Muzici anticomuniste pe bani americani

Publicat în Dilema Veche nr. 567 din 24-30 decembrie 2014
Muzici anticomuniste pe bani americani jpeg

O organizaţie umanitară americană a finanţat o trupă critică la adresa regimului de la Havana, pentru a sprijini, astfel, opoziţia. Ştirea difuzată iniţial de Associated Press a fost preluată rapid de ziarele din SUA şi din Cuba. E un dezastru de imagine atît pentru membrii formaţiei muzicale, cît şi pentru organizaţia americană. În plus, pică într-un moment inoportun, adică fix cînd Barack Obama şi Raul Castro au anunţat că vor să normalizeze relaţiile dintre cele două ţări şi să redeschidă, după 50 de ani, reprezentanţe diplomatice.  

Deja de multă vreme există la Havana o mişcare de rezistenţă underground: trupe muzicale şi de teatru se exprimă critic cu privire la regim şi se bucură de o relativă libertate de exprimare, atîta timp cît se limitează să facă doar artă contestatară. Aceste trupe sînt prea anonime ca să trezească interesul autorităţilor, dar, totuşi, suficient de multe şi de răspîndite ca să constituie un fenomen. Cînd trupa punk Porno Para Ricardo a încercat să se transforme într-un fel de portavoce a indignaţilor, a celor care se opun lui Fidel Castro şi fratelui său Raul, precum şi tovarăşilor comunişti de orice fel, autorităţile au reacţionat. Liderul trupei, Gorki Luis Águila Carrasco, n-a apucat să devină o vedetă: a început să-l viziteze poliţia, să i se anuleze concertele, să i se cenzureze apariţiile publice... Probabil a întrecut măsura. Dar, în orice caz, a arătat că se poate şi, mai ales, pînă unde se poate.  

Tocmai pe asta a mizat şi USAid: pe întărirea societăţii civile şi a opoziţiei, prin astfel de mici iniţiative independente, care ambalează critica într-un demers artistic. Dar pentru că n-ai cum să faci un casting pentru Vocea opoziţiei, la fel cum ai face un concurs gen America are talent, au ales şi ei, cum au putut, din ce oferea piaţa. Formaţia Los Aldeanos a fost sprijinită financiar şi logistic de USAid pentru a susţine şase concerte. N-au primit finanţare directă, ci printr-un intermediar – organizatorul concertelor. Cotidianul german Die Welt afirmă chiar că asta ar fi o practică obişnuită a USAid. S-a mai întîmplat, nu doar în Cuba, ci în diverse alte state nedemocratice, să fie finanţate partide sau mişcări de opoziţie în state nedemocratice. Acum cîteva luni, de pildă, USAid a derulat în Cuba un alt program de asistenţă umanitară. Voluntari din Peru, Venezuela şi Costa Rica s-au acreditat drept asistenţi medicali, însă autorităţile cubaneze au descoperit că, de fapt, aceştia s-au folosit de această deghizare pentru a lua legătura cu diverşi disidenţi. Tot aşa, sub pretextul unor sesiuni de informare cu privire la riscurile HIV/SIDA, agenţii americani au putut să plaseze mesaje împotriva regimului politic şi să încurajeze mişcări de opoziţie în mai multe ţări din America de Sud. Astfel de programe de „asistenţă medicală“ nu sînt necunoscute autorităţilor de la Havana, care le tolerează, pînă la un punct, pentru a profita, pe de o parte, de serviciile umanitare, dar şi pentru a putea controla mai bine cum se organizează opozanţii. Nici programe americane de sprijinire a iniţiativelor culturale nu sînt ceva neobişnuit. Aceste programe sînt permise şi ele, atîta vreme cît sînt finanţaţi artişti agreaţi de putere.  

În cazul formaţiei Los Aldeanos, lucrurile se complică, pentru că, nefiind agreaţi de regim, USAid a trebuit să lucreze prin intermediari şi nu e deloc clar unde au ajuns banii. Faptul că, între timp, Los Aldeanos au plecat în SUA şi chiar au reuşit să-şi facă un nume în comunitatea destul de numeroasă de emigranţi cubanezi de la Miami e probabil o uşurare pentru regimul de la Havana: părăsind insula, nici nu prea mai au mare influenţă asupra eventualilor răzvrătiţi cubanezi, căci cea mai mare parte a populaţiei n-are calculatoare, iar accesul la Internet e oricum restricţionat. În plus, acum, că s-a aflat că o parte din concertele lor din Cuba au fost finanţate de „duşmani“, e foarte uşor să li se compromită imaginea, să fie transformaţi în profitori, să fie prezentaţi drept „lachei ai capitalismului“, să fie instrumentalizaţi în tratarea altor cazuri asemănătoare. Dar nici pentru USAid nu e convenabil acest scandal, căci şi Cuba, şi alte state unde activează vor fi probabil mult mai precaute în a accepta intervenţii. Ca să nu mai vorbim că informaţia scursă în presă riscă să compromită zeci de iniţiative antiregim cu adevărat independente. 

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Arnold Schwarzenegger, despre ce înseamnă pentru el moartea și Raiul: „Nu ne vom mai revedea niciodată“
Actorul Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al statului american California, vorbeşte cu multă sinceritate despre încercările şi dificultăţile din viaţa sa într-un nou documentar în trei părţi, "Arnold", informează site-ul revistei People.
image
Legenda satului Vama Veche, locul plin de șerpi, unde s-au așezat găgăuzii
Legenda spune că satul Vama Veche a fost întemeiat de găgăuzi, iar ținutul s-a numit „Yilanlâk“ (Șerpăria).
image
Motivul pentru care chinezii forează una din cele mai adânci gropi din lume în deșertul Tarim
China a început să foreze una dintre cele mai adânci gropi din lume în căutarea unor descoperiri în adâncul Pământului. Presa de stat chineză a descris proiectul de foraj de 11.000 de metri drept „un punct de reper în explorarea de către China a adâncimii Pământului”.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.