O oaie sexy şi filme de animaţie pe alese

Publicat în Dilema Veche nr. 503 din 3-9 octombrie 2013
O oaie sexy şi filme de animaţie pe alese jpeg

- interviu cu Laurenţiu BRĂTAN şi Vlad ILICEVICI -

Peste cîteva zile începe ediţia a opta a Anim’est-ului, care se va desfăşura în perioada 4-13 octombrie la Bucureşti. Programul complet îl găsiţi pe site-ul festivalului: www.animest.ro. Am vorbit cu preşedintele Este’n’est, Laurenţiu Brătan, şi cu directorul executiv, Vlad Ilicevici, despre provocările şi surprizele de care o să aibă parte iubitorii de filme de animaţie.

Pare din ce în ce mai greu să reuşeşti să găseşti bani pe piaţa culturală pentru evenimente care şi-au creat deja un public şi vin pe un capital de simpatie şi de aşteptare. Cum a fost pentru voi anul ăsta?

Vlad Ilicevici: Anul acesta a fost mai greu ca oricînd să strîngem un buget minim. Cu două luni înainte de festival, aveam aproximativ 50% din acest buget minim. Între timp, am reuşit să obţinem finanţări nesperate de la CNC şi Ministerul Culturii, şi am acoperit, în parte, această gaură.

Sîntem însă, ca de obicei, nevoiţi să ne plătim colaboratorii şi o parte din furnizori cam la jumătate din cît ar fi normal. Şi asta e din ce în ce mai greu, întrucît funcţionăm în mare măsură în baza unui capital de entuziasm al acestor oameni. Care nu poate, în mod evident, să ţină la nesfîrşit.

Ce le-aţi pregătit amatorilor de filme de animaţie? Cu ce o să-i surprindeţi?

Laurenţiu Brătan: Ca în fiecare an, prezentăm cele mai bune filme recente din animaţia mondială. Multe dintre ele au obţinut premii la cele mai importante festivaluri de animaţie din lume. Printre scurtmetrajele remarcabile de la această ediţie aş aminti Cartea morţilor de Alain Escalle sau Dansul morţii de Boris Labbé – ambele incluse în secţiunea „Competiţie scurtmetraj“.

Apoi, avem lungmetraje de excepţie, cum ar fi Congresul lui Ari Folman, cel care, acum cîţiva ani, semna un film de o frumuseţe şi o tristeţe copleşitoare – Vals cu Bashir. Sînt convins că publicul îşi aduce aminte de acel film (unul din cele mai bune filme realizate în cinematografia mondială a ultimilor 20 de ani!) şi va veni să-l vadă.

Cum arată selecţia la această ediţie? V-aţi pregătit şi pentru publicul larg, şi pentru cunoscători?

L.B.: Filmele trimise la preselecţie au fost foarte multe şi foarte bune, iar ele sînt pentru toate gusturile. În afară de competiţii, am ales să prezentăm filme care să atragă şi publicul larg (Stă să plouă cu chiftele 2, Frankenweenie sau Sînt un mic ticălos 2), dar şi filme de cinefil, cum sînt cele foarte rafinate ale lui Michel Ocelot – unul dintre cei mai mari animatori francezi, căruia îi dedicăm o retrospectivă. Michel Ocelot va veni, de altfel, la Anim’est, va fi prezent la cîteva proiecţii şi va ţine un masterclass.

De fiecare dată aţi avut, ca piese de rezistenţă, nişte workshop-uri ţinute de nume cu greutate din filmul de animaţie. Pe cine aţi invitat anul acesta?

V.I.: Anul acesta avem un workshop de pixilation (animaţie cu personaje fotografiate) al fraţilor elveţieni Samuel şi Frédéric Guillaume, autorii lungmetrajului animat Max & Co. În plus, vom avea şi un Best of Animation Worksheep – un atelier special, pentru care am ales 9 participanţi dintre cei 36 de absolvenţi ai celor trei ediţii de pînă acum de Animation Worksheep. Ei vor lucra timp de cinci zile cu cei trei traineri Worksheep (Dan Panaitescu, Sergiu Negulici şi Dragoş Ştefan), la un mic film animat.

Apoi, avem şi un workshop pentru copii. Mini Worksheep-ul se va adresa copiilor cu vîrste între 8 şi 12 ani, care vor modela şi anima personaje din plastilină, alături de prietenul nostru animator şi art director, Vasi Alboiu.

Simţiţi că s-a schimbat ceva în zona de filme româneşti de animaţie? Festivalul a ajutat?

V.I.: Platforma noastră educaţională, Animation Worksheep, face paşi importanţi pentru a deveni o adevărată şcoală de film de animaţie. De anul acesta, am iniţiat, în cadrul ei, şi Project Worksheep, o sesiune de prezentare de proiecte de film animat, ai cărei evaluatori vor fi animatorul german Andreas Hykade, animatorii români Dan Panaitescu şi Sergiu Negulici, şi producătorul belgian Jean-Luc Slock. Cîştigătorul va fi premiat cu 500 de dolari şi va primi sprijin de la echipa Este’n’est, pentru dezvoltarea şi finanţarea proiectului. Sperăm ca în foarte scurt timp, Animation Worksheep să devină un atelier permanent de animaţie.

În 2007, cînd am organizat prima dată Competiţia românească, abia dacă am primit cîteva filmuleţe cu care să încropim o secţiune. În ultimii doi-trei ani, primim destule, astfel încît să putem face şi o preselecţie. Noi credem că spiritul de competiţie pe care-l insuflă festivalul Anim’est a contribuit la creşterea cantitativă şi calitativă a filmelor româneşti de animaţie. Animatorii români găsesc în acest festival o platformă în care-şi pot arăta filmele într-un cadru organizat, pot intra în contact cu colegii lor români şi pot cunoaşte foarte mulţi animatori europeni şi chiar din afara Europei. Aceste contacte şi schimburi sînt foarte importante în cariera oricui.

Ce nu trebuie ratat la ediţia de acum?

L.B.: Competiţia studenţească e, ca în fiecare an, plină de filme surprinzătoare, inovatoare, originale. E de neratat!

Apoi, rareori ai ocazia să vezi o retrospectivă a studiourilor britanice Aardman, atît de bogată ca cea pe care o prezentăm anul acest la Anim’est.

Nu rataţi nici retrospectiva dedicată unuia din cele mai mari nume din animaţia mondială, Michel Ocelot, şi nici cea dedicată unuia din cei mai originali animatori germani – Andreas Hykade.

Anul acesta avem şi doi invitaţi americani de marcă: Ron Diamond, membru al Academiei Americane de Film, care va ţine un masterclass cu titlul „The Steps to Winning an Academy Award“; respectiv Alex Woo, de la studiourile Pixar, care va ţine un alt masterclass – „Povestea e totul“.

Elveţia e ţara invitată la ediţia din acest an, iar secţiunea dedicată animaţiei elveţiene e structurată pe trei programe: lungmetraj, o ilustrare a istoriei animaţiei elveţiene, respectiv o ilustrare a animaţiei elveţiene de azi.

Noaptea de animaţii kitsch va avea a doua ediţie anul acesta (sîmbătă, 5 octombrie) şi se va numi „The Night of the Trash Bin Treasures“. Ea a umplut pînă la refuz sala Cinematografului Patria anul trecut şi sînt convins că şi anul acesta se va întîmpla la fel. E curatoriată tot de olandezul Michael Helmerhorst.

Şi, evident, una din vedetele incontestabile ale festivalului, Creepy Animation Night, a ajuns la ediţia a cincea şi va avea loc vineri, 11 octombrie, la Cinema Patria.

Pentru copii aveţi surprize?

L.B.: Da – trei calupuri de scurtmetraje grupate sub denumirea Minimest şi un calup cu scurtmetrajele foarte frumoase ale aceluiaşi Andreas Hykade.

Am selecţionat şi lungmetraje pentru copii: un film francez foarte sensibil – Jean, băiatul de pe Lună, sau unul german foarte comic – Corbul poznaş.

Juriul secţiunii, format din trei membri (copii, evident), vor alege cel mai bun film pentru a-l premia, dintre scurtmetrajele grupate în Minimest.

Cum se simte mascota (oaia) voastră?

V.I.: Se simte sexy, rock’n’roll şi pregătită pentru şi mai multă muncă! 

a consemnat Ana Maria SANDU 

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic