Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut

4 noiembrie 2022
image

Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M. Este vorba despre A murit eternitatea mea, integrala operei poetice a excepționalului scriitor peruan César Vallejo, despre Un roman natural, cel de-al doilea titlu din portofoliul Anansi semnat de Gheorghi Gospodinov, cel mai important scriitor bulgar de astăzi, și desprevolumul Cînd nu mai înțelegem lumea, cea de-a treia carte a scriitorului chilian Benjamín Labatut, publicat 22 de țări, nominalizat la prestigioasele International Booker Prize 2021 și National Book Award 2021 și inclus de The New York Times Book Review pe lista celor mai bune 10 titluri publicate în 2021.

Cele trei titluri, prezente deja în librăriile fizice și online din întreaga țară, prefațează un plan editorial ambițios al colecției pentru această toamnă. 

Mult-așteptatul volum de versuri al lui César Vallejo, figură majoră a marii aventuri moderniste mondiale și unul dintre poeții latino-americani care au influențat profund generațiile succesive ale poeziei hispanice din veacul trecut, apare în ediție românească în traducerea poetului Dinu Flămînd. Tot el este și cel care semnează și prefața, tabelul cronologic, nota asupra ediției și notele explicative. O ediție amplă, într-o traducere de excepție, riguros structurată și tipărită în condiții grafice deosebite.

„Există poeți a căror muncă poate fi explicată, dar există și poeți inexplicabili, cum e César Vallejo. Însă a fi incapabil să explici nu înseamnă că ești incapabil să înțelegi, chiar dacă poemele lor sînt incomprehensibile, cu totul ermetice. [...] Poezia lui Vallejo este cea a condiției umane. Ea ține de realitatea existențială în care se alcătuiesc viețile bărbaților și ale femeilor: incertitudinea despre originea și viitorul nostru pe acest pămînt; extremele suferinței și ale disperării pe care le poate atinge ființa umană; și, de asemenea, intensitatea emoțiilor noastre atunci cînd ne înving iubirea, excitația, mila sau nostalgia. [...] Ea ne face să simțim adevăratele fibre ale existenței, ea ne dezbracă de tot ceea ce este incidental și trecător și ne reconfortează cu ceea ce este esențial în noi: cu faptul că sîntem muritori, cu disperata noastră dorință de a ajunge la transcendență și oarecum de a supraviețui morții, cu absurdul, cu erorile și confuziile care hotărăsc destinele noastre individuale”, scria cîndva laureatul Nobelului literar Mario Vargas Llosa despre poezia lui César Vallejo. 

„Unul dintre rarii creatori autentici de limbaj în atît de prolifica și inventiva poezie a veacului trecut. Individualitatea lui surprinzătoare a dat naștere unei enorme exegeze mondiale în ultimele decenii și a provocat entuziasmul unor noi aderenți”, mărturisește și poetul și traducătorul Dinu Flămînd în prefața cărții.

Cînd nu mai înțelegem lumea de Benjamín Labatut este una dintre cărțile-revelațiile ale literaturii universale din ultimilor ani. „Compactă și puternică precum o capsulă de cianură”, scriau criticii de la The New Yorker la apariția volumului, „Pe de-a-ntregul fascinantă și revelatoare...”, în viziunea romancierului, dramaturgului și scenaristului William Boyd, „O meditație asupra cunoașterii și hybrisului care-ți dă fiori”, pentru exegeții de la The New York Times Book Review

Volumul Cînd nu mai înțelegem lumea este o meditație asupra legăturilor complicate dintre descoperirile din lumea fizicii și a matematicii și tendința umanității de a se autodistruge. Un melanj de investigație biografică și imaginație ce amintește în mod șocant de stilul lui W.G. Sebald, cartea lui Labatut plonjează în viața unor personalități reale, precum Fritz Haber, Alexander Grothendieck, Werner Heisenberg, Erwin Schrödinger, ale căror descoperiri geniale fie au influențat definitiv viața în bine, fie au dat naștere, fără intenția autorilor, unor suferințe inimaginabile. Tema lui Labatut este nevoia umană imperioasă de a împinge limitele cunoașterii spre infinit, dar și pericolul ce pîndește acolo.

Ediția în limba română poartă semnătura talentatului traducător și scriitor Marin Mălaicu-Hondrari

Cel mai tradus și mai apreciat scriitor bulgar al momentului, Gheorghi Gospodinov, revine și el în atenția cititorilor din România, cu o nouă ediție a romanului Un roman natural. Cartea reprezintă debutul în proză al lui Gheorghi Gospodinov, romanul l-a propulsat pe prima scenă a literaturii bulgare, dar și pe cea a literaturii europene, fiind tradus în peste douăzeci de limbi.Nici critica literară nu a rămas imună la apariția traducerilor, cartea lui Ghiorghi Gospodinov bucurîndu-se de o receptare excelentă în presa culturală a lumii: „o adevărată mașinărie de fabricat povești” (Le Courrier), „un adevărat obiect literar neidentificat, aproape imposibil de povestit” (Livres Hebdo), „o capodoperă mică și elegantă” (Frankfurter Allgemeine Zeitung). 

Cartea lui Gheorghi Gospodinov este povestea unui tînăr scriitor bulgar care decide să scrie un roman al începuturilor, un „roman natural” compus din fragmente de realitate cotidiană. În centrul acestui roman se află povestea emoționantă a divorțului unui bărbat care află că soția sa este însărcinată cu un altul. Însă în romanul-cadru apare și un dublu, un anarhist-grădinar care analizează o iminentă Apocalipsă din balansoarul său de răchită. De la analiza inscripțiilor din veceurile publice, trecînd printr-un complex elogiu al muștei și pînă la filmele lui Tarantino, Un roman natural este o adevărată enciclopedie a tristeții bulgare.

Traducătoarea Cătălina Puiu, cea care semnează și ediția în limba română a bestsellerului Fizica tristeții, este cea care semnează și traducerea romanului Un roman natural.  

În săptămînile care urmează, ediții în limba română ale unor autori precum Annie Ernaux, Daniel Kehlmann, Irene Vallejo și Patricia Lockwood vor sosi din tipografie.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

alerta tsunami argentina cutremur foto x png
Alertă de Tsunami în urma unui cutremur aproape de coasta sudică din Argentina şi Chile
Un cutremur cu magnitudinea de moment estimată de USGS la 7,4 s-a produs vineri în larg, la 10 kilometri adâncime, în apropiere de coasta sudică a statelor Agentina şi Chile, ceea ce a declanşat o alertă de tsunami. Epicentrul seismului este la aproximativ 219 km de oraşul argentinian Ushuaia.
image png
Siria avertizează după ce Israelul a bombardat în apropierea palatului prezidențial. „O escaladare periculoasă”
Preşedinţia din Siria califică lovitura israeliană din apropierea palatului drept o „escaladare periculoasă”.
russell brand Foto Getty Images
Actorul britanic Russell Brand, trimis în judecată pentru viol și agresiuni sexuale. „N-am fost niciodată un violator”
Actorul britanic Russell Brand va fi judecat pentru viol și agresiuni sexuale asupra a patru femei. Acesta a fost eliberat pe cauțiune după o scurtă audiere la un tribunal din Londra.
Nicolae Ceaușescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”)
Ultima noapte a lui Ceaușescu în postura de conducător
Abordarea propagandistică a lui Decembrie 1989 a dus la un dezechilibru al cercetării. Știm multe lucruri despre cei din stradă. Decembrie 1989 a fost însă o baricadă. Orice baricadă are două părți.
Cumpărături in supermarket Foto Freepic com jpg
Prețurile alimentelor, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Tarifele lui Trump sporesc incertitudinea globală
Prețurile globale ale alimentelor au crescut în aprilie la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, semn că incertitudinea creată de tarifele lui Trump începe să afecteze comerțul.
image png
Ultimele momente ale unei familii din orașul Pompei, înainte erupția Vezuviului. Detaliile terifiante ale unui nou studiu
Un nou studiu publicat în E-Journal of the Pompeii Excavations scoate la lumină ultimele momente ale unei familii care locuia în Pompei în timpul erupției catastrofale a Muntelui Vezuviu.
Kathleen Kavalec, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România Foto Ambasada SUA jpg
Motivele pentru care ambasadoarea SUA ar urma să părăsească România. „S-a comportat cu totul și cu totul nepotrivit cu opoziția”
Ambasadoarea SUA de la București, Kathleen Kavalec, ar urma să părăsească România pe fondul izolării diplomației române în raport de interesele administrației Trump.
tesla elon musk
Europenii continuă să evite Tesla: vânzările s-au prăbușit în aprilie
Vânzările Tesla au scăzut brusc în Europa în aprilie, cu o prăbușire de 80,7% în Suedia, pe măsură ce europenii cumpără mai multe automobile electrice chinezeşti şi protestează faţă de opiniile politice ale fondatorului Tesla, Elon Musk.
Maia Sandu Foto Facebook jpg
Președintele Maia Sandu îndeamnă românii basarabeni să voteze. Doi miri au mers la urne după cununia la starea civilă
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, îi îndeamnă pe românii basarabeni să participe la alegerile prezidențiale, subliniind că trebuie să-și dea votul pentru o Românie democratică și europeană, partener de încredere și de suflet al țării sale.