Noua Filarmonică a lui Nouvel

Publicat în Dilema Veche nr. 510 din 21-27 noiembrie 2013
Diplomaţia pentru toţi jpeg

Noua sală a Filarmonicii pariziene ar fi trebuit să fie deschisă acum mai bine de un an. Concertul inaugural – deja programat – era „Simfonia a şaptea“ de Dvorak. N-a fost să fie. Cu puţin timp în urmă, s-a aflat că noua sală de concerte se va deschide, în cel mai fericit caz, prin 2015. Întîrzierile în construcţie, depăşirea cu mult a bugetului estimat şi blocajul financiar al instituţiilor care plătesc construirea au condus la eşecul acestui proiect. Un eşec inevitabil, de vreme ce astăzi există deja numeroşi oameni, inclusiv printre decidenţii politici, care se întreabă dacă chiar e nevoie de o Filarmonică nouă.

Totul a început în 2007, cu o lună înaintea alegerilor prezidenţiale şi cu un an înainte de izbucnirea crizei economice mondiale. Filarmonica îi încredinţează lui Jean Nouvel proiectul de construire a unei săli noi. Municipalitatea susţine că e, într-adevăr, nevoie de un edificiu reprezentantiv şi monumental, iar Jean Nouvel, arhitectul celor mai reprezentative şi monumentale clădiri construite în ultimele decenii în Franţa (şi nu numai acolo) era omul potrivit pentru misiune. Acesta a proiectat, pentru un spaţiu situat la marginea unui cartier popular din nordul Parisului, chiar lîngă Parc de la Villette, o clădire din beton şi plăci de aluminiu, într-o estetică sobră, austeră şi totuşi impresionantă. Sala principală are 2400 de locuri şi oferă o acustică şi o vizibilitate nemaîntîlnite. În acelaşi timp, clădirea mai adăposteşte zeci de săli de repetiţii, studiouri şi birouri administrative, precum şi 600 de locuri de parcare. Costurile iniţiale au fost estimate peste 100 de milioane de euro. O sumă importantă, la care urma să contribuie, în părţi egale, oraşul Paris şi guvernul Franţei. Nicolas Sarkozy însuşi s-a angajat „să deblocheze banii necesari“ – angajamentul lui pentru cultură s-a transformat în promisiune electorală.  

Cît de sincer a fost nici nu mai contează. Cert e că, din 2007 şi pînă acum, atît primăria cît şi guvernul au tot pompat bani, fără ca edificiul să se profileze cu adevărat. Dintr-o evaluare recentă rezultă că s-au cheltuit aproape 4 milioane de euro – şi tot nu-i gata. Dar cultura e pe bani, spun reprezentanţii Filarmonicii. Şi, la un proiect atît de ambiţios, era de aşteptat ca şi costurile să fie mari.

„Afacerea“ e, într-adevăr, complexă. Căci dacă arhitectul şi beneficiarul (adică Filarmonica) par să se fi înţeles în ceea ce priveşte înfăţişarea şi costurile edificiului, compania constructoare, adică executantul, a adăugat mereu costuri suplimentare. De vină – spun constructorii – e arhitectul, care n-a evaluat corect toate costurile. Iar buni de plată sînt guvernul şi municipalitatea. „Cum să stabileşti nişte criterii care să-i mulţumească pe toţi?“ se tot întreabă criticii proiectului.

În sfîrşit, în condiţiile crizei economice se pune şi problema utilităţii acestei noi instituţii culturale. Cui îi va folosi noua sală? E chiar atît de necesară? Sălile de concerte sînt mereu pline. Dar statisticile pot fi înşelătoare. Studiile arată că în Franţa doar între 2%-5% din populaţia activă frecventează concertele de muzică clasică şi spectacolele de operă. Cam aceeaşi cifră e valabilă şi în capitală. Mai mult: publicul concertelor clasice e, în mare parte, din aceeaşi categorie: persoane cu studii superioare şi venituri mari. Asta, în condiţiile în care statul şi municipalitatea au făcut eforturi considerabile pentru a atrage către sălile de concerte şi alte tipuri de spectatori. Popularizarea muzicii clasice nu a reuşit. Şi atunci – se întreabă tot felul de critici ai politicilor culturale ale Franţei –, de ce să mai subvenţionezi instituţii culturale care oricum se adresează celor puţini şi bogaţi?

Fireşte, decidenţii nu ţin cont de această abordare critică. În plus, au, în ceea ce priveşte această nouă sală, şi un argument pragmatic şi popular: avantajul sălii construite de Jean Nouvel e versatilitatea. În cîteva zeci de minute, capacitatea poate fi mărită pînă la 3500 de locuri iar destinaţia se poate schimba în sală de concerte pop-rock. Pentru Filarmonică e mană cerească: din banii încasaţi prin închirierea sălii ar putea acoperi o parte din cheltuieli, degrevînd, astfel, bugetul de stat de nişte obligaţii. Dar nu este această posibilitate de schimbare a destinaţiei, ca soluţie de rezervă, un fel de abdicare de la scopul principal al edificiului? Este, dar doar în măsura în care rămînem în paradigma franceză a subvenţiei culturale. Altminteri, noua sală a Filarmonicii ar putea fi un experiment care să arate că muzica clasică şi muzica pop – arta subvenţionată şi arta pop – ar putea coexista. Arhitectul Jean Nouvel pare să fi înţeles asta. E, încă o dată, vizionar. Pornind de la construcţia sa, Franţa ar putea regîndi arhitectura politicilor culturale.   

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Cum s-a transformat satul Viscri sub influența Regelui Charles. Localnic: „Era sărăcie mare” FOTO
Potrivit localnicilor, înainte de venirea lui Charles, la Viscri era „mare sărăcie”. Acum sunt multe pensiuni, puncte Gastro Local, afaceri, astfel că fiecare familie are măcar un angajat
image
Ce l-a ruinat pe Irinel Columbeanu și care a fost începutul sfârșitului: „A generat tocarea întregii mele averi”
Fostul miliardar de la Izvorani nu s-a sfiit să vorbească în ultimii ani despre declinul său. Irinel Columbeanu a povestit deschis despre ce l-a ruinat și cum a ajuns să piardă toată averea pe care a deținut-o.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.