Putere de abstractizare

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
Putere de abstractizare jpeg

● Soare Staniol, Soare Staniol, The Underdog Records, 2020.

● Electrons in Slow Motion, Meta Incognita, DMT Records, 2020.

Nu prea avem noi, românii, o cultură care să rezoneze cu muzica experimentală – preferințele muzicale ne sînt pragmatice, audiția trebuie să servească unor scopuri utilitarist-lăutărești (dans, conservare folclorică, homeopatie etc.). Mi-e greu să scot din istoria acestei rubrici albume autohtone cu putere de abstractizare (am menționat unele proiecte ale muzicianului & scriitorului Călin Torsan), iar în inventarul întreținut pînă în 2018 de muzicisifaze.com găsim doar izolate excepții (Makunouchi Bento și alți bănățeni). Festivalurile noastre folosesc muzica experimentală mai mult ca fundal pentru schimbul de tură pe scenă ori pentru închis ziua. Avem totuși muzicieni care încep să profite de democratizarea canalelor de distribuție, adresîndu-se unor comunități globale interesate în forme post-muzicale. Avem artiști care ar putea atrage atenția unui Quietus – templu al muzicilor promovînd o paletă pestriță de genuri cu un singur element comun, reconfigurarea șabloanelor sonore calificabile drept muzică.

Un album lansat recent îl implică (din nou) pe sus-pomenitul Torsan, nu chiar într-un rol central. E vorba de proiectul Soare Staniol, avîndu-i ca protagoniști pe frații Maria și Mihai Balabaș. Prin 2012 i-am mai prezentat sub numele mai strident AvantʼnʼGard, cu piese inspirate de asocieri arbitrare de cuvinte și senzații care m-au făcut să caracterizez materialul drept un demers electro-dadaist. Albumul de atunci avea tot titlul Soare Staniol, de natură să genereze confuzie – totuși, aici titlurile sînt altele, iar pe lîngă trioul Balabaș-Torsan apar oameni noi ce transformă radical sound-ul: Marina Pîngulescu cu vioara și Sorin Păun cu electro-producția. E altceva, improvizația imprevizibilă de laptop cu elemente field recording de pe vremuri a fost substituită cu o arhitectură mai coerentă, cu linii și unghiuri care captează și ghidează atenția. Sălbăticia acelui debut a lăsat locul unor șabloane din spațiul cinema-ului noir și al genului consacrat sub eticheta trip-hop, cu o partitură vocală de tip spoken word – lirică, nu sfaturi de dezvoltare personală, deși are uneori tonul asociat canapelelor de psihoterapie. S-a păstrat această găselniță-cheie, versurile șoptit-recitate mai mult decît cîntate, mai bine valorificate de noul design sonor. E și un album ostentativ urban, pe cînd AvantʼnʼGard emana un țărănism văratec, cu înregistrări din natură; ceapa și usturoiul au lăsat locul unor elemente de Ulver și Blade Runner, senzațiile sînt induse prin tehnici înrudite cu hipnoza.

872 873 23 cover2 jpg jpeg

Există și proiecte experimentale care nu îl implică pe Călin Torsan, trăgîndu-și inspirația din zone mai moderne (trip-hop-ul noir e considerat totuși retrofetiș), din sfere mai informate de culturile psihotrope. Despre ce înseamnă acronimul casei de producție DMT Records mai bine nu întrebăm – nici nu e așa important, e doar gazdă pentru proiectul bucureștean de inspirație berlineză Electrons in Slow Motion și albumul (al doilea) cu inspiratul titlu Meta Incognita. Amicii absolvenți de Filosofie cu care mai ies la bere au o vorbă – „Orice ai spune, pot să-ți închid gura cu o replică meta relativ la ce ai spus”. Cam așa funcționează și acest soi de muzică, ridică ascultătorul pe un strat superior de abstractizare, de unde sunetul cade ca instanță și manifestare a unor șabloane ascunse percepției directe. Creierul proiectului e agitatorul Marius Copel, artist multimedia și activist cultural care valorifică diverse conexiuni profesionale pentru a pune România pe harta acestui tip de muzică – în care pionierii noștri se pot număra pe degetele de la două mîini. Înainte să se audă la noi de DMT, Adrian Enescu spunea că scopul acestor muzici e să „desfacă spațiul”.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

AV jpg
Oameni și poze
Autoarea abordează voci narative surprinzătoare, de la intelectuali și corporatiști la gospodine cu blog de gătit, de la soții ratate bovaric la scriitori călătorind bezmetici pe șosele între lansări de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la înaintașii lui (Chaplin, bunăoară) și a înțeles că hazul ar putea să ne ducă ceva mai aproape de adevărul negru, învăluindu-ne ca o protecție și-apoi abandonîndu-ne în ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradiție din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) plusează cu programe mai spectaculoase și expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre și imagini – interviu cu artistul vizual Ana TOMA
„Recitesc cartea de cîte ori e nevoie pînă se conturează o imagine mentală care să surprindă atmosfera volumului în ansamblu.”
956 15 Banu1 jpg
Ultima dată
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
„Proud Ladies”. O istorie dansată a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan și o tușă feministă – așa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner – „Număr” sau „Domnul 45”
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
„Paradis” aduce la viață o lume extrem de complexă, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimbări care se fac abia simțite, dar care urmează să-l zguduie și să-l scufunde în mîlul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelență al mărturiilor de altă epocă. Iar un elocvent exemplu în acest sens este cartea de amintiri recent apărută a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La răscruce de vremuri
Frammartino lucrează greu („Il buco” este doar al treilea lungmetraj al său în mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e străină nici de rezultate strălucite, nici de orbiri și manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mișcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invocînd condiția magic-răzbunătoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei Șora
Erai ceea ce mi s-a părut a fi primul om cu adevărat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski – cea mai actuală biografie a liderului ucrainean apare în română
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nouă la Humanitas: „Valul negru” de Kim Ghattas
„Kim Ghattas povestește ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observația directă, investigația jurnalistică.”
954 16 Cop1 jpg
Rememorări ficționale
Asistăm în acești ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat îndeobște minor. Vorbim despre biografia romanțată.
p 17 2 jpg
Despre filmele cîștigătoare la Veneția și Berlin
„Evenimentul” este un film realist, și tocmai această opțiune a tonalității îl recomandă drept un vehicul de nădejde pentru o narațiune cu concluzie clară, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi prezentat la secțiunea „History and Cinema” din cadrul BIFF
Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 – „Ramificări”
Ediția a patra a Musica Ricercata Festival, „Ramificări”, are la bază un concept dedicat păcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebeșelea la Napoli, opera „La foresta d’Hermanstad” („Pădurea Sibiului”).
Afis Barbu FormaDeva jpg
„Doctor Coloris Causa” – expoziție Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expoziția „Doctor Coloris Causa”, pînă în data de 5 august 2022, la Galeria Națională de Artă Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoaște diferențele dintre echivocul pur și simplu (periculos, pentru că indecis și flotant) și acela care pune nuanțele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
Șaptesprezece scriitoare de vîrste diferite (născute între 1933 şi 1979) au fost invitate să scrie despre experienţa lor, ca femei, în comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste și alți demoni
Alice Diop urmărește în film patru bărbați pe care îi întreabă despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare și o voce metal lătrată pentru o poziționare comercială cît de cît coerentă măcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live și pentru cei mai puțin interesați de identitatea chitaristico-matematică a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nouă la Humanitas: „Călătorie pe urmele conflictelor de lîngă noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia” de Sabina Fati
Vă prezentăm un fragment din „Călătorie pe urmele conflictelor de lîngă noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia” de Sabina Fati, carte apărută de curînd la Editura Humanitas, în Colecția Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.

Adevarul.ro

image
Doliu în sportul românesc: Baschetbalista Alessia Maria Raiciu s-a stins în ziua în care a împlinit 18 ani
O veste cutremurătoare a apărut, astăzi, pe pagina de Facebook a Federaţiei Române de Baschet, în legătură cu o jucătoare extrem de promiţătoare.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau „după bine vine rău“. Cum se manifestă, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune faţă fericire, fără a avea un motiv raţional pentru acest lucru. În termeni de specialitate, această formă de anxietate se numeşte „cherofobie“, iar cei afectaţi fac tot posibilul să evite sentimentul de fericire.
image
Afacerile bănoase cu o păstrăvărie şi o firmă de taximetrie, făcute de un poliţist în timpul serviciului
Fost adjunct al Poliţiei Mioveni, comisarul Marius Aioanei a făcut, timp de patru ani, numeroase afaceri bănoase în timpul serviciului, deşi acest lucru este interzis de lege. Poliţistul promova constant pe Facebook două firme deţinute de către familia sa, o păstrăvărie şi o firmă de taximetrie

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.