Tu, eu și Kanye

Publicat în Dilema Veche nr. 746 din 7-13 iunie 2018
Tu, eu și Kanye jpeg

■ Kanye West, Ye, G.O.O.D. Music, 2018.

„The most beautiful thoughts are always besides the darkest.“ Întrebat de Big Boy în show-ul său de pe YouTube de unde vine numele acestui nou album, Kanye West a avut răspunsul: „Cred că «ye» este cuvîntul cel mai des folosit în Biblie, iar acolo înseamnă «tu». Deci eu sînt tu, eu sînt noi, eu sînt despre noi“. Pe 27 aprilie, cînd West își lansa single-ul „Ye vs the People“, referințele biblice puteau fi citite într-o cheie politică – rapper-ul readucea în discuție o plauzibilă candidatură la președinția Statelor Unite. Sigur, asta după ce Donald Trump își va fi încheiat și al doilea mandat. „I know Obama was heaven-sent / But ever since Trump won, it proved that I could be president.“ Aleasă este celebritatea! „I feel an obligation to show people new ideas…“ Trumpismul scînteiază din fiecare cuvînt al frazei dinainte. Dar Ye, albumul de 24 de minute al lui Kanye West, încearcă să se țină – parțial – departe de formatul unei platforme-program. Pe copertă stau o fotografie, făcută cu iPhone-ul, a unor munți din Wyoming și cîteva cuvinte: „I hate being a Bi-Polar it’s awesome“. Sîntem aici, în locul unde, dintotdeauna, arta și travaliul asociat ei s-au constitut în filtre ale sanității mentale. „The most beautiful thoughts are always besides the darkest“, spune West pe prima piesă a acestui LP, „I Thought about Killing You“. „Today, I seriously thought about killing you, / I contemplated, premeditated murder. And I think about killing myself / And I love myself way more then I love you, so...“ În egolatra cultură a celebrității, ca și în Biblie, totul e despre „ye“.

Precedentul album al lui Kanye West, The Life of Pablo, lăsa, în cel mai briliant mod cu putință, impresia unei afaceri neterminate. Ye nu-l dezminte pe acest personaj KW care se substituie însăși muzicii, care încearcă să scoată din muzica pop cel mai dur diamant al culturii pop. Antonim al lui Béyonce – și ea un performer al activismului pur politic mediat de pop și de resorturile noii culturi (vizuale) a celebrității –, West joacă dur și controversat, încercînd să nu uite că este – deși nu mai este! – un copil al hip-hop-ului. „They say «Build your own!», / I said «How, Sway?» / I said «Slavery a choice», / They said «How, Ye?» / Just imagine if they caught me on a wild day, / Now I’m on fifty blogs gettin’ fifty calls, / My wife callin’, screaming, say «We ‘bout to lose it all!» / Had to calm her down ‘cause she couldn’t breathe, / Told her she could -leave me now / But she wouldn’t leave.“ Personajul problematic și idiosincratic de pe Yeezus, poate cea mai răvășitoare, sonic și narativ, operă a hip-hop-ului ultimului deceniu, pare a se fi întors (pe dos): „Niggas is savage, niggas is monsters, / Niggas is pimps, niggas is players / ‘Till niggas have daughters, now they precautious. / Father, forgive me, I’m scared of the karma / ‘Coz now I see women as something’s to nurture / Not something to conquer…“ Din acest tablou lipsește Rick Rubin, omul care, uneori, știe cum să facă din rahat bici. Dar oricum nu mai are nici o importanță, pentru că Ye este doar o parte din drumul lui Kanye West către noi: „Some day, some day, / Some day I’ll, I will wear a starry crown. / Some day, some day, some day / I wanna lay down, like God did, on Sunday!“.

Paul Breazu este jurnalist.

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Cum afli când te poți pensiona: ce documente trebuie depuse. CALCULATOR pensie anticipată
Creșterea vârstei de pensionare este luată în calcul în toate statele lumii în care natalitatea a scăzut, iar îmbătrânirea populației accelerează, punând în dificultate sistemele publice de pensii.
image
Povestea dramatică a celei mai de succes dresoare de lei și tigri din România. Final tragic de carieră
Cea mai renumită dresoare de lei și tigri din România a fost brașoveanca Lidia Jiga. Ea a murit în arenă, sfâșiată de tigrul pe care-l plimba cu decapotabila prin București în anii 1960
image
Misterul morții spionilor înecați în Lacul Maggiore din Alpii Elvețieni: „A venit apocalipsa peste noi“ VIDEO
Patru persoane au murit după ce o navă care transporta 21 de pasageri, toți în legătură cu serviciile secrete italiene și israeliene, s-a răsturnat, iar speculațiile privind natura călătoriei sunt din ce în ce mai multe.

HIstoria.ro

image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.
image
Ultimele zile din viața lui Adolf Hitler
Rar s-a mai întâmplat în istoria omenirii ca moartea unui om care a influențat decisiv nu doar secolul al XX-lea, dar și felul în care a evoluat omenirea până în ziua de azi să dea naștere la atât de multe minciuni, legende și adevăruri spuse pe jumătate. Autoritățile sovietice, singurele în măsură să afle adevărul, au făcut tot posibilul să încurce și mai mult lucrurile. Pentru Stalin, care gândea în termenii Războiului Rece încă din 1945, un Hitler probabil viu și nevătămat era mult mai folosi
image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.