Revelaţiile lui Marilyn Mason

Publicat în Dilema Veche nr. 712 din 12-18 octombrie 2017
Revelaţiile lui Marilyn Mason jpeg

● Marilyn Manson, Heaven Upside Down, Loma Vista Recordings/Caroline Records, 2017. 

The Pale Emperor, albumul din 2015, îi oferea lui Brian Hugh Warner un moment de respiro/downtempo blues-rockist, dar și cel mai bun (și sincer) release din ultimul deceniu. Un disc-martor al irelevanței canonului muzical al lui Marilyn Manson în acel moment al istoriei, TPE reușea, paradoxal, să-l salveze puțin pe artistul american din calea marotei eternului discurs paranoido-apocaliptic și a unei impotențe muzicale evidente. Aluziile transparente către muzica unui David Bowie, stropul de americana plasat peste osatura rock a albumului și, din cînd în cînd, o autoironie amară și providențială – „This world doesn’t need no opera, / We’re here for the operation. / We don’t need a bigger knife / ’Cause we got guns! / We got guns, we got guns, / We got guns, you better run! / We’re killing strangers!“ – își făceau treaba. Știai atunci că episodul Marilyn Manson – Columbine, cel care aproape că i-a distrus cariera, poate fi lăsat în urmă.

Dacă The Pale Emperor a fost semnul că Warner își poate trata criza creativă și de vîrstă prin propria muzică, una mai personală ca niciodată, Heaven Upside Down, discul apărut pe 6 octombrie anul acesta, sondează din nou, într-o manieră bombastică și retroproiectivă, stilistica din epoca de aur a artistului american. Produs de același Tyler Bates, autor de coloane sonore pentru filme ca Dawn of the Dead, 300, Doomsday, The Day the Earth Stood Still, Guardians of the Galaxy sau John Wick și chitarist în grupul Marilyn Manson, proaspătul album trimite, așa cum o spune însuși vocalistul, către epoca tripticului Antichrist Superstar – Mechanical Animals – Holy Wood (In the Shadow of the Valley of Death). Iar asta înseamnă a arunca în același crater urme de heavy metal, distors, industrial, electro, punk, rime simple, kilometri de fuck-uri, verbe explodante și o viziune critică asupra unui establishment politic/social/cultural pe care Warner pare că-l înțelege, ca autor, din ce în ce mai puțin.

Dacă în cultura anilor ’90, maniera aceasta era ultrarelevantă pentru viața și apucăturile Generației X, astăzi – momentul în care Antichristul a intrat în al 49-lea an al vieții și-n care, culmea culmilor!!!, Guns, God and Government sînt cuvintele-cheie (și resorturile) ale unei Americi mai dezbinate ca niciodată –, muzica și status-ul cultural ale lui Marilyn Manson se conectează cu destulă dificultate la universul critic al celor 3 G. Șocul pe care Marilyn Manson îl putea provoca prin muzică și cîrligele ei vizuale pare atenuat de faptul că lumea nu mai seamănă deloc cu cea de pe vremea Sfintei Treimi a discografiei sale.

„ – Do you love your guns?“
„– Yeah!“
„– God?“
„– Yeah!“
„– Government?“
„– Yeah!“

Adam Kadmon, protagonistul din Holy Wood, furat de B.H. Warner din Cartea Genezei, a fost înghițit de contrarevoluție, transformîndu-se, poate, în Donald Trump.

În „Revelation #12“, opener-ul lui Heaven Upside Down, Dumnezeu descalecă direct de pe Antichrist Superstar: „One, two, three, four, five, six, seven, eight, nine, ten. / Revelation comes in 12, I say it again!“ Chitara se îneacă-n feedback, tobele și basul se rostogolesc împreună prin mîlul voluntar al producției, Warner însuși e definiția screamută a unei convulsii cînd convingătoare, cînd nu: „One, two, three, four, five, six, seven, eight, nine, ten. / Revelation comes in 12, I say it again!“ Și tot așa, preț de zece piese. 

Paul Breazu este jurnalist.

964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.

Adevarul.ro

Avioane rusești TU-160 FOTO Profimedia
Avioane rusești capabile să transporte arme nucleare, detectate în apropierea Finlandei
Firma israeliană de informații ImageSat International (ISI) a detectat o „prezență neregulată” a bombardierelor strategice rusești TU-160 și TU-95 desfășurate pe baza aeriană Olenia, de lângă Finlanda.
Vladimir Putin la petrecerea din Piața Roșie din Moscova dupa anexarea regiunilor din Ukraina FOTO EPA EFE (3) jpg
Discursul lui Putin de ieri ne arată un om cu mintea deraiată. De vină este elita politico-militară de la Moscova care-i permite să-şi bată joc de Rusia
Era clar de multă vreme că Putin nu mai este cu mintea întreagă. Dar evoluţia ultimelor şapte luni de război din Ucraina ne-a mai arătat conivenţa neruşinată a elitei politico-militare de la Moscova.
Georgia Meloni, vizită la o fabrică de mozzarella FOTO Profimedia
Meloni simte că Italia permite să fie tratată de sus de parteneri europeni
Italia se va concentra mai mult în viitor din nou asupra intereselor sale, a indicat sâmbătă Giorgia Meloni, care urmează să devină noul prim-ministru.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.