Operă, operă, operă...

Publicat în Dilema Veche nr. 495 din 8-14 august 2013
Operă, operă, operă    jpeg

De o lună august cu multe voci celebre avem parte anul acesta. Toată lumea e în vacanţă, dar, cu toate acestea, marile case de discuri nu ezită să lanseze titluri noi, iar întîmplarea (sau nu) face ca în luna august să apară titluri cu muzică de operă, dintre cele mai interesante.

Rolando Villazon şi Mozart

Cei care au o minimă legătură cu teatrul liric şi cunosc cele mai importante nume vehiculate în această piaţă, îl ştiu prea bine pe Rolando Villazon, mexicanul de 41 de ani, stabilit din 2007 în Franţa. O voce minunată de tenor liric, o apariţie scenică plină de patos, inteligenţă şi charismă, chiar dacă nu o mare frumuseţe masculină: acesta este Rolando Villazon. A cîntat deja pe marile scene ale lumii, de la Metropolitan din New York la Covent Garden din Londra, dar nu ezită să povestească cum a devenit cîntăreţ de operă: un prieten al unui vecin l-a auzit odată cîntînd în baie; şi, cum prietenul era un bariton, i-a recomandat călduros să studieze muzica pentru că are o voce uimitoare. Iar Villazon s-a îndrăgostit apoi, imediat, de operă.

Anul trecut, în noiembrie, Villazon a lansat un CD dedicat lui Verdi, aniversatul lui 2013; pe un alt album, apare în distribuţia operei Don Giovanni de Mozart. Pe 2 august 2013, Villazon lansează al doilea CD din seria Mozart ce cuprinde şapte opere înregistrate în compania dirijorului Yannick Nezet Seguin. Iar piesa aleasă este o spumoasă operă comică – Cosi fan tutte/„Aşa fac toate“, povestea de dragoste cu peripeţii a două cupluri de îndrăgostiţi.

Albumul Cosi fan tutte va fi difuzat la Radio România Muzical pe 31 august, de la ora 19, în cadrul emisiunii Seara de operă şi este inclus şi în campania „Votează discul de muzică clasică al anului 2013“, derulată pe site-ul www.romania-muzical.ro.

Anna Netrebko şi Verdi

Verdi este şi preferinţa repertorială a sopranei cu care Rolando Villazon făcea cuplu pe scenă (nu şi în viaţă): rusoaica Anna Netrebko, una dintre marile cîntăreţe ale începutului de secol XXI, cu milioane de discuri vîndute şi fani care se abonează cu luni înainte la spectacolele sau apariţiile ei discografice.

Anna Netrebko are un tip de voce mai rar întîlnit, o culoare mai întunecată a timbrului, însă o întindere amplă, ceea ce-i permite să abordeze, cu foarte mare succes, roluri dintre cele mai diferite. După cinci ani în care rusoaica nu a mai publicat nici un nou disc de recital, iată că în 2013 ea va lansa, pe 9 august, un album integral Verdi – omagiu adus compozitorului italian aniversat la bicentenar.

Însă nu sînt arii dintre cele mai cunoscute – şi este de apreciat că Anna Netrebko pune în faţa publicului larg şi altceva decît super-şlagăre precum ariile din Traviata, de exemplu. Giovanna d’Arc, Trubadurul, Vecerniile siciliene, Macbeth şi Don Carlo sînt operele preferate de Anna Netrebko, şi, încă de pe acum, discul se anunţă a fi un mare succes, cum au fost de altfel toate înregistrările anterioare ale sopranei.

Radio România Muzical difuzează noul album Verdi al Annei Netrebko pe 12 august, de la ora 20, iar emisiunea va fi postată pe site-ul proiectului „Votează discul de muzică clasică al anului 2013“ de la www.romania-muzical.ro.

Cecilia Bartoli şi Steffani

Casa Decca tocmai a anunţat că pe 2 septembrie 2013 va lansa, la nivel internaţional, un nou CD al altui megastar al teatrului liric: mezzosoprana italiană Cecilia Bartoli. Albumul este o continuare a discului „Mission“ apărut în septembrie 2012, cu recorduri absolute de vînzări, în primul rînd prin repertoriu: discul cuprinde exclusiv lucrări ale aceluiaşi Agostino Steffani, preotul-spion din secolul al XVII-lea. Este vorba despre un opus vocal-simfonic, Stabat mater, şi de încă alte şase lucrări religioase, toate interpretate în premieră mondială.

Pentru că, aşa cum se ştie, Cecilia Bartoli este extraordinară nu numai prin vocea ei unică, cu timbru de mezzosoprană, dar cu întindere de soprană şi de o agilitate ieşită din comun, dar şi prin inteligenţa şi curiozitatea ei: pasiunea cîntăreţei italiene este tocmai să descopere noul în repertorii vechi, pe care se aşternuse de mult praful. Şi astfel scoate la lumină bijuterii neaşteptate.

Încă un disc care merită să figureze în colecţia personală a oricărui iubitor şi cunoscător de muzică.

Albumele prezentate mai sus vor fi disponibile şi în România, în magazinele de specialitate, pe www.getmusic.ro sau, pentru fişiere audio, pe www.itunes.com.

Cristina Comandaşu este critic muzical.

973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.

Adevarul.ro

femeie inele de aur mana bijuterii shutterstock 1966151602 jpg
Zodiile care nu trebuie să poarte aur sub nicio formă. Cum alungi ghinionul adus de bijuterii
Deși este unul dintre cele mai iubite metale prețioase, poartă ghinion. Un astrolog celebru spune de ce nu e bine să purtăm aur. Totodată, există și un ritual simplu prin care se alungă spiritele rele.
cum poti avea succes la interviul de angajare jpeg
Noua strategie folosită de angajați pentru a obține măriri de salariu
Tot mai mulți angajați se arată interesați de posturi pe care nu au nicio intenție să le accepte doar ca să își forțeze șefii de la actualul loc de muncă să le ofere o mărire de salariu, arată Business Insider.
Multe localități din Siberia nu au căldură FOTO SHUTTERSTOCK
Rușii din Siberia îngheață în case: „Ucraina supraviețuiește fără încălzire, iar aici, în Hakasia, viața este îngrozitor de grea”
Rușii din regiunile cele mai izolate ale Rusiei sunt lăsați să înghețe, în timp ce președintele țării Vladimir Putin cheltuiește zeci de miliarde de dolari purtând un război de cucerire în Ucraina.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.