Reveniri

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Reveniri jpeg

● Psychotic Waltz, The God-Shaped Void, Inside Out Music, 2020.

● Conception, State of Deception, Conception Sound Factory, 2020.

În preajma lui 1997, fanii noului val prog propulsat de Dream Theater începeau să strîmbe din nas la ambițiile mainstream ale trupei favorite și căutau compensație la trupe mai puțin cunoscute, dar capabile încă să presteze inovație și energie. Două grupuri pe care s-au pus multe pariuri, ele publicînd în ʼ96-ʼ97 albume care, în comparație cu compromisul Falling into Infinity, anunțau detronarea Dream Theater, au fost californienii Psychotic Waltz și norvegienii Conception. Toate pariurile s-au pierdut, căci ambele grupuri aveau să se destrame la scurt timp după acele albume de colecție, în timp ce Dream Theater s-au repliat și, cum-necum, lansează cu nemiluita și albume, și proiecte individuale.

Vestea bună e că răposatele trupe au revenit acum, în plină pandemie, cu albume care zgîndăre agresiv nostalgii, fibre emoționale ale unui public care probabil nu le-a mai ascultat de cînd le „trăgea pe casetă” (dispozitiv popular în anii ʼ80-ʼ90 pentru stocarea muzicii, reapărut acum cu moda revital pentru histeri). Are sens aici parafrazarea lui Proust, simți gustul mîncării din 1997 cînd asculți noile materiale – poate mai mult pe primul dintre ele.

Psychotic Waltz s-au format mai aproape de marile case de discuri americane, aveau un chitarist cu convingătorul nume Dan Rock și ar fi avut cele mai bune șanse să devină principalii rivali ai celor de la Dream Theater. Au întîmpinat însă un obstacol de marketing prin copertele îngrozitoare (deci vînzarea de tricouri) și o atitudine de hippioți nu tocmai respectuoși cu influențele înaintașilor, într-o scenă care își revendica ereditatea de la Rush ori Yes. Noul album păstrează tradiția copertelor incomprehensibile, menită să evidențieze evoluția lui Travis Smith – astăzi cel mai faimos grafician pentru albume metal, după ce a debutat în 1996 tocmai pe albumul de despărțire al acestei trupe. E posibil ca acele coperte să fi beneficiat de influențe chimice, cel puțin opțiunile cromatice o sugerează – psihedelicul e, de altfel, ingredientul pe care Psychotic Waltz îl propuneau acelui val de progresiv nouăzecist, însă scena vremii se străduia să-și uite istoria hippie căutînd o imagine cît mai aristocrată, prin asociere cu fusion, jazz, chiar muzica clasică. Noul album găsește trupa într-un mediu mai propice pentru ce voiau să facă, totuși de atunci rock-ul s-a dat peste cap de cîteva ori, așa că inovația e sesizabilă mai mult în raport cu generația pe care o reprezintă. Materialul beneficiază și de experiența vocalului Devon Graves, cu proiectul Deadsoul Tribe, care avea la un moment dat reputația de „Tool ai Europei”.

pag18 jos cover2 jpg jpeg

Conception se întorc ceva mai schimbați, albumul pare pus la dispoziția vocii lui Roy Khan, care a dezvoltat în timp un stil tot mai dramatic-bombastic – cariera sa internațională s-a petrecut în trupe de heavy-metal teatral (Kamelot). Apocalipsa curentă îi face tonul amenințător și, cu excepția baladei obligatorii (duet cu vocea de la Amaranthe), albumul nu are darul de a calma. Caracteristicile chitarei Conception – alternanța imprevizibilă de riffuri smucite și fragmente siropoase – sună acum ca ale unui chitarist invitat în mijlocul unui spectacol de clape și voce, al unui musical dark ce are mai multe în comun cu distopiile Queensryche decît cu prog-rock-ul ușurel care a consacrat trupa. Nici basul funky de altădată nu se prea aude – în ultimii douăzeci de ani, basistul a fost mai activ în scena black-metal, iar aici vine și el în sprijinul teatralismului conceput în jurul personalității vocale. În vremuri de pandemie, lumea mărturisește că preferă muzica veselă, folk, clasică ori ambientală – trăim o anumită crispare pentru care acest album nu poate servi ca terapie. Poate va suna mai simpatic peste cîteva luni.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

AV jpg
Oameni și poze
Autoarea abordează voci narative surprinzătoare, de la intelectuali și corporatiști la gospodine cu blog de gătit, de la soții ratate bovaric la scriitori călătorind bezmetici pe șosele între lansări de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la înaintașii lui (Chaplin, bunăoară) și a înțeles că hazul ar putea să ne ducă ceva mai aproape de adevărul negru, învăluindu-ne ca o protecție și-apoi abandonîndu-ne în ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradiție din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) plusează cu programe mai spectaculoase și expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre și imagini – interviu cu artistul vizual Ana TOMA
„Recitesc cartea de cîte ori e nevoie pînă se conturează o imagine mentală care să surprindă atmosfera volumului în ansamblu.”
956 15 Banu1 jpg
Ultima dată
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
„Proud Ladies”. O istorie dansată a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan și o tușă feministă – așa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner – „Număr” sau „Domnul 45”
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
„Paradis” aduce la viață o lume extrem de complexă, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimbări care se fac abia simțite, dar care urmează să-l zguduie și să-l scufunde în mîlul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelență al mărturiilor de altă epocă. Iar un elocvent exemplu în acest sens este cartea de amintiri recent apărută a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La răscruce de vremuri
Frammartino lucrează greu („Il buco” este doar al treilea lungmetraj al său în mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e străină nici de rezultate strălucite, nici de orbiri și manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mișcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invocînd condiția magic-răzbunătoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei Șora
Erai ceea ce mi s-a părut a fi primul om cu adevărat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski – cea mai actuală biografie a liderului ucrainean apare în română
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nouă la Humanitas: „Valul negru” de Kim Ghattas
„Kim Ghattas povestește ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observația directă, investigația jurnalistică.”
954 16 Cop1 jpg
Rememorări ficționale
Asistăm în acești ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat îndeobște minor. Vorbim despre biografia romanțată.
p 17 2 jpg
Despre filmele cîștigătoare la Veneția și Berlin
„Evenimentul” este un film realist, și tocmai această opțiune a tonalității îl recomandă drept un vehicul de nădejde pentru o narațiune cu concluzie clară, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi prezentat la secțiunea „History and Cinema” din cadrul BIFF
Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 – „Ramificări”
Ediția a patra a Musica Ricercata Festival, „Ramificări”, are la bază un concept dedicat păcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebeșelea la Napoli, opera „La foresta d’Hermanstad” („Pădurea Sibiului”).
Afis Barbu FormaDeva jpg
„Doctor Coloris Causa” – expoziție Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expoziția „Doctor Coloris Causa”, pînă în data de 5 august 2022, la Galeria Națională de Artă Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoaște diferențele dintre echivocul pur și simplu (periculos, pentru că indecis și flotant) și acela care pune nuanțele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
Șaptesprezece scriitoare de vîrste diferite (născute între 1933 şi 1979) au fost invitate să scrie despre experienţa lor, ca femei, în comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste și alți demoni
Alice Diop urmărește în film patru bărbați pe care îi întreabă despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare și o voce metal lătrată pentru o poziționare comercială cît de cît coerentă măcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live și pentru cei mai puțin interesați de identitatea chitaristico-matematică a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nouă la Humanitas: „Călătorie pe urmele conflictelor de lîngă noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia” de Sabina Fati
Vă prezentăm un fragment din „Călătorie pe urmele conflictelor de lîngă noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia” de Sabina Fati, carte apărută de curînd la Editura Humanitas, în Colecția Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.

Adevarul.ro

image
Momentul de glorie în care România a fost pe locul 2 în lume la Olimpiadă, după SUA. De ce a sfidat Ceauşescu Rusia
La Olimpiada  de vară din 1984, din Los Angeles, România a adus acasă 53 de medalii, situându-se pe locul 2 în lume, după SUA. Participarea la evenimentul sportiv a reprezentat o sfidare la adresa Rusiei, care a făcut presiune asupra lui Ceauşescu pentru a boicota evenimentul. Argumentul care l-a convins pe dictator, pe lângă cei 120.000 de dolari primiţi pentru participare, a avut legătură cu contextul economic din ţară.
image
Câmpurile morţii de sub mall-urile din Ploieşti. Descoperire făcută de arheologi
Extinderea municipiului Ploieşti spre comunele Blejoi sau Aricheştii Rahtivani a scos la iveală un veritabil câmp al morţii, care ascunde deopotrivă comori unice, vechi de mii de ani, dar şi informaţii relevante despre o civilizaţie demult apusă.
image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al Ţării Româneşti. A dus o prigoană aprigă împotriva marilor dregători
Mircea Ciobanul - domnitorul Ţării Româneşti care a primit acest nume pentru că înainte de a urca pe tron cumpăra oi pentru Constantinopol. Chiar dacă avea o preocupare paşnică, asta nu l-a împiedicat să devină unul dintre cei mai cruzi domnitori români.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.