Un disc în cinci scene

Publicat în Dilema Veche nr. 583 din 16-22 aprilie 2015
Un disc în cinci scene png

● Wovenhand, Refractory Obdurate, Glitterhouse Records/Deathwish Inc., 2014.  

Scena 1: David Eugene Edwards înfiinţa, în 1992, 16 Horsepower, un band care şi-a propus să-i capitalizeze toată moştenirea genetică şi culturală: nepot al unui preot pocăit, avînd ceva sînge amerindian, născut la sfîrşitul anilor ’60 în zona metropolitană a Denver-ului şi crescut pe drumurile dintre orăşelele statului Colorado, locuri în care bunicul său îşi ţinea predicile, plecat la 17 ani de-acasă pentru a se căsători, în ciuda tuturor anatemelor aruncate asupra sa. Amintita trupă s-a oprit prin 2005, lăsînd în urma ei destule valuri de regret, o capodoperă

numită

şi un sound foarte particular în masa de alt-countryşti americani cu doxă transcendentală. 

Scena 2: Pe Sanford Parker îl poţi vedea din cînd în cînd la una dintre mesele din Kuma’s Corner, de pe Belmont Avenue, în faţa unui burger Iron Maiden, stropit

cu Chipotle Mayo. Omul care şi-a plantat autograful pe sound-ul cvartetului Pelican în 2001, producînd, printre altele, cel dintîi EP, seminalul

, este astăzi unul dintre cele mai importante personaje ale efervescentei scene de metal din Chicago.

Scena 3: Întîmplător sau nu, Parker s-a aflat în studio – alături de inginerul de sunet Collin Jordan, o altă somitate din lumea producţiei noului heavy metal – atunci cînd Edwards şi Wovenhand, formaţia în care şi-a continuat cariera după sfîrşitul lui 16 Horsepower, şi a produs cel mai nou album,

Şi, după mine, de aici trebuie începută orice discuţie legată de acesta. 

Scena 4: Wovenhand e un proiect care se erija, încă de la începuturile sale (2001), în echivalentul muzical al

-ului – aş paria pe faptul că DEE i-a citit cu aplecare măcar pe Harry Crews şi Flannery O’Connor – şi care poseda un ADN sonor orbitînd – cum altfel? – în jurul unui country rock inundat de o sumedenie de accente, de la rock’n’roll la doom metal,

(post)punk, dominat de o voce peste care nu ai cum trece cu uşurinţă şi de un insectar liric apt să rivalizeze, dintr-o anumită perspectivă, cu cel al unui Bob Dylan din vremea

şi

Sau al unui Johnny Cash împărţit între brusca fervoare mistică de pe

şi epitaful pios & pervers al avatarurilor unei vieţi trăite la limită, „Down There by the Train“, scris de amicul Tom Waits. Sau chiar al unui Nick Cave îmbrăcat în cămaşă cu carouri şi posedat de un diavol aproape convertit la cele sfinte. (Cave e, de altfel, şi numele pe care îl putem invoca cu încredere atunci cînd vrem să-i găsim cu orice preţ pereche peste Ocean lui Edwards.)  

Scena 5: Ce devine frapant la prima ascultare a lui

e dinamica asta smulsă de Parker şi Jordan din manualele metal-ului trecut prin Pro Tools. Chitările sînt uneori atît de grele şi întunecate încît ajung să dea tîrcoale

-ului. Tobele înaintează în

-uri hipnotice, precum batalioanele de infanterie hrănite zile întregi doar cu amfetamine. Pînă şi banjo-ul ăsta suav pare a coborî din poveştile cu zîne mortale din metal-ul scandinav. Chiar dacă flirtul cu genurile muzicale extreme nu e o noutate pentru Wovenhand, faptul că pe

sînt momente cînd DEE devine

-ul cu două octave în plus şi cu un efect metalic pe voce al lui Lemmy, în timp ce acompaniamentul călăreşte psihotic fulgerele, spune totul despre maniera în care a fost produs acest album.  

Refractory Obdurate

Paul Breazu este jurnalist.  

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita Sindromul Metabolic
Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care apar împreună, crescând riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Iată care sunt cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita această boală.
image
Trei marmote filmate cum stau cu burta la soare și se joacă în iarbă VIDEO
Trei marmote au fost filmate în timp ce stau cu burta la soare și se joacă în iarbă, la Ocolul Silvic Vidraru din cadrul Romsilva.
image
Înghețata cu aromă de țuică de prune sau colivă: „La parastase, punem pahare individuale cu înghețată de colivă. Sunt și mulți curioși”
Ați încercat vreodată înghețata de colivă, de țuică de prune, bere neagră, ghimbir sau muștar? Toate acestea sunt creația unui producător de înghețată din București.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.