O gospodărie ecologică – interviu cu Laura TRIF

Publicat în Dilema Veche nr. 538 din 5-11 iunie 2014
O gospodărie ecologică – interviu cu Laura TRIF png

Cum v-a venit ideea unei ferme şi de ce?

Totul a pornit cu trei ani în urmă, cînd, într-o seară, privindu-ne fetiţa dormind, ne-am dat seama că, după o lungă perioadă de căutări, nu am găsit soluţia care să îi rezolve problemele produse de pubertatea precoce cu care era diagnosticată, că timpul nostru se consumă între birou, supermarket şi casă, cîteodată o scurtă plimbare prin parcul din apropiere şi rareori o şedinţă de fitness. În mod natural a venit şi prima întrebare: Cum ar fi dacă am creşte noi văcuţa şi păsările de care avem nevoie, fără a pleca în Apuseni, locul de naştere al soţului meu? Rînd pe rînd, au apărut alte întrebări: unde? – întrucît locuiam într-un bloc din Bucureşti; cum vom reuşi să ne împărţim timpul? cum vom îngriji animalele? şi, multe altele. Dar Dumnezeu a orînduit să cunosc o familie bucovineană stabilită de puţini ani lîngă Bucureşti, cu patru copii, al căror tată avea aceleaşi frămîntări şi, împreună, am hotărît să construim răspunsurile.  

Aşa s-a produs schimbarea şi am redescoperit aerul ionizat ca de ţară, hrana gustoasă, fără hormoni de creştere şi modificări genetice, munca fizică obositoare, dar şi fortifiantă.

Vă pricepeaţi la creşterea animalelor, aveaţi cunoştinţe în domeniu?

Deloc. Uneori, ştiind ceea ce nu ştii este cea mai potrivită cale de a începe.  

Cum aţi început propriu-zis?  

După 11 ani de la căsătorie, Dumnezeu ne-a întregit existenţa bucurîndu-ne cu o fetiţă minunată. Am fost foarte atenţi pînă şi la aerul pe care îl respira, asigurîndu-ne că o mare parte din an îl petrece departe de poluarea urbană. Apoi a venit timpul pentru şcoală şi ne-am cufundat din ce în ce mai mult în viaţa oraşului, bucurîndu-ne doar la sfîrşit de săptămînă şi în vacanţe de aerul curat de munte.

Am căutat hrană „curată“, pe cît posibil ferită de hormoni de creştere, aditivi şi pesticide. Am mers pînă într-acolo încît am cumpărat zece pui pe care i-am lăsat în îngrijirea unei familii cu o gospodărie în apropierea oraşului, care, de ani buni, ne aproviziona regulat cu lapte, ouă şi brînză. Din nu ştiu ce pricini, puii noştri – cu excepţia cocoşului – au murit după cîteva luni, motiv pentru care am renunţat la ideea creşterii păsărilor, cu atît mai mult cu cît, pînă la şcoală, fetiţa noastră nu a îndrăgit carnea, în aceste condiţii fiindu-ne suficientă carnea de la o pasăre, pentru o întreagă lună. Lucrurile s-au schimbat puţin la şcoală, fetiţa cerînd diverse preparate din carne, pe care, probabil, le vedea în pacheţelul colegilor ei. Mi-amintesc cum, într-o zi, venind de la şcoală, mi-a cerut salam de Sibiu. Cum am fost total împotriva mezelurilor, am căutat surse de hrană sănătoasă, pregătind în casă tot soiul de preparate tip mezel. 

Cu toate acestea, prin clasa a III-a, am observat unele simptome care mă duceau cu gîndul la pubertatea precoce, cu atît mai mult cu cît aveam doi colegi de serviciu ai căror copii se confruntau cu dereglări extrem de serioase, la nişte vîrste foarte fragede – de 2, respectiv 4 ani. Medicii au indicat că unul dintre factorii cu ponderea cea mai importantă în aceste dereglări ar fi fost mîncarea cu creştere stimulată, modificată genetic sau excesiv aditivată. 

Spre surpriza noastră, analizele au confirmat o dereglare a sistemului endocrin şi prima măsură luată a fost aceea de a stopa orice fel de hrană care nu provenea dintr-o sursă verificată personal. Sigur că sănătatea s-a îmbunătăţit uşor, totuşi nu pe atît cît ne doream noi. Sursele de hrană ne-au dat mari bătăi de cap – pentru că au fost foarte greu de găsit şi încă mult mai greu de verificat. 

Şi iată că, într-o seară, privind fetiţa dormind, am conştientizat că trebuie să facem noi ceva.

Primele „active“ ale viitoarei activităţi au fost experienţa mea bogată în management şi mai ales în project management, şi un partener cu minime cunoştinţe despre creşterea animalelor şi a păsărilor din propria-i gospodărie bucovineană, motivaţi de dorinţa de a oferi copiilor noştri o dezvoltare firească, într-o lume a consumului. 

Astfel, am pornit la drum cu cîteva vaci şi păsări, apoi cîteva oi şi capre, crescînd cîte puţin efectivul. Am trecut prin multe încercări. Îmi amintesc cînd am cumpărat primele 50 de raţe leşeşti, despre care ştiam că sînt asemănătoare raţelor sălbatice, însă nimeni nu ne-a spus că zboară atît de sus. Ca urmare, într-o dimineaţă, după ce au fost scoase din coteţe, una cîte una, şi-au luat zborul. Am sperat să revină în obor pînă la lăsatul serii, însă doar cîteva au făcut-o. Abia atunci am aflat că trebuie tăiat vîrful aripilor, tocmai pentru ca să nu se înalţe dincolo de gard.

Sigur că sînt multe întîmplări care acum par amuzante, dar care, la început, ne-au produs mari emoţii.

Cum v-aţi descurcat financiar?

Ne-am pus „la bătaie“ toate economiile, am împrumutat bani de la toţi prietenii, am cumpărat pe datorie, am achitat multe dintre datorii, cu produse „din bătătură“. A fost şi încă este… oricum, mai puţin… simplu. Ne-am încăpăţînat să ne dezvoltăm din resurse proprii, chiar dacă asta presupune o creştere lentă. Efectivele de bovine, ovine şi caprine sînt înscrise la APIA, subvenţia fiind de numai 500 de lei anual pentru o bovină, suma ce revine pentru ovină, respectiv caprină, fiind şi mai mică.

Anul trecut, am urmat cursuri de preparare a unor specialităţi de brînză, organizate într-o fermă de lîngă Larnaca – Cipru, costuri pe care le-am suportat din propriile economii. Pînă în prezent nu am putut accesa fonduri europene pentru creşterea efectivului de animale şi optimizarea procesului de pregătire a laptelui şi ne dorim să putem accesa fonduri pentru amenajarea unui spaţiu pentru pregătirea acestor brînzeturi, printre care şi renumita lor brînză pentru grătar – Halloumi.

Unde este ferma dumneavoastră şi ce aveţi exact acolo? Ce terenuri, ce animale, cîţi angajaţi?

O mică parte a activităţii se desfăşoară în gospodăria de lîngă Bucureşti, în Baloteşti – Ilfov, unde avem închiriat aproape 1 hectar de teren. Tot aici avem grajdul, halele pentru păsări. Ca efectiv, la Baloteşti sînt 18 vaci de lapte, 120 de curcani, 200 de găini, 200 de raţe şi gîşte. Tot aici avem şi o parte dintre cei 200 de porci din rasele Marele Alb şi Mangaliţa. Mangaliţa este recunoscut pentru grăsimea sa fără colesterol şi cu proprietăţi asemănătoare uleiului de somon.

La stîna din Bucovina, avem 300 de oi şi capre, şi în gospodăria moldovenească – în jur de 800 de păsări, 32 de vaci de lapte şi 46 de tăuraşi de carne. La îngrijirea efectivelor de păsări şi animale lucrează12 persoane, cărora li se alătură încă patru persoane care pregătesc produsele din lapte. 

Cea mai mare parte a necesarului de hrană (cerealele, lucerna şi trifoiul) este cultivată pe terenurile noastre şi ale partenerilor noştri. Hrana achiziţionată provine de la producători certificaţi. Astfel, terenul nostru este de 15 hectare, şi avem 200 de hectare de teren în parteneriat cu mici producători de cereale şi furaje (lucernă şi trifoi). În mod special am ales parteneriate cu micii producători, pentru ne putea asigura că nutreţul şi cerealele sînt netratate chimic.  

Înţeleg că totul se desfăşoară ecologic, că animalele sînt hrănite natural. Cum este exact? Cu ce sînt hrănite?

Scopul nostru este acela de a creşte animale şi păsări ferite de hormoni şi orice alte sisteme de accelerare a creşterii. Ca urmare, hrana acestora este complet naturală, fără făinuri animale, fără hormoni şi fără medicamente. După cum v-am mărturisit mai devreme, culturile de cereale şi nutreţ sînt neerbicidate – şi aici mă refer atît la teren, cît şi la seminţe. Sigur că în acest caz, recolta la hectar este mai mică de jumătate şi obiectivul nostru este acela de a oferi produse cît mai sănătoase.

În funcţie de anotimp, în afara cerealelor şi a fînului, vitele sînt hrănite şi cu sfeclă, borhot uscat provenit din prelucrarea sfeclei de zahăr, şroturi de floarea-soarelui, toate acestea neconţinînd substanţe chimice.

În ceea ce priveşte păsările, hrana lor este formată dintr-un amestec de cereale (grîu, secară, orz, ovăz, hrişcă, porumb) şi şroturi.

Toate păsările sînt crescute liber în obor, chiar şi năbădăioasele raţe leşeşti, fiind închise seara în coteţe. La noi coteţele sînt spaţioase – hale înalte de 6 m – pentru a asigura cubajul necesar unei creşteri sănătoase.

Ce presupune o zi de lucru la fermă? Care sînt activităţile necesare?

Ca în orice gospodărie, şi la noi activitatea începe dis-de-dimineaţă, adică în jurul orei 4,30-5,00, şi se termină odată cu lăsarea serii. Este o activitate fără week-end şi fără vacanţe! Primul lucru este deschiderea halelor şi scoaterea păsărilor în curte, după care se curăţă grajdul şi halele. Înainte de mulgere, totul trebuie perfect igienizat – hale şi vite. Mulgerea se face automat, cu aparate de muls, laptele fiind dirijat direct în tancul de răcire. Simultan cu mulgerea, sînt hrănite păsările. După mulgere, vitele sînt pregătite pentru plecarea la păşunat vara, sau pentru ieşirea în oborul vitelor în timpul iernii, cînd vremea permite. Indiferent de anotimp, vitele au două mese nutritive în gospodărie, dimineaţa şi seara, mese formate din cereale, tărîţă şi şroturi din floarea-soarelui. Peste zi, alimentaţia se completează cu nutreţ verde – vara şi nutreţ uscat – iarna. După plecarea vitelor, vine rîndul porcilor şi a celor 50 de iepuri.

Odată masa animalelor încheiată, începe pregătirea smîntînei, a brînzei proaspete, a caşului dulce şi sărat. Dintre produse, telemeaua veche este puţin mai sărată, pentru că, nefolosind conservant (nici măcar aspirină), fermentează. Smîntîna este simplă, adunată de deasupra oalelor cu lapte, fără adaosuri de îngroşare.  

O activitate importantă este distribuirea produselor – ca să putem oferi produse proaspete, necongelate, carnea trebuie livrată imediat dupătăiere şi curăţare. Pornind de la propria noastră lipsă de timp, venim în întîmpinarea celor foarte ocupaţi, livrînd produsele direct la adresa indicată de aceştia.  

Ce faceţi dvs. personal pentru fermă?  

În timpul discuţiei noastre, vă spuneam că formarea mea academică este aceea de manager de proiect, demarînd, derulînd şi finalizînd o serie de proiecte din domenii diferite de activitate. Şi iată că acum, Dumnezeu a orînduit să mă implic într-un domeniu apropiat sănatăţii şi poate pentru că de mică am fost interesată de sănătatea şi de nutriţia holistică. 

La fermă, în principal, organizez activitatea la nivel macro. La scară mai mică, mă implic direct în relaţia cu clienţii, vînzarea şi distribuţia. În gospodărie – consider acest nume mai adecvat decît cel de fermă –, rolul principal îl joacă partenerul meu, pentru că este mult mai priceput în creşterea animalelor şi pentru că este mai voinic!  

Ce produse livraţi?  

Produsele noastre cuprind sortimente de carne, incluzînd toate animalele şi păsările din curte, lapte şi produse lactate. De curînd avem pe lista noastră şi cîrnaţi uscaţi, din carne de capră – un deliciu – şi brînză pentru grătar tip Halloumi.

Credeţi că asemenea ferme pot fi o soluţie pentru tot mai mulţi dintre noi, pe viitor?

Sigur, da. Cu mulţi ani în urmă, am făcut un studiu de piaţă în România pentru o fabrică de brînzeturi din Franţa, care dorea să deschidă un punct de lucru la noi în ţară pentru a distribui de aici produsele sale. La momentul respectiv, consumul de lapte şi produse lactate în România era foarte scăzut. Iată că astăzi, printr-o educare corectă a populaţiei, procentul acesta s-a dublat, dacă nu triplat.

Hrana sănătoasă presupune timp, documentare, depărtare de casă sau comandă telefonică, achiziţie fără degustare etc. Totuşi, hrana din gospodăriile tip ţărăneşti începe să cîştige din ce în ce mai mulţi adepţi.   

a consemnat Iaromira POPOVICI  

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

putin militar in kursk jpg FOTO captură video
Elicopterul lui Putin ar fi fost atacat cu drone în timpul vizitei din regiunea Kursk. Incidentul, relatat presa de propagandă rusă
Președintele rus Vladimir Putin a zburat în regiunea Kursk, în cadrul unei vizite pe front, în 20 mai.
insula iubirii facebook jpg
Când începe Insula Iubirii 2025. Anunţul oficial despre sezonul 9 al celebrului reality show
Telespectatorii așteaptă cu sufletul la gură lansarea celui de-al 9-lea sezon al show-ului „Insula Iubirii”. Când începe, dar și care sunt presupusele ispite și cupluri ale noii ediții, aflați din continuarea acestui articol.
Andrei Ratiu fc rayo1 jpg
Presa din Spania a dezvăluit motivul pentru care Andrei Rațiu i-a dat un cap în gură unui coechipier
Incident după ce Rayo Vallecano s-a calificat după 25 de ani în cupele europene.
artist georgian simuleaza uinarea pe un steag rusesc foto X
Furie la Moscova. Un cântăreț georgian a mimat urinarea pe steagul Rusiei în timpul unui concert la Tbilisi
Potrivit imaginilor apărute pe rețelele sociale, cântărețul a introdus steagul Rusiei într-o pungă transparentă și a simulat urinarea asupra acestuia.
FOTO fathermosesmcpherson / Instagram
Cum sunt păcăliți tinerii americani să se alăture Bisericii Ortodoxe Ruse. „În Occident totul a devenit foarte feminizat”
Tot mai mulți tineri americani îmbrățișează Ortodoxia Rusă, atrași de mesajul unui preot texan care promovează o masculinitate dură, credință rigidă și viață de familie tradițională.
baile govora jpg
Stațiunea din România care face minuni pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii. Apele ei miraculoase tratează astmul și chiar alergiile
În plin sezon al alergiilor și al afecțiunilor respiratorii accentuate de poluare și stres, tot mai mulți români descoperă remediile oferite de natură. Una dintre cele mai eficiente soluții vine din inima județului Vâlcea:
image png
Dan Negru, încercat de regrete în ziua când Benone Sinulescu ar fi împlinit 88 de ani: „Beni, am fost un prost. Iartă-mă!”
Benone Sinulescu, o voce remarcabilă a folclorului românesc, ar fi urmat să împlinească pe 24 mai vârsta de 88 de ani. Din păcate, s-a stins din viață în 18 noiembrie 2021, iar acum este amintit an de an de persoanele dragi. Printre ele se numără și omul de televiziune Dan Negru, care a transmis un
trump elon musk gettyimages jpg
Elon Musk anunță că își va reduce implicarea în administrația Trump, după o pană majoră a rețelei X
O întrerupere temporară a rețelei sociale X, survenită sâmbătă, l-a determinat pe Elon Musk să anunțe că va reveni la o implicare tot mai mare în companiile pe care le conduce și că va reduce considerabil timpul dedicat administrației Trump.
Mihai Albu (47) jpg
Cât costă încălțămintea și gențile făcute special de Mihai Albu pentru soția și fiica lui? Le-au purtat la „nunta anului”: „Un dar de suflet din partea mea!”
Cât costă încălțămintea și gențile purtate de fiica Mikaela și de soție la „Nunta Anului”. Mihai Albu: „Eu le-am lucrat!”