"Nu vom găsi niciodată Marile Răspunsuri“ – interviu cu Dan AMARIEI

Publicat în Dilema Veche nr. 527 din 20-26 martie 2014
"Nu vom găsi niciodată Marile Răspunsuri“ – interviu cu Dan AMARIEI jpeg

După 16 ani, opt albume, aproape 90 de piese compuse, peste 25 de videoclipuri şi cîteva schimbări de componenţă, sînteţi încă aici, cum foarte puţine trupe lansate în anii ’90 au rezistat. Cum e posibil? 

O să încep, cum îmi stă mie bine, prin a te corecta: anul ăsta se fac 17 ani. Clipuri cred că sînt peste 28 (le-am pierdut numărul, recunosc, şi mi-e lene să caut pe la fundul sacului). Cum e posibil? Habar n-am, cred că sîntem încăpăţînaţi. Uşor n-a fost nimic. N-am lăsat-o baltă, în primul rînd datorită susţinerii pe care o avem din partea publicului – micuţ ca număr, ce-i drept, dar foarte inimos.

Spre deosebire de versurile de pe albumele trecute, psihedelic-narcotice, sarcastic sociale, critice la adresa mass-media, cele de pe Marea căutare bat înspre zone mai existenţialiste, chiar şi riff-urile sînt mai abrazive, acesta fiind poate cel mai hard album al vostru... Cum s-a născut acest disc? Înţeleg că a fost o perioadă dificilă – „aceşti ultimi doi ani“.

Mulţumesc pentru aprecieri, cred. Şi da, cred că sînt cele mai „existenţiale“ şi mai personale versuri. Pentru că este, probabil, şi cea mai „existenţială“ perioadă a vieţii mele. Nu şi cea mai liniştită. Nu cred în prostia cu midlife crisis, cred mai degrabă într-o multitudine de vieţi, de-a lungul acesteia. Ca să mă explic, cred că am avut un fel de viaţă pînă la 10 ani, o alta de la 10 la 20, alta de la 20 la 30, iar acum sînt în a doua jumătate a vieţii cu numărul 4 – de departe cea mai grea, mai complicată şi mai dezamăgitoare.

Dar hai că m-am luat cu explicaţiile demento-metafizice, şi am uitat de întrebare. Cum a apărut ideea „marii căutări“? Cumva am răspuns mai sus: sînt, poate, în cea mai complicată şi de neînţeles perioadă a vieţii. Nimic nu mai este nici alb, nici negru, iar griul-şobolan habar nu am ce nuanţe mai are. Cred că te-am ameţit. Şi pe mine.

Ce-aţi pierdut – de ce a plecat Cezar Panait? – şi ce-aţi găsit în această „mare căutare“?

L-am pierdut pe Cezar din cauze medicale. Avea nevoie de odihnă (bine că şi-a revenit, între timp!), iar viaţa noastră (du-te ziua la birou, noaptea la repetiţii, în week-end bate ţara pe la vreun concert) numai „odihnitoare“ nu era. Şi nici nu a devenit, între timp. Pe de altă parte, cred că Cezar a avut cel mai mult de cîştigat. Imediat după „despărţire“ a aflat că va deveni tată, lucru extraordinar (după cum zice lumea). Cum le mai potriveşte bărbosul ăsta, ceva de speriat!

În schimb, ne-am ales cu un album foarte bun (zic „gurile rele“), niscaiva riduri (dacă mai aveam nevoie) şi... cam atît. N-am găsit Marile Răspunsuri şi, cel mai probabil, nu le vom găsi niciodată.

De ce l-aţi ales pe Adam Whitaker ca producător (care a lucrat şi cu Grimus, şi cu Toulouse Lautrec), şi cum a decurs colaborarea cu el, spre deosebire de precedentele cu Dan Griober?

Cu Adam a fost o „întîmplare“ – ştim cu toţii că nu există coincidenţe, aşa că o s-o numim la întîmplare... „întîmplare“. Şi datorită faptului că a mai lucrat cu trupe româneşti, a dat şi de noi, dar nu mă întreba cum, nu ştiu exact cînd şi în ce context exact. Ştim doar că l-a abordat pe Mihnea pe Facebook şi ne-a propus un tîrg: noi îi dăm o piesă crudă (gata înregistrată, dar nemixată, nemasterizată) şi de acolo se ocupă el. Dacă ne place, continuăm. Dacă nu, nu îi datorăm nimic. Ni s-a părut corect şi, cum era firesc, am acceptat. Şi bine am făcut, căci albumul sună cum sună (adică cel mai bine dintre toate albumele OCS).

Colaborarea cu el, spre deosebire de celelalte, a decurs foarte diferit: noi trăgeam şi îi trimiteam track-urile la Budapesta (unde avea el reşedinţa, în momentul respectiv). Cu Dan Griober, lucrurile au stat diferit: înregistram împreună, el ne cam zicea cum să punem microfoanele etc. Nu zic că n-a fost bine aşa, doar că am improvizat pe alocuri, poate şi din cauza lipsei noastre de experienţă, iar rezultatele nu au fost cele mai fericite. Asta nu înseamnă că nu-i mulţumim lui Gringo (aşa l-am poreclit noi) pentru ajutorul acordat (într-o perioadă în care n-aveam bani de studio etc.), pentru implicare şi determinare. Hai c-am început să vorbesc ca Crin. Şi nu-mi place.

Colaborarea cu Bean pe „Visule“ e destul de surprinzătoare căci, privind înapoi, în afara feature-ului cu Artan, sînteţi cam „autişti“ în ceea ce priveşte colaborările muzicale... De ce?  

Sîntem destul de sălbatici, ai observat bine. Nu prea sîntem „cumetri“ cu trupele din peisajul autohton. Nu ştiu de ce. Am fost mereu „pe barba noastră“. În afară de cei doi enumeraţi de tine, l-am mai avut invitat pe Dan Costea (de la Coma), pe „Desene animate“ de pe albumul Superparanoia. Fac această completare de dragul posterităţii, sic!  

Altfel, Artan este eroul meu muzical. Iar pe Bean îl respect mult pentru ceea ce face, deşi nu sînt un mare admirator al genului. Şi, spre marea mea bucurie şi mîndrie, Bean a mărturisit (public, într-o emisiune radio) că asculta OCS cînd era mai mic. Deci, cumva, a tunat şi ne-a adunat.

În ce măsură v-aţi pus problema (schimbării) genului în raport cu modele(le) sonore din perioada fiecărui album?

Noi facem ce ştim. Ce am ascultat în tinereţile noastre. Noi am crescut cu Pearl Jam, cu Radiohead, cu Suede, cu Blur... Ce să schimbăm? Cum? De ce?

„Industria este praf“

Sînteţi printre foarte puţinele trupe de la noi – alături de Timpuri Noi, Sarmalele Reci, Vama Veche, Viţa de Vie, mai nou şi RATB – care n-au avut iluzia că vor pătrunde pe piaţa occidentală şi aţi cîntat de la început numai în limba română. Lucru pe care eu îl apreciez foarte mult, în măsura în care versurile au intrat, astfel, în cultura pop(ulară) românească...

Mulţumesc, din nou. O să mi-o iau în cap. De ce am făcut asta? Pentru că eu, personal, nu gîndesc decît în română. Şi pentru că nu cred în „emigrare“, în orice formă s-ar întîmpla ea. Cred că te naşti unde ai ceva de făcut. Punct. Şi mai cred că „afară“ sînt trupe mult mai bune decît noi, la fiecare colţ de stradă. Poate exagerez, dar nu cu mult.

Aţi acordat dintotdeauna atenţie graficii albumelor (Dragoş Ometiţă v-a fost aproape mai mereu) şi producţiei videoclipurilor; a venit această preocupare pentru identitatea vizuală a trupei din faptul că lucraţi şi în publicitate?

A plecat de la faptul că noi credem în „muzica totală“ (audio + video + mesaj). Şi asta ni se întîmplă tot datorită perioadei anilor ’90, cînd MTV-ul de atunci (ce dor îmi e de el!) ne-a învăţat cu nişte clipuri foarte bune. Aş aduce aminte doar de „Just“ de la Radiohead, cel mai bun video din istorie, după umila-mi părere.  

De-a lungul anilor aţi lansat albume pe casete audio, dar şi un DVD cu videoclipuri, un album s-a distribuit cu o revistă, acum nici nu vă mai auziţi la radio şi vă regizaţi singuri videoclipurile... Aţi prins mai toate vîrstele şi etapele prin care a trecut industria muzicală de la noi; cum comentaţi aceşti 16 ani din perspectiva relaţiei cu „industria“?

Industria este poate mai praf decît atunci cînd ne-am apucat, dar nu cred că am avut avantaje. Sînii mei sînt destul de mici, iar versuri gen „ai plecat, m-ai lăsat“ nu prea îmi ies... Frustrarea cea mai mare, cred, vine din faptul că, refuzînd prostituţia muzicală, nu putem trăi decent din ce cîntăm şi sîntem obligaţi să ne ocupăm şi cu altele. Asta ne mănîncă timp, energie, nervi şi altele... Şi nu mai avem 20 de ani.

Pe EP-ul Retro (2011) reinterpretaţi cîteva dintre piesele clasice ale rock-ului românesc; este aceasta o formă de omagiu şi/sau de revendicare de la o tradiţie autohtonă?  

Retro a fost mai mult un pariu cu noi înşine. L-am semipierdut, căci nu prea ne pricepem la muzica altora. Am reuşit să „reconstruim“ doar şase piese, din 15 cîte strînsesem iniţial. Restul, pur şi simplu, nu ni s-au potrivit. Şi da, pe de altă parte a fost şi un omagiu pentru puţinii înaintaşi care ne-au plăcut.  

Pe cine admiraţi din istoria rock-ului românesc?  

Eu, personal, din istoria „zemoasă“ a rock-ului românesc stimez doar Timpuri noi şi Phoenix.  

Alex Turner de la Arctic Monkeys mărturisea recent, într-un interviu, că au probleme în a-şi cînta piesele vechi pentru că nu-i mai reprezintă, şi unele chiar nu le mai plac. Aveţi această problemă, dat fiind catalogul vostru de aproape 90 de cîntece?

Deşi este neplăcut sentimentul de a-ţi denigra „copiii“, mă doare s-o zic, dar da, sînt destule piese care nu ni se mai potrivesc. Mai sînt şi unele care – acum, la rece gîndind – au ieşit doar dintr-o dorinţă tembelă şi imatură de a şoca sau a frapa. Pînă la urmă, „viaţa“ de la 20 de ani a venit cu bune şi cu rele. Cu o lipsă a simţului ridicolului, care are două tăişuri. Pe de o parte, poţi încerca lucruri total noi, poţi experimenta în voie, fără să te intereseze părerea nimănui; pe de altă parte, la un moment dat, te poţi trezi peste ani că au fost momente şi piese cel puţin „nelalocul lor“ – asta ca să nu fiu prea aspru cu mine.  

Mereu aţi ales să cînte în deschiderea concertelor voastre trupe tinere: cine a confirmat dintre cele care v-au plăcut la un moment dat şi pe cine urmăriţi acum?

A confirmat Luna Amară. A confirmat The MOOod. Iar în scurt timp, cred că vor confirma cei de la Velosonics.

În septembrie veţi cînta la Londra alături de Subcarpaţi, ROA, The Amsterdams, RATB şi CTC. Ce înseamnă asta pentru voi?

Oh, da! Mare onoare. Ştii cum e... E ca şi cum o fată superbă, la care nici nu ai curajul să speri, te invită într-o seară la ea, să... vă uitaţi la un film. Tu ştii că va fi doar un one night stand, dar ce mai contează?

Dacă aţi putea pleca în turneu sau aţi avea şansa unei colaborări cu o trupă legendară şi cu una contemporană, care ar fi acestea?

Oh, greu! Legendari – cred că The Beatles. Sau Nirvana. Contemporani – poate Depeche Mode. Poate Foo Fighters.

În timpul liber, ce pasiuni obscure aveţi?

Din păcate, puţinul meu timp liber mi-l cam dorm. Nu ies nicăieri. Stau în casă şi mă joc. Sînt un posac.  

Dan Amariei este vocalistul trupei OCS. „Pandora“ este noul single de pe albumul Marea Căutare, lansat anul trecut. Mai multe la omulcusobolani.ro.

a consemnat Marius CHIVU 

Foto: Alex Conu

Piata Unirii 1 jpeg
Începe TIFF.22: actori și regizori de Oscar vin la Cluj-Napoca
Cluj-Napoca, 9 iunie 2023. 200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sînt doar cîteva dintre cifrele ediției.
1000 17 foto1 Andreea Lacatus jpg
Mama-scoică
Căsnicia ratată a fost un factor agravant pentru că a produs deja un prim abandon.
p 21 1 Victor Brauner, Roberto Matta, Interviziune I, 1955 jpg
Victor Brauner şi Roberto Matta – tablourile „la patru mîini“
În 1955, viziunile celor doi artiști se intersectează în lucrările pe care le realizează împreună, desene, acuarele şi două tablouri purtînd același titlu, Interviziune, I şi I.
999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.

Adevarul.ro

image
De ce ne sângerează gura uneori după ce mâncăm ananas
Ananasul este o gustare răcoritoare bogată în vitaminele C și B6, printre alte beneficii dietetice, dar conține și o enzimă atât de puternică încât este folosită și în bucătărie pentru frăgezirea cărnii, relatează IFL Science.
image
Mercenarii Wagner „violează, răpesc și torturează soldații ruși”. Afirmația uluitoare a unuia dintre ofițerii lui Putin VIDEO
Locotenent-colonelul Roman Venevitin, care a fost capturat în apropierea orașului ucraineant Bakmut, a susținut că a fost torturat de mercenarii Wagner, în ciuda faptului că era de aceeași parte a războiului Rusiei .
image
Suspectul în cazul uciderii fetei de 12 ani, agresor recidivist. Și-a bătut iubita până a băgat-o în spital
Ilie Marcel Șerbiuc, bărbatul căutat pentru uciderea fetei de 12 ani, Ana Maria Constantin, și-a bătut o iubită de a băgat-o în spital. El și-a agresat și mama.

HIstoria.ro

image
Povești despre teatrul bucureștean
Iubim teatrul și ne mândrim cu actorii săi din toate generațiile. Azi aflăm povești despre teatrul bucureștean de la primele încercări, pe vremea lui Caragea Vodă, și până la apariția Teatrului Național din București.
image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.