Muzici anticomuniste pe bani americani

Publicat în Dilema Veche nr. 567 din 24-30 decembrie 2014
Muzici anticomuniste pe bani americani jpeg

O organiza┼úie umanitar─â american─â a finan┼úat o trup─â critic─â la adresa regimului de la Havana, pentru a sprijini, astfel, opozi┼úia. ┼×tirea difuzat─â ini┼úial de Associated Press a fost preluat─â rapid de ziarele din SUA ┼či din Cuba. E un dezastru de imagine at├«t pentru membrii forma┼úiei muzicale, c├«t ┼či pentru organiza┼úia american─â. ├Än plus, pic─â ├«ntr-un moment inoportun, adic─â fix c├«nd Barack Obama ┼či Raul Castro au anun┼úat c─â vor s─â normalizeze rela┼úiile dintre cele dou─â ┼ú─âri ┼či s─â redeschid─â, dup─â 50 de ani, reprezentan┼úe diplomatice.  

Deja de mult─â vreme exist─â la Havana o mi┼čcare de rezisten┼ú─â underground: trupe muzicale ┼či de teatru se exprim─â critic cu privire la regim ┼či se bucur─â de o relativ─â libertate de exprimare, at├«ta timp c├«t se limiteaz─â s─â fac─â doar art─â contestatar─â. Aceste trupe s├«nt prea anonime ca s─â trezeasc─â interesul autorit─â┼úilor, dar, totu┼či, suficient de multe ┼či de r─âsp├«ndite ca s─â constituie un fenomen. C├«nd trupa punk Porno Para Ricardo a ├«ncercat s─â se transforme ├«ntr-un fel de portavoce a indigna┼úilor, a celor care se opun lui Fidel Castro ┼či fratelui s─âu Raul, precum ┼či tovar─â┼čilor comuni┼čti de orice fel, autorit─â┼úile au reac┼úionat. Liderul trupei, Gorki Luis ├üguila Carrasco, n-a apucat s─â devin─â o vedet─â: a ├«nceput s─â-l viziteze poli┼úia, s─â i se anuleze concertele, s─â i se cenzureze apari┼úiile publice... Probabil a ├«ntrecut m─âsura. Dar, ├«n orice caz, a ar─âtat c─â se poate ┼či, mai ales, p├«n─â unde se poate.  

Tocmai pe asta a mizat ┼či USAid: pe ├«nt─ârirea societ─â┼úii civile ┼či a opozi┼úiei, prin astfel de mici ini┼úiative independente, care ambaleaz─â critica ├«ntr-un demers artistic. Dar pentru c─â n-ai cum s─â faci un casting pentru Vocea opozi┼úiei, la fel cum ai face un concurs gen America are talent, au ales ┼či ei, cum au putut, din ce oferea pia┼úa. Forma┼úia Los Aldeanos a fost sprijinit─â financiar ┼či logistic de USAid pentru a sus┼úine ┼čase concerte. N-au primit finan┼úare direct─â, ci printr-un intermediar ÔÇô organizatorul concertelor. Cotidianul german Die Welt afirm─â chiar c─â asta ar fi o practic─â obi┼čnuit─â a USAid. S-a mai ├«nt├«mplat, nu doar ├«n Cuba, ci ├«n diverse alte state nedemocratice, s─â fie finan┼úate partide sau mi┼čc─âri de opozi┼úie ├«n state nedemocratice. Acum c├«teva luni, de pild─â, USAid a derulat ├«n Cuba un alt program de asisten┼ú─â umanitar─â. Voluntari din Peru, Venezuela ┼či Costa Rica s-au acreditat drept asisten┼úi medicali, ├«ns─â autorit─â┼úile cubaneze au descoperit c─â, de fapt, ace┼čtia s-au folosit de aceast─â deghizare pentru a lua leg─âtura cu diver┼či disiden┼úi. Tot a┼ča, sub pretextul unor sesiuni de informare cu privire la riscurile HIV/SIDA, agen┼úii americani au putut s─â plaseze mesaje ├«mpotriva regimului politic ┼či s─â ├«ncurajeze mi┼čc─âri de opozi┼úie ├«n mai multe ┼ú─âri din America de Sud. Astfel de programe de ÔÇ×asisten┼ú─â medical─âÔÇť nu s├«nt necunoscute autorit─â┼úilor de la Havana, care le tolereaz─â, p├«n─â la un punct, pentru a profita, pe de o parte, de serviciile umanitare, dar ┼či pentru a putea controla mai bine cum se organizeaz─â opozan┼úii. Nici programe americane de sprijinire a ini┼úiativelor culturale nu s├«nt ceva neobi┼čnuit. Aceste programe s├«nt permise ┼či ele, at├«ta vreme c├«t s├«nt finan┼úa┼úi arti┼čti agrea┼úi de putere.  

├Än cazul forma┼úiei Los Aldeanos, lucrurile se complic─â, pentru c─â, nefiind agrea┼úi de regim, USAid a trebuit s─â lucreze prin intermediari ┼či nu e deloc clar unde au ajuns banii. Faptul c─â, ├«ntre timp, Los Aldeanos au plecat ├«n SUA ┼či chiar au reu┼čit s─â-┼či fac─â un nume ├«n comunitatea destul de numeroas─â de emigran┼úi cubanezi de la Miami e probabil o u┼čurare pentru regimul de la Havana: p─âr─âsind insula, nici nu prea mai au mare influen┼ú─â asupra eventualilor r─âzvr─âti┼úi cubanezi, c─âci cea mai mare parte a popula┼úiei n-are calculatoare, iar accesul la Internet e oricum restric┼úionat. ├Än plus, acum, c─â s-a aflat c─â o parte din concertele lor din Cuba au fost finan┼úate de ÔÇ×du┼čmaniÔÇť, e foarte u┼čor s─â li se compromit─â imaginea, s─â fie transforma┼úi ├«n profitori, s─â fie prezenta┼úi drept ÔÇ×lachei ai capitalismuluiÔÇť, s─â fie instrumentaliza┼úi ├«n tratarea altor cazuri asem─ân─âtoare. Dar nici pentru USAid nu e convenabil acest scandal, c─âci ┼či Cuba, ┼či alte state unde activeaz─â vor fi probabil mult mai precaute ├«n a accepta interven┼úii. Ca s─â nu mai vorbim c─â informa┼úia scurs─â ├«n pres─â risc─â s─â compromit─â zeci de ini┼úiative antiregim cu adev─ârat independente. 

Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventureaz─â prin p─âr╚Ťile noastre s─â-╚Öi prezinte cel mai recent album, cu adev─ârat unul de prim─âvar─â, ├«nc─ârcat de candoare ╚Öi speran╚Ť─â, ├«n contrasensul mersului mondial al lucrurilor.
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina jpeg
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina
Cea de-a 26-a edi╚Ťie FFE va avea loc la Bucure╚Öti ├«n perioada 5 ÔÇô 11 mai (Cinema Elvire Popesco ╚Öi Cinemateca Eforie) ╚Öi la Timi╚Öoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gal─â, de Ziua Europei.
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti jpeg
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti
Un volum de eseuri care le ofer─â cititorilor o perspectiv─â asupra lumii interioare a autoarei ╚Öi a identit─â╚Ťii sale de scriitoare.
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii jpeg
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii
S├«mb─ât─â, 23 aprilie 2022, Editura Litera s─ârb─âtore╚Öte Ziua Mondial─â a C─âr╚Ťii prin evenimentul ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇŁ.
Matrioșka Emanuel jpeg
Matrioșka Emanuel
E vorba de un mixt de formule literare, poezii, prozopoeme, proz─â autobiografic─â, note de subsol, adic─â avem o larg─â dimensiune experimental─â concentrat─â pe tema identit─â╚Ťii, a jocului dintre eul real ╚Öi cel fic╚Ťional, propus din start de dubletul nominal de pe copert─â (Emil-Emanuel).
Bernard Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii jpeg
Bernard-Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii
Chiar a┼ča: de ce ne-ar interesa? ├Än definitiv, nu se ├«nt├«mpl─â la noi, nu ne reprezint─â pe noi...
Pas─ârea vorbitoare jpeg
Pas─ârea vorbitoare
O lume tainic─â prinde astfel s─â ni se reveleze dezordonat, prin flash-uri orbitoare, care cultiv─â deopotriv─â gra╚Ťia gestului de dans ╚Öi precizia observa╚Ťiei antropologice.
Sare și piper jpeg
Sare și piper
LP-ul lansat în luna martie a acestui an e deopotrivă captivant și entertaining, ludic și profund, absurd și (auto)reflexiv.
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5 7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ jpeg
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5-7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ
Patronate de cea mai citit─â revist─â de cultur─â din Rom├ónia,┬áÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ┬ás├«nt un proiect itinerant, av├«nd p├«n─â acum edi╚Ťii ├«n Arad, Timi╚Öoara, Cluj-Napoca ╚Öi, ├«ncep├«nd din acest an, Oradea.
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022 jpeg
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022
Gala Premiilor Radio Rom├ónia Cultural, edi┼úia a XXI-a, ┼či-a desemnat c├«┼čtig─âtorii luni,┬á18 aprilie 2022, la Teatrul Odeon.
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio jpeg
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio
├Än Joia Mare (21 aprilie), de la ora 19:00, sub bagheta dirijorului┬áCristian Oro╚Öanu, vor evolua pe scena S─âlii Radio dou─â dintre ansamblurile Radio Rom├ónia:┬áOrchestra Na┼úional─â Radio┬á╚Öi┬áCorul Academic Radio┬á(preg─âtit de dirijorul┬áCiprian ╚Üu╚Ťu).

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.