Ora vampirilor

Publicat în Dilema Veche nr. 346 din 30 septembrie - 6 octombrie 2010
Actori la început de carieră jpeg

Nu mai deschid de mult televizorul, iar la cinema m─â duc doar ├«nso┼úit ÔÇô ├«mi e fric─â de secven┼úe ┼či senza┼úii tari. Unde te ui┼úi, numai violen┼ú─â (adesea nejustificat─â), chin ┼či groaz─â. Pentru o vreme, am crezut c─â literatura e mai pa┼čnic─â, mai ferit─â de groz─âvii. M-am ├«n┼čelat. Dau, tot mai des, peste c─âr┼úi din care ┼ú├«┼čne┼čte s├«nge. Uneori e vorba doar de c├«┼úiva stropi purpurii care se preling amenin┼ú─âtor pe la leg─âturi, alteori g─âsesc pagini ├«ntregi ├«mbibate cu hemoglobin─â, ├«n fine, mi se ├«nt├«mpl─â s─â deschid o carte ┼či s─â fiu ├«mpro┼čcat cu ┼čuvoaie s├«ngerii. ├Äncetul cu ├«ncetul, odat─â cu vampirii care o populeaz─â, o anumit─â parte a bibliotecii mele s-a colorat ├«n ro┼ču. E un nou trend. Nu pentru literatur─â ÔÇô c─âci primii vampiri au intrat ├«n c─âr┼úi ├«nc─â dinaintea invent─ârii tiparului ÔÇô ci pentru pia┼úa de carte: ├«n c─âutare de public nou (s├«nge t├«n─âr, cum s-ar spune), editorii ├«┼či definesc noi oferte ┼či croiesc genuri pe placul cititorilor. E literatur─â la cerere. Harry Potter a deschis apetitul pentru fantasy ÔÇô alte zeci de autori, m├«na┼úi de editori, au mers mai departe, brod├«nd pe marginea pove┼čtilor lui J.K. Rowling. Stephanie Meyer s-a impus cu Twilight ÔÇô zeci de edituri culeg acum roadele public├«nd pove┼čti despre v├«rcolaci contemporani. 

Am ├«ncercat s─â caut c├«teva explica┼úii sociologico-literare (dac─â aceast─â al─âturare ├«mi este permis─â) pentru fenomen. Prima ┼úine chiar de pia┼úa de carte, tot mai aglomerat─â ┼či, prin urmare, tot mai competitiv─â. Ca s─â po┼úi concura pe o pia┼ú─â, trebuie mai ├«nt├«i s─â-┼úi g─âse┼čti un public specific, s─â-┼úi formezi o identitate. Acum vreo dou─âzeci de ani, dac─â o editur─â de prestigiu ÔÇô cum e Suhrkamp, de pild─â ÔÇô ar fi ini┼úiat o serie de romane poli┼úiste, s-ar fi g─âsit nenum─âra┼úi intelectuali publici care s-o critice ┼či sute de cititori care s─â-i boicoteze inclusiv colec┼úiile serioase, doar pentru c─â a abdicat de la imperativul calit─â┼úii, doar pentru c─â a acceptat compromisul comercial. Acum nu se mai mir─â nimeni c─â ├«n Germania orice editur─â mare ÔÇô chiar ┼či Suhrkamp ÔÇô are serii ├«ntregi dedicate subgenurilor thriller, poli┼úist, fantasy etc. Cererea este, ├«n acest caz, ├«ncurajat─â de ofert─â ┼či sus┼úinut─â de produsele conexe ÔÇô gadgeturi inspirate de personajele de roman. 

Pe de alt─â parte, exist─â ┼či o evident─â deschidere a publicului pentru pove┼čti de groaz─â. Romanele cu vampiri s├«nt de fapt ni┼čte pove┼čti (aproape) clasice, ni┼čte thrillere u┼čurele care acoper─â deopotriv─â nevoia de adrenalin─â ┼či ├«nclina┼úia spre romantismul soft. Ele propun personaje romantice adaptate, de regul─â, contextului urban, basme palpitante pentru oamenii de azi. S├«nt, de fapt, o descriere ├«n form─â edulcorat─â a violen┼úei cotidiene. Alteori, romanele cu vampiri ofer─â o alternativ─â: lumi paralele, fantastice, ├«n care personajele centrale ÔÇô atr─âg─âtoare ┼či periculoase ÔÇô ├«┼úi abat aten┼úia, de la mizeria de fiecare zi, cu m├«r┼č─âvii dr─âg─âla┼če. 

Nu e literatur─â mare? E prea comercial? Cele mai multe romane cu vampiri se inspir─â din literatura clasic─â ┼či dezvolt─â teme din folclor. S├«nt scheme simplisime, cu eroi ┼či antieroi, u┼čor de montat ┼či de demontat. ├Än plus, cele mai multe romane s├«nt seriale: odat─â ce ┼či-a demonstrat puterea de seduc┼úie, este folosit, p├«n─â la epuizare, ├«n c─âr┼úile urm─âtoare. Pe c├«t de captivant─â e aceast─â literatur─â pentru publicul larg pe at├«t de detestat─â e de critica literar─â. Dar nici ignorat─â nu mai poate fi, de vreme ce a paralizat deja pie┼úe de carte din Europa Occidental─â. O nou─â disciplin─â paraliterar─â e pe cale s─â se nasc─â: vampirologia.

Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventureaz─â prin p─âr╚Ťile noastre s─â-╚Öi prezinte cel mai recent album, cu adev─ârat unul de prim─âvar─â, ├«nc─ârcat de candoare ╚Öi speran╚Ť─â, ├«n contrasensul mersului mondial al lucrurilor.
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina jpeg
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina
Cea de-a 26-a edi╚Ťie FFE va avea loc la Bucure╚Öti ├«n perioada 5 ÔÇô 11 mai (Cinema Elvire Popesco ╚Öi Cinemateca Eforie) ╚Öi la Timi╚Öoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gal─â, de Ziua Europei.
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti jpeg
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti
Un volum de eseuri care le ofer─â cititorilor o perspectiv─â asupra lumii interioare a autoarei ╚Öi a identit─â╚Ťii sale de scriitoare.
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii jpeg
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii
S├«mb─ât─â, 23 aprilie 2022, Editura Litera s─ârb─âtore╚Öte Ziua Mondial─â a C─âr╚Ťii prin evenimentul ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇŁ.
Matrioșka Emanuel jpeg
Matrioșka Emanuel
E vorba de un mixt de formule literare, poezii, prozopoeme, proz─â autobiografic─â, note de subsol, adic─â avem o larg─â dimensiune experimental─â concentrat─â pe tema identit─â╚Ťii, a jocului dintre eul real ╚Öi cel fic╚Ťional, propus din start de dubletul nominal de pe copert─â (Emil-Emanuel).
Bernard Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii jpeg
Bernard-Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii
Chiar a┼ča: de ce ne-ar interesa? ├Än definitiv, nu se ├«nt├«mpl─â la noi, nu ne reprezint─â pe noi...
Pas─ârea vorbitoare jpeg
Pas─ârea vorbitoare
O lume tainic─â prinde astfel s─â ni se reveleze dezordonat, prin flash-uri orbitoare, care cultiv─â deopotriv─â gra╚Ťia gestului de dans ╚Öi precizia observa╚Ťiei antropologice.
Sare și piper jpeg
Sare și piper
LP-ul lansat în luna martie a acestui an e deopotrivă captivant și entertaining, ludic și profund, absurd și (auto)reflexiv.
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5 7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ jpeg
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5-7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ
Patronate de cea mai citit─â revist─â de cultur─â din Rom├ónia,┬áÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ┬ás├«nt un proiect itinerant, av├«nd p├«n─â acum edi╚Ťii ├«n Arad, Timi╚Öoara, Cluj-Napoca ╚Öi, ├«ncep├«nd din acest an, Oradea.
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022 jpeg
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022
Gala Premiilor Radio Rom├ónia Cultural, edi┼úia a XXI-a, ┼či-a desemnat c├«┼čtig─âtorii luni,┬á18 aprilie 2022, la Teatrul Odeon.
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio jpeg
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio
├Än Joia Mare (21 aprilie), de la ora 19:00, sub bagheta dirijorului┬áCristian Oro╚Öanu, vor evolua pe scena S─âlii Radio dou─â dintre ansamblurile Radio Rom├ónia:┬áOrchestra Na┼úional─â Radio┬á╚Öi┬áCorul Academic Radio┬á(preg─âtit de dirijorul┬áCiprian ╚Üu╚Ťu).

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.