Operă, operă, operă...

Publicat în Dilema Veche nr. 495 din 8-14 august 2013
Operă, operă, operă    jpeg

De o lună august cu multe voci celebre avem parte anul acesta. Toată lumea e în vacanţă, dar, cu toate acestea, marile case de discuri nu ezită să lanseze titluri noi, iar întîmplarea (sau nu) face ca în luna august să apară titluri cu muzică de operă, dintre cele mai interesante.

Rolando Villazon şi Mozart

Cei care au o minimă legătură cu teatrul liric şi cunosc cele mai importante nume vehiculate în această piaţă, îl ştiu prea bine pe Rolando Villazon, mexicanul de 41 de ani, stabilit din 2007 în Franţa. O voce minunată de tenor liric, o apariţie scenică plină de patos, inteligenţă şi charismă, chiar dacă nu o mare frumuseţe masculină: acesta este Rolando Villazon. A cîntat deja pe marile scene ale lumii, de la Metropolitan din New York la Covent Garden din Londra, dar nu ezită să povestească cum a devenit cîntăreţ de operă: un prieten al unui vecin l-a auzit odată cîntînd în baie; şi, cum prietenul era un bariton, i-a recomandat călduros să studieze muzica pentru că are o voce uimitoare. Iar Villazon s-a îndrăgostit apoi, imediat, de operă.

Anul trecut, în noiembrie, Villazon a lansat un CD dedicat lui Verdi, aniversatul lui 2013; pe un alt album, apare în distribuţia operei Don Giovanni de Mozart. Pe 2 august 2013, Villazon lansează al doilea CD din seria Mozart ce cuprinde şapte opere înregistrate în compania dirijorului Yannick Nezet Seguin. Iar piesa aleasă este o spumoasă operă comică – Cosi fan tutte/„Aşa fac toate“, povestea de dragoste cu peripeţii a două cupluri de îndrăgostiţi.

Albumul Cosi fan tutte va fi difuzat la Radio România Muzical pe 31 august, de la ora 19, în cadrul emisiunii Seara de operă şi este inclus şi în campania „Votează discul de muzică clasică al anului 2013“, derulată pe site-ul www.romania-muzical.ro.

Anna Netrebko şi Verdi

Verdi este şi preferinţa repertorială a sopranei cu care Rolando Villazon făcea cuplu pe scenă (nu şi în viaţă): rusoaica Anna Netrebko, una dintre marile cîntăreţe ale începutului de secol XXI, cu milioane de discuri vîndute şi fani care se abonează cu luni înainte la spectacolele sau apariţiile ei discografice.

Anna Netrebko are un tip de voce mai rar întîlnit, o culoare mai întunecată a timbrului, însă o întindere amplă, ceea ce-i permite să abordeze, cu foarte mare succes, roluri dintre cele mai diferite. După cinci ani în care rusoaica nu a mai publicat nici un nou disc de recital, iată că în 2013 ea va lansa, pe 9 august, un album integral Verdi – omagiu adus compozitorului italian aniversat la bicentenar.

Însă nu sînt arii dintre cele mai cunoscute – şi este de apreciat că Anna Netrebko pune în faţa publicului larg şi altceva decît super-şlagăre precum ariile din Traviata, de exemplu. Giovanna d’Arc, Trubadurul, Vecerniile siciliene, Macbeth şi Don Carlo sînt operele preferate de Anna Netrebko, şi, încă de pe acum, discul se anunţă a fi un mare succes, cum au fost de altfel toate înregistrările anterioare ale sopranei.

Radio România Muzical difuzează noul album Verdi al Annei Netrebko pe 12 august, de la ora 20, iar emisiunea va fi postată pe site-ul proiectului „Votează discul de muzică clasică al anului 2013“ de la www.romania-muzical.ro.

Cecilia Bartoli şi Steffani

Casa Decca tocmai a anunţat că pe 2 septembrie 2013 va lansa, la nivel internaţional, un nou CD al altui megastar al teatrului liric: mezzosoprana italiană Cecilia Bartoli. Albumul este o continuare a discului „Mission“ apărut în septembrie 2012, cu recorduri absolute de vînzări, în primul rînd prin repertoriu: discul cuprinde exclusiv lucrări ale aceluiaşi Agostino Steffani, preotul-spion din secolul al XVII-lea. Este vorba despre un opus vocal-simfonic, Stabat mater, şi de încă alte şase lucrări religioase, toate interpretate în premieră mondială.

Pentru că, aşa cum se ştie, Cecilia Bartoli este extraordinară nu numai prin vocea ei unică, cu timbru de mezzosoprană, dar cu întindere de soprană şi de o agilitate ieşită din comun, dar şi prin inteligenţa şi curiozitatea ei: pasiunea cîntăreţei italiene este tocmai să descopere noul în repertorii vechi, pe care se aşternuse de mult praful. Şi astfel scoate la lumină bijuterii neaşteptate.

Încă un disc care merită să figureze în colecţia personală a oricărui iubitor şi cunoscător de muzică.

Albumele prezentate mai sus vor fi disponibile şi în România, în magazinele de specialitate, pe www.getmusic.ro sau, pentru fişiere audio, pe www.itunes.com.

Cristina Comandaşu este critic muzical.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Controversă Mândruță-Dan Negru despre Lumina Sfântă: „Le dai oamenilor știri care le plac, indiferent dacă sunt adevărate sau nu?”
Lucian Mândruță încinge spiritele pe Facebook, criticând jurnaliștii care relatează despre aducerea „luminii sfinte” de la Ierusalim pentru faptul că nu verifică informația. Pe lângă cei care i-au dat replica se numără și omul de televiziune Dan Negru.
image
Paștele de altădată, în amintirile artiștilor: „La biserică mergeam cu șareta și stăteam la slujbă până la ivirea zorilor“
Unele dintre cele mai frumoase amintiri, care se dau mai departe ca o moștenire de neprețuit, sunt zilele de sărbătoare când oamenii par a fi mai buni unii cu alții.
image
Șase alimente care îmbunătățesc starea de spirit: ajută la sănătatea creierului și reglează nivelul de zahăr din sânge
Oricine a găsit vreodată alinare în alimente precum înghețata sau pastele sau s-a simțit amorțit ori trist după o masă copioasă știe că mâncarea poate avea impact asupra stării de spirit, scrie Yahoo Life, care a publicat o listă cu șase alimente care îmbunătățesc dispoziția.

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.