Regina berberă

Publicat în Dilema Veche nr. 609 din 15-21 octombrie 2015
Regina berberă jpeg

● Hindi Zahra, Homeland, Oursoul Records, 2015.

Hindi Zahra nu mai apare nici drept militantă, nici ambasadoare, e mai degrabă o regină aflată în misiune diplomatică faţă de cultura noastră pop. Într-o vreme în care se spunea că rock’n’roll-ul nu e compatibil cu graţia şi interesele feminine, Janis Joplin dovedea o creativitate pe atunci improbabilă şi îşi atrăgea titlul de regină a (unei scurte perioade din istoria) genului. Mă rog, pînă la urmă nu i-a făcut bine, însă din raţiuni ce nu ţin de capacităţile creative. În societatea mult mai tradiţionalistă a afro-arabilor există probabil unele considerente suplimentare pentru care locul femeii ar trebui să fie la cratiţă. Astfel că Hindi Zahra, originară din Maroc, ar putea fi percepută drept o Janis Joplin a spaţiului world music, în calitatea ei de ambasadoare a muzicii berbere şi a emancipării feminine prin muzică.

La o analiză mai atentă, această interpretare apare drept mult simplificată, dacă nu eronată de-a dreptul. Obstacolele ce stau în calea femeii africane ţin de tradiţia islamică impusă istoric, dar fundamental improprie orînduirii sociale sahariene care, prin filonul său spiritual, oferă femeii un statut social mai înalt decît restul lumii arabe (permiţînd chiar formarea de triburi matriarhale). Privită din această perspectivă, Hindi Zahra nu mai apare nici drept militantă, nici ambasadoare, e mai degrabă o regină aflată în misiune diplomatică faţă de cultura noastră pop. Faptul că, între cele cîteva cronici pe care le-am scris aici pe seama muzicii africane şi a originilor blues-ului, nu s-au numărat decît artişti şi grupuri masculine (Tinariwen, Diabaté, Touré), nu înseamnă că educaţia muzicală nu e de nasul femeii sahariene, ci că bărbatul lor e în mod tradiţional însărcinat cu a distra şi amuza prin muzică prezenţa feminină, responsabilă cu misiuni mai înalte.

Realitatea e probabil undeva la mijloc, prinsă în menghina dintre emanciparea populaţiei Maghrebului pe filieră franceză, tradiţia religioasă arabă şi orînduirea socială berberă în ce priveşte locul femeii. Hindi Zahra a evadat totuşi din Marocul ei matern spre o lume mai bună, iar actualmente ne vizitează din postura de divă exotică franţuzoaică, în repertoriul căreia influenţele unor Norah Jones şi Patti Smith sînt cel puţin la fel de sesizabile ca moştenirea proto-blues a vestului Saharei. Cu piesa „Un jour“ de pe noul album, artista mizează chiar pe o şansonetă hip-variété franţuzească în spiritul fîşneţei Zaz, iar în unele momente („Broken Ones“) se adresează fanilor trip-hop-ului britanic şi gingăşiei de tip Portishead, albumul avînd de altfel majoritatea pieselor cîntate în engleză.

Au rămas, totuşi, pe noul material, unele referinţe-cheie la rădăcini, arătînd că artista nu e gata să renunţe la statutul de revelaţie world music de dragul succesului de club hip parizian. În primul rînd, titlul Homeland, în combinaţie cu coperta, denotă o faţetă etno-socială (minoritar reprezentată la nivel liric). Apoi, piesa „The Blues“ deplînge în mod explicit căderea din graţie şi dezrădăcinarea acestui gen de muzică. Două piese cîntate în dialecte berber („Cabo Verde“, „La Luna“) sînt dedicate spaţiului latino-andaluz şi relaţiei vest-africanilor cu cultura sudului Iberiei. Motive muzicale tradiţionale continuă să răzbată pe ici, pe colo – vezi contribuţia chitaristului tuareg Bombino pe piesa de deschidere –, mixate cu o atitudine soul şi decorate cu timide excrescenţe jazz (solo-ul de saxofon pe piesa „Dream“).

Muzica de pe Homeland e semnificativ mai bogată în nuanţe şi instrumentaţie decît debutul focalizat pe voce ce îi conferea artistei, în urmă cu cinci ani, statutul de debutanta anului în world music. Avînd sprijinul unor invitaţi şi o trupă reală în spate, cu instrumente electrice şi percuţie stufoasă, muzica de pe noul album ocupă un spaţiu stilistic mai larg, însă pierde ceva din prezenţa şi claritatea vocală, aglomerată adesea în amalgamul instrumental. Avem, faţă de albumul de debut, mai puţin Portishead, mai puţină voce soul incisivă, dar mai mult world music pestriţ (mai ales de sorginte latino) şi mai mult lounge jazz.

Hindi Zahra va concerta joi, 15 octombrie, de la ora 20, în Sala Radio din Bucureşti. Detalii pe www.twinarts.ro.

Aron Biro este autorul blogului aronbiro.blogspot.com

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Un oraș din România se află în topul celor mai ieftine orașe din Europa de vizitat în 2024. Pe ce poziție s-a clasat
De la Lisabona până în capitala Lituaniei, în urma unei analize făcută de specialiștii englezi, a reieșit o listă cu cele mai accesibile orașe europene pentru turism de weekend, printre care se află și unul din România.
image
Păţania de groază a unor nemți. Au rămas suspendaţi cu autorulota deasupra unei prăpăstii. „Dacă făceau asta românii în Germania...“
Salvamontiştii din Neamţ, care acţionează în zona masivului Ceahlău, au dat detalii despre o misiune care i-a avut în prim-plan pe membrii unei familii germane.
image
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Restaurantele, terasele și barurile reprezintă, fără îndoială, puncte importante de atracție pentru foarte mulți turiști. Cu toate acestea, mulți dintre ei se lovesc de prețurile piperate din marile orașe ale României.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.