Un surîs în plină iarnă

Publicat în Dilema Veche nr. 520 din 30 ianuarie - 5 februarie 2014
Un surîs în plină iarnă jpeg

● Blixa Bargeld & Teho Teardo, Still Smiling, 2013, Specula.

„Mi scusi, mi scusino/ Mi scusi come parlo/ Il mio Italiano non ha fatto molta strada/ Me la cavo un po’ cosi/ Non intendo offenderla/ L’accento – quello no, non se ne va/ Mi scusi la lingua, la parlata...“ Violoncelul Martinei Bertoni toarce en relanti, în timp ce vocea, impregnată de timbrul acela unic al lui Blixa Bargeld, îşi face mea culpa. Apoi, vine o întrebare: „Wer bin ich in einer anderen Sprache?“ „Cine sînt eu într-o limbă străină mie?“ se aude vocea. Poate că răspunsul ajunge la noi puţin mai tîrziu: „Ich bin ein kleines Axolotl/ Nicht spezialisiert/ Mein Habitat, ganz überall/ Ist wie es mir pläsiert.“ Bargeld, ca şi amfibianul care dă numele celei de-a treia piese de pe album, e o creatură al cărei habitat e peste tot, între reşedinţele din Berlin, Beijing şi San Francisco, între anii din The Bad Seeds-ul lui Nick Cave şi povestea continuă, punctată din cînd în cînd de auf-uri şi aus-uri, a formidabilului combo Einstürzende Neubauten, între amintirea scandalosului performance din ICA-ul londonez şi sunetul pufăitului acelei ţigări de pe inenarabila repriză numită „Silence Is Sexy“. Şi care locuieşte, de anul trecut, şi între coperţile acestui disc, creat împreună cu compozitorul italian Teho Teardo. Teardo e un alt pelerin rătăcit între genuri muzicale – e fondatorul defunctei trupe de grindcore Meathead şi autorul soundtrack-ului pentru Il Divo, multipremiatul film din 2008 al lui Paolo Sorrentino – şi între colaborări extremale, cu nume precum Mick Harris (Napalm Death), Scott McCloud (Girl Against Boys) sau Lydia Lynch.

Rezultatul acestei întîlniri dintre Bargeld şi Teardo are, şi el, ca şi vieţile celor care l-au creat, aparenţa unui road movie letargic, în care personajele principale devin apetenţa lui Teardo pentru aranjamentele camerale tranchilizante (Balanescu Quartet contribuie consistent la asta), vocea infecţioasă & cameleonică a lui Bargeld, fantoma sardonică a sound-ului Einstürzende Neubauten şi o mela, mela, mela, mela, melancholia care le îmbracă pe toate celelalte ca o glazură impenetrabilă. E întuneric şi un hohot de rîs fenomenal acolo, între Roma şi Berlin, locul unde o poţi cita pe Mae West ca aluzie la un anumit Silvio Berlusconi şi-ţi poţi numi, ironic, o piesă „A Quiet Life“ (aceasta e, de fapt, o reorchestrare a unei colaborări mai vechi a celor doi muzicieni). Unde poţi cînta despre hoţii de metal, poţi face cu ochiul trecutului („Can I ask you a stupid question? Are you going back to play with Nick?“ – „Defenestrazioni“) şi poţi împrumuta ceva foarte asemănător pălăriei supradimensionate a lui Hugo Ball pentru fotografia de grup. Şi din aceste motive, Still Smiling este o operă care reuşeşte să-i aducă impecabil împreună pe Blixa Bargeld şi Teho Teardo, cu toate obsesiile, limbajele şi tripurile lor, pentru a da unul dintre cele mai frumoase albume apărute anul trecut.

Pe 20 martie 2014, Blixa Bargeld şi Teho Teardo vor concerta la Control Club din Bucureşti, în cadrul turneului de promovare a albumului Still Smiling.

Paul Breazu este jurnalist.

974 16 Iamandi coperta jpeg
Pledoarie pentru revalorizarea arhaicului
Sîntem destul de receptivi la astfel de influențe, de care uneori nici nu mai sîntem conștienți.
p 17 2 jpg
Puzzle
Pe urmele ei, Serre-moi fort se dovedește un veritabil film de laborator, de joacă cu posibilitățile mediului
974 17 Breazu jpeg
Anatolia neopsihedelică
Iar peste toate astea stă vocea lui Gaye Su Akyol, versatilă și stăpînă pe situație.
p 23 Omul ideal, 1943 jpg
Victor Brauner – Alfa și Omega. Pictura în ceară și „desenul cu lumînarea“
În creația brauneriană a anilor 1943-1945, desenul incizat în ceară devine o imagine magică adecvată timpurilor moderne.
Afis 9 dec Sala Radio jpg
CHRISTIAN BADEA DIRIJEAZĂ SIMFONIA „DIN LUMEA NOUĂ” LA SALA RADIO
Vineri, 9 decembrie 2022 (de la 19.00), veți asculta lucrarea compozitorului ceh în interpretareaORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.
973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.

Adevarul.ro

image
Austria se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen. Anunțul, făcut de ministrul de Interne
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat hotărârea definitivă a ţării sale de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale.
image
A renunțat la „visul american” și s-a întors în România. Povestea pensiunii dintr-un cătun izolat în splendoare
După 26 de ani petrecuți în Statele Unite ale Americii, Virgil Marchiș s-a întors definitiv acasă, în Maramureș, unde și-a făcut o pensiune împreună cu femeia iubită. Spune că nu s-ar mai duce în America decât în vizită și doar alături de partenera lui.
image
Actori din Wednesday, despre filmările în România: „Nimic nu m-a pregătit pentru asta”
Câțiva dintre actorii străini din serialul „Wednesday” (Addams), producția filmată în România, care a avut cea mai bună lansare de pe Netflix, au vorbit despre experiența lor din țara noastră, într-un interviu pentru HotNews.ro

HIstoria.ro

image
Căderea comunismului în Polonia şi Ungaria. „Reabilitarea” lui Imre Nagy
Dintre cei șase sateliți ai Uniunii Sovietice în Europa răsăriteană, Polonia și Ungaria au reprezentat un caz aparte.
image
Prima zi de ocupație germană în București
În dimineața zilei de 6 decembrie 1916, primarul Bucureștilor, Emil Petrescu, însoțit de mai mulți ambasadori – Vopicka (SUA) sau baronul Vredenburg (Olanda) – au ieșit în întâmpinarea armatelor Puterilor Centrale până aproape de Chitila.
image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.