POPresivi

Publicat în Dilema Veche nr. 866 din 12 - 18 noiembrie 2020
POPresivi jpeg

● Marilyn Manson, WE ARE CHAOS, Loma Vista Recordings, 2020.

● Sköld, Not My God, Cleopatra Records, 2020.

Au crescut vînzările la albume despre sfîrșitul lumii, iar Marilyn Manson nu putea să lase ocazia neexploatată. Se spune că nu iei cu tine averea în mormînt, însă poate te lasă cu ea în Iad – altfel ce sens ar avea capitalismul necroliberal al epocii Trump, pe care Manson îl salută (deși nu l-a votat) cu piesa de deschidere, „Red, Black and Blue“?!

Albumul continuă cu piesa de titlu „We are chaos”, imn ce pare pregătit pentru un Eurovision care n-a mai apucat să se țină; impresia mai revine pe alte cîteva piese („Broken Needle”, „Paint you with my love”) – nu e chiar un sound pop, ci compoziții pop deghizate în sound-ul Marilyn Manson la nivel textural. Explicația stă în asocierea improbabilă a Superstarului Antihrist cu un producător-instrumentist dintr-o cu totul altă sferă muzicală – starul country Shooter Jennings (fiu al superstarului country Waylon Jennings). E cunoscută pasiunea lui Jennings pentru euro-pop-ul de pe magnetofoanele părinților noștri, în special pentru Giorgio Moroder căruia i-a și dedicat recent un album; acolo apărea „Cat People”, compusă de Moroder pentru David Bowie, reinterpretată de Jennings cu Marilyn Manson la voce. Rezultatul a fost suficient de interesant încît strategia să fie implementată pe acest album – cu Jennings ca producător, co-compozitor și om bun la toate, ba chiar a adus cu el niște instrumentiști din propriul anturaj country, căci Manson începe să ducă lipsă de apropiați.

Rezultatul e caracterizat de presă drept cel mai uman album al protagonistului – cînd a mai cîntat el piese de dragoste acompaniat de pian? Invectivele, imprecațiile și cuvintele urîte sînt reduse la minimul necesar. „We are sick, fucked up and complicate” e cel mai rău lucru care se spune aici, pe un album care are de transmis publicului un soi de... empatie?

Marilyn Manson are obiceiul (pe care l-am mai acuzat aici cu referire la Nick Cave) de a se debarasa chiar și de cei mai loiali colaboratori. Înainte de Shooter Jennings, unul dintre colaboratorii săi de lungă durată a fost multi-instrumentistul suedez Tim Sköld – au început să lucreze împreună pe cover-ul „Tainted Love” în 2001 și s-au despărțit în timpul înregistrărilor pentru albumul din 2009, perioadă în care Manson n-a prea avut timp de muzică din pricina complicațiilor romantice și a lăsat impresia că relația sa cu suedezul era una de outsourcing.

866 17 cover2 jpg jpeg

Sköld și-a consolidat un profil individual, traversînd în viteză și prin alte grupuri importante din scena industrial rock (KMFDM, Shotgun Messiah), iar anul acesta îi face concurență serioasă lui Manson cu proiectul Not My God. Mai puțin baroc decît Manson, mai digerabil pentru cei care nu înghit vocea abraziv-isterică și preferă una sobră (a moștenit totuși niște inflexiuni de la Manson), mai electronic fără să apeleze la trucuri pop. Nu se aude pic de Eurovision aici, e un material pentru clubari industrial dansînd robotic la petreceri dark techno, la limita remixului automatizat, însă cu suficiente contribuții organice. E o alternativă mai aerisită și mai puțin chitaristică la Combichrist, pentru cine e familiarizat cu această tulpină muzicală la intersecția dintre rock și techno. Tim Sköld e ajutat de Nero Bellum, o vedetă mai recentă a genului ca lider al grupului Psyclon Nine. Sortimentul californian (dansant) preferat de acesta e îmbinat cu cel germanic (mecanic), cu un rezultat incisiv, perforator, o experiență mai degrabă decît o colecție de cîntece, o cyber-litanie presărată cu refrene melodice.

Desigur, ambele albume au fost concepute pentru concerte, pentru a anima mulțimi, însă rămîne să le digerăm în spațiu privat, cu un efect chiar mai opresiv decît și-au propus artiștii.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
China trimite Rusiei „ajutor letal” pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada”
China trimite Rusiei „ajutor letal” pentru războiul din Ucraina, afirmă ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, în timp ce consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, spune că nu a existat încă niciun semn de transfer direct de arme, potrivit The Guardian.
image
Viața bate filmul. Dezvăluirile incredibile ale unei foste spioane a Moscovei. Ce spune despre Putin și războiul din Ucraina
Și-a sedus victimele ca o „maestră a manipulării”. Aliia Roza, fost spion, a făcut dezvăluiri despre aventurile sale în materie de sexpionaj în cadrul unui podcast de la Tenderfoot TV, , „To Die For", relatează NY Post.
image
Cum vă poate reduce stilul de condus costurile de combustibil cu 30-40%
Doriți să profitați la maximum de fiecare picătură de combustibil pe care o puneți în rezervor? Atunci urmați aceste sfaturi simple de conducere.

HIstoria.ro

image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.