne ilustrativ pentru un cinema anchilozat, cu trăiri rezonabile – însăși lipsa de măsură a pasiunilor sfîrșește prin a fi „rezonabilă”, necesară – și morală burgheză.
947 17 ABiro cover2 jpg
Eroi
Grimus ies din pandemie cu un album în limba maternă ce le oferă mai mult spațiu de manevră pentru poezie.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
În Primul Război Mondial, Mihalache se înscrie voluntar ca ofiţer în rezervă și se remarcă prin curaj și prin vitejie peste tot, dar mai cu seamă la Mărășești. Regele Ferdinand însuși îi prinde în piept ordinul „Mihai Viteazul“ pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele „dacă...” și „poate că...”. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, că „dacă...” (sunteţi liberi să completaţi Dumneavoastră aici), soarta României ar fi fost alta, mai bună sau mai rea. Cert este că ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 și deciziile conducătorilor români luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar și pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenită simbol al Revoluției de la 1848 din Țara Românească
„România revoluționară”, creația pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale românilor, simbol al Revoluției de la 1848. Românca surprinsă în tabloul care a făcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaică pe nume Mary Grant.