POPresivi

Publicat în Dilema Veche nr. 866 din 12 - 18 noiembrie 2020
POPresivi jpeg

ÔŚĆ Marilyn Manson, WE ARE CHAOS, Loma Vista Recordings, 2020.

ÔŚĆ Sk├Âld, Not My God, Cleopatra Records, 2020.

Au crescut v├«nz─ârile la albume despre sf├«r╚Öitul lumii, iar Marilyn Manson nu putea s─â lase ocazia neexploatat─â. Se spune c─â nu iei cu tine averea ├«n morm├«nt, ├«ns─â poate te las─â cu ea ├«n Iad ÔÇô altfel ce sens ar avea capitalismul necroliberal al epocii Trump, pe care Manson ├«l salut─â (de╚Öi nu l-a votat) cu piesa de deschidere, ÔÇ×Red, Black and BlueÔÇť?!

Albumul continu─â cu piesa de titlu ÔÇ×We are chaosÔÇŁ, imn ce pare preg─âtit pentru un Eurovision care n-a mai apucat s─â se ╚Ťin─â; impresia mai revine pe alte c├«teva piese (ÔÇ×Broken NeedleÔÇŁ, ÔÇ×Paint you with my loveÔÇŁ) ÔÇô nu e chiar un sound pop, ci compozi╚Ťii pop deghizate ├«n sound-ul Marilyn Manson la nivel textural. Explica╚Ťia st─â ├«n asocierea improbabil─â a Superstarului Antihrist cu un produc─âtor-instrumentist dintr-o cu totul alt─â sfer─â muzical─â ÔÇô starul country Shooter Jennings (fiu al superstarului country Waylon Jennings). E cunoscut─â pasiunea lui Jennings pentru euro-pop-ul de pe magnetofoanele p─ârin╚Ťilor no╚Ötri, ├«n special pentru Giorgio Moroder c─âruia i-a ╚Öi dedicat recent un album; acolo ap─ârea ÔÇ×Cat PeopleÔÇŁ, compus─â de Moroder pentru David Bowie, reinterpretat─â de Jennings cu Marilyn Manson la voce. Rezultatul a fost suficient de interesant ├«nc├«t strategia s─â fie implementat─â pe acest album ÔÇô cu Jennings ca produc─âtor, co-compozitor ╚Öi om bun la toate, ba chiar a adus cu el ni╚Öte instrumenti╚Öti din propriul anturaj country, c─âci Manson ├«ncepe s─â duc─â lips─â de apropia╚Ťi.

Rezultatul e caracterizat de pres─â drept cel mai uman album al protagonistului ÔÇô c├«nd a mai c├«ntat el piese de dragoste acompaniat de pian? Invectivele, impreca╚Ťiile ╚Öi cuvintele ur├«te s├«nt reduse la minimul necesar. ÔÇ×We are sick, fucked up and complicateÔÇŁ e cel mai r─âu lucru care se spune aici, pe un album care are de transmis publicului un soi de... empatie?

Marilyn Manson are obiceiul (pe care l-am mai acuzat aici cu referire la Nick Cave) de a se debarasa chiar ╚Öi de cei mai loiali colaboratori. ├Änainte de Shooter Jennings, unul dintre colaboratorii s─âi de lung─â durat─â a fost multi-instrumentistul suedez Tim Sk├Âld ÔÇô au ├«nceput s─â lucreze ├«mpreun─â pe cover-ul ÔÇ×Tainted LoveÔÇŁ ├«n 2001 ╚Öi s-au desp─âr╚Ťit ├«n timpul ├«nregistr─ârilor pentru albumul din 2009, perioad─â ├«n care Manson n-a prea avut timp de muzic─â din pricina complica╚Ťiilor romantice ╚Öi a l─âsat impresia c─â rela╚Ťia sa cu suedezul era una de outsourcing.

866 17 cover2 jpg jpeg

Sk├Âld ╚Öi-a consolidat un profil individual, travers├«nd ├«n vitez─â ╚Öi prin alte grupuri importante din scena industrial rock (KMFDM, Shotgun Messiah), iar anul acesta ├«i face concuren╚Ť─â serioas─â lui Manson cu proiectul Not My God. Mai pu╚Ťin baroc dec├«t Manson, mai digerabil pentru cei care nu ├«nghit vocea abraziv-isteric─â ╚Öi prefer─â una sobr─â (a mo╚Ötenit totu╚Öi ni╚Öte inflexiuni de la Manson), mai electronic f─âr─â s─â apeleze la trucuri pop. Nu se aude pic de Eurovision aici, e un material pentru clubari industrial dans├«nd robotic la petreceri dark techno, la limita remixului automatizat, ├«ns─â cu suficiente contribu╚Ťii organice. E o alternativ─â mai aerisit─â ╚Öi mai pu╚Ťin chitaristic─â la Combichrist, pentru cine e familiarizat cu aceast─â tulpin─â muzical─â la intersec╚Ťia dintre rock ╚Öi techno. Tim Sk├Âld e ajutat de Nero Bellum, o vedet─â mai recent─â a genului ca lider al grupului Psyclon Nine. Sortimentul californian (dansant) preferat de acesta e ├«mbinat cu cel germanic (mecanic), cu un rezultat incisiv, perforator, o experien╚Ť─â mai degrab─â dec├«t o colec╚Ťie de c├«ntece, o cyber-litanie pres─ârat─â cu refrene melodice.

Desigur, ambele albume au fost concepute pentru concerte, pentru a anima mul╚Ťimi, ├«ns─â r─âm├«ne s─â le diger─âm ├«n spa╚Ťiu privat, cu un efect chiar mai opresiv dec├«t ╚Öi-au propus arti╚Ötii.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

AV jpg
Oameni și poze
Autoarea abordeaz─â voci narative surprinz─âtoare, de la intelectuali ╚Öi corporati╚Öti la gospodine cu blog de g─âtit, de la so╚Ťii ratate bovaric la scriitori c─âl─âtorind bezmetici pe ╚Öosele ├«ntre lans─âri de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la ├«nainta╚Öii lui (Chaplin, bun─âoar─â) ╚Öi a ├«n╚Ťeles c─â hazul ar putea s─â ne duc─â ceva mai aproape de adev─ârul negru, ├«nv─âluindu-ne ca o protec╚Ťie ╚Öi-apoi abandon├«ndu-ne ├«n ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradi╚Ťie din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) pluseaz─â cu programe mai spectaculoase ╚Öi expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre ╚Öi imagini ÔÇô interviu cu artistul vizual Ana TOMA
ÔÇ×Recitesc cartea de c├«te ori e nevoie p├«n─â se contureaz─â o imagine mental─â care s─â surprind─â atmosfera volumului ├«n ansamblu.ÔÇŁ
956 15 Banu1 jpg
Ultima dat─â
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
ÔÇ×Proud LadiesÔÇŁ. O istorie dansat─â a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan ╚Öi o tu╚Ö─â feminist─â ÔÇô a╚Öa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner ÔÇô ÔÇ×Num─ârÔÇŁ sau ÔÇ×Domnul 45ÔÇŁ
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
ÔÇ×ParadisÔÇŁ aduce la via╚Ť─â o lume extrem de complex─â, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimb─âri care se fac abia sim╚Ťite, dar care urmeaz─â s─â-l zguduie ╚Öi s─â-l scufunde ├«n m├«lul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelen╚Ť─â al m─ârturiilor de alt─â epoc─â. Iar un elocvent exemplu ├«n acest sens este cartea de amintiri recent ap─ârut─â a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La r─âscruce de vremuri
Frammartino lucreaz─â greu (ÔÇ×Il bucoÔÇŁ este doar al treilea lungmetraj al s─âu ├«n mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e str─âin─â nici de rezultate str─âlucite, nici de orbiri ╚Öi manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mi╚Öcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invoc├«nd condi╚Ťia magic-r─âzbun─âtoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei ╚śora
Erai ceea ce mi s-a p─ârut a fi primul om cu adev─ârat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski ÔÇô cea mai actual─â biografie a liderului ucrainean apare ├«n rom├ón─â
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×Valul negruÔÇŁ de Kim Ghattas
ÔÇ×Kim Ghattas poveste╚Öte ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observa╚Ťia direct─â, investiga╚Ťia jurnalistic─â.ÔÇŁ
954 16 Cop1 jpg
Rememor─âri fic╚Ťionale
Asist─âm ├«n ace╚Öti ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat ├«ndeob╚Öte minor. Vorbim despre biografia roman╚Ťat─â.
p 17 2 jpg
Despre filmele c├«╚Ötig─âtoare la Vene╚Ťia ╚Öi Berlin
ÔÇ×EvenimentulÔÇŁ este un film realist, ╚Öi tocmai aceast─â op╚Ťiune a tonalit─â╚Ťii ├«l recomand─â drept un vehicul de n─âdejde pentru o nara╚Ťiune cu concluzie clar─â, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar ÔÇ×Regele Mihai: Drumul c─âtre cas─âÔÇŁ va fi prezentat la sec╚Ťiunea ÔÇ×History and CinemaÔÇŁ din cadrul BIFF
Edi╚Ťia a XVIII-a se va desf─â╚Öura ├«n perioada 29 septembrie ÔÇô 9 octombrie 2022, sub ├Änaltul Patronaj al Alte╚Ťei sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 ÔÇô ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ
Edi╚Ťia a patra a Musica Ricercata Festival, ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ, are la baz─â un concept dedicat p─âcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebe╚Öelea la Napoli, opera ÔÇ×La foresta dÔÇÖHermanstadÔÇŁ (ÔÇ×P─âdurea SibiuluiÔÇŁ).
Afis Barbu FormaDeva jpg
ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ ÔÇô expozi╚Ťie Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expozi╚Ťia ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ, p├«n─â ├«n data de 5 august 2022, la Galeria Na╚Ťional─â de Art─â Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoa╚Öte diferen╚Ťele dintre echivocul pur ╚Öi simplu (periculos, pentru c─â indecis ╚Öi flotant) ╚Öi acela care pune nuan╚Ťele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
╚śaptesprezece scriitoare de v├«rste diferite (n─âscute ├«ntre 1933 ┼či 1979) au fost invitate s─â scrie despre experien┼úa lor, ca femei, ├«n comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste ╚Öi al╚Ťi demoni
Alice Diop urm─âre╚Öte ├«n film patru b─ârba╚Ťi pe care ├«i ├«ntreab─â despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare ╚Öi o voce metal l─âtrat─â pentru o pozi╚Ťionare comercial─â c├«t de c├«t coerent─â m─âcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live ╚Öi pentru cei mai pu╚Ťin interesa╚Ťi de identitatea chitaristico-matematic─â a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati, carte ap─ârut─â de cur├«nd la Editura Humanitas, ├«n Colec╚Ťia Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.

Adevarul.ro

image
Secretele ┼či costurile unei case ecologice din paie. Este ca pe vremea bunicilor ┼či are consum de garsonier─â
O familie din Boto┼čani ├«┼či construie┼čte propria cas─â eco, din lut ┼či balo┼úi de paie, dup─â modelul locuin┼úelor ┼ú─âr─âne┼čti de acum un secol. Avantajele sunt nenum─ârate, spune b─ârbatul, inclusiv costurile la utilit─â┼úi fiind comparabile cu cele ale unei garsoniere.
image
Momentul de glorie ├«n care Rom├ónia a fost pe locul 2 ├«n lume la Olimpiad─â, dup─â SUA. De ce a sfidat Ceau┼čescu Rusia
La Olimpiada┬á de var─â din 1984, din Los Angeles, Rom├ónia a adus acas─â 53 de medalii, situ├óndu-se pe locul 2 ├«n lume, dup─â SUA. Participarea la evenimentul sportiv a reprezentat o sfidare la adresa Rusiei, care a f─âcut presiune asupra lui Ceau┼čescu pentru a boicota evenimentul. Argumentul care l-a convins pe dictator, pe l├óng─â cei 120.000 de dolari primi┼úi pentru participare, a avut leg─âtur─â cu contextul economic din ┼úar─â.
image
C├ómpurile mor┼úii de sub mall-urile din Ploie┼čti. Descoperire f─âcut─â de arheologi
Extinderea municipiului Ploie┼čti spre comunele Blejoi sau Ariche┼čtii Rahtivani a scos la iveal─â un veritabil c├ómp al mor┼úii, care ascunde deopotriv─â comori unice, vechi de mii de ani, dar ┼či informa┼úii relevante despre o civiliza┼úie demult apus─â.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.