Sofisticat─â reinginerie

Publicat în Dilema Veche nr. 605 din 17-23 septembrie 2015
Sofisticat─â reinginerie jpeg

ÔŚĆ FKA Twigs, LP1, Young Turks, 2014.

Desigur, ast─âzi termenul ÔÇ×hipsterÔÇť e ├«nc─ârcat de semnifica┼úii goale ori contradictorii, ├«ns─â una din semnifica┼úiile timpurii, ceva mai ┼úintite, se referea la tineretul care ├«┼či apropria cu repeziciune o cultur─â muzical─â de larg─â diversitate, lu├«nd-o pe ÔÇ×scurt─âtur─âÔÇť, ghidat din click ├«n click printre nout─â┼úi efemere de c─âtre diverse canale online (de la YouTube ┼či Bandcamp la Pitchfork). Pentru genera┼úiile predecesoare, muzicomania nu fusese ├«ntre┼úinut─â din c├«teva click-uri, ci ├«nsemnase mult─â p├«ine rupt─â de la gur─â, discuri, casete ┼či benzi magnetice costisitoare (ast─âzi deteriorate ├«n bun─â parte), mai ales ├«n partea asta de Europ─â, ├«n care p├«n─â ┼či accesul la ┼čtiri legate de lansarea vreunui album se f─âcea pe c─âi exclusiviste (iar con┼úinutul media ÔÇô pe c─âi preponderent ilegale). De aici ÔÇô o oarecare frustrare, condescenden┼ú─â ┼či falie ├«ntre consumatorii pasionali de muzic─â din genera┼úii diferite, cu ├«n┼úelegeri diferite asupra acestui hobby. 

De cealalt─â parte, pentru a ┼úine piept atitudinii condescendente ┼či pentru a-┼či demonstra inten┼úiile serioase, hipsterii ÔÇ×adev─âra┼úiÔÇť au reg├«ndit spiritul de colec┼úionar ├«n cheie boem─â, duc├«nd la resuscitarea vinilului ┼či, mai recent, (cu un

estimat peste vreo cinci ani) al casetelor magnetice. ├Än planul produc┼úiei muzicale, acest neo-conservatorism s-a manifestat de vreo zece ani ├«ncoace ca o recapitulare lucrativ─â a istoriei prin reciclarea genurilor trecute ┼či descoperite de noile genera┼úii ├«n urma aplic─ârii tenace a acelor proverbiale click-uri. Recapitularea, sub ghidajul c├«torva produc─âtori-cheie ├«n jurul c─ârora s-a agregat industria indie, ne-a oferit o a doua Beatlemanie, o nou─â genera┼úie de post-punk ┼čaptezecist, una de dream-pop optzecist re┼čapat pe o tehnologie mai avansat─â ┼či chiar o tentativ─â neo-grunge. 

Succesul nebun al LP-ului de debut FKA Twigs marcheaz─â momentul la care aceast─â recapitulare a ajuns la scena bristolez─â de la finalul anilor ÔÇÖ90, pe c├«nd legea era f─âcut─â de Portishead ┼či Massive Attack cu o form─â mai sofisticat─â ┼či mai sexy de dream-pop, etichetat pe atunci drept trip-hop pentru a sugera evolu┼úia de la oniric la psihedelic. Considerat albumul anului trecut, ori m─âcar pe un loc de podium, de c─âtre mare parte din presa pop, ┼či nominalizat la Mercury Prize, laconic intitulatul album LP1 anun┼ú─â c─â valurile de revival de care pomeneam au ajuns contemporaneitatea din urm─â. Acea mini-istorie muzical─â derulat─â pe repede-├«nainte se apropie de inevitabilul cap─ât la care trebuie identificate noi resurse de creativitate, aflate la ceva mai multe click-uri distan┼ú─â. P├«n─â acum, Marea Recapitulare vizase cu prec─âdere curente care fuseser─â c├«ndva mainstream, ├«ns─â de aici avem de-a face cu arti┼čti care sap─â ceva mai ad├«nc (vezi ┼či cazul Chelsea Wolfe recent discutat ├«n aceste pagini). FKA Twigs asimileaz─â influen┼úe din R&B-ul tradi┼úional (Aaliyah), dar ┼či dinspre avangarda electro-minimalist─â britanic─â (Coil), deta┼č├«ndu-se de hipsterii care urm─âreau cu orice pre┼ú s─â conserve fantomele invocate, merg├«nd cu autenticitatea p├«n─â la resuscitarea unor saurieni tehnologici precum Casio. 

FKA Twigs e o ma┼čin─ârie de muzic─â construit─â prin organizarea unei armate de DJ ┼či produc─âtori ├«n jurul imaginii Thalhiei Barnett ÔÇô p├«n─â de cur├«nd dansatoare, figurant─â de videoclip ┼či voce

pentru arti┼čti pop precum Kylie Minogue ori Jessie J., recent propulsat─â ├«n mondenitate ┼či de rela┼úia cu ÔÇ×vampirulÔÇť Robert Pattinson. Albumul prezint─â una din cele mai sofisticate mostre de reinginerie muzical─â ap─ârute ├«n aceste vremuri, deopotriv─â tributar─â trecutului ┼či cu un pas ├«nfipt ├«n viitor. Lirica e preponderent sexual-ranchiunoas─â (ÔÇ×I can fuck you better than herÔÇť) cu o not─â de cinism ┼či o concizie ce se apropie mai degrab─â de Tricky dec├«t de ging─â┼čia unor Portishead. Conceptele vizuale asociate artistei adaug─â o not─â post-queer, afro-futurist─â, ├«n sensul ├«n care povesteam acum c├«┼úiva ani despre o alt─â revela┼úie pop care testeaz─â strategii similare, Janelle Monae. R─âm├«ne de v─âzut care din aceste revela┼úii s├«nt efemere ┼či care vor produce portofolii demne de colec┼úionat pe vinil ori pe caset─â magnetic─â.  

Aron Biro este autorul blog-ului http://aronbiro.blogspot.com.   

TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimu╚Ťe, muzic─â ╚Öi baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana ├«nt├«i, cu un narator de v├«rsta a treia, ce graviteaz─â ├«n jurul unor teme precum nostalgia tinere╚Ťii, muzica, erotismul, totul ├«nv─âluit ├«ntr-o folie de ÔÇ×unheimlichÔÇŁ care a devenit marca autorului nipon.
947 16 jos coperta jpg
Secretul coresponden╚Ťei
O cu totul alt─â carte fa╚Ť─â de aceea, ╚Ötiut─â tuturor, din 1978, este actuala edi╚Ťie, definitiv─â, a ÔÇ×Romanului epistolarÔÇŁ dintre I. Negoi╚Ťescu ╚Öi Radu Stanca.
p 17 2 jpg
Nu te sup─âra, frate
ÔÇ×Fr├Ęre et s┼ôurÔÇŁ r─âm├«ne ilustrativ pentru un cinema anchilozat, cu tr─âiri rezonabile ÔÇô ├«ns─â╚Öi lipsa de m─âsur─â a pasiunilor sf├«r╚Öe╚Öte prin a fi ÔÇ×rezonabil─âÔÇŁ, necesar─â ÔÇô ╚Öi moral─â burghez─â.
947 17 ABiro cover2 jpg
Eroi
Grimus ies din pandemie cu un album ├«n limba matern─â ce le ofer─â mai mult spa╚Ťiu de manevr─â pentru poezie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.